Komentar

"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."

Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno zaprisežen demokrat. Obiskovalcem in mladim je vedno znova ponavljal misel goriškega rojaka, da demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja.

 

29.08.2022 20:59
Piše: Jožef Jerovšek
Ključne besede:   Jožef Jerovšek   Ivo Hvalica   Državni zbor   Soča   Simon Gregorčič   Kanal   Oton Župančič

Foto: Mediaspeed.net

Ivo Hvalica je bil tudi veliki mojster govorjene besede, preziral pa je brane, od tretjih oseb napisane razprave.

Poslovil se je prijatelj. Teden dni pred nedeljsko žalostno vestjo sva se zadnjič slišala. S tresočim glasom se je javil, rekoč, da bo poklical nazaj po kosilu. Nazaj me je potem poklicala soproga Gracijana in sporočila: "Ivo se poslavlja ..."

 

Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno zaprisežen demokrat. Obiskovalcem in mladim je vedno znova ponavljal misel goriškega rojaka, da demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja. Zaradi teh vrlin in z njim zelo skladnih vrednot sem vesel, da so se najine poti prekrižale v letu 1996 in se je med nama spletlo pristno prijateljstvo, ohranjeno vse do njegovega slovesa in da ga niso skrhali nobeni vmesni dogodki.  

 

Zbliževala naju je tudi velika ljubezen do obema zelo ljubega pesnika Simona Gregorčiča. Ivo ga je iz rojstnega Kanala, z desnega brega "bistre hčere planin, brdke" Soče pozdravljal v Vrsno in na pokopališče pod vasjo na levem bregu reke. Svežina in lahkoten tek njune Soče sta se odsevala v njegovi duši, temperamentu in kristalno čistih mislih. Velikokrat sva omenjala Gregorčičeve verze, njegove preroške misli kot je napoved "tod sekla bridka bodo jekla in Soča, ti mi boš krvava tekla", ki so se tako tragično uresničile ob njuni ljubljeni Soči in so zaznamovale tudi njegovo družino, z izselitvijo mamine družine, z opustošenjem pa njegovo sveto goro zadnjih let, Škabrijel. Prav na Škabrijelu je z vsakodnevnim pohodom nabral novih moči, da je prestal poskus brutalnega eksistenčnega uničenja s strani sodne instance, zato ker se je z dušo in telesom boril proti zlu korupcije. Zaupal mi je, da so ga takrat obhajale zelo mračne misli, kako opozoriti na v nebo vpijočo krivico. 

 

Ivo se je v prelomnih časih demokratizacije in snovanja samostojne Slovenije z žarom in neomajnim patriotizmom odzval na drug Gregorčičev poziv: "Le vstani, uborni narod moj, do danes v prah teptan, pepelni dan ni dan več tvoj, tvoj je vstajenja dan". Vstajenja dan Slovenije in Slovencev je Ivo od samega začetka Socialdemokratske zveze snoval skupaj s Francetom Tomšičem in mojim velikim sosedom dr. Jožetom Pučnikom, postal je njegov najtesnejši soborec v stranki in pozneje v Državnem zboru. To je bila nevidna vez, takrat se še nisva poznala, bila pa sva v isti stranki in se borila za iste ideale in vrednote.

 

Ivo Hvalica je bil tudi veliki mojster govorjene besede, preziral pa je brane, od tretjih oseb napisane razprave. Nas poslance je spodbujal  k spontani, argumentirani razpravi in prepričan sem, da je bil vzornik tudi marsikateremu poslancu konkurenčne opcije. Bil je častilec slovenskega jezika. Pogosto je omenil, kako je kot majhen deček pred Otonom Župančičem recitiral njegovo pesem in pesnika navdušil. In kot se je Župančič spraševal "Veš poet svoj dolg?", se je Ivo spraševal, "Veš poslan'c svoj dolg?". In si je kot pesnik odgovarjal: "Vem poslan'c svoj dolg, v prsih tu me žge, bom zavijal kot volk … "

 

In jaz dodajam - in se je kot lev boril za svoje ljudi! Boj Iva Hvalice je končan, izbojeval je številne zmage. Oplemenitil je svoj narod in mu zapustil neizbrisno sled.

 

Jože Jerovšek je nekdanji politik in dolgoletni poslanec Državnega zbora (1996-2014).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
29
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.079
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.783
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 913
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 914
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.850
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 688
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249