Razkrivamo

Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji

Ruska propagandna mašinerija ne napada le zahodnoevropskih in srednjeevropskih držav, ampak intenzivno deluje tudi v južni Evropi in na Balkanu. Grčija, ki je trenutno med bolj izpostavljenimi članicami EU glede brezpogojne podpore in vojaške pomoči Ukrajini, je zaradi tega še posebej pod udarom Putinove divizije za usmerjanje javnega mnenja. Grško javno mnenje je najbolj zmanipulirano na spletu, saj več kot večina grških uporabnikov speta oziroma družabnih omrežij občuduje Putina in podpira rusko agresijo na Ukrajino. Grke bombardirajo z mitom o zlobnem Zahodu, ki je škodljiv za Grčijo, na drugi strani pa je dobrohotna, pravoslavna Rusija. Prav tako vztrajno ponavljajo laži, ki smo se jih naposlušali tudi pri nas: namreč da bo Evropska unija vsak čas razpadla, medtem ko bo Rusija iz sankcij in vojne izšla še močnejša ...

V Grčiji so pod ruskim vplivom štiri parlamentarne stranke: Siriza, Komunistična partija Grčije, Mera25 in Grška rešitev. Prve tri so leve, Grška rešitev pa je ultrakonservativna desnica. Prispevek novinarskega kolega iz Aten torej potrjuje, da so v Evropski uniji za rusko oziroma putinistično ideologijo dovzetne edinole skrajno leve in skrajno desne stranke.

07.08.2022 19:00
Piše: George X. Protopapas
Ključne besede:   George X. Protopapas   Grčija   Atene   Rusija   Putin   propaganda   mediji   splet   Siriza   Komunistična partija Grčije   Kiriakos Micotakis   Turčija   Erdogan   Ukrajina

Obnovljeni obrambni sporazum med ZDA in Grčijo omogoča Američanom dostop do štirih pomembnih grških baz, kar seveda spodkopava rusko strategijo na Zahodnem Balkanu.

Zunanja politika grške vlade do Rusije je sprožila odzive med politično nasprotnimi parlamentarnimi strankami in v javnosti. Reakcije so različne: od protiameriških nastrojenosti levih in skrajno desnih strank (morda v prizadevanju za pridobitev političnih koristi). V tem kontekstu je ruska propaganda znova našla način, da prodre v segmente grškega javnega mnenja, geografsko pa je ruski vpliv močnejši v severni Grčiji.

 

Premier Kiriakos Micotakis je že na začetku obsodil rusko vojaško invazijo na Ukrajino in poslal vojaško pomoč napadeni državi. Grška diplomacija trdno temelji na načelih mednarodnega javnega prava in je usklajena z osrednjimi politikami Evropske unije in zveze NATO. Poleg tega sta grško-ameriški in grško-francoski obrambni sporazum okrepila mednarodno podobo in geopolitično vlogo Grčije. Zaradi številnih realističnih in pragmatičnih razlogov ima Grčija ves potencial, da postane zanesljiva partnerica za tranzit energije v kontekstu diverzifikacije energetskih virov EU in prizadevanja za zmanjšanje odvisnosti od ruskega plina. Poleg tega lahko Grčija poveča svojo vlogo pri stabilizaciji Zahodnega Balkana, regije, ki je del ruske geopolitične agende.

 

Vendar pa grško diplomacijo proti Rusiji kritizirajo opozicijske stranke, ki podpirajo idejo, da bi morala Grčija slediti uravnoteženi diplomaciji med ZDA in Rusijo. Nekateri mediji so šli še dlje in prevzeli ruski narativ. Kar zadeva propagando samo po sebi, gre za tipično matrico teorije zarote, nihilističnih, dekonstruktivnih in osebnih napadov, sredi tega pa širjenje strahu pred jezo in povračilnimi ukrepi Rusije.

 

Kar zadeva vojaško pomoč Ukrajini, je ta odločitev sprožila odzive štirih politično nasprotnih parlamentarnih strank: Sirize (levica), Komunistične partije Grčije, Grške rešitve (ultra konservativna desnica) in Mera25 (levi neoliberalci). Prav tako je ta četverica glasovala proti grško-ameriškemu obrambnemu sporazumu, češ da ne služi grškim nacionalnim interesom. Nasprotno pa je Kinal-Pasok (socialdemokratska, sredinska stranka) podprl obrambni sporazum kot tudi vojaško pomoč Ukrajini.

 

Trenutno je del grškega javnega mnenja prepričan, da ameriška strategija ne upošteva grških nacionalnih interesov. Prav tako grško javno mnenje, predvsem levičarsko, tradicionalno ohranja in podpira protiameriška čustva. Razlog je njihovo komunistično ozadje, ki ga spodbuja ameriška podpora grški vojaški hunti (1967-1974). Protiameriška čustva prevzemajo nekateri privrženci ultrakonservativne in skrajne desnice, ki pozivajo tudi k trdi politiki Micotakisove vlade do Turčije. Poleg tega skrajna desnica meni, da Washington favorizira Turčijo v nasprotju z grškimi nacionalnimi interesi v Egejskem morju.

