Komentar

Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!

Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še dodatne težave, že sedaj jih imamo dovolj na zalogi, zato prenehajte povzročati dodatnih težav in slabiti že tako (po vaše) slab sistem s sprejemanjem zakonov in uredb takega in drugačnega tipa. Dajte končno razumeti, da imate opravka z zapletenim sistemom, ki ga je potrebno reševati z dogovori, z dialogom, z empatijo in spoštovanjem do človeškega življenja, ne pa z grobimi posegi, ki so očitno vaša metoda dela, in s katerimi še bolj zapletate stanje v zdravstvu.

02.09.2022 23:44
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Danijel Bešič Loredan   Ministrstvo za zdravje   ZZZS   zdravstvo   Robert Golob   vlada   stresni test   Aleš Šabeder   UKCL   Jože Golobič   NIJZ   Gibanje Svoboda

Po treh mesecih lahko rečemo samo to, da je aktualni minister za zdravje Danijel Bešič Loredan v tem trenutku najšibkejša točka v slovenskem zdravstvenem sistemu.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan nam je že pred in ob svojem nastopu obljubil, da bo na zdravstvu naredil stresni test in da si bo za to vzel kar 18 mesecev časa. Obljubil je, da bo sprejel interventni zakon, katerega je kasneje Državni zbor ob številnih resnih, tudi mojih pripombah sprejel in ga bomo verjetno v septembru prvič in ne zadnjič popravljali. Kaj hočemo drugega, zakon pač ni dober, koalicija pa vse podpre, kar vloži v proceduro vlada. Toda zakon je bil sprejet, še preden je minister končal stresni test, ki bi mu dal osnovo za sprejemanje takih zakonov. Minister je ob tem v medijih poudaril, da zakona ni imel časa usklajevati z zdravstvom, ker da ni bilo dovolj časa in je moral hiteti ... No, sedaj bo pa našel čas za popravke. Zanimivo: interventni zakon o zdravstvu je dal minister za zdravje v parlament, ne da bi se prej temeljito pogovoril s tistimi, katere bo zakon najbolj prizadel ali jim pomagal. Čisti amaterizem, skočim, kar bo, pa bo, četudi je bazen prazen. Če preživim skok, potem bo čas za popravilo zakona, če ne pa ...

 

Še do danes nam minister ni povedal, kdo bo strokovno izvajal stresni test zdravstva, kakšna bo metodologija raziskovalnega dela in kateri raziskovalci bodo sodelovali. Pošteno bi bilo, da ga izvajajo za to usposobljeni raziskovalci, če je že namenil 200 milijonov za njegovo izvedbo.

 

Vse kaže na to, da minister preprosto ve, kaj slovensko zdravstvo potrebuje. Potem smo lahko presrečni, da imamo končno ministra, ki ve, kaj potrebuje slovensko zdravstvo. In srečen je lahko tudi predsednik vlade kot predsednik Gibanja Svoboda, saj bodo rešili zdravstveni sistem prav oni. Si lahko mislite, kakšna čast bo pripadala njemu, vsaj tako si verjetno misli in predstavlja v svoji predsedniški naivnosti. Zakaj tako pišem? Zato ker samo naivni predsednik vlade lahko dovoli tako naivno eksperimentiranje z slovenskim zdravstvom in denarjem, še posebej če je doktor znanosti.

 

 

Vse fatamorgane Golobovega ministra

 

A zdravstvo naj samo implementira ministrove ideje, pa bo odrešeno, da ne govorim o tem, kaj vse dobrega čaka bolnike v tem njegovem "konceptu" javnega zdravstva. A najprej se je potrebno vprašati, o kakšnem in katerem konceptu govorimo, ali ta sploh obstaja (npr. Bela knjiga), ali je to le množica naključnih obljub (politiki to obvladajo), ki jih minister kot politik stresa iz rokava, kot da jih ima na pretek. Mislim, da je to le njegova fatamorgana, ki se bo v trenutku soočenja z resnico razblinila in bomo ostali nemočni v zdravstveni puščavi s prazno steklenico v roki. 

