Opazili smo

In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)

Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare, torej v govorjenju, saj to nadomešča primitivizem in kaos ulice, pač pa je bil tudi eden njegovih ključnih gradnikov. Gradbenik po osnovni izobrazbi je gradil nekaj, kar je politična elita, prežeta s partijsko logiko, kasneje zravnala z zemljo. Nihče v slovenski politiki ni navdušen nad poslanci, kakršen je bil Ivo. Poslanci, ki so dejansko predstavniki vsega ljudstva, ki so neodvisni in samostojni, ki ne prejemajo nikakršnih navodil od svojih strankarskih, partijskih šefov, ki razpravljajo več kot tri minute, če je to potrebno in ki so pri svojem delu transparentni in med ljudmi vzbujajo občutek zaupanja. To so poslanci, ki jih ljudje poznajo.

29.08.2022 06:27
Ključne besede:   Ivo Hvalica   parlament   SDS   Škabrijel   Državni zbor   Alla Dama Bianca

Na tem mestu in z vso resnostjo velja izpostaviti žalostno dejstvo, da nihče v slovenski politiki ni (bil) navdušen nad poslanci, kakršen je bil Ivo Hvalica.

Ko smo na portalu+ pred šestimi leti, maja 2016, objavili hommage Ivu Hvalici ob njegovi 80-letnici, je bil portretiranec v odlični formi in tako kot (skoraj) vsak dan se je tudi takrat povzpel na 646 metrov visoki Škabrijel nad domačim Solkanom, čigar predmestje, kot je pravil Ivo, je Nova Gorica. Ravno Škabrijel, kjer so med prvo svetovno vojno potekale hude bitke, je postal nekakšen ritual v življenju Iva Hvalice, ki so ga najtežje bitke čakale po koncu politične kariere leta 2001. Na nek način je bil žrtev znotrajstrankarskega obračuna v SDS, po drugi strani pa ga je prizadevna in iskrena parlamentarna drža, ki jo je izoblikoval v dveh poslanskih mandatih (1992-1996, 1996-2000), drago stala, kajti ko so se po njegovi politični in siceršnji upokojitvi spravili nanj, so to storili brezobzirno, brutalno in na ponižujoč način. Tista leta so bila za Iva težka in kot je sam kasneje večkrat dejal, ni šlo samo za to, da mu v bizarnih sodnih postopkih poberejo vse premoženje in ga spravijo v bankrot, ampak je šlo zlasti za to, da ga sistem demonstrativno zmelje in pripelje do (roba) norosti. Kalvarija je trajala več let, a se je na koncu srečno končala, saj je slovensko sodstvo vsaj v tem primeru odločilo pravično in pošteno.

 

Škabrijel mu je pomagal, da je ostal v telesni in duševni kondiciji v tistih časih. In ko se je po nekaj letih hudih bitk, v katerih mu stranka, ki jo je konec osemdesetih pomagal soustvarjati, ni stala ob strani, naposled le pobral in znova dvignil, je navada ostala. Skoraj vsak dan, poleti in pozimi, spomladi ali jeseni, je Ivo zjutraj odšel na svojo "sveto goro", dejansko poimenovano po nadangelu Gabrijelu. V množici agencijskih "novic" o smrti Iva Hvalice tega podatka ne boste zasledili, kot ne boste izvedeli še nekaj ključnih podatkov iz njegovega življenja, pomembnih za razumevanje njegove politične poti, ki se je končala mnogo prezgodaj. Končala pa se je zato, ker razumevanje parlamentarizma, kakršnega je poskušal kot (opozicijski) poslanec uveljavljati Hvalica, ni bilo skladno s pojmovanjem skupščinskega glasovanja v Državnem zboru, kar je bilo po volji vseh slovenskih političnih strank, levih in desnih. Na tem mestu in z vso resnostjo velja izpostaviti žalostno dejstvo, in sicer da nihče v slovenski politiki ni navdušen nad poslanci, kakršen je bil Ivo. Poslanci, ki so dejansko predstavniki vsega ljudstva, ki so neodvisni in samostojni, ki ne prejemajo nikakršnih navodil od svojih strankarskih, partijskih šefov, ki razpravljajo več kot tri minute, če je to potrebno in ki so pri svojem delu transparentni in med ljudmi vzbujajo občutek zaupanja. To so poslanci, ki jih ljudje poznajo. Ki jih spremljajo pri njihovem delu in se k njim obračajo s predlogi, prošnjami, kritikami ali pohvalami.

