Razkrivamo

"Zahodni voditelji v zadnjih letih niso pokazali veliko odločnosti, da bi zmanjšali svojo odvisnost od energije avtoritarnih režimov."

Politični voditelji se redno srečujejo z dilemo, ali ohraniti interese svojega naroda ali biti zvest moralnim normam pri reševanju mednarodnih problemov. Realisti ponavadi poudarjajo, da se morajo politični voditelji neizogibno pogajati z diktatorji, da bi zaščitili interese svojih državljanov. Na drugi strani pa borci za človekove pravice oziroma moralisti poudarjajo, da morajo politični voditelji potegniti jasno mejo do diktatorjev, ki imajo slabe izkušnje s človekovimi pravicami, in da ne bi smeli izdati žrtev omenjenih diktatorjev zaradi gospodarskih ali geopolitičnih koristi svojih držav.

21.08.2022 21:27
Piše: T-Fai Yeung
Ključne besede:   Joe Biden   ZDA   Mohamed bin Salman   Savdska Arabija   Jamal Khashoggi   avtokrati   energija   plin   Rusija   Ukrajina   Evropa   morala   CIA   MBS   Turčija   Recep Tayyip Erdogan   Iran   Donald Trump   NATO

Rusija je zatirala disidentske novinarje in aktiviste za človekove pravice že dolgo pred invazijo na Ukrajino, vendar proti Putinu in njegovi eliti niti Evropa niti ZDA nista uvedli obsežnih sankcij ali pospešili svojih prizadevanj za energetsko neodvisnost, da bi zmanjšali odvisnost od Rusije.

 

Julija je Joseph Biden kot predsednik Združenih držav Amerike prvič obiskal Izrael in Savdsko Arabijo. Znano je, da je bil glavni cilj potovanja prepričati slednjo, naj poveča proizvodnjo nafte, da bi ublažila pritisk, ki ga povzročajo naraščajoče svetovne cene energije. Vendar velja spomniti, da ko je Biden Savdsko Arabijo leta 2019 kaznoval za umor disidentskega novinarja Jamala Khashoggija, jo je opisal kot bolno, izobčeno državo, in dodal, da nima kratkoročnih načrtov za srečanje s savdskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom (MBS), dejanskim vladarjem Savdske Arabije. Zato ni presenetljivo, da je bil predsednik Biden deležen ostrih kritik ne le zato, ker Savdske Arabije ni spodbudil k povečanju proizvodnje nafte, ampak tudi zato, ker se je prijateljsko pozdravil s kronskim princem bin Salmanom. Kljub temu nekateri trdijo, da so kritike neupravičene; navsezadnje je bil Zahod kot celota tisti, ki je Bidna postavil v tako neroden položaj.

 

Preprosto povedano, politični voditelji se – kot je bilo pogosto navedeno v preteklih analizah inštituta IFIMES – redno srečujejo z dilemo, ali ohraniti interese svojega naroda ali biti moralen pri reševanju mednarodnih problemov. Realisti ponavadi poudarjajo, da se morajo politični voditelji neizogibno pogajati z diktatorji, da bi zaščitili interese svojih državljanov; borci za človekove pravice (moralisti) pa poudarjajo, da morajo politični voditelji potegniti jasno mejo do diktatorjev, ki imajo slabe izkušnje s človekovimi pravicami, in da ne bi smeli izdati žrtev omenjenih diktatorjev zaradi gospodarskih ali geopolitičnih koristi svojih držav.

 

 

Ameriški dvojni standardi in turški pragmatizem

 

Po eni strani je Bidnova administracija razkrila zaupno poročilo Cie, v katerem je bilo ugotovljeno, da za umorom Jamala Khashoggija stoji savdski prestolonaslednik, po drugi strani pa ZDA bodočega savdskega kralja osebno niso nikoli sankcionirale, temveč le druge, ki so sodelovali pri umoru. Ta odziv je sprožil kritike tako realistov kot moralistov. Realisti so trdili, da bi razbesnenje MBS v bližnji prihodnosti škodilo ZDA, medtem ko so moralisti neuspeh, da bi proti MBS uvedli neposredne kaznovalne ukrepe, obsodili kot hinavščino.

