Opazili smo

Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo

Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki pridigamo o strpnosti in spoštovanju različnih mnenj. Ki smo prepričani, da je verska svoboda dokaz o koncu srednjega veka in je nujen atribut moderne družbe, v kateri ima slehernik pravico, da verjame v tisto, kar ga napolnjuje s pozitivno energijo, srečo in veseljem do življenja.

15.08.2022 13:15
Ključne besede:   Salman Rushdie   Iran   fatva   New York   atentat   Hadi Matar   Homeini   Alamut   Vladimir Bartol

Salman Rushdie (75) je že od leta 1988 "hodeča tarča", kajti iranski verski fašisti pod vodstvom ajatole Homeinija so nad njim izrekli smrtno obsodbo (fatvo), ki jo ima pravico izvršiti vsak musliman.

Mladenič je bliskovito stekel na oder in začel mahati proti človekoma, ki sta bila tam zato, da bi se pogovarjala o literaturi. Dogodek se je odvijal v majhnem kraju na zahodu zvezne države New York in o njem slovenski bralci verjetno ne bi nikoli izvedeli, če se ne bi zgodilo nasilje. Zločin v imenu religije. Dejanje, ki simbolizira vso bestialnost podivjanjega sveta, v katerem je sovraštvo zameglilo razum.

 

Salman Rushide, nad katerim iranski verski fašizem že leta 1988 razglasil fatvo, smrtno obsodbo v imenu boga, se je vsa ta dolga leta nekako uspeval izogibati krogli, ki jo je iranski ajatola Homeini izstrelil proti njemu. Toda verski fanatiki so potrpežljivi. Ne mudi se jim. Čakali so na trenutek, ko bo pozornost popustila. Ko bo pisatelj, avtor Satanskih stihov, zaradi katerih se je znašel na islamističnih vešalih, sam na odru, brez policijske zaščite.

 

To se je zgodilo v petek. Ironija je hotela, da se je Rushdie udeležil literarnega dogodka neprofitne organizacije, ki podpira preganjane pisatelje iz vsega sveta. Na prireditvi je bil tudi nekdo, ki je tja prišel po navodilih božanskih glasov v glavi, zaradi katerih je stekel na oder z nožem v roku in Rushideja večkrat zabodel v vrat, roko, obraz in trebuh. Pisateljev agent je v izjavi za javnost povedal, da bo pisatelj verjetno ostal slep na eno oko, da ima resno poškodovano živčevje roke in da je bil zaboden tudi v ledvica. Priključen je na ventilator, napravo za umetno predihavanje. Njegovo zdravstveno stanje je resno. 

 

Hadi Matar, napadelec, je bil besen, divji, ko so ga udeleženci zbili po tleh in obvladali. Pet moških je bilo treba, da so ga prizemljili, pa je duševni bolnik še vedno mahal z roko, v kateri je pred tem držal nož. Kot bi bil omamljen, podobno kot asasini iz Alamuta, odličnega romana, ki ga je pred skoraj stoletjem napisal preroški Vladimir Bartol. Preroški zato, ker je podrobno popisal tehnologijo manipulacije, s katerimi islamistični pridigarji novačijo dečke (in bržkone tudi deklice), jih počasi, a vztrajno preparirajo z ideologijo izkrivljenega islama, da postanejo orodja v njihovih rokah. In potem jih, če je potrebno, pošiljajo v boj. Za boga. In za bogato nagrado: takojšnji prihod v nebesa, kjer jih čaka 40 devic in izobilje vsega ...

 

Starec iz gore je svoje atentatorje po svetu pošiljal potem, ko jih je s kanabisom dovolj močno omamil, da so bili povsem podrejeni njegovi volji. Moderni asasini ne potrebujejo droge, ampak medijsko indoktrinacijo, s katero jih polnijo mule in ostali islamistični skrajneži, ki zlorabljajo vero v hudičeve namene. Islam je postal najbolj zlorabljena religija, zaradi atentata na Rushdieja bo del muslimanskega sveta plesal po ulicah in zažigal njegove slike, preklinjal Ameriko in morda še Evropo, tiha večina pa bo molčala in se spraševala, kakšne bodo tokrat posledice zanje.

 

Fanatizem je fanatizem. Nobene razlike ni med krščanskim, hinduističnim ali muslimanskim. V trenutku, ko duhovnik zlorabi boga za nekaj, kar je usmerjeno proti drugemu človeku, preneha biti duhovnik. Hadi Matar, ki je v petek poskušal umoriti Salmana Rushdieja, je bil pod vplivom nekoga. Če se izkaže, da je izpolnjeval ukaz ajatole Homeinija izpred 34 let, bo to nov dokaz, kakšno prekleto zlo je verski fanatizem.

 

Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo. Kajti asasini postanejo morilci zato, ker niso imeli ljubezni. Ker so bili zapuščeni, sami in zlorabljeni. Ko so jih v roke dobili verski skrajneži, so te travme spretno izkoristili za svoje cilje.

 

Naj ponovim: proti fanatizmu, naj bo to verska vojna ruskih pravoslavcev proti Ukrajincem ali islamistični džihad proti vsem domnevnim nevernikom, se ne borimo s sovraštvom. S sovraštvom bomo na koncu na vse muslimane gledali z nezaupanjem in strahom. Proti verskemu fantizmu se borimo tudi tako, da si preberemo Satanske stihe, ki so pred leti izšli tudi v slovenščini v založbi Učila

 

Iranski režim še 30 let po Homeinijevi smrti nadaljuje politiko fatve. Leta 2012 je neka verska fundacija obljubila pol milijona evrov nagrade za Rushdiejevo glavo. Namesto da sovražimo vse muslimane zaradi zavržnih dejanj islamističnih duševnih bolnikov, lahko od naših politikov pričakujemo, naj od Irana ob vsaki priložnosti zahtevajo konec teh srednjeveških norosti. Če bomo našim politikom vztrajno gledali pod prste, bodo sčasoma razumeli, da so se kot demokrati zavezani vedno in povsod boriti za vrednote, po zaslugi katerih smo se od križarskih vitezov dvignili v nekaj več in po zaslugi racionalizma in renesanse postali to, kar smo.

 

DEJAN STEINBUCH

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Jože Dežman piše Tanji Fajon in Dominiki Švarc Pipan
4
15.05.2023 12:31
Predlagam, da udeležencem konference za sprejem konvencije o sodelovanju pri pregonu genocida in drugih hudodelstevrazložite ... Več.
Piše: Jože Dežman
Drugo pismo državnemu sekretarju Frangežu in ministru Hanu
2
26.02.2023 21:59
Prvega oktobra lani sem pisal Matevžu Frangežu, državnemu sekretarju na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, ter ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Avtonomija muzejev: Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?
8
27.01.2023 07:05
Muzeji postajajo orodje političnega boja, ugotavlja 80 podpisnikov odprtega pisma v podporo avtonomiji muzejev. O odločitvi ... Več.
Piše: Uredništvo
Golobova kulturna revolucija ali ukinjeni muzej osamosvojitve
15
25.01.2023 14:04
Izjava za javnost zaposlenih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob ukinitvi in združitvi dveh muzejev v novo muzejsko ustanovo ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko oblast zlorabi javno za utrjevanje oblasti
7
10.01.2023 14:19
Vse državljane pozivamo, naj natančno preučijo stavkovne zahteve, opozarjajo na portalu Zdravstvo.si, kjer so nas prosili, naj ... Več.
Piše: Uredništvo
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
9
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.781
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.064
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.010
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.756
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.428
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.160
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.105
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 658
09/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.337
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 453