Komentar

Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"

Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je enotnost EU in vsega demokratičnega sveta pomembnejša kot kdaj koli po drugi svetovni vojni. Pri tem sem izrazil upanje, da se bo enotnost, tako v Evropi kot doma, kljub hudim preizkušnjam, ki bodo sledile, vendarle ohranila. Opozoril sem tudi, da jo bo ruski predsednik Vladimir Putin skušal na vse možne načine razbiti.

 

05.08.2022 20:00
Piše: Božo Cerar
Ključne besede:   EU   Evropska unija   Rusija   Ukrajina   Salvini   Mario Draghi   Viktor Orban   Putin   OZN

Tolažba, da je mednarodno pravo na strani Ukrajine, je zelo slaba tolažba. Rusija je v minulih mesecih ponovno dokazala, da se nanj požvižga, da prisega le na golo silo.

In preizkušnje so sedaj tu. Vojna je že v šestem mesecu in je nedvomno bistveno prispevala k visokim cenam energentov, hrane, visoki inflaciji in s tem padcu življenjskega standarda. Da ne govorimo o visokem krvnem davku Ukrajincev in milijonih beguncev. Pa o zastrupljenih odnosih v Evropi in svetu in rožljanju z jedrskim orožjem. In nič ne kaže, da bo vojne kmalu konec. Ukrajinci se na nejevoljo nekaterih - tudi pri nas - še naprej odločno upirajo in trmasto branijo svojo neodvisnost. Tudi zahvaljujoč zahodni vojaški pomoči. In ruski predsednik Putin tako še ni dosegel uspehov, ki bi ga vsaj začasno navedli k prekinitvi ognja in pogajanjem o miru, pod njegovimi pogoji seveda.  Takšni ali drugačni pozivi k miru se razumljivo vrstijo. 

 

Tudi pri nas, kjer se je pred tedni na podlagi pisem dveh skupin intelektualcev razvila ostra razprava o tem, ali Ukrajincem v obrambi pred agresorjem, ki se je namenil, da jih izbriše s sveta, pomagati z orožjem ali ne. Prva skupina, recimo ji leva, očitno nezadovoljna s trenutno politiko Evropske unije ali njenih jedrnih držav, če hočete, se je zavzela za drugačen pristop. Pozvala je k razumnemu oblikovanju stališča do vojne v Ukrajini. Kakšno konkretno stališče naj bi to bilo, ni navedla, razen da je izključila vojaško pomoč Ukrajini in se zavzela za iskanje diplomatskih poti in metod z določenimi koncesijami obema stranema.

 

Druga skupina, ki bi jo politično in ideološko težko opredelili zaradi zelo raznolikih podpisnikov, pa je nasprotno menila, da je mir v Ukrajini moč doseči le z odločno podporo ukrajinski obrambi, z vsemi sredstvi, se pravi z nadaljevanjem dosedanjega pristopa. Torej tudi vojaško pomočjo.

 

Sam bi podpisal pismo te druge skupine. Če smo se Slovenci leta 1991 odločili za samoodločbo in potem branili pred napadom, bi bilo nemoralno, če bi to pravico kratili drugim. Spomnimo, Ukrajina nam je takrat stala ob strani in nas mednarodno priznala še istega, se pravi 1991 leta. Tudi obstoječa mednarodna ureditev, tudi obstoječe mednarodno pravo, daje napadeni državi vso pravico, da se brani. Sama ali s pomočjo drugih. Nekateri pri nas nikakor nočejo priznati zablode iz leta 2014 oziroma ob ruski aneksiji Krima in potegniti nauka iz popuščanja nekemu drugemu agresorju izpred štiriinosemdesetih let.

 

Tovrstna razhajanja po začetni enotnosti in izražanje ruskemu agresorju naklonjenih stališč, tudi po številnih vojnih zločinih praktično vsak dan, niso kakšna naša posebnost. Spopad med tistimi, ki stojijo v bran ukrajinski suverenosti in obstoječemu mednarodnemu redu in tistimi, ki menijo, da bi si Ukrajina morala pridobiti mir z obsežnimi koncesijami Rusiji, tj. agresorju, poteka tudi drugod. Ti drugi so za enkrat še v manjšini. Za primere omenjenega spopada ni treba hoditi daleč, dovolj je pogledati k našim sosedom. Zanimivo, da za razliko od nas, tam naklonjenost  režimu Putina izražajo predvsem na desnem oziroma zelo desnem političnem polu.

