Komentar

Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?

Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko državo, kot je Ukrajina, in tako majhno državo, kot je Slovenija. Naj pojasnim. Junija 1991 je Slovenija po referendumu (plebiscitu) decembra 1990 razglasila neodvisnost. Avgusta 1991 je Ukrajina pridobila neodvisnost od Sovjetske zveze, ki je bila potrjena z referendumom decembra 1991. Obema državama so neodvisnost priznali v mednarodni skupnosti in s pogodbo. Obe državi sta članici Združenih narodov.

28.08.2022 21:03
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Slovenija   Rusija   rusofili   Beograd   Jugoslavija   Ukrajina   Ruska kapelica   Poljska   Evropa

Ali glede na sedanjo rusko agresijo ni morda prišel čas, da na naslednji spominski slovesnosti pri Ruski kapelici sodelujejo tudi predstavniki Ukrajine in drugih sodobnih držav?

Vemo, da je bila Slovenija v procesu priznanja ogrožena s strani jugoslovanske armade in oblasti v Beogradu. Vemo tudi, da so skrajni nacionalisti v Beogradu spodbujali uničujočo vojaško akcijo tako proti Hrvaški kot proti Bosni in Hercegovini. Po podatkih Mednarodnega centra za pravičnost med tranzicijo (International Center for Transitional Justice) je bilo v jugoslovanskih vojnah ubitih 140.000 ljudi, verjetno pa vsaj toliko tudi ranjenih. Vemo tudi, da so skrajni nacionalisti iz Beograda poskušali ponovno ustvariti hegemonijo, ki so jo imeli v SFRJ.

 

Podobna situacija je očitna v Ukrajini, kjer je Putin pokazal svojo pravo podobo nacionalista in tako kot tisti v Beogradu poskuša razširiti svoj "imperij". Pot je jasna - Gruzija (Abhazija, Južna Osetija in Adžarija), Moldavija (Pridnestrje), regija Donbas in nato celotna Ukrajina. Vsi ti primeri so očitna kršitev mednarodnih sporazumov in načel.

 

Ni čudno, da se baltske države in države, kot sta Finska in Švedska, pridružujejo obrambni organizaciji Nato. Ni čudno, da Poljska prevzema svojo tradicionalno vlogo branilke Evrope. Ne smemo pozabiti njene junaške zmage nad boljševiško Rdečo armado v letih 1919–1920. Slovenci se seveda oziramo dlje nazaj v bitko za Dunaj proti Osmanom, ko je poljski kralj Jan III. Sobieski vodil sile, ki so prišle za pomoč, in je imel glavno poveljstvo.

 

Kako lahko torej Slovenci podpirajo Rusijo, ki poskuša oživiti svoj nekdanji carski imperij? Načelo, ki ga poskušajo predlagati Rusi, ni le v nasprotju z vsemi demokratičnimi pravicami ljudi, ampak je pravzaprav tudi smešno. Če bi bilo takšno načelo veljavno, bi upravičilo dejanja Beograda v jugoslovanskih vojnah in bi upravičilo vse vrste vojaških akcij. Kaj pa Avstrija, ki bi lahko zahtevala nazaj Slovenijo, ali Mehika, ki bi si povrnila Arizono, Novo Mehiko, Kalifornijo in Teksas? Ali Nizozemska, ki bi si povrnila Indonezijo, ali Francija, ki bi hotela nazaj Alžirijo, da ne omenjam Združenega kraljestva, ki bi zahtevalo najrazličnejša ozemlja po vsem svetu ... Civilizirane države ponujajo demokratične referendume za ločitev, kot je Kanada s Quebecom, ali Združeno kraljestvo s Škotsko in Severno Irsko, ali Sudan z Južnim Sudanom, ali v primeru Islandije sporazumno ločitev od Danske.

 

Druge države, zlasti Španija, niso dovolile pravne ločitve enega od svojih sestavnih delov. Vendar je to povsem drugačna situacija kot v primeru države, ki se je dogovorila za demokratično ločitev in potem leta kasneje poskuša obrniti situacijo proti volji ločenega dela. Bi bili tisti v Sloveniji, ki so naklonjeni Rusiji, enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?

 

Rusofili v Sloveniji, ki so nenadoma odkrili Rusko kapelico nad Kranjsko Goro in na Gorenjsko na spominsko slovesnost pripeljali ljudi, kot sta Putin in Lavrov, so bili na začetku dobronamerni, četudi naivni, ko je svet upal, da se bo Rusija popolnoma vključila v sistem svobodnega sveta. Domačini so že takrat mrmrali, da so se stari komunisti, ki 45 let niso storili ničesar za zaščito kapelice (za razliko od domačinov), nenadoma pojavili, da bi se poklonili v plazu pod Vršičem umrlim vojakom med prvo svetovno vojno. Ob prisotnosti najvišjih ruskih politikov in cerkvenih ljudi nihče ni niti omenil, da je bil dobršen delež mrtvih vojakov pravzaprav Ukrajincev in tudi drugih Nerusov.

 

Ali glede na sedanjo rusko agresijo ni morda prišel čas, da na naslednji spominski slovesnosti sodelujejo tudi predstavniki Ukrajine in drugih sodobnih držav?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
30
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.080
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.784
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 930
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 917
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.851
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 689
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249