Komentar

Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?

Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin preziral, podobno kot vsi drugi putinisti, ortodoksni komunisti in zagrizeni rusofili, Hvalico je Janša v zadnjih letih enkrat ponižujoče ošvrknil na tviterju. Toda na pogreb v Moskvo je vseeno prišel Viktor Orban, tam so bili tudi nekateri ruski politiki, medtem ko v Kanal ob Soči, kjer so v četrtek pokopali Hvalico, ni bilo niti enega samega poslanca aktualnega sklica Državnega zbora, kaj šele njegove predsednice ali katerega izmed podpredsednikov. Prišlo pa je deset nekdanjih poslancev. Čast molčeče, ignorantske države je pravzaprav rešil Matej Arčon, bivši novogoriški župan in sedanji minister brez listnice za Slovence v zamestvu in po svetu. Hvalica je bil zadnjih dvajset let, po odhodu iz stranke in politike, na nek način izločen iz slovenske družbene realnosti, zato je prisotnost ministra za diasporo skorajda ironična.

04.09.2022 22:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Mihail Gorbačov   Ivo Hvalica   pogreb   Vladimir Putin   Janez Janša   Rusija   Sovjetska zveza   Slovenija   Andrej Bajuk   Matej Arčon   Žale

Človeka najbolj ponižaš, ko mu odrečeš pravico do obstoja. Ko zanikaš njegovo eksistenco. Ko greš mimo njega, kot da ne obstaja. Kot da ga ni. In ko ta nemo, ta nihče umre, se ne zmeniš za to.

Pogreb političnega nasprotnika je lakmusov papir človeške taktnosti, obzirnosti in bontona. V zgodovini je morda čudne, sumljive smrti umrlo kup pomembnih osebnosti, pa so bili vseeno deležni častnega pogreba z vsem pompom. Pravijo, da je vsak "normalen" diktator svojemu pokojnemu rivalu, resničnemu ali namišljenemu, priredil spodoben državniški pogreb. Več kot je bilo vencev in gardistov, večja je bila verjetnost, da smrt ni bila povsem naključna.

 

Takšno je bilo pač 20. stoletje, politika je bila kljub vsemu še gentlemanska, vsaj za javnost. Zato naj tisti, ki Putinu očitajo, da ni prišel na pogreb Mihaila Gorbačova, ne spregledajo, da se je od njega pred tem vseeno poslovil v bolnišnici, kjer je umrl, ruska oblast pa je pogrebu dala nekaj uradnega ceremoniala. Gorbačov je bil ne glede na svoj politični in osebni renome po letu 1991 zgodovinska oseba, zadnji voditelj Sovjetske zveze, kot tudi Varšavskega pakta in celotnega vzhodnega bloka. Poleg tega je bil tudi demokrat, kar je za Rusijo na ravni božjega čudeža, kajti ta dežela je imela ob Gorbačovu v vsej svoji večstoletni zgodovini samo še enega demokrata, morda sicer pogojno rečeno demokrata, a še vseeno relativnega demokrata, namreč Borisa Jelcina.

 

Vsi drugi ruski ali sovjetski voditelji so bili avtokrati, diktatorji ali morilci. Putinova obsedenost z renovatio imperii, ki jo je februarska vojna napoved Ukrajini dokončno formalizirala, je direktna negacija Gorbijeve perestrojke in glasnosti, ki sta ob kasnejšem ekonomskem kolapsu privedli do razpada sistema in imperija; komunizem kot družbeno-ekonomski sistem se je enostavno izčrpal, ker mu je zmanjkalo denarja in motivacije, na drugi strani pa je konec komunistične diktature prebudil nacionalne težnje v Sovjetski zvezi, ki je razpadla skoraj sočasno z Jugoslavijo. Za Putina, ki je ta zgodovinski čas doživljal kot uslužbenec KGB, je bil klavrn konec ZSSR travmatičen, zato njegova pripomba, da je bila zanj največja katastrofa 20. stoletja propad Sovjetske zveze, niti ni presenetljiva.

 

 

Pogreb političnega nasprotnika je lakmusov papir človeške taktnosti, obzirnosti in bontona.

 

 

Mihail Gorbačov je bil po mnenju Putina in večine opranoglavih Rusov glavni krivec za to. Zato Putina ni bilo na pogrebno slovesnost, čeprav se je pred tem pokojniku vseeno poklonil z obiskom bolnišnice, kjer je položil rdeče vrtinice ob njegovi odprti krsti. S tem je pokazal odnos države oziroma oblasti do nekdanjega predsednika.

 

 

+++

 

Pogreb Iva Hvalice, ki je bil med leti 1992-2000 bržkone najbolj prepoznaven obraz Državnega zbora in nekakšen zvočnik parlamentarizma na Slovenskem, je razkril, da za razliko od Rusije, kjer celo avtokratski predsednik izkaže nekaj spoštovanja pokojniku, o katerem zagotovo ni imel dobrega mnenja, Slovenija ni država niti nič ne kaže, da bo kmalu to postala. Odnos oblasti in državnega aparata namreč potrjuje bojazni, da pri nas nihče ne spoštuje temeljnih načel politične kulture in (družbene) etike. Če umre nekdanji poslanec, minister ali drug visok javni funkcionar, se spodobi, da je njegov pogreb deležen vsaj minimalnega spoštovanja in spomina predstavnikov oblasti, četudi je ima to v rokah druga stranka ali drug politični pol. Toda pri Hvalici niti tega ne moremo izpostaviti, kajti po umiku iz stranke (SDS) in politike bi ga težko uvrstili na eno ali drugo stran. Njegov konflikt z Janezom Janšo, ki bo prihodnje leto 30 let predsednik nekdanje socialdemokratske stranke, kaže na vse razsežnosti damnatio memoriae, izbrisa iz spomina strankarske zavesti.