 

 

"Z vidika dajanja prednosti človekovim pravicam se Bidnovo srečanje z MBS razume tako, kot da so Američani požrli svojo besedo in se predali diktatorju."

 

 

Glede obiska ameriškega predsednika v Savdski Arabiji nekateri realisti menijo, da se je Joseph Biden ustrelil v nogo, medtem ko drugi menijo, da lahko Bidnova poteza dolgoročno pomaga ameriško-savdskim odnosom, čeprav je kratkoročno ponižujoča. Z vidika dajanja prednosti človekovim pravicam se Bidnovo srečanje z MBS razume tako, kot da so Američani požrli svojo besedo in se predali diktatorju.

 

Omeniti velja, da je imela Turčija pomembno vlogo pri tem, da je Khashoggijev umor prišel v središče svetovne pozornosti; vendar je težko reči, ali je bil njihov motiv za to početje povsem altruističen. Takrat so ZDA močno kritizirale turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana zaradi kršitev človekovih pravic doma, Turčija pa je bila predmet ameriških sankcij. Razkritje Khashoggijevega umora bi lahko bilo preračunljiv poskus osramotitve ZDA: če bi se ZDA odločile kaznovati Savdsko Arabijo, bi utrpele geopolitične izgube, če pa bi tolerirale dejanja Savdske Arabije, bi svetu pokazale, da imajo ZDA dvojne standarde, ko gre za človekove pravice.

 

Turčija je prav tako upala, da bo primer uporabila za spodkopavanje savdskega vodstva v muslimanskem sunitskem bloku. Glede na hitro poslabšanje gospodarskega položaja Turčije v zadnjih mesecih mora Erdogan nujno razbremeniti odnose s sosednjimi državami. To je delno razlog, zakaj je Turčija prekinila sojenje za umor Khashoggija, aprila predala primer Savdski Arabiji in junija pozdravila prestolonaslednika Mohameda bin Salmana na uradnem obisku v Ankari. To je le nekaj primerov turške opustitve pravičnosti zaradi lastnih politično-ekonomskih koristi. Kot tak je bil Bidnov obisk nekoliko manj nečasten kot Erdoganovo vedenje, ker ZDA vseeno niso preklicale svojih sankcij. Glede na to, da se ZDA razglašajo za vodilne pri obrambi človekovih pravic po svetu, je Bidnovo kompromisarstvo vseeno sprožilo hude kritike.

 

 

Energetska in podnebna kriza nista samo Bidnova krivda

 

Seveda je nepošteno kriviti samo Bidnovo administracijo za ustvarjanje velikih kriz, s katerimi se trenutno sooča Zahod. Na primer, Rusija je zatirala disidentske novinarje in aktiviste za človekove pravice že dolgo pred invazijo na Ukrajino, vendar proti Putinu in njegovi eliti niti Evropa niti ZDA nista uvedli obsežnih sankcij ali pospešili svojih prizadevanj za energetsko neodvisnost, da bi zmanjšali odvisnost od Rusije. Poleg tega po umoru Khashoggija nobena evropska država ni obljubila, da bo bojkotirala energijo Savdske Arabije, kot so to storile ZDA. Zato lahko rečemo, da zahodni voditelji v zadnjih letih niso pokazali veliko odločnosti, da bi zmanjšali svojo odvisnost od energije avtoritarnih režimov.

 

 

"Zahodni voditelji v zadnjih letih niso pokazali veliko odločnosti, da bi zmanjšali svojo odvisnost od energije avtoritarnih režimov."

 

 

Po tem standardu Biden ni nujno bolj hinavski od katerega koli drugega politika v zahodnem bloku. Nedavna energetska kriza, ki jo je povzročila uvedba sankcij Zahoda proti Rusiji, je pravzaprav posledica njihove dolgoletne prakse obravnavanja hudičev, dealing with devils. Moralno odgovornost bi torej morali skupaj deliti njihovi voditelji.

