Razkrivamo

Kapitulacija Marte Kos in zadrega svobodnjakov ali kdor drugem očita streljanje kozlov, je lahko hitro žrtev lastnega napuha

Po bolj ali manj pričakovani kapitulaciji Marte Kos je jasno, da se boj za predsedniško mesto bije med Natašo Pirc Musar in Anžetom Logarjem. Glede na trenutno razpoloženje javnosti bi bilo presenečenje, če Nataša Pirc Musar ne bi zmagala; ni pa izključena njena zmaga celo že v prvem krogu. Če seveda ne pride do kakšnega presenečenja. Odstop Kosove za poznavalce sicer ni presenečenje, bolj bodo v oči dejstvo, da je poleg strank SD in Levice, ki sploh ne bosta imeli svojega predsedniškega kandidata, zdaj med poraženci tudi tretja vladna in obenem najmočnejša stranka v državi - Gibanje Svoboda.

30.08.2022 21:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Marta Kos   Gibanje Svoboda   Nataša Pirc Musar   volitve   SDS   SD   Levica   Anže Logar   ankete

Foto: Televizija Slovenija / posnetek zaslona

Pod črto smo lahko vseeno vsaj deloma zadovoljni. Oba kandidata, ki sta ta hip ključna in bosta najverjetneje takšna tudi ostala, sta kredibilni osebi z jasno, izdelano kariero brez ekstremističnih stališč.

Stranka Gibanje Svoboda je v svoji zmagovalni evforiji očitno vseeno nekoliko precenila svoj potencial, kar se tiče predsedniških volitev. Dejstvo, da imaš na anketah več kot 30, včasih celo okoli 40-odstotno podporo, še ne pomeni, da bodo volivci "kupili" vse, kar jim predlagaš. Z malo zgodovinskega spomina bi se lahko svobodnjaki izognili tej nepotrebni blamaži, saj je tudi nekoč vsemogočna Liberalna demokracija Slovenije (LDS) v svojih najboljših letih praviloma pogorela s svojimi kandidati, ki niso prejeli več nekaj odstotkov podpore (kar se je spremenilo šele s kandidaturo Janeza Drnovška za predsednika republike).

 

V oči najbolj bode dejstvo, da vladne stranke ta trenutek sploh nimajo (!) svojega kandidata. Prvi so to obelodanili socialni demokrati, ki so sicer nekaj časa poskušali taktizirati z Milanom Brglezom, svojim evropskim poslancem, sicer pa soustanoviteljem SMC, vendar jih je kmalu odslovil, češ da ga kandidatura ne zanima. Stranka Levica, ki je sicer najmanjša koalicijska stranka, se nikoli niti ni trudila imeti svojega kandidata, zato ne preseneča, če bodo podprli nekoga tretjega (ali pa niti tega ne). Zdaj pa se je klubu "predsedniških luzerjev" pridružila še največja stranka v državi, v kateri bo kapitulacija Kosove v naslednjih dneh slabo vplivala na interne odnose, sploh v poslanski skupini, kjer bodo zagotovo imeli nekaj neprijetnih vprašanj za vodstvo stranke.

 

Kaj bo pomenila odločitev Marte Kos za ostala dva relevantna kandidata, torej Natašo Pirc Musar in Anžeta Logarja? Možno, celo zelo verjetno je, da bodo vladne stranke, vsaj svobodnjaki in socialni demokrati, požrli cmok in "posvojili" Pirčevo, čeprav imajo še dobra dva tedna časa, da iz rokava vseeno potegnejo kakšnega čarobnega zajca. Vendar se to že zaradi podpornikov Pirčeve ne zdi prav verjetno, saj premier Robert Golob po blamaži s Kosovo in svojo nerodno izjavo o Kučanovem streljanju kozlov ne bo želel prilivati olja na ogenj.

 

Bivši zunanji minister Logar, ki se poskuša vzpostaviti kot relativno neodvisen kandidat s podporo svoje stranke (SDS), pa se utegne zaradi odstopa Marte Kos znajti v precej težjem položaju, kot je pričakoval in kot je kazalo še včeraj: 20 do 25 odstotkov glasov v prvem krogu in uvrstitev v drugi krog. Zdaj, ko je levo od sredine samo še Nataša Pirc Musar, ki pa vsekakor ni tipična levičarka, saj bo pobirala tudi glasove daleč na sredino, se bo moral Logar pošteno potruditi, če bo želel priti v drugi krog, saj obstaja določena verjetnost, da bi NPM zmagala že v prvem krogu. Marsikaj je zagotovo odvisno tudi od NSi, ki se doslej še ni izrekla glede svojega kandidata oziroma kandidatke; medijsko relevaten kandidat ali kandidatka NSi bi namreč avtomatično preprečila Logarju uvrstitev v drugi krog, kar z drugimi besedami pomeni, da bi NPM zmagala že v prvem.

