Komentar

Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost

Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. avgusta, nastopila v Cankarjevem domu. V podporo odpovedi koncerta zbirajo podpise in trdijo, da je Anna Netrebko znana podpornica Putinovega režima in da bi morala Slovenija slediti nekaterim tujim zgledom ter ji v znak obsodbe ruske vojne z Ukrajino odpovedati gostoljubje. S takšnimi idejami se ne strinjam. Mislim, da gre za neproduktivno civilnodružbeno pobudo, ki je pošteno zgrešila cilj.

17.08.2022 22:10
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Anna Netrebko   Vladimir Putin   Dunaj   Rusija   Ukrajina   Ljubljana   Festival Ljubljana   opera   Metropolitanska opera   politiki   umetniki

Česa je potemtakem kriva Anna Netrebko? Kriva je točno toliko kot vsi slovenski politiki, ki so se po 1. januarju 2000 stiskali s Putinom in veselo režali v njegovi družbi. Od Boruta Pahorja dalje, da Janše niti ne omenjamo ...

V prvih odzivih na februarsko invazijo ruske armade na Ukrajino, ki jo je Vladimir Putin cinično poimenoval "posebna operacija", je zahodna demokratična javnost precej kritično nastopila proti tistim ruskim in rusofilskim umetnikom, ki so veljali za goreče Putinove podpornike ali celo prijatelje. Resda so se vsi po vrsti nekoliko "potuhnili" in čakali na nadaljnji razvoj dogodkov, saj nihče ni bil tako nor, da bi javno zagovarjal nezakonito vojno proti neodvisni in mednarodno priznani državi. Tisti umetniki svetovnega slovesa, ki so v preteklosti veljali za Putinove občudovalce in se radi fotografirali z njim, so se raje distancirali od njegovih dejanj. Med njimi je bila tudi operna diva Anna Netrebko, ki ima poleg ruskega tudi avstrijsko državljanstvo in stalno prebivališče na Dunaju. Ne glede na njeno korektno obnašanje so ji v newyorški Metropolitanski operi nemudoma odpovedali gostoljubje, podobno naj bi se zgodilo še z nekaj drugimi uglednimi opernimi hišami, zato je sopranistka spomladi za tri mesece odpovedala vse koncerte in se javno opredelila, da ne podpira ruskega predsednika.

 

Pravzaprav Anni Netrebko ne moremo ničesar očitati. Če se je v preteklih dveh desetletjih večkrat pojavila ob Putinu, dobila šopek od njega po premieri, potem je kriva natanko toliko kot vsi ostali vrhunski umetniki, ki so kdaj nastopili pred ruskim predsednikom in bili deležni njegovega aplavza. No, pa ne samo umetniki, v bistvu je vsa evropska politična smetana zadnjih dvajset let kimala Putinu, se rokovala z njim, ga trepljala po ramenih in se smehljaje fotografirala z njim. Ves ta čas je bil "dragi Vladimir", "Putka", skratka nekdo, ki je vreden zaupanja in prijateljstva. Ki je zanesljiv partner. Zato je po svoje hinavsko, da zdaj, ko je "dragi Vladimir" zaradi svoje ukrajinske avanture postal zločinec, s prstom kažemo na umetnike, češ da so njegovi podporniki (pa četudi so se po 24. februarju javno distancirali od njega!), moraliziramo, da ni prav, da jim dajemo možnost koncertiranja in nastopanja, po drugi strani pa nihče vpraša evropskih politikov, kaj so leta in leta videli v Putinu, da so mu tako lezli v rit in ga imeli za prijatelja. Politiki so seveda politiki in od konca februarja je vsak najmanj tisočkrat ponovil, kakšna baraba in zločinec je Putin, da je njegova invazija barbarska in nezaslišana ipd ipd. Saj je, seveda je, o tem nihče ne dvomi. Problematiziramo zgolj našo dvoličnost, ko gre za kriterije, po katerim sodimo politike na eni ter umetnike na drugi strani.

 

Česa je potemtakem kriva Anna Netrebko? Če vzamemo v zakup, da se je javno distancirala od Putina, s čemer je posredno povedala, da ne podpira njegove vojne, in če ji verjamemo, da so ji po letu 2014 večkrat z manipulacijo pripisali podporo Krimu in Donbasu, potem je kriva točno toliko kot vsi tisti slovenski politiki, ki so se po 1. januarju 2000 stiskali s Putinom in veselo režali v njegovi družbi. Od Boruta Pahorja dalje, da Janše niti ne omenjamo ...

 

Evropski mediji, sploh tabloidni, so se spomladi naslajali nad kaznovanjem "Putinovih umetnikov", ki so zaradi invazije na Ukrajino dobili neke vrste "Berufsverbot". Sploh v primeru nemških medijev je bilo to do skrajnosti neokusno, hinavsko. Ob vseh nemških politikih, ki so jih Rusi v zadnjih dvajsetih letih dobesedno kupili, je neverjetno, da so nenadoma problem postali umetniki - in to celo takšni, ki si nikoli niso zamazali rok s kakšno politikantsko akcijo.

 

V Ljubljani je v zadnjem desetletju gostovalo kar nekaj dejansko spornih ruskih umetnikov in "umetnikov". Nekateri so bili kompromitirani, pa to nikogar ni zmotilo. O tem smo na portalu+ poročali. Ljubljana je gostila orkestre, ki so igrali vojski v Donbasu, pisatelje, ki so pred tem malce streljali po vzhodni Ukrajini in se hvalili, kako so pogumni, pa je kulturna srenja to mirno pogoltnila, češ da je treba spoštovati različnost mnenj in prepričanj. Zdaj pa je problem Netrebko?! Če so bili ti resnično sporni ruski umetniki doslej dobrodošli pri nas, potem res ni jasno, zakaj bi imeli danes moralne dileme okoli gostovanja Anne Netrebko, ki se je od ruskega režima distancirala.

 

Odpoved koncerta bi bila vsekakor neumnost. Organizatorji, tj. Festival Ljubljana, pa bi namesto zadrege, s katero se je doslej odzival na medijsko precej napihnjeno ukrajinsko pobudo (ki je sicer povsem legitimna, vendar vsebinsko zgrešena), lahko razmislili o neki humanitarni gesti, s čemer bi pomagali tudi gostji. To bi bil namreč najboljši odgovor na vse polemike in politiziranja okoli tega koncerta. Zakaj ne bi torej Anne Netrebko povabili, da bi ob robu nastopa v Ljubljani opravila še neko dobrodelno akcijo, izkupiček pa bi potem namenili za ukrajinske begunske otroke v Sloveniji?

 

Je res tako težko pokukati iz te naše provincialne škatle in narediti nekaj plemenitega?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.435
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.644
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.593
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.798
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.780
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.402
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.569
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.067
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.361
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.427