Komentar

Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!

Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še dodatne težave, že sedaj jih imamo dovolj na zalogi, zato prenehajte povzročati dodatnih težav in slabiti že tako (po vaše) slab sistem s sprejemanjem zakonov in uredb takega in drugačnega tipa. Dajte končno razumeti, da imate opravka z zapletenim sistemom, ki ga je potrebno reševati z dogovori, z dialogom, z empatijo in spoštovanjem do človeškega življenja, ne pa z grobimi posegi, ki so očitno vaša metoda dela, in s katerimi še bolj zapletate stanje v zdravstvu.

02.09.2022 23:44
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Danijel Bešič Loredan   Ministrstvo za zdravje   ZZZS   zdravstvo   Robert Golob   vlada   stresni test   Aleš Šabeder   UKCL   Jože Golobič   NIJZ   Gibanje Svoboda

Po treh mesecih lahko rečemo samo to, da je aktualni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v tem trenutku najšibkejša točka v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan nam je že pred in ob svojem nastopu obljubil, da bo na zdravstvu naredil stresni test in da si bo za to vzel kar 18 mesecev časa. Obljubil je, da bo sprejel interventni zakon, katerega je kasneje Državni zbor ob številnih resnih, tudi mojih pripombah sprejel in ga bomo verjetno v septembru prvič in ne zadnjič popravljali. Kaj hočemo drugega, zakon pač ni dober, koalicija pa vse podpre, kar vloži v proceduro vlada. Toda zakon je bil sprejet, še preden je minister končal stresni test, ki bi mu dal osnovo za sprejemanje takih zakonov. Minister je ob tem v medijih poudaril, da zakona ni imel časa usklajevati z zdravstvom, ker da ni bilo dovolj časa in je moral hiteti ... No, sedaj bo pa našel čas za popravke. Zanimivo: interventni zakon o zdravstvu je dal minister za zdravje v parlament, ne da bi se prej temeljito pogovoril s tistimi, katere bo zakon najbolj prizadel ali jim pomagal. Čisti amaterizem, skočim, kar bo, pa bo, četudi je bazen prazen. Če preživim skok, potem bo čas za popravilo zakona, če ne pa ...

 

Še do danes nam minister ni povedal, kdo bo strokovno izvajal stresni test zdravstva, kakšna bo metodologija raziskovalnega dela in kateri raziskovalci bodo sodelovali. Pošteno bi bilo, da ga izvajajo za to usposobljeni raziskovalci, če je že namenil 200 milijonov za njegovo izvedbo.

 

Vse kaže na to, da minister preprosto ve, kaj slovensko zdravstvo potrebuje. Potem smo lahko presrečni, da imamo končno ministra, ki ve, kaj potrebuje slovensko zdravstvo. In srečen je lahko tudi predsednik vlade kot predsednik Gibanja Svoboda, saj bodo rešili zdravstveni sistem prav oni. Si lahko mislite, kakšna čast bo pripadala njemu, vsaj tako si verjetno misli in predstavlja v svoji predsedniški naivnosti. Zakaj tako pišem? Zato ker samo naivni predsednik vlade lahko dovoli tako naivno eksperimentiranje z slovenskim zdravstvom in denarjem, še posebej če je doktor znanosti.

 

 

Vse fatamorgane Golobovega ministra

 

A zdravstvo naj samo implementira ministrove ideje, pa bo odrešeno, da ne govorim o tem, kaj vse dobrega čaka bolnike v tem njegovem "konceptu" javnega zdravstva. A najprej se je potrebno vprašati, o kakšnem in katerem konceptu govorimo, ali ta sploh obstaja (npr. Bela knjiga), ali je to le množica naključnih obljub (politiki to obvladajo), ki jih minister kot politik stresa iz rokava, kot da jih ima na pretek. Mislim, da je to le njegova fatamorgana, ki se bo v trenutku soočenja z resnico razblinila in bomo ostali nemočni v zdravstveni puščavi s prazno steklenico v roki. 