 

Pomembno vprašanje, ki bo vplivalo na obnašanje Nataše Pirc Musar v kampanji, pa je tudi to, ali in kakšne posledice je pustilo na njenem imidžu dosedanje agresivno blatenje s strani največje vladne stranke v naklonjenih medijih.  Dejstvo namreč je, da so bili napadi na NPM veliko močnejši s strani "prijateljske" levice kot desnice. Zdi se, da bo ne glede na pričakovano konsolidacijo levosredinskega pola okoli Nataše Pirc Musar slednja le nerada težko javno sprejela podporo Gibanja Svoboda, saj te v bistvu ne potrebuje, morda ji od prvih jesenskih položnic za ogrevanje dalje lahko celo škodi. Tudi svobodnjaki Pirčeve uradno najbrž ne bodo želeli podpreti, ker bi s tem priznali poraz zaradi Marte Kos. Bolj verjetno je, da bo dalo vodstvo Gibanja Svobode svojim volivcem vedeti, za koga naj volijo. Kar pa bi bržkone naredili tudi brez takšnih "inštrukcij".

 

Pod črto smo lahko vseeno vsaj deloma zadovoljni. Oba kandidata, ki sta ta hip ključna in bosta najverjetneje takšna tudi ostala, sta kredibilni osebi z jasno, izdelano kariero brez ekstremističnih stališč. Pirc Musarjeva se sicer doslej ni ukvarjala s politiko, Logar pa znotraj SDS velja za edinega normalnega naslednjega predsednika (če ga Janez Janša seveda ne bo preventivno onemogočil) in je bil v vlogi zunanji minister med boljšimi doslej. To pa pomen, da če bo šlo vse tako naprej, se bo pozimi v predsedniško palačo na Erjavčevi vselila oseba, ki bo kredibilna in sposobna opravljati svojo funkcijo brez obsesije po všečkih na socialnih omrežjih.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
7
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
16
22.09.2022 23:00
Rusija ponovno močneje igra na karto zastraševanja Zahoda z možnostjo uporabe jedrskega orožja. Toda po uradni ruski jedrski ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
9
21.09.2022 21:35
Predsednik vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je vsem štirim predsednikom oziroma trem ... Več.
Piše: Jože Dežman
Pakistan sides with China to escalate Azerbaijan-Armenia conflict
1
20.09.2022 20:00
The last few years have witnessed China actively promoting its Belt and Road Initiative (BRI) by wooing countries which can ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
9
15.09.2022 19:00
Prihaja nova epizoda sage o volitvah slovenskega sodnika za Sodišče Evropske unije v Luksemburgu, kjer državo že celih 18 let ... Več.
Piše: Uredništvo
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
2
14.09.2022 19:00
Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Robert Golob na vseh mednarodnih srečanjih izpostavljata podporo Slovenije ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
China's invasion on Taiwan may soon become the question of time and opportunity
6
12.09.2022 22:00
China is behaving like a cornered cat after the stormy visit of US House Speaker Nancy Pelosi to Taiwan and that does not augur ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Balažic: Janković zastruplja prebivalce Moravške doline in jih spreminja v talce svoje sprevržene politike!
8
06.09.2022 19:00
Milan Balažic, nekdanji politik in diplomat, čigar partnerkaNina Krajniknamerava jeseni kandidirati na predsedniških volitvah, ... Več.
Piše: Uredništvo
Je skoraj izravnan proračun za letos 2022 res presenečenje, ali pa rezultat nerealnega načrtovanja 2,5 milijardnega primanjkljaja?
4
05.09.2022 22:00
Po dveh letih več kot trimilijardnega letnega proračunskega primanjkljaja so letošnja proračunska gibanja kar nekakšno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi suše so hidroelektrarne proizvedle toliko manj elektrike, da je Slovenija uvozila že četrtino vse porabljene elektrike
9
01.09.2022 19:00
Energenti so tema, ki ji zadnje čase namenjamo največ pozornosti. Na eni strani skrb glede zanesljivosti oskrbe, predvsem plina, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Putinovo milijardno zavezništvo z Indijo v orožju in tehnologijah
11
31.08.2022 21:00
Dva meseca pred začetkom tako imenovane posebne operacije v Ukrajini je Vladimir Putin z Indijo sklenil strateško, tržno in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Velemesto privilegijev: Ruski kolonialni imperij se začne in konča v Moskvi
20
26.08.2022 20:00
Ruska prestonica je v več pogledih velika anomalija, vojna v Ukrajini je to razkrila pred celim svetom. Apetiti ogromne Moskve, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China is utilizing bots on social media to influence opinions about Xinjiang
5
25.08.2022 20:00
The use of strategic data sources, such as public opinion mining of social media platforms headquartered in the United States, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Zahodni voditelji v zadnjih letih niso pokazali veliko odločnosti, da bi zmanjšali svojo odvisnost od energije avtoritarnih režimov."
12
21.08.2022 21:27
Politični voditelji seredno srečujejo z dilemo, ali ohraniti interese svojega naroda ali biti zvest moralnim normam pri ... Več.
Piše: T-Fai Yeung
Zima brez plina: Politika Evropske unije nas je pripeljala do točke, kjer morda ni več povratka
21
19.08.2022 22:50
V primeru Rusije in oskrbovanja z zemeljskim plinom bi se lahko politiki na lastno pobudo pustili podučiti še precej pred letom ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
8
15.08.2022 22:55
Frederick William Engdahl je konec julija na spletnem mediju Global Research objavil zelo provokativno analizo dogajanja na ... Več.
Piše: Frederick William Engdahl
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
16
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.431
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.235
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.338
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.094
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.106
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.034
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 625
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 524
10/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 730