 

Potem je ta isti minister pred dnevi samo po treh mesecih svojega ministrovanja ob vrnitvi z dopusta, ko je bil spočit in poln energije, ugotovil na podlagi 63. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, da je v Sloveniji ogrožena stabilnost zdravstvenega sistema in da obstaja resna potreba da Ministrstvo za zdravje neposredno prevzame vodenje zdravstvenega sistema in pri dogovarjanju letnega programa dela suspendira partnerje (ZZZS in izvajalce programov). Seveda morajo biti za tak ukrep izpolnjeni resni izredni pogoji, saj gre za resen (upajmo, da tudi začasen) poseg v sistem dogovarjanja in v sam zdravstveni sistem. To odločitev je minister utemeljil z naslednjimi, po njegovem resnimi težavami, ki ogrožajo sistem tako močno, da je potrebno ukrepanje:

 

* težko rešljivi problemi okoli čakalnih vrst,

 

* negativno poslovanje zdravstvenih zavodov, ki je ob polletju preseglo 50 milijonov evrov,

 

* slaba dostopnost do primarnega zdravstvenega varstva in

 

* slabo zdravstveno stanje prebivalstva. 

 

 

Ko prebiram tole izjavo v medijih, imam občutek, kot da smo nerazvita država tretjega sveta, ne pa članica Evropske unije. Samo tri mesece je minister Danijel Bešič Loredan rabil, da nas je uvrstil po zdravstvenem stanju in sistemu ter ukrepih med dežele t.i. tretjega sveta. Po mojem vedenju je Loredan edini minister za zdravje v EU, ki je v času, ko se epidemija kovida umirja, razglasil izredno stanje v zdravstvu, kar mu omogoča centralizirano vodenje zdravstva, ki ga poznamo samo še iz zgodovine. Mislim tudi, da je prvi slovenski minister za zdravje, ki je posegel po tem ukrepu. Človek se ob tem sprašuje, ali minister sploh ve, kaj dela. Kaj se mu dogaja v glavi, da to počne?!

 

 

"Loredanove domislice bomo plačevali z evri prebivalci Slovenije; pa ne le z evri, ampak tudi s slabšim zdravjem in večjim številom smrti, če bo tako "uspešno" nadaljeval z reševanjem slovenskega zdravstva."

 

 

Minister, ki nikoli ni vodil niti majhne bolnišnice niti zdravstvenega doma (žal ni edini tak primer v tej vladi), težko razume, kaj je vodenje zdravstvenega sistema v Sloveniji. Lahko rečem, da se obnaša kot velik amater, ki ima veliko politično moč, saj je podpredsednik slovenske vlade. Vse njegove domislice bomo plačevali z evri prebivalci Slovenije; pa ne le z evri, ampak tudi s slabšim zdravjem in večjim številom smrti, če bo tako "uspešno" nadaljeval z reševanjem slovenskega zdravstva.  

  

Če pogledamo samo čakalne vrste, je imel minister do 1. septembra 2022 čas, da končno ugotovi, koliko ljudi dejansko čaka na obravnavo in v katerih čakalnih vrstah čakajo. Kajti do sedaj ministrstvo niti v nekaj letih ni bilo sposobno tega narediti. Kot je minister povedal, ima plan reševanja čakalnih vrst, ki je tudi javno objavljen in v katerem je jasno zapisano, kaj je potrebno narediti. Ureditev čakalnih vrst je nujno potrebna tudi zato, da bomo na ta način lahko merili uspešnost plačila storitev preko plana (famozni stresni test), kajti plačal bo, kot je obljubil, vse opravljene zdravstvene storitve. Žal pa Loredan niti te preproste domače naloge ni opravil. Njeno realizacijo potiska proti koncu septembra 2022. Bojim se sicer, da bo beleženje teh dodatnih storitev ena velika zmeda, a o tem kdaj drugič. Ve se, kaj je potrebno narediti, narejen je plan. Kaj čaka minister, zakaj zamuja? Prvi september, ko bi moral imeti podatke, je mimo, otroci so že v šolah, o njegovi realizaciji plana pa ne duha ne sluha.