 

Podatek, ki so ga mediji omenili v zvezi s pokojnikom, namreč da je nosilec rekorda v najdaljšem govoru v zgodovini slovenskega parlamentarizma, ko je med razpravo o privzatizaciji neprekinjeno govoril skoraj štiri ure, ni impresiven samo zaradi trajanja govora, čeprav govoriti 240 minut "na pamet" zagotovo ni mačji kašelj; podatek je namreč veliko bolj pomenljiv, ker je aktualna poslovniška omejitev replik (in siceršnjih nastopov) v Državnem zboru 3 minute. Tri minute. 180 sekund.

 

To je tisti absurd, katerega ljudje, ki niso doživeli prvih, dejansko demokratičnih let slovenskega parlamentarizma, nikoli ne bodo razumeli. Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare, torej v govorjenju, saj to nadomešča primitivizem in kaos ulice, pač pa je bil tudi eden njegovih ključnih gradnikov. Gradbenik po osnovni izobrazbi je gradil nekaj, kar je politična elita, prežeta s partijsko logiko, kasneje zravnala z zemljo. Kakšen parlamentarizem neki, lepo vas prosim! Parlament je prostor, kjer se potrjujejo zakoni. Parlament ni prostor za (dolge) razprave, kjer se "poslanci spet prepirajo".

 

Ta neumna, škodljiva sintagma, češ da je parlament kraj, kjer je "poslanci spet prepirajo", je bila sicer pogruntavščina medijev, česar jim ne smemo nikoli odpustiti. Kajti poleg politične elite obeh barv so bili prav mediji tisti, ki so najbolj zaslužni, da smo na Slovenskem pokopali parlamentarno demokracijo.

 

To so tista dejstva, ki so po mojem ključna za razumevanje dejanske vloge Iva Hvalice pri rojstvu parlamentarizma pri nas. Moj prvi spomin nanj sicer sega v čas študija, ko smo na Pravni fakulteti uprizarjali simulacijo zakonodajnega postopka v Državnem zboru, ki tistihmal še ni bil deležen prenove osrednje "skupščinske" dvorane. Naneslo je, da sem v žrebu dobil njegovo "identiteto" in zasedel njegov poslanski sedež; enega izmed zgolj štirih, ki jih je v sklicu 1992-1996 imela tedanja SDSS. Ko so nas novinarji spraševali, kako je biti poslanec in "simulirati" parlamentarni proces, sem dejal, da so stoli slabi, neudobni in da me že vse dopoldne boli glava. Naslednji dan je na naslovnici Dnevnika, v desnem okvirčku zgoraj, izšla moja slika z izjavo, citiram po spominu: "Simuliram poslanca Iva Hvalico. Njegov sedež seva tako negativno energijo, da me že vse dopoldne boli glava."

 

Posledici tega "nesporazuma" - v bistvu pa najbrž kar namerne manipulacija Dnevnika, ki Hvalice ni posebej ljubil v tistih časih - sta bili dve: nejevoljni profesor Igor Kavčič me je zjutraj takoj poslal k poslancu in mi zabičal, naj se mu opravičim, če sem to res rekel. Obenem pa me je Dnevnikova pobalinska medijska manipulacija prepričala, da mogoče ne bi bil javni tožilec, temveč raje novinar, ki bi svoje delo opravljal bolje od Petanovih manipulantov. 

