Razkrivamo

Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji

Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni Evropi in na Balkanu. Grčija, ki je trenutno med bolj izpostavljenimi članicami EU glede brezpogojne podpore in vojaške pomoči Ukrajini, je zaradi tega še posebej pod udarom Putinove divizije za usmerjanje javnega mnenja. Grško javno mnenje je najbolj zmanipulirano na spletu, saj več kot večina grških uporabnikov speta oziroma družabnih omrežij občuduje Putina in podpira rusko agresijo na Ukrajino. Grke bombardirajo z mitom o zlobnem Zahodu, ki je škodljiv za Grčijo, na drugi strani pa je dobrohotna, pravoslavna Rusija. Prav tako vztrajno ponavljajo laži, ki smo se jih naposlušali tudi pri nas: namreč da bo Evropska unija vsak čas razpadla, medtem ko bo Rusija iz sankcij in vojne izšla še močnejša ...

V Grčiji so pod ruskim vplivom štiri parlamentarne stranke: Siriza, Komunistična partija Grčije, Mera25 in Grška rešitev. Prve tri so leve, Grška rešitev pa je ultrakonservativna desnica. Prispevek novinarskega kolega iz Aten torej potrjuje, da so v Evropski uniji za rusko oziroma putinistično ideologijo dovzetne edinole skrajno leve in skrajno desne stranke.

07.08.2022 19:00
Piše: George X. Protopapas
Ključne besede:   George X. Protopapas   Grčija   Atene   Rusija   Putin   propaganda   mediji   splet   Siriza   Komunistična partija Grčije   Kiriakos Micotakis   Turčija   Erdogan   Ukrajina

Obnovljeni obrambni sporazum med ZDA in Grčijo omogoča Američanom dostop do štirih pomembnih grških baz, kar seveda spodkopava rusko strategijo na Zahodnem Balkanu.

Zunanja politika grške vlade do Rusije je sprožila odzive med politično nasprotnimi parlamentarnimi strankami in v javnosti. Reakcije so različne: od protiameriških nastrojenosti levih in skrajno desnih strank (morda v prizadevanju za pridobitev političnih koristi). V tem kontekstu je ruska propaganda znova našla način, da prodre v segmente grškega javnega mnenja, geografsko pa je ruski vpliv močnejši v severni Grčiji.

 

Premier Kiriakos Micotakis je že na začetku obsodil rusko vojaško invazijo na Ukrajino in poslal vojaško pomoč napadeni državi. Grška diplomacija trdno temelji na načelih mednarodnega javnega prava in je usklajena z osrednjimi politikami Evropske unije in zveze NATO. Poleg tega sta grško-ameriški in grško-francoski obrambni sporazum okrepila mednarodno podobo in geopolitično vlogo Grčije. Zaradi številnih realističnih in pragmatičnih razlogov ima Grčija ves potencial, da postane zanesljiva partnerica za tranzit energije v kontekstu diverzifikacije energetskih virov EU in prizadevanja za zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina. Poleg tega lahko Grčija poveča svojo vlogo pri stabilizaciji Zahodnega Balkana, regije, ki je del ruske geopolitične agende.

 

Vendar pa grško diplomacijo proti Rusiji kritizirajo opozicijske stranke, ki podpirajo idejo, da bi morala Grčija slediti uravnoteženi diplomaciji med ZDA in Rusijo. Nekateri mediji so šli še dlje in prevzeli ruski narativ. Kar zadeva propagando samo po sebi, gre za tipično matrico teorije zarote, nihilističnih, dekonstruktivnih in osebnih napadov, sredi tega pa širjenje strahu pred jezo in povračilnimi ukrepi Rusije.

 

Kar zadeva vojaško pomoč Ukrajini, je ta odločitev sprožila odzive štirih politično nasprotnih parlamentarnih strank: Sirize (levica), Komunistične partije Grčije, Grške rešitve (ultra konservativna desnica) in Mera25 (levi neoliberalci). Prav tako je ta četverica glasovala proti grško-ameriškemu obrambnemu sporazumu, češ da ne služi grškim nacionalnim interesom. Nasprotno pa je Kinal-Pasok (socialdemokratska, sredinska stranka) podprl obrambni sporazum kot tudi vojaško pomoč Ukrajini.

 

Trenutno je del grškega javnega mnenja prepričan, da ameriška strategija ne upošteva grških nacionalnih interesov. Prav tako grško javno mnenje, predvsem levičarsko, tradicionalno ohranja in podpira protiameriška čustva. Razlog je njihovo komunistično ozadje, ki ga spodbuja ameriška podpora grški vojaški hunti (1967-1974). Protiameriška čustva prevzemajo nekateri privrženci ultrakonservativne in skrajne desnice, ki pozivajo tudi k trdi politiki Micotakisove vlade do Turčije. Poleg tega skrajna desnica meni, da Washington favorizira Turčijo v nasprotju z grškimi nacionalnimi interesi v Egejskem morju.

