Komentar

Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!

Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, predvsem umske, da razmisli o tem, naj naredi kakšno dobro, koristno potezo, kretnjo, poskus, korak, eno idejo, pa se bo odprla pot za preživetje in se bo pojavila šansa, doživeti kak lep trenutek življenja za naše vnuke. Če bo te volje premalo, nas bo napuh oblastnikov pahnil v prepad. Ki se sedaj simbolno najbolj kaže v obliki zelo dolge bele mize, za katero je avtokrat Putin posadil tudi Guterresa.

24.08.2022 19:00
Piše: MIha Burger
Ključne besede:   avtokracija   OZN   AVAAZ   Putin   Guterres   vojna   človeštvo

Rešitev dileme Kako preprečiti avtokracijo je povedal stari Guterres: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!

Naj uvodoma pojasnim, kako je prišlo do objave peticije Pomagajte preprečiti avtokracijo pred nekaj dnevi. Četrtega avgusta ob 20.30 sem zapisal: Rešitev je čisto enostavna. Ja, za ves planet. Da nas ne bo butnilo za topovsko hrano v igri, imenovani Realpolitik. Rešitev je danes povedal stari Guterres: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN! Ne bomo iskali podpisov za to pravilo, ampak ali je kdo proti? Nihče. OK. Potem pa podpišite vsi, mali in veliki. In tisti, ki bo prekršil to pravilo, avtomatična izključitev iz OZN! Bo izigravanje? Je naivno? Se ne da? Poskusiti je treba. Nočete niti poskusiti? Potem pa itak, k vragu, pa se pobijte do konca! Je Guterres res to rekel? Malo me je zaneslo, mislim, da dlje od vzklika "Nič več vojne!" ni prišel. A poskusiti je treba tudi z Guterresom, z OZN.

 

 

Moj zapis dan kasneje, 5. avgusta ob 9.15: Ujeti se za Guterresa? Po zdravi pameti je OZN vseeno najvišja vrhuška človeške skupnosti. Pa če je še tako okorna in zbirokratizirana. Druge ni. Vsi smo konec koncev člani te človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, predvsem umske, da razmisli o tem, naj naredi kakšno dobro, koristno potezo, kretnjo, poskus, korak, eno idejo, pa se bo odprla pot za preživetje, se bo pojavila šansa, doživeti kak lep trenutek življenja za naše vnuke. Če bo te volje premalo, nas bo napuh oblastnikov pahnil v prepad. Ki se sedaj simbolno najbolj kaže v obliki zelo dolge bele mize, za katero je Putin posadil tudi Guterresa. Ja, tudi jaz imam voljo, povedati eno idejo, narediti en korak, a povedal bi jo le na natečaju, skupaj z vsemi ostalimi, ki bi hoteli podobno, z vsemi ostalimi po celem svetu. Ker je važnejše od same ideje, same kretnje, samega koraka, da bi se vse članice OZN že pred natečajem zmenile, da bodo spoštovale na natečaju izbrano najboljšo idejo, še več, da bodo sprejele in spoštovale recimo med 30 najboljšimi idejami (ker so vse upoštevale postavljen kriterij gospoda Guterresa "Nič več vojne!") tisto, ki bo izžrebana. Izkušnje kažejo, da je žreb v zadnji fazi natečaja velikokrat nujen, ker edini zagotavlja, da bodo rezultat vsi upoštevali, ker so se tako zavezali pred začetkom natečaja. Oblika svetovnega natečaja, ki se zaključi med denimo tridesetimi izbranimi idejami s pomočjo najkompetentnejše komisije, daje šanso, da se vsaj za zvezdni trenutek podaljša obstoj človeštva.

 

 

Moj zapis istega dne, ob 20.40: Saj ne da bi bil vraževeren, vendar ivčeraj in danes zjutraj pisarim na takšnem listku, s tem istim kulijem, kako je Guterres edina šansa za človeštvo. Pa dobim sporočilo in vabilo od AVAAZ, če imam kakšno idejo, kako popraviti OZN. Ne, nisem vraževeren, pa vseeno, bom poskusil, ja, bom poskusil.

 

 

 

 

In sem poskusil. Moja ideja je že objavljena na internetni strani AVAAZ (vir). Moja peticija s sledečo vsebino (prevedeno v slovenščino):

 

 

POMAGAJTE PREPREČITI AVTOKRACIJO

 

Želim si, da bi moji vnuki živeli v svetu brez avtokracije. OZN (Organizacija Združenih narodov), tj. predsednik OZN g. Guterres, lahko organizira natečaj in k sodelovanju povabi državljane sveta, državljane, ki imajo idejo, kako preprečiti avtokracijo. Jaz se bom udeležil, pa še marsikdo, če bo tak natečaj organiziran! In naj zmaga najboljša ideja in vsi člani OZN naj podpišejo, da spoštujejo rezultat.

 

 

Kako pa izgleda v originalu na spletu, lahko vidite in seveda tudi sodelujete na tem linku.

 

 

Odgovor v razmislek vsem, ki izražate ali boste izrazili kakršnokoli skepso glede te peticije, bodisi dobronamerno bodisi cinično, pa je sledeč:

 

1. Dejstvo je – avtokracija je eden največjih problemov človeške skupnosti.

 

2. Dejstvo je – OZN je slej ko prej najvišja institucija človeške skupnosti.

 

3. Dejstvo je – AVAAZ je največja organizacija aktivnih državljanov človeške skupnosti z okoli 60 milijoni članov.

 

 

Pred nekaj dnevi je AVAAZ povabil vse svoje člane (tudi mene, sem član od leta 2008), da posredujejo kakšno idejo, kako naj OZN postane močnejša in vplivnejša pri reševanju največjih problemov človeške skupnosti. Ko spraviš skupaj vsa tri zgoraj omenjena dejstva in sprejmeš izziv omenjenega povabila, prideš do logičnega sklepa, da mora obstajati najprej odločitev OZN, kako (spet ta presneti KAKO!, ki me spremlja v večini mojih prispevkov na portalu+) sprejemati in upoštevati kakršnokoli (seveda bolje boljšo in še bolje najboljšo) idejo, zamisel, predlog rešitve enega ali več od največjih ali najakutnejših problemov človeške skupnosti. Logika torej govori, da je najprej treba prepričati OZN v to odločitev in to lahko stori AVAAZ z dovoljšnjo količino glasov.

 

AVAAZ je sprejel in objavil mojo peticijo, ki poziva OZN kako, na kakšen način naj sprejema in upošteva predloge za preprečitev nastanka avtokracije, enega od največjih problemov človeške skupnosti. Predlagam, da bi bil v obliki natečaja, ki bi moral biti zelo zelo precizno in vzpodbudno zapisan, z zelo jasnimi osnovnimi kriteriji in postopki rangiranja, potem šele sledijo ali dobre ali slabe ali logične ali naivne ideje rešitve določenega problema, jaz ocenjujem, da je eden največjih, kako preprečiti avtokracijo.

 

Poskušati je treba, poskusite tudi vi, vedno je treba narediti prvi korak na katerikoli poti, kot je nekoč davno rekel že tisti kitajski filozof.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.435
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.643
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.593
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.798
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.779
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.399
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.568
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.065
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.360
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.427