Komentar

Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!

Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, predvsem umske, da razmisli o tem, naj naredi kakšno dobro, koristno potezo, kretnjo, poskus, korak, eno idejo, pa se bo odprla pot za preživetje in se bo pojavila šansa, doživeti kak lep trenutek življenja za naše vnuke. Če bo te volje premalo, nas bo napuh oblastnikov pahnil v prepad. Ki se sedaj simbolno najbolj kaže v obliki zelo dolge bele mize, za katero je avtokrat Putin posadil tudi Guterresa.

24.08.2022 19:00
Piše: MIha Burger
Ključne besede:   avtokracija   OZN   AVAAZ   Putin   Guterres   vojna   človeštvo

Rešitev dileme Kako preprečiti avtokracijo je povedal stari Guterres: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!

Naj uvodoma pojasnim, kako je prišlo do objave peticije Pomagajte preprečiti avtokracijo pred nekaj dnevi. Četrtega avgusta ob 20.30 sem zapisal: Rešitev je čisto enostavna. Ja, za ves planet. Da nas ne bo butnilo za topovsko hrano v igri, imenovani Realpolitik. Rešitev je danes povedal stari Guterres: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN! Ne bomo iskali podpisov za to pravilo, ampak ali je kdo proti? Nihče. OK. Potem pa podpišite vsi, mali in veliki. In tisti, ki bo prekršil to pravilo, avtomatična izključitev iz OZN! Bo izigravanje? Je naivno? Se ne da? Poskusiti je treba. Nočete niti poskusiti? Potem pa itak, k vragu, pa se pobijte do konca! Je Guterres res to rekel? Malo me je zaneslo, mislim, da dlje od vzklika "Nič več vojne!" ni prišel. A poskusiti je treba tudi z Guterresom, z OZN.

 

 

Moj zapis dan kasneje, 5. avgusta ob 9.15: Ujeti se za Guterresa? Po zdravi pameti je OZN vseeno najvišja vrhuška človeške skupnosti. Pa če je še tako okorna in zbirokratizirana. Druge ni. Vsi smo konec koncev člani te človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, predvsem umske, da razmisli o tem, naj naredi kakšno dobro, koristno potezo, kretnjo, poskus, korak, eno idejo, pa se bo odprla pot za preživetje, se bo pojavila šansa, doživeti kak lep trenutek življenja za naše vnuke. Če bo te volje premalo, nas bo napuh oblastnikov pahnil v prepad. Ki se sedaj simbolno najbolj kaže v obliki zelo dolge bele mize, za katero je Putin posadil tudi Guterresa. Ja, tudi jaz imam voljo, povedati eno idejo, narediti en korak, a povedal bi jo le na natečaju, skupaj z vsemi ostalimi, ki bi hoteli podobno, z vsemi ostalimi po celem svetu. Ker je važnejše od same ideje, same kretnje, samega koraka, da bi se vse članice OZN že pred natečajem zmenile, da bodo spoštovale na natečaju izbrano najboljšo idejo, še več, da bodo sprejele in spoštovale recimo med 30 najboljšimi idejami (ker so vse upoštevale postavljen kriterij gospoda Guterresa "Nič več vojne!") tisto, ki bo izžrebana. Izkušnje kažejo, da je žreb v zadnji fazi natečaja velikokrat nujen, ker edini zagotavlja, da bodo rezultat vsi upoštevali, ker so se tako zavezali pred začetkom natečaja. Oblika svetovnega natečaja, ki se zaključi med denimo tridesetimi izbranimi idejami s pomočjo najkompetentnejše komisije, daje šanso, da se vsaj za zvezdni trenutek podaljša obstoj človeštva.

 

 

Moj zapis istega dne, ob 20.40: Saj ne da bi bil vraževeren, vendar ivčeraj in danes zjutraj pisarim na takšnem listku, s tem istim kulijem, kako je Guterres edina šansa za človeštvo. Pa dobim sporočilo in vabilo od AVAAZ, če imam kakšno idejo, kako popraviti OZN. Ne, nisem vraževeren, pa vseeno, bom poskusil, ja, bom poskusil.

 

 

 

 

In sem poskusil. Moja ideja je že objavljena na internetni strani AVAAZ (vir). Moja peticija s sledečo vsebino (prevedeno v slovenščino):

 

 

POMAGAJTE PREPREČITI AVTOKRACIJO

 

Želim si, da bi moji vnuki živeli v svetu brez avtokracije. OZN (Organizacija Združenih narodov), tj. predsednik OZN g. Guterres, lahko organizira natečaj in k sodelovanju povabi državljane sveta, državljane, ki imajo idejo, kako preprečiti avtokracijo. Jaz se bom udeležil, pa še marsikdo, če bo tak natečaj organiziran! In naj zmaga najboljša ideja in vsi člani OZN naj podpišejo, da spoštujejo rezultat.

 

 

Kako pa izgleda v originalu na spletu, lahko vidite in seveda tudi sodelujete na tem linku.

 

 

Odgovor v razmislek vsem, ki izražate ali boste izrazili kakršnokoli skepso glede te peticije, bodisi dobronamerno bodisi cinično, pa je sledeč:

 

1. Dejstvo je – avtokracija je eden največjih problemov človeške skupnosti.

 

2. Dejstvo je – OZN je slej ko prej najvišja institucija človeške skupnosti.

 

3. Dejstvo je – AVAAZ je največja organizacija aktivnih državljanov človeške skupnosti z okoli 60 milijoni članov.

 

 

Pred nekaj dnevi je AVAAZ povabil vse svoje člane (tudi mene, sem član od leta 2008), da posredujejo kakšno idejo, kako naj OZN postane močnejša in vplivnejša pri reševanju največjih problemov človeške skupnosti. Ko spraviš skupaj vsa tri zgoraj omenjena dejstva in sprejmeš izziv omenjenega povabila, prideš do logičnega sklepa, da mora obstajati najprej odločitev OZN, kako (spet ta presneti KAKO!, ki me spremlja v večini mojih prispevkov na portalu+) sprejemati in upoštevati kakršnokoli (seveda bolje boljšo in še bolje najboljšo) idejo, zamisel, predlog rešitve enega ali več od največjih ali najakutnejših problemov človeške skupnosti. Logika torej govori, da je najprej treba prepričati OZN v to odločitev in to lahko stori AVAAZ z dovoljšnjo količino glasov.

 

AVAAZ je sprejel in objavil mojo peticijo, ki poziva OZN kako, na kakšen način naj sprejema in upošteva predloge za preprečitev nastanka avtokracije, enega od največjih problemov človeške skupnosti. Predlagam, da bi bil v obliki natečaja, ki bi moral biti zelo zelo precizno in vzpodbudno zapisan, z zelo jasnimi osnovnimi kriteriji in postopki rangiranja, potem šele sledijo ali dobre ali slabe ali logične ali naivne ideje rešitve določenega problema, jaz ocenjujem, da je eden največjih, kako preprečiti avtokracijo.

 

Poskušati je treba, poskusite tudi vi, vedno je treba narediti prvi korak na katerikoli poti, kot je nekoč davno rekel že tisti kitajski filozof.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.433
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.244
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.340
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.100
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.106
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 556
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.081