 

Pri poslancu, čigar "sedež sega negativno energijo", sem se potem seveda nemudoma oglasil in mu pojasnil, za kaj je v resnici šlo. Incident, ki je vzbudil nekaj smeha in dobro voljo, je kriv, da sva z Ivom postala prijatelja, čeprav sva zadnja leta zaradi različnih razlogov redkeje komunicirala. Nazadnje lani decembra, ko sem upal, da se bom oglasil pri njemu v Solkanu po koncu sestanka z Robertom Golobom. Žal mi je zmanjkalo časa za Iva, tako da sva imela zadnjih nekaj stikov le po telefonu. Dokler nisem sinoči izvedel za žalostno novico, sem še kar upal, da se bova ob prvi priložnosti spet dobila "čez mejo", v kraju s posebno energijo, v restavraciji Alla Dama Bianca v Devinu, kamor je včasih Ivo zelo rad zahajal ...

 

Po prisilni politični upokojitvi je Ivo napisal knjigo Zadnja replika. Večkrat sem ga previdno nagovarjal, naj napiše še nadaljevanje, v kateri bo z lucidnostjo zunanjega opazovalca popisal politično dogajanje v zadnjem desetletju ali dveh. Do zamisli je bil zadržan, morda je imel občutek, da je svoje že povedal in da ena replika zadostuje. Ivo pa je bil v vseh pogledih preveč pristen parlamentarec, da bi si vzel besedo dvakrat.

 

Dragi Ivo, miza na terasi Bele gospe v miniaturnem devinskem pristanišču, kjer poleti diši po borovcih, te bo vedno čakala.

 

DEJAN STEINBUCH

Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
Svarilo Svetovne zdravstvene organizacije: Cepljenje ne varuje pred okužbo!
7
25.11.2021 17:25
V času, ko tudi Slovenija beleži vrhunec četrtega vala epidemije virusa SARS-Cov-2, je zelo na mestu opozorilo Svetovne ... Več.
Piše: Uredništvo
Vodikova polnilnica: Pomemben preboj na področju čiste energije
2
25.11.2021 09:46
V edini cementarni v Sloveniji so prepričani, da lahko s čistim vodikom popeljejo regijo do čistejše in bolj zelene prihodnosti. ... Več.
Piše: Uredništvo
Bi uvedba registra izboljšala obravnavo oseb s sladkorno boleznijo?
0
08.11.2021 15:05
Kar sto let je že minilo od izuma inzulina, ki je tudi v Sloveniji rešil mnogo življenj. Zdravljenje oseb s sladkorno boleznijo ... Več.
Piše: Uredništvo
Act Tank: Poziv k dostojnosti in odprtosti duha
4
06.11.2021 14:28
Marko Voljč in Žiga Vavpotič sta v imenu Act Tanka na javnost naslovila poziv v zvezi z medijskim in političnim pogromom nad ... Več.
Piše: Uredništvo
Predsednik Pahor: "Bližamo se meji zmogljivosti zdravstvenega sistema."
2
02.11.2021 22:04
Spoštovane državljanke in državljani,vem, da utegne biti ta poziv preslišan. Vendar iskreno čutim potrebo, da vse nas opozorim ... Več.
Piše: Uredništvo
Lažnivi Luka
6
22.10.2021 12:41
Če bo vladal KUL z Lukom Mesecem, nam bodo očitno nacionalizirali podjetja, o čemer je Levica že govorila, odvzeli nam bodo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Umetna inteligenca lahko razbremeni zdravstveno osebje
0
15.10.2021 21:24
Dokaz, kam nas lahko privede umetna inteligenca in digitalizacija, je tudi robotkaFrida, kiso jo ustrezno programirali ... Več.
Piše: Uredništvo
O čem bodo odločali Koprčani na nedeljskem referendumu?
0
05.10.2021 22:34
Mestna občina Koper (MOK) je za 10. oktober razpisala referendum za novo prostorsko ureditev območja Ton City, zemljišča v ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Planinski vestnik ob 126-letnici prejel Pahorjevo državno odlikovanje
2
01.09.2021 10:05
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je z redom za zasluge odlikoval najstarejšo slovensko revijo Planinski vestnik. ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.431
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.235
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.338
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.094
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.106
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.034
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 625
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 524
10/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 730