 

Potem je ta isti minister pred dnevi samo po treh mesecih svojega ministrovanja ob vrnitvi z dopusta, ko je bil spočit in poln energije, ugotovil na podlagi 63. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, da je v Sloveniji ogrožena stabilnost zdravstvenega sistema in da obstaja resna potreba da Ministrstvo za zdravje neposredno prevzame vodenje zdravstvenega sistema in pri dogovarjanju letnega programa dela suspendira partnerje (ZZZS in izvajalce programov). Seveda morajo biti za tak ukrep izpolnjeni resni izredni pogoji, saj gre za resen (upajmo, da tudi začasen) poseg v sistem dogovarjanja in v sam zdravstveni sistem. To odločitev je minister utemeljil z naslednjimi, po njegovem resnimi težavami, ki ogrožajo sistem tako močno, da je potrebno ukrepanje:

 

* težko rešljivi problemi okoli čakalnih vrst,

 

* negativno poslovanje zdravstvenih zavodov, ki je ob polletju preseglo 50 milijonov evrov,

 

* slaba dostopnost do primarnega zdravstvenega varstva in

 

* slabo zdravstveno stanje prebivalstva. 

 

 

Ko prebiram tole izjavo v medijih, imam občutek, kot da smo nerazvita država tretjega sveta, ne pa članica Evropske unije. Samo tri mesece je minister Danijel Bešič Loredan rabil, da nas je uvrstil po zdravstvenem stanju in sistemu ter ukrepih med dežele t.i. tretjega sveta. Po mojem vedenju je Loredan edini minister za zdravje v EU, ki je v času, ko se epidemija kovida umirja, razglasil izredno stanje v zdravstvu, kar mu omogoča centralizirano vodenje zdravstva, ki ga poznamo samo še iz zgodovine. Mislim tudi, da je prvi slovenski minister za zdravje, ki je posegel po tem ukrepu. Človek se ob tem sprašuje, ali minister sploh ve, kaj dela. Kaj se mu dogaja v glavi, da to počne?!

 

 

"Loredanove domislice bomo plačevali z evri prebivalci Slovenije; pa ne le z evri, ampak tudi s slabšim zdravjem in večjim številom smrti, če bo tako "uspešno" nadaljeval z reševanjem slovenskega zdravstva."

 

 

Minister, ki nikoli ni vodil niti majhne bolnišnice niti zdravstvenega doma (žal ni edini tak primer v tej vladi), težko razume, kaj je vodenje zdravstvenega sistema v Sloveniji. Lahko rečem, da se obnaša kot velik amater, ki ima veliko politično moč, saj je podpredsednik slovenske vlade. Vse njegove domislice bomo plačevali z evri prebivalci Slovenije; pa ne le z evri, ampak tudi s slabšim zdravjem in večjim številom smrti, če bo tako "uspešno" nadaljeval z reševanjem slovenskega zdravstva.  

  

Če pogledamo samo čakalne vrste, je imel minister do 1. septembra 2022 čas, da končno ugotovi, koliko ljudi dejansko čaka na obravnavo in v katerih čakalnih vrstah čakajo. Kajti do sedaj ministrstvo niti v nekaj letih ni bilo sposobno tega narediti. Kot je minister povedal, ima plan reševanja čakalnih vrst, ki je tudi javno objavljen in v katerem je jasno zapisano, kaj je potrebno narediti. Ureditev čakalnih vrst je nujno potrebna tudi zato, da bomo na ta način lahko merili uspešnost plačila storitev preko plana (famozni stresni test), kajti plačal bo, kot je obljubil, vse opravljene zdravstvene storitve. Žal pa Loredan niti te preproste domače naloge ni opravil. Njeno realizacijo potiska proti koncu septembra 2022. Bojim se sicer, da bo beleženje teh dodatnih storitev ena velika zmeda, a o tem kdaj drugič. Ve se, kaj je potrebno narediti, narejen je plan. Kaj čaka minister, zakaj zamuja? Prvi september, ko bi moral imeti podatke, je mimo, otroci so že v šolah, o njegovi realizaciji plana pa ne duha ne sluha.