 

State Department je izjavil, da je treba "spoštovati in zaščititi suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav", kar je treba razumeti kot poziv k izogibanju provokativni retoriki, ki bi lahko stopnjevala napetosti, pri čemer se nanaša na Ankaro. Kritiki Washingtona podpirajo idejo, da bi morale ZDA sprejeti učinkovite ukrepe, s katerimi bi Turčijo prisilili, da opusti svojo ekspanzivno politiko do Grčije.

 

Po drugi strani pa ruska propaganda v Grčiji temelji na paleti razlogov. Uporablja koncepte, kot so zgodovinske vezi, pravoslavna vera, kulturni odnosi in ustvarjanje mita o tem, kako so Rusi v preteklosti Grčiji pomembno pomagali pri osamosvojitvi izpod otomanskega jarma, čeprav so domnevni ruski prispevek k grški revoluciji (1821) proti Otomanskemu cesarstvu v celoti izpodbili ugledni zgodovinarji. 

 

Geografsko gledano je Rusija prodrla predvsem v severno Grčijo. Solun in Aleksandropolis sta vrh ruske infiltracije, ki financira, investira in razvija kulturno-verska združenja. Zlasti Aleksandropolis je bil nedavno pobraten s Sosnovim Borom (2011), Sankt Peterburgom (2016) in SimferopolomKrim (2016). Leta 2018 je grška levičarska vlada Sirize izgnala dva ruska diplomata, ki ju je obtožila sodelovanja s poslovneži, da bi podkupila lokalne vladne uradnike.

 

Ruska propaganda v Grčiji je še posebej očitna na grškem internetu. Glede na neobjavljeno kvantitativno analizo (analiza vsebine) orodja Web & Social Listening Analytics PaloPro za obdobje od 4. do 11. julija 2022 večina uporabnikov grškega interneta in družbenih medijev občuduje Putina in podpira rusko invazijo v Ukrajini. Precejšen del grške spletne javnosti meni, da je Vladimir Putin močno zagovornik grških nacionalnih interesov, medtem ko ne zaupajo tudi EU.

 

Številni grški spletni mediji – ki se ekskluzivno osredotočajo na nacionalna vprašanja – menijo, da bi lahko Rusija podprla Grčijo v primeru grško-turške vojne. Mediji namenoma zanemarjajo dejstvo, da Turčija in Rusija vzdržujeta tesne diplomatske odnose in sodelujeta na področju energetike ter močno omalovažujeta dejstvo, da Grčija sodi v temeljno jedro zahodnega sveta. Propaganda sistematično prikazuje naslednji dipol: Zahod kot zlovešča celota proti dobrohotni sili (Rusiji in Putinu). Prav tako projicirajo prepričanje, da EU razpada, medtem ko bo Rusija v prihodnosti prevladujoča sila.

 

Poleg tega večina uporabnikov družbenih omrežij meni, da je Putin reformator postsovjetske Rusije, edini voditelj, ki nasprotuje ZDA in EU. Motivirala sta jih njihova protiameriška in protievropska čustva. Veliko grških uporabnikov verjame tudi v grško-rusko prijateljstvo. Grški uporabniki ne upravičujejo svojih argumentov, ki kažejo na nepoznavanje zgodovine – glede tega, koliko je Rusija v preteklosti podpirala grške nacionalne interese. Poleg tega precejšnje število uporabnikov meni, da se je Micotakisova vlada popolnoma predala ameriškim strategijam, ki so Rusijo označile za sovražnika.

 

Vendar pa je atenska vlada usklajena z Zahodom in sledi politikam EU in Nata v zvezi z rusko invazijo v Ukrajini. Obnovljeni obrambni sporazum med ZDA in Grčijo omogoča Američanom dostop do štirih pomembnih grških baz, vključno z Aleksandropolisom, kar seveda spodkopava rusko strategijo, zlasti na Zahodnem Balkanu. Grška vlada krepi svoje obrambne odnose z Washingtonom, ki deli enake poglede na Balkan, Egejsko morje in jugovzhodno Sredozemlje kljub ameriški uravnoteženi diplomaciji glede Turčije.

 

Ob upoštevanju, da Rusija dejavno spodkopava prostor EU in Nata, in da se Turčija – predvsem Recep Tayyip Erdogan – distancira od Zahoda, ob nekaterih priložnostih izsiljuje Washington in Bruselj (širitev Nata 2022 in begunska kriza 2015), je grško tesno obrambno zavezništvo z ZDA pragmatičen pristop, ki temelji na pristnih tradicionalnih vezeh. Če bo Grčija ostala sama, se bo soočila s težavami pri ohranjanju svoje stabilizacijske vloge v regiji, saj bo pod pritiskom ekspanzionistične in revizionistične Turčije, ki nenehno izziva grško nacionalno suverenost.

