Razkrivamo

Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji

Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni Evropi in na Balkanu. Grčija, ki je trenutno med bolj izpostavljenimi članicami EU glede brezpogojne podpore in vojaške pomoči Ukrajini, je zaradi tega še posebej pod udarom Putinove divizije za usmerjanje javnega mnenja. Grško javno mnenje je najbolj zmanipulirano na spletu, saj več kot večina grških uporabnikov speta oziroma družabnih omrežij občuduje Putina in podpira rusko agresijo na Ukrajino. Grke bombardirajo z mitom o zlobnem Zahodu, ki je škodljiv za Grčijo, na drugi strani pa je dobrohotna, pravoslavna Rusija. Prav tako vztrajno ponavljajo laži, ki smo se jih naposlušali tudi pri nas: namreč da bo Evropska unija vsak čas razpadla, medtem ko bo Rusija iz sankcij in vojne izšla še močnejša ...

V Grčiji so pod ruskim vplivom štiri parlamentarne stranke: Siriza, Komunistična partija Grčije, Mera25 in Grška rešitev. Prve tri so leve, Grška rešitev pa je ultrakonservativna desnica. Prispevek novinarskega kolega iz Aten torej potrjuje, da so v Evropski uniji za rusko oziroma putinistično ideologijo dovzetne edinole skrajno leve in skrajno desne stranke.

07.08.2022 19:00
Piše: George X. Protopapas
Ključne besede:   George X. Protopapas   Grčija   Atene   Rusija   Putin   propaganda   mediji   splet   Siriza   Komunistična partija Grčije   Kiriakos Micotakis   Turčija   Erdogan   Ukrajina

Obnovljeni obrambni sporazum med ZDA in Grčijo omogoča Američanom dostop do štirih pomembnih grških baz, kar seveda spodkopava rusko strategijo na Zahodnem Balkanu.

Zunanja politika grške vlade do Rusije je sprožila odzive med politično nasprotnimi parlamentarnimi strankami in v javnosti. Reakcije so različne: od protiameriških nastrojenosti levih in skrajno desnih strank (morda v prizadevanju za pridobitev političnih koristi). V tem kontekstu je ruska propaganda znova našla način, da prodre v segmente grškega javnega mnenja, geografsko pa je ruski vpliv močnejši v severni Grčiji.

 

Premier Kiriakos Micotakis je že na začetku obsodil rusko vojaško invazijo na Ukrajino in poslal vojaško pomoč napadeni državi. Grška diplomacija trdno temelji na načelih mednarodnega javnega prava in je usklajena z osrednjimi politikami Evropske unije in zveze NATO. Poleg tega sta grško-ameriški in grško-francoski obrambni sporazum okrepila mednarodno podobo in geopolitično vlogo Grčije. Zaradi številnih realističnih in pragmatičnih razlogov ima Grčija ves potencial, da postane zanesljiva partnerica za tranzit energije v kontekstu diverzifikacije energetskih virov EU in prizadevanja za zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina. Poleg tega lahko Grčija poveča svojo vlogo pri stabilizaciji Zahodnega Balkana, regije, ki je del ruske geopolitične agende.

 

Vendar pa grško diplomacijo proti Rusiji kritizirajo opozicijske stranke, ki podpirajo idejo, da bi morala Grčija slediti uravnoteženi diplomaciji med ZDA in Rusijo. Nekateri mediji so šli še dlje in prevzeli ruski narativ. Kar zadeva propagando samo po sebi, gre za tipično matrico teorije zarote, nihilističnih, dekonstruktivnih in osebnih napadov, sredi tega pa širjenje strahu pred jezo in povračilnimi ukrepi Rusije.

 

Kar zadeva vojaško pomoč Ukrajini, je ta odločitev sprožila odzive štirih politično nasprotnih parlamentarnih strank: Sirize (levica), Komunistične partije Grčije, Grške rešitve (ultra konservativna desnica) in Mera25 (levi neoliberalci). Prav tako je ta četverica glasovala proti grško-ameriškemu obrambnemu sporazumu, češ da ne služi grškim nacionalnim interesom. Nasprotno pa je Kinal-Pasok (socialdemokratska, sredinska stranka) podprl obrambni sporazum kot tudi vojaško pomoč Ukrajini.

 

Trenutno je del grškega javnega mnenja prepričan, da ameriška strategija ne upošteva grških nacionalnih interesov. Prav tako grško javno mnenje, predvsem levičarsko, tradicionalno ohranja in podpira protiameriška čustva. Razlog je njihovo komunistično ozadje, ki ga spodbuja ameriška podpora grški vojaški hunti (1967-1974). Protiameriška čustva prevzemajo nekateri privrženci ultrakonservativne in skrajne desnice, ki pozivajo tudi k trdi politiki Micotakisove vlade do Turčije. Poleg tega skrajna desnica meni, da Washington favorizira Turčijo v nasprotju z grškimi nacionalnimi interesi v Egejskem morju.

 

State Department je izjavil, da je treba "spoštovati in zaščititi suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav", kar je treba razumeti kot poziv k izogibanju provokativni retoriki, ki bi lahko stopnjevala napetosti, pri čemer se nanaša na Ankaro. Kritiki Washingtona podpirajo idejo, da bi morale ZDA sprejeti učinkovite ukrepe, s katerimi bi Turčijo prisilili, da opusti svojo ekspanzivno politiko do Grčije.