 

 

100 milijonov minusa na leto

 

Če pogledamo samo polletno poslovanje zdravstvenih zavodov, so imele bolnišnice skupaj ob polletju za 47 milijonov evrov razlike med odhodki in prihodki, na letni ravni bo to 94 milijonov evrov izgube, kar predstavlja v 3,7-milijardni zdravstveni vreči uboga 2,3 % na letni ravni, v budžetu za bolnišnice pa okoli 4,3 odstotke. In ker je minister zamenjal tako rekoč večino svetov zdravstvenih zavodov in tudi direktorjev s svojimi, njegovi koaliciji bolj zvestimi ljudmi, s katerimi lahko sodeluje, bi si človek predstavljal, da bo s temi novimi kadri zlahka saniral slabe 3 % veliko izgubo bolnišnic ob polletju.

 

Sam sem ob prihodu na NIJZ leta 2020 prevzel 7 % izgubo in jo do konca leta v celoti saniral, posloval prvič v zgodovini NIJZ pozitivno. V zdravstvo bodo začela pritekati sredstva, ki jih je minister namenil stresnemu testu in s temi sredstvi se z lahkoto pokrije izguba. Še bolj pa čudi, da je med največje izgubarje v zdravstvu uvrstil UKC Ljubljana, ki ima ob polletju 8,6 % izgubo, in ob tem kar javno zahteval tudi odstop direktorja Jožeta Golobiča. Ob tem je pozabil povedati, da ima vsaj še šest ostalih zdravstvenih organizacij višji odstotek izgube na polletni ravni kot UKC Ljubljana, pa za njih ni zahteval odstopa direktorjev.

 

Ti šment, zakaj se je Loredan spravil ravno na UKC Ljubljana? In kar je že smešno, je imel njegov direktor direktorata Aleš Šabeder, ki sedaj nadzira poslovanje slovenskih bolnišnic, v času direktorovanja UKC Ljubljana preko 20-milijonsko izgubo. Več kot jasno je, da se je Loredan spravil nad direktorja UKC Ljubljana, tako kot se je nad mano, in da ga hoče zamenjati, ker pač nima več zaupanja v njega. To je klasičen ministrov (politični) argument za zamenjavo direktorja. Ah, dajte no, vse to je res zgolj v primeru, če slepo verjamete ministru. Skoraj gotovo ima v rokavu človeka (tako kot v mojem primeru), ki ga mora tja nastaviti, ki ima dobro pokrit hrbet z veljaki iz politike in je verjetno tudi znan politik. Tako se pač dela v zdravstvu v času ministrovanja aktualnega ministra za zdravje. A čudi dejstvo, da ima v ostalih šest direktorjev zaupanje, čeprav je eden od njih posloval z štirikratnim večjim deležem izgube kot UKC Ljubljana. Torej izguba le ni glavni razlog, da si priboriš nezaupanje ministra; jaz na NIJZ recimo sploh nisem imel izgube, pa mi minister vseeno ni zaupal.

 

 

Od kje ministru takšni podatki?

 

O zdravstvenem stanju prebivalcev je potrebno povedati, da v Sloveniji v primerjavi z drugimi državami EU sploh ni slabo. Ne vem, od kje ima minister te svoje pesimistične podatke. Pri obolevnosti ne izstopamo iz povprečja EU. Od kje torej ministru podatek, da je zdravstveno stanje prebivalstva slabo?

 

In ker je minister trdil, da je močno ogrožena stabilnost zdravstvenega sistema, je seveda obljubil tudi uredbo o določitvi programov storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, opredelitev zmogljivosti, potrebnih za njegovo izvajanje in določitev obsega sredstev za leto 2022, za sanacijo katastrofalnega stanja, in jo na hitro podtaknil v sprejem vladi. Predsednik vlade je nasedel in tako smo dobili čez noč uredbo, ki naj bi rešila zdravstvo strašne krize.

 

Ko nato preberete to pomembno in nujno uredbo na petih straneh in jo povežete s tem, da je bila sprejeta predvsem zaradi velike ogroženosti stabilnosti zdravstvenega sistema, se sprva čudite, kako malo je potrebno za saniranje tako grozečega izrednega stanja v zdravstvu (samo pet strani), ki ga je razglasil na tiskovni konferenci sam minister za zdravje, in na kako malo področjih je potrebno nekaj narediti, da bomo saniral to grozeče stanje, ki ga je obelodanil minister kar sam.