 

George X. Protopapas je strokovnjak za mednarodne odnose in novinar s sedežem v Atenah. Je tudi član Mednarodnega inštituta IFIMES iz Ljubljane, ki nam je omogočil objavo prispevka.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
7
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
16
22.09.2022 23:00
Rusija ponovno močneje igra na karto zastraševanja Zahoda z možnostjo uporabe jedrskega orožja. Toda po uradni ruski jedrski ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
9
21.09.2022 21:35
Predsednik vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je vsem štirim predsednikom oziroma trem ... Več.
Piše: Jože Dežman
Pakistan sides with China to escalate Azerbaijan-Armenia conflict
1
20.09.2022 20:00
The last few years have witnessed China actively promoting its Belt and Road Initiative (BRI) by wooing countries which can ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
9
15.09.2022 19:00
Prihaja nova epizoda sage o volitvah slovenskega sodnika za Sodišče Evropske unije v Luksemburgu, kjer državo že celih 18 let ... Več.
Piše: Uredništvo
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
2
14.09.2022 19:00
Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Robert Golob na vseh mednarodnih srečanjih izpostavljata podporo Slovenije ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
China's invasion on Taiwan may soon become the question of time and opportunity
6
12.09.2022 22:00
China is behaving like a cornered cat after the stormy visit of US House Speaker Nancy Pelosi to Taiwan and that does not augur ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Balažic: Janković zastruplja prebivalce Moravške doline in jih spreminja v talce svoje sprevržene politike!
8
06.09.2022 19:00
Milan Balažic, nekdanji politik in diplomat, čigar partnerkaNina Krajniknamerava jeseni kandidirati na predsedniških volitvah, ... Več.
Piše: Uredništvo
Je skoraj izravnan proračun za letos 2022 res presenečenje, ali pa rezultat nerealnega načrtovanja 2,5 milijardnega primanjkljaja?
4
05.09.2022 22:00
Po dveh letih več kot trimilijardnega letnega proračunskega primanjkljaja so letošnja proračunska gibanja kar nekakšno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi suše so hidroelektrarne proizvedle toliko manj elektrike, da je Slovenija uvozila že četrtino vse porabljene elektrike
9
01.09.2022 19:00
Energenti so tema, ki ji zadnje čase namenjamo največ pozornosti. Na eni strani skrb glede zanesljivosti oskrbe, predvsem plina, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Putinovo milijardno zavezništvo z Indijo v orožju in tehnologijah
11
31.08.2022 21:00
Dva meseca pred začetkom tako imenovane posebne operacije v Ukrajini je Vladimir Putin z Indijo sklenil strateško, tržno in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kapitulacija Marte Kos in zadrega svobodnjakov ali kdor drugem očita streljanje kozlov, je lahko hitro žrtev lastnega napuha
18
30.08.2022 21:30
Po bolj ali manj pričakovani kapitulaciji Marte Kos je jasno, da se boj za predsedniško mesto bije med Natašo Pirc Musar in ... Več.
Piše: Uredništvo
Velemesto privilegijev: Ruski kolonialni imperij se začne in konča v Moskvi
20
26.08.2022 20:00
Ruska prestonica je v več pogledih velika anomalija, vojna v Ukrajini je to razkrila pred celim svetom. Apetiti ogromne Moskve, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China is utilizing bots on social media to influence opinions about Xinjiang
5
25.08.2022 20:00
The use of strategic data sources, such as public opinion mining of social media platforms headquartered in the United States, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Zahodni voditelji v zadnjih letih niso pokazali veliko odločnosti, da bi zmanjšali svojo odvisnost od energije avtoritarnih režimov."
12
21.08.2022 21:27
Politični voditelji seredno srečujejo z dilemo, ali ohraniti interese svojega naroda ali biti zvest moralnim normam pri ... Več.
Piše: T-Fai Yeung
Zima brez plina: Politika Evropske unije nas je pripeljala do točke, kjer morda ni več povratka
21
19.08.2022 22:50
V primeru Rusije in oskrbovanja z zemeljskim plinom bi se lahko politiki na lastno pobudo pustili podučiti še precej pred letom ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
8
15.08.2022 22:55
Frederick William Engdahl je konec julija na spletnem mediju Global Research objavil zelo provokativno analizo dogajanja na ... Več.
Piše: Frederick William Engdahl
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
16
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.433
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.244
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.340
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.100
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.106
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 556
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.081