 

Italija pod vodstvom Maria Draghija, katerega vlada narodne enotnosti je pred dnevi padla, je bila sicer na čelu zelo odločne politike EU zoper rusko agresijo. V Legi Nord, močni nacionalistični stranki z italijanskega desnega roba, ki je tudi bila del vladajoče koalicije, jih ni malo, ki bi se bili voljni odpovedati ozemlju in varnosti Ukrajine v zameno za normalne ekonomske odnose z Rusijo. V evropski in ameriški podpori Ukrajini vidijo nevarno eskalacijo in so zagovorniki koncesij z ukrajinske strani in na tej podlagi mirovnih pogovorov. Zadnje tedne postajajo vse glasnejši.

 

Populist Matteo Salvini, njihov voditelj, ki ne skopari s kritikami na račun EU, je med italijanskimi politiki vsekakor najbolj naklonjen ruskemu predsedniku Putinu. Ni bil zadovoljen z italijansko vojaško pomočjo Ukrajini (podobno kot populistična leva stranka Gibanje pet zvezd), niti ne podpiral članstva Finske in Švedske v Natu, saj naj bi to mir v Ukrajini le oddaljevalo. V preteklosti je bilo precej govoric, da naj bi Rusija oziroma Putinov režim Salvinijevo Lego tudi finančno podpirala. Omenjali so se stiki ruskih diplomatov s predstavniki Lege, do katerih naj bi prišlo tik pred padcem Draghijeve vlade, za katerega je med drugim zaslužna tudi Lega. Na septembrskih parlamentarnih volitvah koaliciji desnih strank, katere članica je tudi Lega, sicer kaže dobro. Lahko bi torej prišlo do spremembe v italijanski zunanji politiki, čeprav je Georgia Meloni, vodja Bratov Italije, sorodne desne stranke in trenutno po javnih anketah vodilne, zaenkrat še odločno na evro-atlantski liniji. Podprla je tako sankcije zoper Rusijo kot pošiljke orožja Ukrajini.

 

Viktorja Orbana, predsednika madžarske vlade in trna v peti EU, ki je zaradi tega drag gost v Moskvi, ni treba posebej predstavljati. Bil je odločno proti pošiljanju orožja Ukrajini. V sprejemanju sankcij zoper Rusijo je EU povzročal precej težav in jih tudi uspel razvodeniti. Po njegovi zaslugi na primer se na sankcijski listi ne nahaja vodja ruske pravoslavne cerkve patriarh Kiril, ki je blagoslovil rusko invazijo na sosednjo državo. Orban sicer ne govori o razumnem oblikovanju stališča, se pa zavzema za spremembo strategije EU v odnosu do rusko-ukrajinske vojne. Namesto na pomoč v orožju se naj bi osredotočila na mirovne pogovore.

 

Še en vnet zagovornik doktrine miru? Le kdo ni zanj in za mirovne pogovore? V vseh treh primerih gre seveda za nekaj drugega, za zelo gnil mir. Lahko bi ga označili tudi kot mir za vsako ceno. Naj Ukrajince stane kolikor stane. Tudi če je to kapitulacija. Z odtegnitvijo vojaške pomoči Ukrajini bi ta država seveda v spopadu z veliko močnejšim agresorjem potegnila zelo kratko. Ob izrazito poslabšani pogajalski poziciji, mirovni pogovori ne bi bili mirovni pogovori, ampak pogovori o predaji. Tolažba, da je mednarodno pravo na strani Ukrajine, je zelo slaba tolažba. Rusija je v minulih mesecih ponovno dokazala, da se nanj požvižga, da prisega le na golo silo, na moč svojega orožja, tudi jedrskega.

 

V opisanih primerih imamo opraviti ne le z izdajo Ukrajincev, ampak tudi z obračanjem hrbta demokratičnim vrednotam in obstoječemu evropskemu, pa tudi svetovnemu redu. Tega se lahko seveda dopolni, izboljša, ne pa odpravi na način, kot si to želi Putin. Ta  očitno razgrajuje tako Ustanovno listino OZN iz leta 1945 kot Helsinško zaključno listino iz leta 1975. Prva od držav zahteva, da se v svojih odnosih vzdržujejo grožnje s silo ali uporabe sile, ki bi bila naperjena proti teritorialni nedotakljivosti ali politični neodvisnosti katerekoli države. Druga govori o suvereni enakosti držav, o enakosti pravic in samoodločbi narodov in prepoveduje spreminjanje državnih meja s silo.

 

Z reševanjem obraza ruskega predsednika s takšnimi ali drugačnimi koncesijami samo spodbujamo njegov apetit po novih podrejanjih. Potrjujemo ga v prepričanju, da se s silo da oblikovati vplivna območja in razdeliti svet med močnimi. Takšnemu svetu, ki ne pozna vladavine prava, kjer vlada zakon džungle in ki ni naš svet, se lahko uspešno zoperstavimo le z odločnostjo in enotnostjo.

 

Ta je na čedalje večji preizkušnji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.006
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.431
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.966
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.711
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.306
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.317
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.125
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.070
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 422
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.157