 

Dodati je treba, da zunanje politike Zahoda pogosto ne vodijo zgolj človekove pravice ali interesi. Dejansko sta ZDA in Evropska unija podpisnici skupnega celovitega akcijskega načrta iz leta 2015 (tako imenovani Iranski jedrski sporazum) kljub razvpiti zgodovini Irana glede usmrtitev disidentov v zadnjih 35 letih. Prvotni namen sporazuma je bil uporabiti normalizacijo trgovine kot vabo, da bi zvabili Iran v postopno opustitev razvoja jedrskega orožja in izboljšanje domačih človekovih pravic. Vendar pa Zahod dogovora ni sklenil na predpostavki, da se bodo človekove pravice v Iranu bistveno ali čez noč izboljšale, temveč je sklepal kompromise.

 

Kmalu po tem, ko je Donald Trump postal ameriški predsednik, se je enostransko umaknil iz iranskega jedrskega sporazuma, ker je trdil, da je poln vrzeli, ki Iranu dovoljujejo, da še naprej tajno razvija jedrsko orožje. Kasneje je Iran dejavno rafiniral obogateni uran, potreben za jedrsko orožje, medtem ko so njegovi domači ortodoksni konservativci v zadnjih letih ponovno pridobili popolno politično moč.

 

Vprašanje, ali je grožnjo Irana povzročila Obamina omilitev sankcij ali Trumpov enostranski umik iz jedrskega sporazuma, je bila tema vročih razprav. Omeniti velja tudi, da sta Trumpovo priznanje Jeruzalema za izraelsko prestolnico in njegov načrt Mir do blaginje: vizija za izboljšanje življenj palestinskega in izraelskega ljudstva, ki Izraelu omogoča okupacijo večine Zahodnega brega, temeljila na preziru do Palestine.

 

 

Zapuščina Trumpove bližnjevzhodne politike

 

Biden je svojo namero, da revidira Trumpovo politiko na Bližnjem vzhodu, pokazal tako med predsedniško kampanjo kot na začetku svojega predsedovanja. Vendar dokazi kažejo, da se je Trumpova politika postopoma ukoreninila. Poleg tega so se močno spremenile geopolitične razmere. Zato Biden težko preprosto ravna, kot želi, in tudi če bi, se tudi rezultati ne bi zdeli učinkoviti.

 

Nekateri levičarski kritiki seveda trdijo, da je podnebna kriza ravno posledica prekomerne porabe neobnovljive energije. Zato bi morala Bidnova administracija namesto prosjačenja diktatorjem, naj povečajo proizvodnjo energije sredi trenutne energetske krize, izkoristiti to priložnost za spodbujanje čiste energije in zmanjšanje svetovnih emisij toplogrednih plinov – in to kljub bolečini, ki jo bo to kratkoročno povzročilo ljudem. Kljub temu se vmesne volitve (midterms) v ZDA bližajo in prisiljevanje volivcev k zmanjšanju porabe energije v takem času bo samo otežilo stvari za Bidna in z njim povezano Demokratsko stranko. Zato je predmet razprave, ali je tak pristop sploh preudaren.

 

Nenazadnje trditve, da "ZDA ne bi bile soočene s tako pasivno geopolitično situacijo, če bi bil Trump ponovno izvoljen za predsednika ZDA", ni mogoče dokazati. Trump je dobro znan po svoji nepredvidljivosti in muhavosti pri vodenju ameriških zunanjih zadev, kljub njegovemu doslednemu trdemu stališču do Irana in njegovi naklonjenosti Izraelu in Savdski Arabiji. Na podlagi svojih prejšnjih dejanj bi lahko Trump odstopil od pristopa Ukrajine k Natu in trdil, da podpira pravico Ukrajine, da se pridruži Natu, a bi nato ponovil stališče drugih proti širitvi Nata. Lahko bi se nepremišljeno odzval tudi na ruske vojaške grožnje, kar bi globalne razmere naredilo še bolj negotove. Navsezadnje lahko tako Trumpovi zvesti podporniki kot njegovi nasprotniki najdejo primere, ki podpirajo svoje argumente, hkrati pa si zatiskajo oči pred neprijetnimi resnicami ...

