Komentar

Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini

Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je dober pogajalec. Če bi bil Trump v Beli hiši, Putinu ne bi bilo treba napasti Ukrajine, ker bi se pred tem s Trumpom spogajal za določene koncesije. Demokrati, nasprotno, so se kot že tolikokrat v zgodovini odločili za agresivni pristop, kar je v končni konsekvenci pripeljalo do vojne. Njihov koncept je v Ukrajini že leta 2014 patentirala Victoria Nuland ("Fuck EU!"), prejšnji teden pa ga je Nancy Pelosi poskušala izvoziti še na Tajvan in s tem dovolj razjariti Kitajce, da bi naredili kakšno neumnost.

10.08.2022 23:45
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Rusija   Putin   Donald Trump   Joe Biden   Bela hiša   Evropska unija   ZDA   Adolf Hitler   Ruska pravoslavna cerkev   patriarh Kiril   Komisija 6. januarja   Nancy Pelosi

Če smo se iz zgodovine 20. stoletja kaj naučili, potem smo se tega, da se avtoritarni režimi lahko sesujejo le navznoter ali pa s porazom na fronti. Če pa se zgodi oboje, je padec režima takorekoč neizogiben ...

Kdo lahko - razen Vladimirja Putina seveda - konča rusko vojno z Ukrajino, je vprašanje, na katerega bomo posebej v Evropi po začetku koledarske jeseni vsak dan bolj živčno iskali odgovor. Bližajoči se konec poletja deluje kot psihološki moment, ki ga ruska propaganda že spretno izkorišča. V Kremlju igrajo na karto pomehkužene, poženščene in prehlajene Evrope, ki jo je strah dolge, mrzle zime, zato bo na koncu pripravljena tudi nekoliko popustiti pri načelih v zameno za ruske energente. Morda imajo Rusi vsaj v tem primeru celo prav in je (zahodni) del Evrope dejansko nepripravljen žrtvovati del svoje komoditete v zameno za to, da se kaznuje agresivno Putinovo politiko do sosednjih držav. Vendar pa Evropa na srečo ni samo Nemčija, Nizozemska ali Belgija. Kaj šele neka Madžarska.

 

Evropa oziroma Evropska unija so tudi države, ki jih vodijo načelni in odločni politiki. Med njimi izstopajo ženske. Premierki Finske in Estonije denimo. Njuna ideja o popolnem zaprtju transportnih povezav z Rusijo je logična in bi morala biti na mizi bruseljske birokracije že nekaj dni po začetku februarske invazije Putinove soldateske na Ukrajino. Dokler ne bodo vsi Rusi občutili posledic zločinskih dejanj svoje države, ne bodo dojeli resnosti razmer. Ko bodo spoznali, da lahko potujejo samo še v države tretjega sveta, bodo sankcije proti Rusiji dobile konkreten pospešek. Vse dotlej pa bodo papir, s katerim si bodo tisoči Rusov, ki še vedno prosto potujejo in nakupujejo po Evropi in Zadruženih državah Amerike, mirno brisali rit in še naprej ploskali genialnemu umu svojega Putlerja, ki je napadel z naravnimi bogastvi obdarjeno sosednjo državo, ki dejansko niti ni prava država, saj so njeni prebivalci v bistvu le nekoliko degenerirani Rusi ...

 

 

***

 

Še vedno živimo v milnem mehurčku, zato do nas ne pride šokantno spoznanje, da je Putin prvi evropski politik po Adolfu Hitlerju, ki nekaznovano podira arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med narodi. Prav na portalu+ smo v zadnjih mesecih in tednih objavili več izvrstnih prispevkov o tem, kako so rusko družbo najmanj 15 let pripravljali na to, kar se je zgodilo februarja letos; ta teden smo serijo poglobljenih člankov o Rusiji zaključili z zelo podrobno analizo Ruske pravoslavne cerkve in njenega patriarha Kirila. Spoznanje, da ruska avtokratska oblast, ki jo 22 let pooseblja en (mali) človek, in ruska državna cerkev delujeta usklajeno, z roko v roki, nam bo pojasnilo marsikaj, česar doslej nismo vedeli. Predvsem pa nas bo prepričalo, da je ruska družba zaradi srednjeveške mentalitete svojega patriarha pahnjena v predmodernost, ki jo bodo sankcije zaradi vojne v Ukrajini še dodatno eskalirale, zato bodo prizadete cele naslednje generacije.

 

 

MAKSIMILJAN FRAS

 

Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom

 

 

A podobno kot Nemci pod Hitlerjem vse do bridkega konca "tisočletnega Reicha" niso dojeli, da jih firer vleče s seboj v prepad in propad, so tudi Rusi prepričani, da nimajo alternative. Zloraba religije za potrebe agresivne, nacionalistične politke je v primeru Putinove Rusije vsaj tako očitna kot v primeru Islamske države, Alkajde in podobnih islamističnih terorističnih skupin. In če smo se pred leti precej ukvarjali z nevarnostjo predmoderne interpretacije islama, kar s pridom izkoriščajo skrajneži za novačenje rekrutov za džihad, sveto vojno proti nevernikom, potem lahko danes ugotovimo, da Ruska pravoslavna cerkev pod patriarhom Kirilom ni prav dosti manj ekstremistična.

