Opazili smo

In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)

Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare, torej v govorjenju, saj to nadomešča primitivizem in kaos ulice, pač pa je bil tudi eden njegovih ključnih gradnikov. Gradbenik po osnovni izobrazbi je gradil nekaj, kar je politična elita, prežeta s partijsko logiko, kasneje zravnala z zemljo. Nihče v slovenski politiki ni navdušen nad poslanci, kakršen je bil Ivo. Poslanci, ki so dejansko predstavniki vsega ljudstva, ki so neodvisni in samostojni, ki ne prejemajo nikakršnih navodil od svojih strankarskih, partijskih šefov, ki razpravljajo več kot tri minute, če je to potrebno in ki so pri svojem delu transparentni in med ljudmi vzbujajo občutek zaupanja. To so poslanci, ki jih ljudje poznajo.

29.08.2022 06:27
Ključne besede:   Ivo Hvalica   parlament   SDS   Škabrijel   Državni zbor   Alla Dama Bianca

Na tem mestu in z vso resnostjo velja izpostaviti žalostno dejstvo, da nihče v slovenski politiki ni (bil) navdušen nad poslanci, kakršen je bil Ivo Hvalica.

Ko smo na portalu+ pred šestimi leti, maja 2016, objavili hommage Ivu Hvalici ob njegovi 80-letnici, je bil portretiranec v odlični formi in tako kot (skoraj) vsak dan se je tudi takrat povzpel na 646 metrov visoki Škabrijel nad domačim Solkanom, čigar predmestje, kot je pravil Ivo, je Nova Gorica. Ravno Škabrijel, kjer so med prvo svetovno vojno potekale hude bitke, je postal nekakšen ritual v življenju Iva Hvalice, ki so ga najtežje bitke čakale po koncu politične kariere leta 2001. Na nek način je bil žrtev znotrajstrankarskega obračuna v SDS, po drugi strani pa ga je prizadevna in iskrena parlamentarna drža, ki jo je izoblikoval v dveh poslanskih mandatih (1992-1996, 1996-2000), drago stala, kajti ko so se po njegovi politični in siceršnji upokojitvi spravili nanj, so to storili brezobzirno, brutalno in na ponižujoč način. Tista leta so bila za Iva težka in kot je sam kasneje večkrat dejal, ni šlo samo za to, da mu v bizarnih sodnih postopkih poberejo vse premoženje in ga spravijo v bankrot, ampak je šlo zlasti za to, da ga sistem demonstrativno zmelje in pripelje do (roba) norosti. Kalvarija je trajala več let, a se je na koncu srečno končala, saj je slovensko sodstvo vsaj v tem primeru odločilo pravično in pošteno.

 

Škabrijel mu je pomagal, da je ostal v telesni in duševni kondiciji v tistih časih. In ko se je po nekaj letih hudih bitk, v katerih mu stranka, ki jo je konec osemdesetih pomagal soustvarjati, ni stala ob strani, naposled le pobral in znova dvignil, je navada ostala. Skoraj vsak dan, poleti in pozimi, spomladi ali jeseni, je Ivo zjutraj odšel na svojo "sveto goro", dejansko poimenovano po nadangelu Gabrijelu. V množici agencijskih "novic" o smrti Iva Hvalice tega podatka ne boste zasledili, kot ne boste izvedeli še nekaj ključnih podatkov iz njegovega življenja, pomembnih za razumevanje njegove politične poti, ki se je končala mnogo prezgodaj. Končala pa se je zato, ker razumevanje parlamentarizma, kakršnega je poskušal kot (opozicijski) poslanec uveljavljati Hvalica, ni bilo skladno s pojmovanjem skupščinskega glasovanja v Državnem zboru, kar je bilo po volji vseh slovenskih političnih strank, levih in desnih. Na tem mestu in z vso resnostjo velja izpostaviti žalostno dejstvo, in sicer da nihče v slovenski politiki ni navdušen nad poslanci, kakršen je bil Ivo. Poslanci, ki so dejansko predstavniki vsega ljudstva, ki so neodvisni in samostojni, ki ne prejemajo nikakršnih navodil od svojih strankarskih, partijskih šefov, ki razpravljajo več kot tri minute, če je to potrebno in ki so pri svojem delu transparentni in med ljudmi vzbujajo občutek zaupanja. To so poslanci, ki jih ljudje poznajo. Ki jih spremljajo pri njihovem delu in se k njim obračajo s predlogi, prošnjami, kritikami ali pohvalami.

 

Podatek, ki so ga mediji omenili v zvezi s pokojnikom, namreč da je nosilec rekorda v najdaljšem govoru v zgodovini slovenskega parlamentarizma, ko je med razpravo o privzatizaciji neprekinjeno govoril skoraj štiri ure, ni impresiven samo zaradi trajanja govora, čeprav govoriti 240 minut "na pamet" zagotovo ni mačji kašelj; podatek je namreč veliko bolj pomenljiv, ker je aktualna poslovniška omejitev replik (in siceršnjih nastopov) v Državnem zboru 3 minute. Tri minute. 180 sekund.

