Razkrivamo

Putinovo milijardno zavezništvo z Indijo v orožju in tehnologijah

Dva meseca pred začetkom tako imenovane posebne operacije v Ukrajini je Vladimir Putin z Indijo sklenil strateško, tržno in industrijsko zavezništvo (za orožje in obrambo). Ruski predsednik je 6. decembra 2021 ob koncu dvostranskega vrha v New Delhiju z indijskim premierjem Narendro Modijem podpisal vrsto sporazumov o sodelovanju. Njegov cilj je bil okrepiti povezave med državama na področju oborožitve in obrambnih tehnologij. Železni pakt med državama velja do leta 2031, njegov namen pa je povečanje trgovine med državama na 30 milijard dolarjev od leta 2025.

31.08.2022 21:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Rusija   Indija   Putin   Modi   New Delhi   orožje   Kalašnikov   plin   nafta   sankcije   Ukrajina

Indija je v prvih treh mesecih ukrajinske vojne uvozila 34 milijonov sodov ruske nafte, kupovala pa je tudi premog in plin v skupni vrednosti 5,1 milijarde dolarjev, kar je kar petkrat (!) kot lansko leto.

Vojaško sodelovanje med Rusijo in Indijo - ki je ključni zaveznik Združenih držav v Aziji pri prizadevanjih za zajezitev kitajskega ekspanzionizma - skrbi tako Washington kot London; obe državi sta kritični in imata do tega pomisleke. Na dvostranskem rusko-indijskem vrhu 6. decembra lani v indijski prestolnici je bilo v obrambnem in letalskem sektorju podpisanih 28 sporazumov o naložbah. Poleg tega še na področju jeklarstva, ladjedelništva, premogovništva in energije. Indija je eden izmed vodilnih svetovnih uvoznikov oborožitve, tukaj njeni izdatki močno naraščajo. Njena vojska šteje kar 1,38 milijona vojakov, ki potrebujejo opremo. Glede na podatkovno bazo Sipri neodvisnega švedskega inštituta, ki spremlja prodajo orožja na svetu, je vlada v New Delhiju med letoma 2018 in 2021 vložila 12,4 milijarde dolarjev v oborožitev in skoraj polovica tega denarja je končala v Rusiji, ki je v istem obdobju od te azijske države prejela 5,51 milijarde dolarjev.

 

Indija se je zavezala, da bo proizvedla več kot 600.000 jurišnih pušk Kalašnikov AK-203 za svoje vojake. Poleg pušk Kalašnikov, dobavljenih indijskim oboroženim silam, so v Rusiji izdelani tudi tanki. Indijsko vojno letalstvo poleg tega uporablja lovska letala Sukhoi Su-30MKI, ki jih je pomagalo razviti, ter ruske transportne helikopterje Mil Mi-17. Letalonosilka indijske mornarice INS Vinkramaditya je bila nekoč del sovjetske pomorske flote. Rusija želi poleg sporazumov o selitvi proizvodnje pušk Kalašnikov še naprej oskrbovati Indijo tudi s protiletalskimi obrambnimi sistemi S-400, ki jih Moskva prodaja tudi Turčiji, sicer članici Nata.

 

 

Ne le orožje ...

 

... pač pa tudi energija. Ruska naftna družba Rosneft je v okviru omenjenega bilateralnega srečanja podpisala pogodbo z družbo Indian Oil, ki predvideva povečanje oskrbe s surovo nafto - do konca leta 2022 na bi zagotovila več kot 2 milijona ton nafte. Državi sta podpisali tudi pismo o nameri, ki predvideva neprekinjeno dobavo premoga iz Rusije v Indijo za indijske jeklarne.

 

Dva meseca po tem srečanju je Putin začel napad na Ukrajino. Moskva je zaradi zahodnih sankcij povečala prodajo plina v Aziji. Najprej v energetsko intenzivni Kitajski, pa tudi v Indiji. Prodaja nafto, premog in plin. Po podatkih, ki jih je objavila platforma za finančno analizo Refinitiv, je Indija v prvih treh mesecih ukrajinske vojne uvozila 34 milijonov sodov ruske nafte (po ceni 70 dolarjev za sod), kupovala pa je tudi premog in plin po precej ugodnih cenah. Govora je o skupnih izdatkih 5,1 milijarde dolarjev v treh mesecih, kar je kar petkrat (!) več od vrednosti v lanskem letu.