 

 

100 milijonov minusa na leto

 

Če pogledamo samo polletno poslovanje zdravstvenih zavodov, so imele bolnišnice skupaj ob polletju za 47 milijonov evrov razlike med odhodki in prihodki, na letni ravni bo to 94 milijonov evrov izgube, kar predstavlja v 3,7-milijardni zdravstveni vreči uboga 2,3 % na letni ravni, v budžetu za bolnišnice pa okoli 4,3 odstotke. In ker je minister zamenjal tako rekoč večino svetov zdravstvenih zavodov in tudi direktorjev s svojimi, njegovi koaliciji bolj zvestimi ljudmi, s katerimi lahko sodeluje, bi si človek predstavljal, da bo s temi novimi kadri zlahka saniral slabe 3 % veliko izgubo bolnišnic ob polletju.

 

Sam sem ob prihodu na NIJZ leta 2020 prevzel 7 % izgubo in jo do konca leta v celoti saniral, posloval prvič v zgodovini NIJZ pozitivno. V zdravstvo bodo začela pritekati sredstva, ki jih je minister namenil stresnemu testu in s temi sredstvi se z lahkoto pokrije izguba. Še bolj pa čudi, da je med največje izgubarje v zdravstvu uvrstil UKC Ljubljana, ki ima ob polletju 8,6 % izgubo, in ob tem kar javno zahteval tudi odstop direktorja Jožeta Golobiča. Ob tem je pozabil povedati, da ima vsaj še šest ostalih zdravstvenih organizacij višji odstotek izgube na polletni ravni kot UKC Ljubljana, pa za njih ni zahteval odstopa direktorjev.

 

Ti šment, zakaj se je Loredan spravil ravno na UKC Ljubljana? In kar je že smešno, je imel njegov direktor direktorata Aleš Šabeder, ki sedaj nadzira poslovanje slovenskih bolnišnic, v času direktorovanja UKC Ljubljana preko 20-milijonsko izgubo. Več kot jasno je, da se je Loredan spravil nad direktorja UKC Ljubljana, tako kot se je nad mano, in da ga hoče zamenjati, ker pač nima več zaupanja v njega. To je klasičen ministrov (politični) argument za zamenjavo direktorja. Ah, dajte no, vse to je res zgolj v primeru, če slepo verjamete ministru. Skoraj gotovo ima v rokavu človeka (tako kot v mojem primeru), ki ga mora tja nastaviti, ki ima dobro pokrit hrbet z veljaki iz politike in je verjetno tudi znan politik. Tako se pač dela v zdravstvu v času ministrovanja aktualnega ministra za zdravje. A čudi dejstvo, da ima v ostalih šest direktorjev zaupanje, čeprav je eden od njih posloval z štirikratnim večjim deležem izgube kot UKC Ljubljana. Torej izguba le ni glavni razlog, da si priboriš nezaupanje ministra; jaz na NIJZ recimo sploh nisem imel izgube, pa mi minister vseeno ni zaupal.

 

 

Od kje ministru takšni podatki?

 

O zdravstvenem stanju prebivalcev je potrebno povedati, da v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami EU sploh ni slabo. Ne vem, od kje ima minister te svoje pesimistične podatke. Pri obolevnosti ne izstopamo iz povprečja EU. Od kje torej ministru podatek, da je zdravstveno stanje prebivalstva slabo?

 

In ker je minister trdil, da je močno ogrožena stabilnost zdravstvenega sistema, je seveda obljubil tudi uredbo o določitvi programov storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredelitev zmogljivosti, potrebnih za njegovo izvajanje in določitev obsega sredstev za leto 2022, za sanacijo katastrofalnega stanja, in jo na hitro podtaknil v sprejem vladi. Predsednik vlade je nasedel in tako smo dobili čez noč uredbo, ki naj bi rešila zdravstvo strašne krize.

 

Ko nato preberete to pomembno in nujno uredbo na petih straneh in jo povežete s tem, da je bila sprejeta predvsem zaradi velike ogroženosti stabilnosti zdravstvenega sistema, se sprva čudite, kako malo je potrebno za saniranje tako grozečega izrednega stanja v zdravstvu (samo pet strani), ki ga je razglasil na tiskovni konferenci sam minister za zdravje, in na kako malo področjih je potrebno nekaj narediti, da bomo saniral to grozeče stanje, ki ga je obelodanil minister kar sam.