 

T-Fai Yeung je raziskovalec na Inštitutu za globalne študije v Hong Kongu, nekdanji bloger za Stand News in gostujoči pisec Hong Kong Economic Journal, Linhe Zaobao (Singapur), Ming Pao Daily News, The News Lens, UDN Global (Tajvan). Objavo njegovega prispevka, ki je bil v angleščini objavljen pod izvirnim naslovom President Biden's Visit to Saudi Arabia: Saudi-US Relations in Freefall (vir), je omogočil inštitut IFIMES iz Ljubljane. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
7
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
16
22.09.2022 23:00
Rusija ponovno močneje igra na karto zastraševanja Zahoda z možnostjo uporabe jedrskega orožja. Toda po uradni ruski jedrski ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
9
21.09.2022 21:35
Predsednik vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je vsem štirim predsednikom oziroma trem ... Več.
Piše: Jože Dežman
Pakistan sides with China to escalate Azerbaijan-Armenia conflict
1
20.09.2022 20:00
The last few years have witnessed China actively promoting its Belt and Road Initiative (BRI) by wooing countries which can ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
9
15.09.2022 19:00
Prihaja nova epizoda sage o volitvah slovenskega sodnika za Sodišče Evropske unije v Luksemburgu, kjer državo že celih 18 let ... Več.
Piše: Uredništvo
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
2
14.09.2022 19:00
Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Robert Golob na vseh mednarodnih srečanjih izpostavljata podporo Slovenije ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
China's invasion on Taiwan may soon become the question of time and opportunity
6
12.09.2022 22:00
China is behaving like a cornered cat after the stormy visit of US House Speaker Nancy Pelosi to Taiwan and that does not augur ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Balažic: Janković zastruplja prebivalce Moravške doline in jih spreminja v talce svoje sprevržene politike!
8
06.09.2022 19:00
Milan Balažic, nekdanji politik in diplomat, čigar partnerkaNina Krajniknamerava jeseni kandidirati na predsedniških volitvah, ... Več.
Piše: Uredništvo
Je skoraj izravnan proračun za letos 2022 res presenečenje, ali pa rezultat nerealnega načrtovanja 2,5 milijardnega primanjkljaja?
4
05.09.2022 22:00
Po dveh letih več kot trimilijardnega letnega proračunskega primanjkljaja so letošnja proračunska gibanja kar nekakšno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi suše so hidroelektrarne proizvedle toliko manj elektrike, da je Slovenija uvozila že četrtino vse porabljene elektrike
9
01.09.2022 19:00
Energenti so tema, ki ji zadnje čase namenjamo največ pozornosti. Na eni strani skrb glede zanesljivosti oskrbe, predvsem plina, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Putinovo milijardno zavezništvo z Indijo v orožju in tehnologijah
11
31.08.2022 21:00
Dva meseca pred začetkom tako imenovane posebne operacije v Ukrajini je Vladimir Putin z Indijo sklenil strateško, tržno in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kapitulacija Marte Kos in zadrega svobodnjakov ali kdor drugem očita streljanje kozlov, je lahko hitro žrtev lastnega napuha
18
30.08.2022 21:30
Po bolj ali manj pričakovani kapitulaciji Marte Kos je jasno, da se boj za predsedniško mesto bije med Natašo Pirc Musar in ... Več.
Piše: Uredništvo
Velemesto privilegijev: Ruski kolonialni imperij se začne in konča v Moskvi
20
26.08.2022 20:00
Ruska prestonica je v več pogledih velika anomalija, vojna v Ukrajini je to razkrila pred celim svetom. Apetiti ogromne Moskve, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China is utilizing bots on social media to influence opinions about Xinjiang
5
25.08.2022 20:00
The use of strategic data sources, such as public opinion mining of social media platforms headquartered in the United States, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zima brez plina: Politika Evropske unije nas je pripeljala do točke, kjer morda ni več povratka
21
19.08.2022 22:50
V primeru Rusije in oskrbovanja z zemeljskim plinom bi se lahko politiki na lastno pobudo pustili podučiti še precej pred letom ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
8
15.08.2022 22:55
Frederick William Engdahl je konec julija na spletnem mediju Global Research objavil zelo provokativno analizo dogajanja na ... Več.
Piše: Frederick William Engdahl
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
16
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.432
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.240
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.339
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.099
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.106
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 538
10/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 731