 

Indija je med letošnjim aprilom in junijem iz Rusije uvozila tudi 7,74 milijona ton gnojila. Za samooklicano največjo demokratično državo na svetu so odnosi z Združenimi državami in Veliko Britanijo zelo pomembni. Odločne zahodne sankcije, uperjene proti Moskvi po invaziji na Ukrajino so ogrozile veliko omenjenih dobav. Iz tega razloga se bo Delhi, največji kupec ruskega orožja, vsaj do konca Putinove "posebne vojaške operacije" poskušal pretvarjati, da išče alternative za svoje vojaške nakupe: nacionalna podjetja v tem sektorju je prosil za povečanje proizvodnje, prav tako pa tudi za diverzifikacijo tujih dobaviteljev.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
7
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
16
22.09.2022 23:00
Rusija ponovno močneje igra na karto zastraševanja Zahoda z možnostjo uporabe jedrskega orožja. Toda po uradni ruski jedrski ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
9
21.09.2022 21:35
Predsednik vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je vsem štirim predsednikom oziroma trem ... Več.
Piše: Jože Dežman
Pakistan sides with China to escalate Azerbaijan-Armenia conflict
1
20.09.2022 20:00
The last few years have witnessed China actively promoting its Belt and Road Initiative (BRI) by wooing countries which can ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!
9
15.09.2022 19:00
Prihaja nova epizoda sage o volitvah slovenskega sodnika za Sodišče Evropske unije v Luksemburgu, kjer državo že celih 18 let ... Več.
Piše: Uredništvo
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
2
14.09.2022 19:00
Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Robert Golob na vseh mednarodnih srečanjih izpostavljata podporo Slovenije ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
China's invasion on Taiwan may soon become the question of time and opportunity
6
12.09.2022 22:00
China is behaving like a cornered cat after the stormy visit of US House Speaker Nancy Pelosi to Taiwan and that does not augur ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Balažic: Janković zastruplja prebivalce Moravške doline in jih spreminja v talce svoje sprevržene politike!
8
06.09.2022 19:00
Milan Balažic, nekdanji politik in diplomat, čigar partnerkaNina Krajniknamerava jeseni kandidirati na predsedniških volitvah, ... Več.
Piše: Uredništvo
Je skoraj izravnan proračun za letos 2022 res presenečenje, ali pa rezultat nerealnega načrtovanja 2,5 milijardnega primanjkljaja?
4
05.09.2022 22:00
Po dveh letih več kot trimilijardnega letnega proračunskega primanjkljaja so letošnja proračunska gibanja kar nekakšno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi suše so hidroelektrarne proizvedle toliko manj elektrike, da je Slovenija uvozila že četrtino vse porabljene elektrike
9
01.09.2022 19:00
Energenti so tema, ki ji zadnje čase namenjamo največ pozornosti. Na eni strani skrb glede zanesljivosti oskrbe, predvsem plina, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kapitulacija Marte Kos in zadrega svobodnjakov ali kdor drugem očita streljanje kozlov, je lahko hitro žrtev lastnega napuha
18
30.08.2022 21:30
Po bolj ali manj pričakovani kapitulaciji Marte Kos je jasno, da se boj za predsedniško mesto bije med Natašo Pirc Musar in ... Več.
Piše: Uredništvo
Velemesto privilegijev: Ruski kolonialni imperij se začne in konča v Moskvi
20
26.08.2022 20:00
Ruska prestonica je v več pogledih velika anomalija, vojna v Ukrajini je to razkrila pred celim svetom. Apetiti ogromne Moskve, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China is utilizing bots on social media to influence opinions about Xinjiang
5
25.08.2022 20:00
The use of strategic data sources, such as public opinion mining of social media platforms headquartered in the United States, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Zahodni voditelji v zadnjih letih niso pokazali veliko odločnosti, da bi zmanjšali svojo odvisnost od energije avtoritarnih režimov."
12
21.08.2022 21:27
Politični voditelji seredno srečujejo z dilemo, ali ohraniti interese svojega naroda ali biti zvest moralnim normam pri ... Več.
Piše: T-Fai Yeung
Zima brez plina: Politika Evropske unije nas je pripeljala do točke, kjer morda ni več povratka
21
19.08.2022 22:50
V primeru Rusije in oskrbovanja z zemeljskim plinom bi se lahko politiki na lastno pobudo pustili podučiti še precej pred letom ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
8
15.08.2022 22:55
Frederick William Engdahl je konec julija na spletnem mediju Global Research objavil zelo provokativno analizo dogajanja na ... Več.
Piše: Frederick William Engdahl
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
16
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.254
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.102
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.036
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 628
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.082