 

Potem se vprašate, kdo se dobesedno dela iz vas norca, zakaj potrebujemo definicijo izrednih razmer v zdravstvu, ko smo se tega v preteklosti do onemoglosti nažrli. Sedanja vlada nam je obljubljala, da ne bo več izrednih stanj, ker so ta stanja samo značilnost Janševih vlad. In pograbi vas sveta jeza, kako se zopet nekdo dela norca iz zdravstva, obljublja, nekaj kar niti ne zna povedati in zapiše v uredbo nekaj, kar bi z aneksom h kolektivni pogodbi naredili z lahkoto. Nekaj dodatnih 500 storitev telemedicine, nekaj dodatnih sredstev za cepiva in - ne boste verjeli - 40.000 evrov za Onkološki inštitut, ki je samo v prvih mesecih porabil 85 milijonov evrov; med njimi ne bi mogel najti 40.000 evrov ...

 

 

"S tem nas skuša minister prepričati, da rešuje katastrofalno stanje v zdravstvu in da bo tako postal uspešen mož v Butalah."

 

 

Minister si je vzel preprosto pravico, da posega v dobro utečen dogovor, ki omogoča delovanje sistema, v katerem ravno on predlaga ukrepe vladi in so dejansko vsi vzvodi planiranja v njegovih rokah, saj on na koncu odloča, kaj bo dal na vlado in kaj bodo prioritete v državi. Zakaj potrebuje še eno uredbo, da bo delal tisto, kar že itak dela?

 

Odgovor je preprost, tako kot je v enem od intervjujev že sam povedal: Najšibkejša točka zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje. in po treh mesecih lahko rečemo še, da je tudi aktualni minister za zdravje v tem trenutku najšibkejša točka v tem sistemu, ki se moramo v zdravstvu bati in se je čim prej rešiti, če hočemo še ohraniti javno zdravstvo in dostopnost do javnega zdravstva. Rešitve, ki nam jih ponuja minister, nikakor ne vplivajo na zdravstveni sistem v smislu reševanja obstoječih problemov in katastrofe. 

 

Namesto da bi izkoristil bogato znanje dolgoletnih slovenskih direktorjev v zdravstvu, združenja zdravstvenih zavodov, ekonomistov itd.., vztrajno menjuje izkušene in v epidemiji prekaljene direktorje. Namesto, da bi mobiliziral vse sile, si koncentrira moč upravljanja na ministrstvu, o katerem sam govori, da je šibka točka sistema. Jaz dodam: predvsem tudi zaradi njegovega dela, kajti riba pri glavi smrdi, pravi star slovenski rek. Ker oba z Loredanom živiva na Obali, nama je pregovor obema zelo blizu.

 

 

Loredan, čas ministrovanje se hitro izteka

 

Minister, nerad zapišem tole, a me s svojimi dejanji v zadnjem času prav silite v to. Vaš čas ministrovanja se po mojih izkušnjah zelo hitro izteka in glede na stanje v zdravstvu bi bil vaš takojšen odhod verjetno v tem trenutku eden od pomembnejših reševalnih ukrepov za slovensko zdravstvo, da ga ne popeljete pregloboko v brezno, iz katerega bo zelo težak izhod.

 

Pojdite nazaj v ortopedijo, minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še dodatne težave, že sedaj jih imamo dovolj na zalogi, zato prenehajte povzročati še dodatne težave in slabiti že tako (po vaše) slab sistem s sprejemanjem zakonov in uredb takega in drugačnega tipa. Dajte končno razumeti, da imate opravka z zapletenim sistemom, ki ga je potrebno reševati z dogovori, z dialogom, z empatijo in spoštovanjem do človeškega življenja, ne pa z grobimi posegi, ki so očitno vaša metoda dela, in s katerimi še bolj zapletate stanje v zdravstvu.  

 

Morda bi bil čas, da se prebudi iz predolgega sna na področju zdravstva tudi sedanji predsednik vlade Robert Golob in malo podrobneje pogleda, kaj dela Loredan na ministrstvu za zdravje, in se modro odloči v dobro ljudi, zdravstvenega sistema in tudi v svoje dobro, saj dobro ve, da prihajajo energetske in draginjske težave tudi v zdravstvo. Visoke dodatne stroške ob že tako neurejenem sistemu bo težko obvladovati, sploh ob tako brezglavem in drznem eksperimentiranju ministra za zdravje ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
35
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.247
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.343
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.100
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 569
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.081