 

Potem se vprašate, kdo se dobesedno dela iz vas norca, zakaj potrebujemo definicijo izrednih razmer v zdravstvu, ko smo se tega v preteklosti do onemoglosti nažrli. Sedanja vlada nam je obljubljala, da ne bo več izrednih stanj, ker so ta stanja samo značilnost Janševih vlad. In pograbi vas sveta jeza, kako se zopet nekdo dela norca iz zdravstva, obljublja, nekaj kar niti ne zna povedati in zapiše v uredbo nekaj, kar bi z aneksom h kolektivni pogodbi naredili z lahkoto. Nekaj dodatnih 500 storitev telemedicine, nekaj dodatnih sredstev za cepiva in - ne boste verjeli - 40.000 evrov za Onkološki inštitut, ki je samo v prvih mesecih porabil 85 milijonov evrov; med njimi ne bi mogel najti 40.000 evrov ...

 

 

"S tem nas skuša minister prepričati, da rešuje katastrofalno stanje v zdravstvu in da bo tako postal uspešen mož v Butalah."

 

 

Minister si je vzel preprosto pravico, da posega v dobro utečen dogovor, ki omogoča delovanje sistema, v katerem ravno on predlaga ukrepe vladi in so dejansko vsi vzvodi planiranja v njegovih rokah, saj on na koncu odloča, kaj bo dal na vlado in kaj bodo prioritete v državi. Zakaj potrebuje še eno uredbo, da bo delal tisto, kar že itak dela?

 

Odgovor je preprost, tako kot je v enem od intervjujev že sam povedal: Najšibkejša točka zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje. in po treh mesecih lahko rečemo še, da je tudi aktualni minister za zdravje v tem trenutku najšibkejša točka v tem sistemu, ki se moramo v zdravstvu bati in se je čim prej rešiti, če hočemo še ohraniti javno zdravstvo in dostopnost do javnega zdravstva. Rešitve, ki nam jih ponuja minister, nikakor ne vplivajo na zdravstveni sistem v smislu reševanja obstoječih problemov in katastrofe. 

 

Namesto da bi izkoristil bogato znanje dolgoletnih slovenskih direktorjev v zdravstvu, združenja zdravstvenih zavodov, ekonomistov itd.., vztrajno menjuje izkušene in v epidemiji prekaljene direktorje. Namesto, da bi mobiliziral vse sile, si koncentrira moč upravljanja na ministrstvu, o katerem sam govori, da je šibka točka sistema. Jaz dodam: predvsem tudi zaradi njegovega dela, kajti riba pri glavi smrdi, pravi star slovenski rek. Ker oba z Loredanom živiva na Obali, nama je pregovor obema zelo blizu.

 

 

Loredan, čas ministrovanje se hitro izteka

 

Minister, nerad zapišem tole, a me s svojimi dejanji v zadnjem času prav silite v to. Vaš čas ministrovanja se po mojih izkušnjah zelo hitro izteka in glede na stanje v zdravstvu bi bil vaš takojšen odhod verjetno v tem trenutku eden od pomembnejših reševalnih ukrepov za slovensko zdravstvo, da ga ne popeljete pregloboko v brezno, iz katerega bo zelo težak izhod.

 

Pojdite nazaj v ortopedijo, minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še dodatne težave, že sedaj jih imamo dovolj na zalogi, zato prenehajte povzročati še dodatne težave in slabiti že tako (po vaše) slab sistem s sprejemanjem zakonov in uredb takega in drugačnega tipa. Dajte končno razumeti, da imate opravka z zapletenim sistemom, ki ga je potrebno reševati z dogovori, z dialogom, z empatijo in spoštovanjem do človeškega življenja, ne pa z grobimi posegi, ki so očitno vaša metoda dela, in s katerimi še bolj zapletate stanje v zdravstvu.  

 

Morda bi bil čas, da se prebudi iz predolgega sna na področju zdravstva tudi sedanji predsednik vlade Robert Golob in malo podrobneje pogleda, kaj dela Loredan na ministrstvu za zdravje, in se modro odloči v dobro ljudi, zdravstvenega sistema in tudi v svoje dobro, saj dobro ve, da prihajajo energetske in draginjske težave tudi v zdravstvo. Visoke dodatne stroške ob že tako neurejenem sistemu bo težko obvladovati, sploh ob tako brezglavem in drznem eksperimentiranju ministra za zdravje ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
35
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.435
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.644
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.593
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.798
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.780
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.400
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.569
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.066
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.361
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.427