Opazili smo

Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo

Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki pridigamo o strpnosti in spoštovanju različnih mnenj. Ki smo prepričani, da je verska svoboda dokaz o koncu srednjega veka in je nujen atribut moderne družbe, v kateri ima slehernik pravico, da verjame v tisto, kar ga napolnjuje s pozitivno energijo, srečo in veseljem do življenja.

15.08.2022 13:15
Ključne besede:   Salman Rushdie   Iran   fatva   New York   atentat   Hadi Matar   Homeini   Alamut   Vladimir Bartol

Salman Rushdie (75) je že od leta 1988 "hodeča tarča", kajti iranski verski fašisti pod vodstvom ajatole Homeinija so nad njim izrekli smrtno obsodbo (fatvo), ki jo ima pravico izvršiti vsak musliman.

Mladenič je bliskovito stekel na oder in začel mahati proti človekoma, ki sta bila tam zato, da bi se pogovarjala o literaturi. Dogodek se je odvijal v majhnem kraju na zahodu zvezne države New York in o njem slovenski bralci verjetno ne bi nikoli izvedeli, če se ne bi zgodilo nasilje. Zločin v imenu religije. Dejanje, ki simbolizira vso bestialnost podivjanjega sveta, v katerem je sovraštvo zameglilo razum.

 

Salman Rushide, nad katerim iranski verski fašizem že leta 1988 razglasil fatvo, smrtno obsodbo v imenu boga, se je vsa ta dolga leta nekako uspeval izogibati krogli, ki jo je iranski ajatola Homeini izstrelil proti njemu. Toda verski fanatiki so potrpežljivi. Ne mudi se jim. Čakali so na trenutek, ko bo pozornost popustila. Ko bo pisatelj, avtor Satanskih stihov, zaradi katerih se je znašel na islamističnih vešalih, sam na odru, brez policijske zaščite.

 

To se je zgodilo v petek. Ironija je hotela, da se je Rushdie udeležil literarnega dogodka neprofitne organizacije, ki podpira preganjane pisatelje iz vsega sveta. Na prireditvi je bil tudi nekdo, ki je tja prišel po navodilih božanskih glasov v glavi, zaradi katerih je stekel na oder z nožem v roku in Rushideja večkrat zabodel v vrat, roko, obraz in trebuh. Pisateljev agent je v izjavi za javnost povedal, da bo pisatelj verjetno ostal slep na eno oko, da ima resno poškodovano živčevje roke in da je bil zaboden tudi v ledvica. Priključen je na ventilator, napravo za umetno predihavanje. Njegovo zdravstveno stanje je resno. 

 

Hadi Matar, napadelec, je bil besen, divji, ko so ga udeleženci zbili po tleh in obvladali. Pet moških je bilo treba, da so ga prizemljili, pa je duševni bolnik še vedno mahal z roko, v kateri je pred tem držal nož. Kot bi bil omamljen, podobno kot asasini iz Alamuta, odličnega romana, ki ga je pred skoraj stoletjem napisal preroški Vladimir Bartol. Preroški zato, ker je podrobno popisal tehnologijo manipulacije, s katerimi islamistični pridigarji novačijo dečke (in bržkone tudi deklice), jih počasi, a vztrajno preparirajo z ideologijo izkrivljenega islama, da postanejo orodja v njihovih rokah. In potem jih, če je potrebno, pošiljajo v boj. Za boga. In za bogato nagrado: takojšnji prihod v nebesa, kjer jih čaka 40 devic in izobilje vsega ...

 

Starec iz gore je svoje atentatorje po svetu pošiljal potem, ko jih je s kanabisom dovolj močno omamil, da so bili povsem podrejeni njegovi volji. Moderni asasini ne potrebujejo droge, ampak medijsko indoktrinacijo, s katero jih polnijo mule in ostali islamistični skrajneži, ki zlorabljajo vero v hudičeve namene. Islam je postal najbolj zlorabljena religija, zaradi atentata na Rushdieja bo del muslimanskega sveta plesal po ulicah in zažigal njegove slike, preklinjal Ameriko in morda še Evropo, tiha večina pa bo molčala in se spraševala, kakšne bodo tokrat posledice zanje.

 

Fanatizem je fanatizem. Nobene razlike ni med krščanskim, hinduističnim ali muslimanskim. V trenutku, ko duhovnik zlorabi boga za nekaj, kar je usmerjeno proti drugemu človeku, preneha biti duhovnik. Hadi Matar, ki je v petek poskušal umoriti Salmana Rushdieja, je bil pod vplivom nekoga. Če se izkaže, da je izpolnjeval ukaz ajatole Homeinija izpred 34 let, bo to nov dokaz, kakšno prekleto zlo je verski fanatizem.

 

Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo. Kajti asasini postanejo morilci zato, ker niso imeli ljubezni. Ker so bili zapuščeni, sami in zlorabljeni. Ko so jih v roke dobili verski skrajneži, so te travme spretno izkoristili za svoje cilje.

 

Naj ponovim: proti fanatizmu, naj bo to verska vojna ruskih pravoslavcev proti Ukrajincem ali islamistični džihad proti vsem domnevnim nevernikom, se ne borimo s sovraštvom. S sovraštvom bomo na koncu na vse muslimane gledali z nezaupanjem in strahom. Proti verskemu fantizmu se borimo tudi tako, da si preberemo Satanske stihe, ki so pred leti izšli tudi v slovenščini v založbi Učila

 

Iranski režim še 30 let po Homeinijevi smrti nadaljuje politiko fatve. Leta 2012 je neka verska fundacija obljubila pol milijona evrov nagrade za Rushdiejevo glavo. Namesto da sovražimo vse muslimane zaradi zavržnih dejanj islamističnih duševnih bolnikov, lahko od naših politikov pričakujemo, naj od Irana ob vsaki priložnosti zahtevajo konec teh srednjeveških norosti. Če bomo našim politikom vztrajno gledali pod prste, bodo sčasoma razumeli, da so se kot demokrati zavezani vedno in povsod boriti za vrednote, po zaslugi katerih smo se od križarskih vitezov dvignili v nekaj več in po zaslugi racionalizma in renesanse postali to, kar smo.

 

DEJAN STEINBUCH

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.254
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.102
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.036
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 628
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.082