 

To je tisti absurd, katerega ljudje, ki niso doživeli prvih, dejansko demokratičnih let slovenskega parlamentarizma, nikoli ne bodo razumeli. Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare, torej v govorjenju, saj to nadomešča primitivizem in kaos ulice, pač pa je bil tudi eden njegovih ključnih gradnikov. Gradbenik po osnovni izobrazbi je gradil nekaj, kar je politična elita, prežeta s partijsko logiko, kasneje zravnala z zemljo. Kakšen parlamentarizem neki, lepo vas prosim! Parlament je prostor, kjer se potrjujejo zakoni. Parlament ni prostor za (dolge) razprave, kjer se "poslanci spet prepirajo".

 

Ta neumna, škodljiva sintagma, češ da je parlament kraj, kjer je "poslanci spet prepirajo", je bila sicer pogruntavščina medijev, česar jim ne smemo nikoli odpustiti. Kajti poleg politične elite obeh barv so bili prav mediji tisti, ki so najbolj zaslužni, da smo na Slovenskem pokopali parlamentarno demokracijo.

 

To so tista dejstva, ki so po mojem ključna za razumevanje dejanske vloge Iva Hvalice pri rojstvu parlamentarizma pri nas. Moj prvi spomin nanj sicer sega v čas študija, ko smo na Pravni fakulteti uprizarjali simulacijo zakonodajnega postopka v Državnem zboru, ki tistihmal še ni bil deležen prenove osrednje "skupščinske" dvorane. Naneslo je, da sem v žrebu dobil njegovo "identiteto" in zasedel njegov poslanski sedež; enega izmed zgolj štirih, ki jih je v sklicu 1992-1996 imela tedanja SDSS. Ko so nas novinarji spraševali, kako je biti poslanec in "simulirati" parlamentarni proces, sem dejal, da so stoli slabi, neudobni in da me že vse dopoldne boli glava. Naslednji dan je na naslovnici Dnevnika, v desnem okvirčku zgoraj, izšla moja slika z izjavo, citiram po spominu: "Simuliram poslanca Iva Hvalico. Njegov sedež seva tako negativno energijo, da me že vse dopoldne boli glava."

 

Posledici tega "nesporazuma" - v bistvu pa najbrž kar namerne manipulacija Dnevnika, ki Hvalice ni posebej ljubil v tistih časih - sta bili dve: nejevoljni profesor Igor Kavčič me je zjutraj takoj poslal k poslancu in mi zabičal, naj se mu opravičim, če sem to res rekel. Obenem pa me je Dnevnikova pobalinska medijska manipulacija prepričala, da mogoče ne bi bil javni tožilec, temveč raje novinar, ki bi svoje delo opravljal bolje od Petanovih manipulantov. 

 

Pri poslancu, čigar "sedež sega negativno energijo", sem se potem seveda nemudoma oglasil in mu pojasnil, za kaj je v resnici šlo. Incident, ki je vzbudil nekaj smeha in dobro voljo, je kriv, da sva z Ivom postala prijatelja, čeprav sva zadnja leta zaradi različnih razlogov redkeje komunicirala. Nazadnje lani decembra, ko sem upal, da se bom oglasil pri njemu v Solkanu po koncu sestanka z Robertom Golobom. Žal mi je zmanjkalo časa za Iva, tako da sva imela zadnjih nekaj stikov le po telefonu. Dokler nisem sinoči izvedel za žalostno novico, sem še kar upal, da se bova ob prvi priložnosti spet dobila "čez mejo", v kraju s posebno energijo, v restavraciji Alla Dama Bianca v Devinu, kamor je včasih Ivo zelo rad zahajal ...

 

Po prisilni politični upokojitvi je Ivo napisal knjigo Zadnja replika. Večkrat sem ga previdno nagovarjal, naj napiše še nadaljevanje, v kateri bo z lucidnostjo zunanjega opazovalca popisal politično dogajanje v zadnjem desetletju ali dveh. Do zamisli je bil zadržan, morda je imel občutek, da je svoje že povedal in da ena replika zadostuje. Ivo pa je bil v vseh pogledih preveč pristen parlamentarec, da bi si vzel besedo dvakrat.

 

Dragi Ivo, miza na terasi Bele gospe v miniaturnem devinskem pristanišču, kjer poleti diši po borovcih, te bo vedno čakala.

 

DEJAN STEINBUCH

Avtonomija muzejev: Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?
7
27.01.2023 07:05
Muzeji postajajo orodje političnega boja, ugotavlja 80 podpisnikov odprtega pisma v podporo avtonomiji muzejev. O odločitvi ... Več.
Piše: Uredništvo
Golobova kulturna revolucija ali ukinjeni muzej osamosvojitve
15
25.01.2023 14:04
Izjava za javnost zaposlenih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob ukinitvi in združitvi dveh muzejev v novo muzejsko ustanovo ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko oblast zlorabi javno za utrjevanje oblasti
7
10.01.2023 14:19
Vse državljane pozivamo, naj natančno preučijo stavkovne zahteve, opozarjajo na portalu Zdravstvo.si, kjer so nas prosili, naj ... Več.
Piše: Uredništvo
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
9
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.435
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.643
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.592
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.796
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.779
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.397
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.568
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.065
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.359
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.427