 

Po drugi strani pa ruska propaganda v Grčiji temelji na paleti razlogov. Uporablja koncepte, kot so zgodovinske vezi, pravoslavna vera, kulturni odnosi in ustvarjanje mita o tem, kako so Rusi v preteklosti Grčiji pomembno pomagali pri osamosvojitvi izpod otomanskega jarma, čeprav so domnevni ruski prispevek k grški revoluciji (1821) proti Otomanskemu cesarstvu v celoti izpodbili ugledni zgodovinarji. 

 

Geografsko gledano je Rusija prodrla predvsem v severno Grčijo. Solun in Aleksandropolis sta vrh ruske infiltracije, ki financira, investira in razvija kulturno-verska združenja. Zlasti Aleksandropolis je bil nedavno pobraten s Sosnovim Borom (2011), Sankt Peterburgom (2016) in SimferopolomKrim (2016). Leta 2018 je grška levičarska vlada Sirize izgnala dva ruska diplomata, ki ju je obtožila sodelovanja s poslovneži, da bi podkupila lokalne vladne uradnike.

 

Ruska propaganda v Grčiji je še posebej očitna na grškem internetu. Glede na neobjavljeno kvantitativno analizo (analiza vsebine) orodja Web & Social Listening Analytics PaloPro za obdobje od 4. do 11. julija 2022 večina uporabnikov grškega interneta in družbenih medijev občuduje Putina in podpira rusko invazijo v Ukrajini. Precejšen del grške spletne javnosti meni, da je Vladimir Putin močno zagovornik grških nacionalnih interesov, medtem ko ne zaupajo tudi EU.

 

Številni grški spletni mediji – ki se ekskluzivno osredotočajo na nacionalna vprašanja – menijo, da bi lahko Rusija podprla Grčijo v primeru grško-turške vojne. Mediji namenoma zanemarjajo dejstvo, da Turčija in Rusija vzdržujeta tesne diplomatske odnose in sodelujeta na področju energetike ter močno omalovažujeta dejstvo, da Grčija sodi v temeljno jedro zahodnega sveta. Propaganda sistematično prikazuje naslednji dipol: Zahod kot zlovešča celota proti dobrohotni sili (Rusiji in Putinu). Prav tako projicirajo prepričanje, da EU razpada, medtem ko bo Rusija v prihodnosti prevladujoča sila.

 

Poleg tega večina uporabnikov družbenih omrežij meni, da je Putin reformator postsovjetske Rusije, edini voditelj, ki nasprotuje ZDA in EU. Motivirala sta jih njihova protiameriška in protievropska čustva. Veliko grških uporabnikov verjame tudi v grško-rusko prijateljstvo. Grški uporabniki ne upravičujejo svojih argumentov, ki kažejo na nepoznavanje zgodovine – glede tega, koliko je Rusija v preteklosti podpirala grške nacionalne interese. Poleg tega precejšnje število uporabnikov meni, da se je Micotakisova vlada popolnoma predala ameriškim strategijam, ki so Rusijo označile za sovražnika.

 

Vendar pa je atenska vlada usklajena z Zahodom in sledi politikam EU in Nata v zvezi z rusko invazijo v Ukrajini. Obnovljeni obrambni sporazum med ZDA in Grčijo omogoča Američanom dostop do štirih pomembnih grških baz, vključno z Aleksandropolisom, kar seveda spodkopava rusko strategijo, zlasti na Zahodnem Balkanu. Grška vlada krepi svoje obrambne odnose z Washingtonom, ki deli enake poglede na Balkan, Egejsko morje in jugovzhodno Sredozemlje kljub ameriški uravnoteženi diplomaciji glede Turčije.

 

Ob upoštevanju, da Rusija dejavno spodkopava prostor EU in Nata, in da se Turčija – predvsem Recep Tayyip Erdogan – distancira od Zahoda, ob nekaterih priložnostih izsiljuje Washington in Bruselj (širitev Nata 2022 in begunska kriza 2015), je grško tesno obrambno zavezništvo z ZDA pragmatičen pristop, ki temelji na pristnih tradicionalnih vezeh. Če bo Grčija ostala sama, se bo soočila s težavami pri ohranjanju svoje stabilizacijske vloge v regiji, saj bo pod pritiskom ekspanzionistične in revizionistične Turčije, ki nenehno izziva grško nacionalno suverenost.

 

George X. Protopapas je strokovnjak za mednarodne odnose in novinar s sedežem v Atenah. Je tudi član Mednarodnega inštituta IFIMES iz Ljubljane, ki nam je omogočil objavo prispevka.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
6
05.06.2023 20:00
Trije ugledni slovenski zgodovinarji, strokovnjaki za novejšo zgodovino, Mitja Ferenc, Tamara Griesser Pečar in Milko Mikola, ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
12
03.06.2023 17:00
Vojna, ki divja na ukrajinskem ozemlju, je v resnici vojna za ukrajinsko neodvisnost. V tej vojni ukrajinski narod uveljavlja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.502
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.079
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.230
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.636
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.164
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.015
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 884
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 550
09/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 309
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.895