Komentar

Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost

Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. avgusta, nastopila v Cankarjevem domu. V podporo odpovedi koncerta zbirajo podpise in trdijo, da je Anna Netrebko znana podpornica Putinovega režima in da bi morala Slovenija slediti nekaterim tujim zgledom ter ji v znak obsodbe ruske vojne z Ukrajino odpovedati gostoljubje. S takšnimi idejami se ne strinjam. Mislim, da gre za neproduktivno civilnodružbeno pobudo, ki je pošteno zgrešila cilj.

17.08.2022 22:10
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Anna Netrebko   Vladimir Putin   Dunaj   Rusija   Ukrajina   Ljubljana   Festival Ljubljana   opera   Metropolitanska opera   politiki   umetniki

Česa je potemtakem kriva Anna Netrebko? Kriva je točno toliko kot vsi slovenski politiki, ki so se po 1. januarju 2000 stiskali s Putinom in veselo režali v njegovi družbi. Od Boruta Pahorja dalje, da Janše niti ne omenjamo ...

V prvih odzivih na februarsko invazijo ruske armade na Ukrajino, ki jo je Vladimir Putin cinično poimenoval "posebna operacija", je zahodna demokratična javnost precej kritično nastopila proti tistim ruskim in rusofilskim umetnikom, ki so veljali za goreče Putinove podpornike ali celo prijatelje. Resda so se vsi po vrsti nekoliko "potuhnili" in čakali na nadaljnji razvoj dogodkov, saj nihče ni bil tako nor, da bi javno zagovarjal nezakonito vojno proti neodvisni in mednarodno priznani državi. Tisti umetniki svetovnega slovesa, ki so v preteklosti veljali za Putinove občudovalce in se radi fotografirali z njim, so se raje distancirali od njegovih dejanj. Med njimi je bila tudi operna diva Anna Netrebko, ki ima poleg ruskega tudi avstrijsko državljanstvo in stalno prebivališče na Dunaju. Ne glede na njeno korektno obnašanje so ji v newyorški Metropolitanski operi nemudoma odpovedali gostoljubje, podobno naj bi se zgodilo še z nekaj drugimi uglednimi opernimi hišami, zato je sopranistka spomladi za tri mesece odpovedala vse koncerte in se javno opredelila, da ne podpira ruskega predsednika.

 

Pravzaprav Anni Netrebko ne moremo ničesar očitati. Če se je v preteklih dveh desetletjih večkrat pojavila ob Putinu, dobila šopek od njega po premieri, potem je kriva natanko toliko kot vsi ostali vrhunski umetniki, ki so kdaj nastopili pred ruskim predsednikom in bili deležni njegovega aplavza. No, pa ne samo umetniki, v bistvu je vsa evropska politična smetana zadnjih dvajset let kimala Putinu, se rokovala z njim, ga trepljala po ramenih in se smehljaje fotografirala z njim. Ves ta čas je bil "dragi Vladimir", "Putka", skratka nekdo, ki je vreden zaupanja in prijateljstva. Ki je zanesljiv partner. Zato je po svoje hinavsko, da zdaj, ko je "dragi Vladimir" zaradi svoje ukrajinske avanture postal zločinec, s prstom kažemo na umetnike, češ da so njegovi podporniki (pa četudi so se po 24. februarju javno distancirali od njega!), moraliziramo, da ni prav, da jim dajemo možnost koncertiranja in nastopanja, po drugi strani pa nihče vpraša evropskih politikov, kaj so leta in leta videli v Putinu, da so mu tako lezli v rit in ga imeli za prijatelja. Politiki so seveda politiki in od konca februarja je vsak najmanj tisočkrat ponovil, kakšna baraba in zločinec je Putin, da je njegova invazija barbarska in nezaslišana ipd ipd. Saj je, seveda je, o tem nihče ne dvomi. Problematiziramo zgolj našo dvoličnost, ko gre za kriterije, po katerim sodimo politike na eni ter umetnike na drugi strani.

 

Česa je potemtakem kriva Anna Netrebko? Če vzamemo v zakup, da se je javno distancirala od Putina, s čemer je posredno povedala, da ne podpira njegove vojne, in če ji verjamemo, da so ji po letu 2014 večkrat z manipulacijo pripisali podporo Krimu in Donbasu, potem je kriva točno toliko kot vsi tisti slovenski politiki, ki so se po 1. januarju 2000 stiskali s Putinom in veselo režali v njegovi družbi. Od Boruta Pahorja dalje, da Janše niti ne omenjamo ...

 

Evropski mediji, sploh tabloidni, so se spomladi naslajali nad kaznovanjem "Putinovih umetnikov", ki so zaradi invazije na Ukrajino dobili neke vrste "Berufsverbot". Sploh v primeru nemških medijev je bilo to do skrajnosti neokusno, hinavsko. Ob vseh nemških politikih, ki so jih Rusi v zadnjih dvajsetih letih dobesedno kupili, je neverjetno, da so nenadoma problem postali umetniki - in to celo takšni, ki si nikoli niso zamazali rok s kakšno politikantsko akcijo.

 

V Ljubljani je v zadnjem desetletju gostovalo kar nekaj dejansko spornih ruskih umetnikov in "umetnikov". Nekateri so bili kompromitirani, pa to nikogar ni zmotilo. O tem smo na portalu+ poročali. Ljubljana je gostila orkestre, ki so igrali vojski v Donbasu, pisatelje, ki so pred tem malce streljali po vzhodni Ukrajini in se hvalili, kako so pogumni, pa je kulturna srenja to mirno pogoltnila, češ da je treba spoštovati različnost mnenj in prepričanj. Zdaj pa je problem Netrebko?! Če so bili ti resnično sporni ruski umetniki doslej dobrodošli pri nas, potem res ni jasno, zakaj bi imeli danes moralne dileme okoli gostovanja Anne Netrebko, ki se je od ruskega režima distancirala.

 

Odpoved koncerta bi bila vsekakor neumnost. Organizatorji, tj. Festival Ljubljana, pa bi namesto zadrege, s katero se je doslej odzival na medijsko precej napihnjeno ukrajinsko pobudo (ki je sicer povsem legitimna, vendar vsebinsko zgrešena), lahko razmislili o neki humanitarni gesti, s čemer bi pomagali tudi gostji. To bi bil namreč najboljši odgovor na vse polemike in politiziranja okoli tega koncerta. Zakaj ne bi torej Anne Netrebko povabili, da bi ob robu nastopa v Ljubljani opravila še neko dobrodelno akcijo, izkupiček pa bi potem namenili za ukrajinske begunske otroke v Sloveniji?

 

Je res tako težko pokukati iz te naše provincialne škatle in narediti nekaj plemenitega?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.254
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.102
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.036
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 628
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.082