 

Za razliko od Putina se Janša v nobeni obliki ni oglasil ob smrti svojega starega in dolgoletnega strankarskega tovariša, poslanca in celo nekaj časa podpredsednika stranke. Janše na pogrebu Hvalice ni bilo; še huje, na pogrebu se ni prikazal niti noben drug aktualni poslanec ali predstavnik oblasti, kaj šele funkcionar stranke, ki jo je Hvalica pomagal ustanavljati. Kot zapisano uvodoma: čast države - ne pa tudi stranke SDS ali Državnega zbora kot institucije! - je rešil Matej Arčon, bivši župan Nove Gorice in Golobov minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Ne gre torej le za vprašanje osebnih zamer, frustracij ali sovraštva. Putin je zagotovo preziral Gorbačova, ampak Rusija kot država je ne glede zmogla nekaj osnovnih pietetnih gest. Na drugi strani Janša ni mogel iz svoje kože in njegov molk je bil tokrat resnično pomenljiv. Včasih tišina dejansko pove več kot tisoč besed.

 

Moraliziranje prepuščam drugim, nenazadnje bodo naši spletni komentatorji tudi tokrat prišli na svoj račun. Kakšen je Putin, vsaj približno vemo ali ugibamo. Pri Janši smo subjektivnejši, saj gre vseeno za nekoga, ki nam je bližji zaradi svojega porekla, kariere in vloge v slovenski družbi in politiki. Vendar si ne gre delati utvar. Za razliko do Gorbačova, ki je bil vseeno blag, pravzaprav dober človek, za politika nedvomno predober, sta Putin in Janša brezobzirna. Putin je precej na boljšem, saj se mu ni treba pretvarjati, da je demokrat in da verjame v demokracijo. Janša ima to smolo, da mora krotiti svoj ego in vsaj približno spoštovati proceduro, pa naj gre za kadrovanje, zakonodajni proces, referendume ali - konec koncev - osnovno človeško pieteto do pokojnika.

 

 

+++

 

Naj končam z anekdoto, ki potrjuje, da so pogrebi (bivših) politikov vedno posebne vrste dogodek; opazovalci pozorno opazujejo prisotne politike, njihovo obrazno mimiko, gestikulacijo, in seveda tudi to, s kom so skupaj, s kom se na pogrebu pogovarjajo in si šepetajo, pozornim opazovalcem pa ne uide ni to, kdo na pogrebu manjka in pri tem ločijo med tistimi, ki so svojo odsotnost opravičili in poslali cvetje ali venec, ter tistimi, ki niti tega niso naredili. 

 

 

Človeka najbolj ponižaš, če mu odrečeš pravico do obstoja, zanikaš njegovo eksistenco.

 

 

Avgusta 2011 sva se z Ivom Hvalico udeležila pogreba Andreja Bajuka na ljubljanskih Žalah. Bilo je tako vroče popoldne, da sta padla skupaj celo gardista Slovenske vojske, prisoten pa je bil takorekoč ves slovenski politični vrh s takratnim premierjem Pahorjem, predsednikom Državnega zbora Gantarjem in predsednikom republike. Tam je bil tudi Janša. Z Ivom sva stala nekoliko v ozadju, da sva imela vsaj nekaj sence, saj je bilo peklensko vroče, dobesedno sem čutil, kako mi pod srajico po sredini hrbta kaplja znoj. Poslanci SDS, ki so prihajali med množico, ki se je zbrala pred mrliško vežico, so seveda opazili svojega nekdanjega poslanskega kolega in strankarskega tovariša, vendar tega niso z ničemer pokazali. Nihče si ga ni upal opazneje pozdraviti, kaj šele da bi prišel bližje in se rokoval z njim. Vseeno so nekateri zmogli vsaj toliko poguma, kajti ves čas je nad njimi bdelo sokolje oko njihovega šefa, da so Ivu pokimali in mu dali vedeti, da so ga opazili in da ga ne sramujejo pozdraviti.

 

Med pogrebnim obredom nama ni prišel bližje nihče iz njihove poslanske skupine, kajti nihče si ni upal zameriti šefu, ki naju je ob prihodu na hitro oplazil s pogledom, vendar tudi on Hvalici ni namenil pozdrava. Janša je na Bajukov pogreb prišel v kontekstu, ki ga bodo poznavalci zakulisnih spletk razumeli, če namignem, da je bila ta udeležba v marsičem na podobnem nivoju kot Putinov obisk bolnišnice, v kateri je umrl Gorbačov.

 

Takrat sem se šele počasi zavedel, kaj pomeni popolna komunikacijska blokada, ignoranca. Človeka najbolj ponižaš, da mu odrekaš pravico do obstoja. Če zanikaš njegovo eksistenco. Če greš mimo njega, kot da ne obstaja. Kot da ga ni. In ko ta nemo, ta nihče umre, se ne zmeniš za to.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.254
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.102
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.036
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 628
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.082