Komentar

Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?

Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko državo, kot je Ukrajina, in tako majhno državo, kot je Slovenija. Naj pojasnim. Junija 1991 je Slovenija po referendumu (plebiscitu) decembra 1990 razglasila neodvisnost. Avgusta 1991 je Ukrajina pridobila neodvisnost od Sovjetske zveze, ki je bila potrjena z referendumom decembra 1991. Obema državama so neodvisnost priznali v mednarodni skupnosti in s pogodbo. Obe državi sta članici Združenih narodov.

28.08.2022 21:03
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Slovenija   Rusija   rusofili   Beograd   Jugoslavija   Ukrajina   Ruska kapelica   Poljska   Evropa

Ali glede na sedanjo rusko agresijo ni morda prišel čas, da na naslednji spominski slovesnosti pri Ruski kapelici sodelujejo tudi predstavniki Ukrajine in drugih sodobnih držav?

Vemo, da je bila Slovenija v procesu priznanja ogrožena s strani jugoslovanske armade in oblasti v Beogradu. Vemo tudi, da so skrajni nacionalisti v Beogradu spodbujali uničujočo vojaško akcijo tako proti Hrvaški kot proti Bosni in Hercegovini. Po podatkih Mednarodnega centra za pravičnost med tranzicijo (International Center for Transitional Justice) je bilo v jugoslovanskih vojnah ubitih 140.000 ljudi, verjetno pa vsaj toliko tudi ranjenih. Vemo tudi, da so skrajni nacionalisti iz Beograda poskušali ponovno ustvariti hegemonijo, ki so jo imeli v SFRJ.

 

Podobna situacija je očitna v Ukrajini, kjer je Putin pokazal svojo pravo podobo nacionalista in tako kot tisti v Beogradu poskuša razširiti svoj "imperij". Pot je jasna - Gruzija (Abhazija, Južna Osetija in Adžarija), Moldavija (Pridnestrje), regija Donbas in nato celotna Ukrajina. Vsi ti primeri so očitna kršitev mednarodnih sporazumov in načel.

 

Ni čudno, da se baltske države in države, kot sta Finska in Švedska, pridružujejo obrambni organizaciji Nato. Ni čudno, da Poljska prevzema svojo tradicionalno vlogo branilke Evrope. Ne smemo pozabiti njene junaške zmage nad boljševiško Rdečo armado v letih 1919–1920. Slovenci se seveda oziramo dlje nazaj v bitko za Dunaj proti Osmanom, ko je poljski kralj Jan III. Sobieski vodil sile, ki so prišle za pomoč, in je imel glavno poveljstvo.

 

Kako lahko torej Slovenci podpirajo Rusijo, ki poskuša oživiti svoj nekdanji carski imperij? Načelo, ki ga poskušajo predlagati Rusi, ni le v nasprotju z vsemi demokratičnimi pravicami ljudi, ampak je pravzaprav tudi smešno. Če bi bilo takšno načelo veljavno, bi upravičilo dejanja Beograda v jugoslovanskih vojnah in bi upravičilo vse vrste vojaških akcij. Kaj pa Avstrija, ki bi lahko zahtevala nazaj Slovenijo, ali Mehika, ki bi si povrnila Arizono, Novo Mehiko, Kalifornijo in Teksas? Ali Nizozemska, ki bi si povrnila Indonezijo, ali Francija, ki bi hotela nazaj Alžirijo, da ne omenjam Združenega kraljestva, ki bi zahtevalo najrazličnejša ozemlja po vsem svetu ... Civilizirane države ponujajo demokratične referendume za ločitev, kot je Kanada s Quebecom, ali Združeno kraljestvo s Škotsko in Severno Irsko, ali Sudan z Južnim Sudanom, ali v primeru Islandije sporazumno ločitev od Danske.

 

Druge države, zlasti Španija, niso dovolile pravne ločitve enega od svojih sestavnih delov. Vendar je to povsem drugačna situacija kot v primeru države, ki se je dogovorila za demokratično ločitev in potem leta kasneje poskuša obrniti situacijo proti volji ločenega dela. Bi bili tisti v Sloveniji, ki so naklonjeni Rusiji, enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?

 

Rusofili v Sloveniji, ki so nenadoma odkrili Rusko kapelico nad Kranjsko Goro in na Gorenjsko na spominsko slovesnost pripeljali ljudi, kot sta Putin in Lavrov, so bili na začetku dobronamerni, četudi naivni, ko je svet upal, da se bo Rusija popolnoma vključila v sistem svobodnega sveta. Domačini so že takrat mrmrali, da so se stari komunisti, ki 45 let niso storili ničesar za zaščito kapelice (za razliko od domačinov), nenadoma pojavili, da bi se poklonili v plazu pod Vršičem umrlim vojakom med prvo svetovno vojno. Ob prisotnosti najvišjih ruskih politikov in cerkvenih ljudi nihče ni niti omenil, da je bil dobršen delež mrtvih vojakov pravzaprav Ukrajincev in tudi drugih Nerusov.

 

Ali glede na sedanjo rusko agresijo ni morda prišel čas, da na naslednji spominski slovesnosti sodelujejo tudi predstavniki Ukrajine in drugih sodobnih držav?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.254
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.102
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.036
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 628
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.082