 

State Department je izjavil, da je treba "spoštovati in zaščititi suverenost in ozemeljsko celovitost vseh držav", kar je treba razumeti kot poziv k izogibanju provokativni retoriki, ki bi lahko stopnjevala napetosti, pri čemer se nanaša na Ankaro. Kritiki Washingtona podpirajo idejo, da bi morale ZDA sprejeti učinkovite ukrepe, s katerimi bi Turčijo prisilili, da opusti svojo ekspanzivno politiko do Grčije.

 

Po drugi strani pa ruska propaganda v Grčiji temelji na paleti razlogov. Uporablja koncepte, kot so zgodovinske vezi, pravoslavna vera, kulturni odnosi in ustvarjanje mita o tem, kako so Rusi v preteklosti Grčiji pomembno pomagali pri osamosvojitvi izpod otomanskega jarma, čeprav so domnevni ruski prispevek k grški revoluciji (1821) proti Otomanskemu cesarstvu v celoti izpodbili ugledni zgodovinarji. 

 

Geografsko gledano je Rusija prodrla predvsem v severno Grčijo. Solun in Aleksandropolis sta vrh ruske infiltracije, ki financira, investira in razvija kulturno-verska združenja. Zlasti Aleksandropolis je bil nedavno pobraten s Sosnovim Borom (2011), Sankt Peterburgom (2016) in SimferopolomKrim (2016). Leta 2018 je grška levičarska vlada Sirize izgnala dva ruska diplomata, ki ju je obtožila sodelovanja s poslovneži, da bi podkupila lokalne vladne uradnike.

 

Ruska propaganda v Grčiji je še posebej očitna na grškem internetu. Glede na neobjavljeno kvantitativno analizo (analiza vsebine) orodja Web & Social Listening Analytics PaloPro za obdobje od 4. do 11. julija 2022 večina uporabnikov grškega interneta in družbenih medijev občuduje Putina in podpira rusko invazijo v Ukrajini. Precejšen del grške spletne javnosti meni, da je Vladimir Putin močno zagovornik grških nacionalnih interesov, medtem ko ne zaupajo tudi EU.

 

Številni grški spletni mediji – ki se ekskluzivno osredotočajo na nacionalna vprašanja – menijo, da bi lahko Rusija podprla Grčijo v primeru grško-turške vojne. Mediji namenoma zanemarjajo dejstvo, da Turčija in Rusija vzdržujeta tesne diplomatske odnose in sodelujeta na področju energetike ter močno omalovažujeta dejstvo, da Grčija sodi v temeljno jedro zahodnega sveta. Propaganda sistematično prikazuje naslednji dipol: Zahod kot zlovešča celota proti dobrohotni sili (Rusiji in Putinu). Prav tako projicirajo prepričanje, da EU razpada, medtem ko bo Rusija v prihodnosti prevladujoča sila.

 

Poleg tega večina uporabnikov družbenih omrežij meni, da je Putin reformator postsovjetske Rusije, edini voditelj, ki nasprotuje ZDA in EU. Motivirala sta jih njihova protiameriška in protievropska čustva. Veliko grških uporabnikov verjame tudi v grško-rusko prijateljstvo. Grški uporabniki ne upravičujejo svojih argumentov, ki kažejo na nepoznavanje zgodovine – glede tega, koliko je Rusija v preteklosti podpirala grške nacionalne interese. Poleg tega precejšnje število uporabnikov meni, da se je Micotakisova vlada popolnoma predala ameriškim strategijam, ki so Rusijo označile za sovražnika.

 

Vendar pa je atenska vlada usklajena z Zahodom in sledi politikam EU in Nata v zvezi z rusko invazijo v Ukrajini. Obnovljeni obrambni sporazum med ZDA in Grčijo omogoča Američanom dostop do štirih pomembnih grških baz, vključno z Aleksandropolisom, kar seveda spodkopava rusko strategijo, zlasti na Zahodnem Balkanu. Grška vlada krepi svoje obrambne odnose z Washingtonom, ki deli enake poglede na Balkan, Egejsko morje in jugovzhodno Sredozemlje kljub ameriški uravnoteženi diplomaciji glede Turčije.

 

Ob upoštevanju, da Rusija dejavno spodkopava prostor EU in Nata, in da se Turčija – predvsem Recep Tayyip Erdogan – distancira od Zahoda, ob nekaterih priložnostih izsiljuje Washington in Bruselj (širitev Nata 2022 in begunska kriza 2015), je grško tesno obrambno zavezništvo z ZDA pragmatičen pristop, ki temelji na pristnih tradicionalnih vezeh. Če bo Grčija ostala sama, se bo soočila s težavami pri ohranjanju svoje stabilizacijske vloge v regiji, saj bo pod pritiskom ekspanzionistične in revizionistične Turčije, ki nenehno izziva grško nacionalno suverenost.

 

George X. Protopapas je strokovnjak za mednarodne odnose in novinar s sedežem v Atenah. Je tudi član Mednarodnega inštituta IFIMES iz Ljubljane, ki nam je omogočil objavo prispevka.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
3
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
36
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.435
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.643
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.593
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.798
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.779
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.399
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.568
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.065
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.360
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.427