 

Če bodo Putin in njegova klika kdaj odgovarjali za svoja dejanja pred kakšnim mednarodnim kazenskim sodiščem, potem bi morali soditi tudi patriarhu Kirilu in s tem enkrat z vselej izgnati cerkev iz politike, mednarodnih odnosov in zlasti vojaških spopadov. Kajti proaktivna vloga Ruske pravoslavne cerkve v ukrajinski vojni sama po sebi vzbuja resentiment verske vojne. V 21. stoletju že sintagma verska vojna deluje arhaično, obsoletno, čeprav gre - če sodimo po življenjskem slogu ruskega patriarha in njegovem bajnem bogastvu - skoraj zagotovo (tudi) za spretno manipulacijo. Duhovniku, ki nosi uro za 35.000 evrov, je edini pravi Bog denar, vse drugo je le igra.

 

 

***

 

Kdo torej lahko ustavi vojno v Ukrajni in kako jo lahko ustavi? Najbolj zanesljivo gotovo Ukrajinci, če na bojiščih stisnejo Ruse v kot, tako da se bo Putin pripravljen pogajati o miru. Za to pa bodo potrebovali še precej zahodnega orožja, kajti ruske zaloge vojaškega arzenala iz časa Sovjetske zveze so strašne. Ključni zavezniki so Američani, ki pa lahko Kijev v nekem trenutku pustijo na cedilu in se umaknejo. Ne bi bilo prvič. Bistven je vsekakor kontekst: če senilnemu predsedniku, ki že danes ne deluje dovolj "fit and proper", da bi lahko 2024 iskal reelekcijo, Ukrajina škoduje na notranjepolitičnem področju, potem nevarnost za Ukrajince, da bi ostali sami, zagotovo obstaja. Vendar je tu še en momentum, na katerega ne bi smeli pozabiti. In sicer Donald Trump.

 

 

Ali bo Trump ponovno kandidiral? Bolje: ali bo lahko kandidiral?

 

 

Ameriški establishment bi naredil vse, da Trumpu prepreči ponovno kandidaturo na predsedniških volitvah. Med republikanskimi volivci je ta še vedno dovolj priljubljen, da lahko dobi nominacijo. Če ga vrh stranke ne bi želel za kandidata, je Trump dovolj predrzen, da jim pokaže sredinca in kandidira kot neodvisni kandidat. V tem primeru Republikanci nimajo niti teoretične možnosti, da bi 5. novembra 2024 osvojili Belo hišo. Ali bi imeli Demokrati več sreče, je odvisno od tega, kdo bo njihov kandidat. Biden ni zmagovalni konj, enostavno prestar je za politični boj.

 

Zakaj je Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je dober pogajalec. Če bi bil Trump v Beli hiši, Putinu bržkone ne bi bilo treba napasti Ukrajine, ker bi se pred tem s Trumpom spogajal za določene koncesije. Demokrati, nasprotno, so se kot že tolikokrat v zgodovini odločili za agresivni pristop, kar je v končni konsekvenci pripeljalo do vojne. Njihov koncept je v Ukrajini že leta 2014 patentirala Victoria Nuland ("Fuck EU!"), prejšnji teden pa ga je Nancy Pelosi poskušala izvoziti še na Tajvan in s tem dovolj razjariti Kitajce, da bi naredili kakšno neumnost.

 

Ni jih malo, ki upajo, da si bo Trump premislil, ali pa da mu bodo kandidaturo preprečili z kazenskim pregonom ali celo obsodbo. Komisija 6. januarja (January 6th Commission ali uradno The National Commission to Investigate the January 6 Attack on the United States Capitol Complex), FBI in še kak zvezni organ bodo naredili vse, da dokažejo Trumpovo osebno vpletenost v poskus upora oziroma državnega udara. Dovolj je, da ga spoznajo za krivega ščuvanja k uporu in mi tako prepovejo politično delovanje. O tem, kaj se je dogajalo 6. januarja 2021, ko je množica Trumpovih pristašev vdrla v Kapitol, obstaja že toliko različnih pričevanj, celo takšnih pod prisego, da se bo nekdanji predsednik težko izvlekel brez hujših posledic. Toda v politiki je konec koncev vse mogoče in to še posebej velja za Združene države, ki so se že po enem letu demokratske vladavine spravile skoraj v neposredno vojaško konfrontacijo z Rusijo.

 

 

***

 

Ameriške predsedniške volitve so šele čez dve leti, vojna v Ukrajini pa tako dolgo ne sme trajati. Cena bi bila previsoka. Umrlo bi še na desettisoče Ukrajincev, tudi otrok, škoda na civilnih objektih bi še naraščala, posledice vojne bi krepko občutili zlasti v Evropi. Ukrajinci ne morejo čakati na Trumpa, da konča vojno. Trump po drugi strani v tem trenutku ne more spremeniti ameriške strategije do Ukrajine. Lahko pa vpliva na javno mnenje, kar bi posledično lahko spremenilo politiko Bele hiše. Toda kako, v kakšni smeri?

 

Če smo se iz zgodovine 20. stoletja kaj naučili, potem smo se tega, da se avtoritarni režimi lahko sesujejo le navznoter ali pa s porazom na fronti. Najbolj zanesljiva pot do miru je vsaj na prvi pogled ta, da ukrajinska vojska na bojišču doseže odločilno premoč in tako prisili Putina k pogajanjem. Da je to edina pot do miru, mu mora dati vedeti tudi domača javnost, sploh tisti naprednejši, najbolj propulzivni del, ki je doslej potoval po svetu in užival v dobrinah in pridobitvah zahodne civilizacije. 

 

Zaradi tega je predlog finske in estonske premierke o popolni (fizični) izolaciji in osamitivi Rusije bržkone edini način, da se rusko javno mnenje končno začne spraševati, kaj je njihova oblast naredila narobe, da noben Rus ne more več potovati na Zahod. Česa takšnega ni bilo niti v časih železne zavese in Iana Fleminga ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.435
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.643
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.592
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.796
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.779
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.397
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.568
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.065
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.359
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.427