Komentar

"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."

Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno zaprisežen demokrat. Obiskovalcem in mladim je vedno znova ponavljal misel goriškega rojaka, da demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja.

 

29.08.2022 20:59
Piše: Jožef Jerovšek
Ključne besede:   Jožef Jerovšek   Ivo Hvalica   Državni zbor   Soča   Simon Gregorčič   Kanal   Oton Župančič

Foto: Mediaspeed.net

Ivo Hvalica je bil tudi veliki mojster govorjene besede, preziral pa je brane, od tretjih oseb napisane razprave.

Poslovil se je prijatelj. Teden dni pred nedeljsko žalostno vestjo sva se zadnjič slišala. S tresočim glasom se je javil, rekoč, da bo poklical nazaj po kosilu. Nazaj me je potem poklicala soproga Gracijana in sporočila: "Ivo se poslavlja ..."

 

Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno zaprisežen demokrat. Obiskovalcem in mladim je vedno znova ponavljal misel goriškega rojaka, da demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja. Zaradi teh vrlin in z njim zelo skladnih vrednot sem vesel, da so se najine poti prekrižale v letu 1996 in se je med nama spletlo pristno prijateljstvo, ohranjeno vse do njegovega slovesa in da ga niso skrhali nobeni vmesni dogodki.  

 

Zbliževala naju je tudi velika ljubezen do obema zelo ljubega pesnika Simona Gregorčiča. Ivo ga je iz rojstnega Kanala, z desnega brega "bistre hčere planin, brdke" Soče pozdravljal v Vrsno in na pokopališče pod vasjo na levem bregu reke. Svežina in lahkoten tek njune Soče sta se odsevala v njegovi duši, temperamentu in kristalno čistih mislih. Velikokrat sva omenjala Gregorčičeve verze, njegove preroške misli kot je napoved "tod sekla bridka bodo jekla in Soča, ti mi boš krvava tekla", ki so se tako tragično uresničile ob njuni ljubljeni Soči in so zaznamovale tudi njegovo družino, z izselitvijo mamine družine, z opustošenjem pa njegovo sveto goro zadnjih let, Škabrijel. Prav na Škabrijelu je z vsakodnevnim pohodom nabral novih moči, da je prestal poskus brutalnega eksistenčnega uničenja s strani sodne instance, zato ker se je z dušo in telesom boril proti zlu korupcije. Zaupal mi je, da so ga takrat obhajale zelo mračne misli, kako opozoriti na v nebo vpijočo krivico. 

 

Ivo se je v prelomnih časih demokratizacije in snovanja samostojne Slovenije z žarom in neomajnim patriotizmom odzval na drug Gregorčičev poziv: "Le vstani, uborni narod moj, do danes v prah teptan, pepelni dan ni dan več tvoj, tvoj je vstajenja dan". Vstajenja dan Slovenije in Slovencev je Ivo od samega začetka Socialdemokratske zveze snoval skupaj s Francetom Tomšičem in mojim velikim sosedom dr. Jožetom Pučnikom, postal je njegov najtesnejši soborec v stranki in pozneje v Državnem zboru. To je bila nevidna vez, takrat se še nisva poznala, bila pa sva v isti stranki in se borila za iste ideale in vrednote.

 

Ivo Hvalica je bil tudi veliki mojster govorjene besede, preziral pa je brane, od tretjih oseb napisane razprave. Nas poslance je spodbujal  k spontani, argumentirani razpravi in prepričan sem, da je bil vzornik tudi marsikateremu poslancu konkurenčne opcije. Bil je častilec slovenskega jezika. Pogosto je omenil, kako je kot majhen deček pred Otonom Župančičem recitiral njegovo pesem in pesnika navdušil. In kot se je Župančič spraševal "Veš poet svoj dolg?", se je Ivo spraševal, "Veš poslan'c svoj dolg?". In si je kot pesnik odgovarjal: "Vem poslan'c svoj dolg, v prsih tu me žge, bom zavijal kot volk … "

 

In jaz dodajam - in se je kot lev boril za svoje ljudi! Boj Iva Hvalice je končan, izbojeval je številne zmage. Oplemenitil je svoj narod in mu zapustil neizbrisno sled.

 

Jože Jerovšek je nekdanji politik in dolgoletni poslanec Državnega zbora (1996-2014).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.433
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.244
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.340
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.100
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.106
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 556
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.081