Komentar

La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra

Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu (kombinacija proporcionalnega in večinskega), v igri pa bo kar 600 poslanskih mest, 400 v poslanski zbornici in 200 v senatu. Meritve javnega mnenja in siceršnje razpoloženje med Italijani, pravi naš sodelavec Valerio Fabbri nakazujejo na zmago desne sredine, ki bo glede na povprečje anket, opravljenih v zadnjem mesecu, dobila nekaj manj kot 50 % glasov, levica okoli 30, tako imenovani Tretji pol pa 6 %.

23.08.2022 21:30
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Italija   volitve   Valerio Fabbri   Romano Prodi   Oljka   Matteo Renzi   Rosatellum   Gibanje petih zvezd   Enrico Letta   Giorgia Meloni   Matteo Salvini   Silvio Berlusconi   Tretji pol   Fratelli d'Italia   Lega Nord

Desna sredina (Meloni, Salvini, Berlusconi) obljublja Italijo "kot polnopravni del Evrope, severnoatlantskega zavezništva in Zahoda; več Italije v Evropi, več Evrope v svetu."

Italijanska politika je zelo jasna, a je prav zaradi tega tik pred razkolom (shizmo), vrata parlamenta pa se na stežaj odpirajo desnosredinskim strankam. Septembra bomo glasovali po novem volilnem zakonu, ki uvaja kombinacijo večinskega in proporcionalnega glasovanja ter zmanjšanje števila poslancev (na voljo je 600 sedežev, 400 v poslanski zbornici in 200 v senatu). Izgleda kot da takšno dvojno sobivanje ustvarja posredni "večinski učinek", pri čemer gre za razdrobljene glasove ne samo med strankami, ki se bodo vsaka pod svojo zastavo pomerile na volitvah. Politični sistem v polnem razmahu razpada. Tisti, ki so še vedno bolj ali manj složni, kot na primer desna sredina, so takšni samo, ker jih druži želja po zmagi, a tudi med njimi obstajajo velike razlike, ki bodo v vsem tem razkroju in kaotičnem razpadu priplavale na dan kasneje, po jesenskem glasovanju.

 

Nov volilni zakon, tako imenovani Rosatellum, ki si ga je na vso moč želel Matteo Renzi, takratni predsednik vlade in Demokratske stranke (PD), predvideva veliko in trdno koalicijo. Leva sredina se je s sklenitvijo napačnega zavezništva z Gibanjem petih zvezd skoraj uničila. Takoj potem, ko je bivši predsednik vlade in vodja Petih zvezd Giuseppe Conte ugotovil, kaj je treba narediti, da bi rešil, kar se rešiti da, od svojega gibanja, je PD ostala odprtih ust. Enrico Letta, ki ga je poleg tega skrbelo za usodo svoje stranke, bil je tudi pod velikim pritiskom, je zaradi teh notranjih pritiskov v svoji stranki poizkusil oblikovati levosredinsko koalicijo, a vloga povezovalca na levi strani zahteva položaj nad vsemi. Nazadnje je to uspelo Romanu Prodiju, ki je bil zadnji levosredinski voditelj z zmago na parlamentarnih volitvah. Pisalo se je leto 1996 in pred bližajočimi se volitvami je imela koalicija Oljka (Ulivo) enako težavo, kot jo ima danes Letta: kako sestaviti konkurenčno koalicijo s sredino, zmerno levico in skrajno levico.

 

Tudi takrat so bili volilne enote z enim samim kandidatom. Za zmago je bila potrebna koalicija, ki bi združila stranki Obnova (Rifondazione) in Oljko. Vendar pa stranka Obnova ni želela v vlado upoštevajoč program Oljke. Rešitev so našli v volilnem sporazumu, ki je v primeru levosredinske zmage predvideval izključitev Obnove iz vlade in njene podpore gospodarsko politični usmeritvi vlade. To se je dejansko tudi zgodilo, saj je prva Prodijeva vlada padla ravno zaradi "prijateljskega napada" skrajne levice. Leta 2006 je voditelj Oljke spet poizkusil in na volitvah znova dosegel uspeh. Tudi takrat je sestavil široko koalicijo, prav zares široko, saj je vsebovala kar 13 različnih partnerjev. Prodi je zmagal povsem po naključju, če smo natančni, zmago za parlamentarno skupščino mu je prineslo 24.000 glasov, medtem ko je v senatu, zahvaljujoč Mirku Tremagli, zmagal z enim sedežem več kot Berlusconi.

