Razkrivamo

Kapitulacija Marte Kos in zadrega svobodnjakov ali kdor drugem očita streljanje kozlov, je lahko hitro žrtev lastnega napuha

Po bolj ali manj pričakovani kapitulaciji Marte Kos je jasno, da se boj za predsedniško mesto bije med Natašo Pirc Musar in Anžetom Logarjem. Glede na trenutno razpoloženje javnosti bi bilo presenečenje, če Nataša Pirc Musar ne bi zmagala; ni pa izključena njena zmaga celo že v prvem krogu. Če seveda ne pride do kakšnega presenečenja. Odstop Kosove za poznavalce sicer ni presenečenje, bolj bodo v oči dejstvo, da je poleg strank SD in Levice, ki sploh ne bosta imeli svojega predsedniškega kandidata, zdaj med poraženci tudi tretja vladna in obenem najmočnejša stranka v državi - Gibanje Svoboda.

30.08.2022 21:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Marta Kos   Gibanje Svoboda   Nataša Pirc Musar   volitve   SDS   SD   Levica   Anže Logar   ankete

Foto: Televizija Slovenija / posnetek zaslona

Pod črto smo lahko vseeno vsaj deloma zadovoljni. Oba kandidata, ki sta ta hip ključna in bosta najverjetneje takšna tudi ostala, sta kredibilni osebi z jasno, izdelano kariero brez ekstremističnih stališč.

Stranka Gibanje Svoboda je v svoji zmagovalni evforiji očitno vseeno nekoliko precenila svoj potencial, kar se tiče predsedniških volitev. Dejstvo, da imaš na anketah več kot 30, včasih celo okoli 40-odstotno podporo, še ne pomeni, da bodo volivci "kupili" vse, kar jim predlagaš. Z malo zgodovinskega spomina bi se lahko svobodnjaki izognili tej nepotrebni blamaži, saj je tudi nekoč vsemogočna Liberalna demokracija Slovenije (LDS) v svojih najboljših letih praviloma pogorela s svojimi kandidati, ki niso prejeli več nekaj odstotkov podpore (kar se je spremenilo šele s kandidaturo Janeza Drnovška za predsednika republike).

 

V oči najbolj bode dejstvo, da vladne stranke ta trenutek sploh nimajo (!) svojega kandidata. Prvi so to obelodanili socialni demokrati, ki so sicer nekaj časa poskušali taktizirati z Milanom Brglezom, svojim evropskim poslancem, sicer pa soustanoviteljem SMC, vendar jih je kmalu odslovil, češ da ga kandidatura ne zanima. Stranka Levica, ki je sicer najmanjša koalicijska stranka, se nikoli niti ni trudila imeti svojega kandidata, zato ne preseneča, če bodo podprli nekoga tretjega (ali pa niti tega ne). Zdaj pa se je klubu "predsedniških luzerjev" pridružila še največja stranka v državi, v kateri bo kapitulacija Kosove v naslednjih dneh slabo vplivala na interne odnose, sploh v poslanski skupini, kjer bodo zagotovo imeli nekaj neprijetnih vprašanj za vodstvo stranke.

 

Kaj bo pomenila odločitev Marte Kos za ostala dva relevantna kandidata, torej Natašo Pirc Musar in Anžeta Logarja? Možno, celo zelo verjetno je, da bodo vladne stranke, vsaj svobodnjaki in socialni demokrati, požrli cmok in "posvojili" Pirčevo, čeprav imajo še dobra dva tedna časa, da iz rokava vseeno potegnejo kakšnega čarobnega zajca. Vendar se to že zaradi podpornikov Pirčeve ne zdi prav verjetno, saj premier Robert Golob po blamaži s Kosovo in svojo nerodno izjavo o Kučanovem streljanju kozlov ne bo želel prilivati olja na ogenj.

 

Bivši zunanji minister Logar, ki se poskuša vzpostaviti kot relativno neodvisen kandidat s podporo svoje stranke (SDS), pa se utegne zaradi odstopa Marte Kos znajti v precej težjem položaju, kot je pričakoval in kot je kazalo še včeraj: 20 do 25 odstotkov glasov v prvem krogu in uvrstitev v drugi krog. Zdaj, ko je levo od sredine samo še Nataša Pirc Musar, ki pa vsekakor ni tipična levičarka, saj bo pobirala tudi glasove daleč na sredino, se bo moral Logar pošteno potruditi, če bo želel priti v drugi krog, saj obstaja določena verjetnost, da bi NPM zmagala že v prvem krogu. Marsikaj je zagotovo odvisno tudi od NSi, ki se doslej še ni izrekla glede svojega kandidata oziroma kandidatke; medijsko relevaten kandidat ali kandidatka NSi bi namreč avtomatično preprečila Logarju uvrstitev v drugi krog, kar z drugimi besedami pomeni, da bi NPM zmagala že v prvem.

 

Pomembno vprašanje, ki bo vplivalo na obnašanje Nataše Pirc Musar v kampanji, pa je tudi to, ali in kakšne posledice je pustilo na njenem imidžu dosedanje agresivno blatenje s strani največje vladne stranke v naklonjenih medijih.  Dejstvo namreč je, da so bili napadi na NPM veliko močnejši s strani "prijateljske" levice kot desnice. Zdi se, da bo ne glede na pričakovano konsolidacijo levosredinskega pola okoli Nataše Pirc Musar slednja le nerada težko javno sprejela podporo Gibanja Svoboda, saj te v bistvu ne potrebuje, morda ji od prvih jesenskih položnic za ogrevanje dalje lahko celo škodi. Tudi svobodnjaki Pirčeve uradno najbrž ne bodo želeli podpreti, ker bi s tem priznali poraz zaradi Marte Kos. Bolj verjetno je, da bo dalo vodstvo Gibanja Svobode svojim volivcem vedeti, za koga naj volijo. Kar pa bi bržkone naredili tudi brez takšnih "inštrukcij".

 

Pod črto smo lahko vseeno vsaj deloma zadovoljni. Oba kandidata, ki sta ta hip ključna in bosta najverjetneje takšna tudi ostala, sta kredibilni osebi z jasno, izdelano kariero brez ekstremističnih stališč. Pirc Musarjeva se sicer doslej ni ukvarjala s politiko, Logar pa znotraj SDS velja za edinega normalnega naslednjega predsednika (če ga Janez Janša seveda ne bo preventivno onemogočil) in je bil v vlogi zunanji minister med boljšimi doslej. To pa pomen, da če bo šlo vse tako naprej, se bo pozimi v predsedniško palačo na Erjavčevi vselila oseba, ki bo kredibilna in sposobna opravljati svojo funkcijo brez obsesije po všečkih na socialnih omrežjih.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
18
29.03.2023 00:55
Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala ... Več.
Piše: Uredništvo
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
6
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.079
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.783
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 912
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 914
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.849
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 688
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.248