 

 

 

 

A tudi druga Prodijeva vlada je zdržala le dve leti in je bila, tako kot prva, polna ovir. In prav tako kot v prvi vladi so bila tudi zdaj za njen padec kriva razhajanja med Oljko in skrajno levico. Po Prodiju leva sredina ni več zmagala na nobenih parlamentarnih volitvah, kljub temu, da ji je uspelo v vladi ostati dolgo časa, celo dalj od desne sredine. Po modelu, ki ga je uporabil njegov predhodnik, je Enrico Letta, sekretar stranke PD, poskusil oblikovati veliko koalicijo. A se je tega lotil dvoumno, takoj je namreč izgubil stranko Akcija (Azione) Carla Calende, ki je skupaj z Matteom Renzijem oblikoval tako imenovani Tretji pol. S Fratoiannijem (Leva) in Bonellijem (Zeleni), ki sta glasovala proti vstopu Švedske in Finske v Nato, je Letta podpisal sporazum, ki ga je predstavil kot volilni, a ob branju lahko ugotovimo, da je pravzaprav veliko več. Zdi se, tako opevani Tretji pol ne more omajati te strukture, ki vedno bolj spominja na večinski sistem. Ta bi moral, kot tudi ta nenavaden volilni zakon, zagotavljati stabilnost.

 

Vodi namreč v tako veliko zmago, kot jo je napovedala desna sredina. Tehnična komisija desne sredine je v preteklih tednih oblikovala program, ki so ga odobrili, podpisali in objavili desnosredinski voditelji: Giorgia Meloni, Matteo Salvini in Silvio Berlusconi. Skupna izjava desne sredine je program predstavila kot "resen in izvedljiv program, osredotočen na varovanje nacionalnega interesa in domovine, gospodarsko rast in obrambo kupne moči družin". Ta program bo koalicija izvedla po volitvah 25. septembra, ko bo Italija končno imela trdno vlado, sposobno dati državi konkretne odgovore.

 

Program desne sredine se začne s sporočilom o tem, kakšen naj bo mednarodni položaj Italije: "Italija kot polnopravni del Evrope, severnoatlantskega zavezništva in Zahoda. Več Italije v Evropi, več Evrope v svetu." Potem je ponovno poudarjena podpora Ukrajini. Omenjena so tudi jamstva tudi za NOO (Načrt za obnovo in okrevanje): zahtevane reforme je treba zaključiti, a po reviziji glede na "spremenjene pogoje, potrebe in prednostne naloge". Na zahtevo Fratelli d'Italia (Bratje Italije, voditeljica Giorgia Meloni) program obljublja ustavno reformo, ki predvideva "neposredno izvolitev predsednika republike". K temu je treba dodati obravnavo regionalne avtonomije, ki je bistvenega pomena za Salvinijevo stranko Lega Nord (Severna Liga) ter zaključek pravosodne reforme, ki jo zahteva Berlusconijeva Forza Italia. Skratka, program vsebuje bistvene teme, od zunanje politike do dela, do davkov in varnosti, kljub temu, da določene teme niso podrobno predstavljene. To je razumljivo, saj bo vsaka stranka nato predstavila svoj specifični program, na katerem bodo temeljile notranje razprave med različnimi usmeritvami v koaliciji in zelo verjetno v bodoči vladi. Delno se tako potrjuje dejstvo, da je najmočnejša sila, ki druži desnosredinsko koalicijo možnost skoraj gotove zmage, ne pa politične in kulturne afinitete med strankami.

 

Počakati bo treba nekaj več kot mesec dni, da bomo videli, kaj se bo zgodilo. Inštitut za politične raziskave in analize Cattaneo pravi, da bi glede na povprečje vseh anket, objavljenih med drugim tednom julija in prvim tednom avgusta, tri desnosredinske stranke (Fratelli d'Italia, Lega, Forza Italia) dobile približno 46 % potencialnih glasov na nacionalni ravni, Gibanje petih zvezd pa nekaj manj kot 11 %. Zato je mogoče reči, da bi 30 % potencialnih glasov dobila leva sredina, tako imenovani Tretji pol pa 6 %.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.254
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.102
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.036
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 628
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.082