Komentar

Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?

Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin preziral, podobno kot vsi drugi putinisti, ortodoksni komunisti in zagrizeni rusofili, Hvalico je Janša v zadnjih letih enkrat ponižujoče ošvrknil na tviterju. Toda na pogreb v Moskvo je vseeno prišel Viktor Orban, tam so bili tudi nekateri ruski politiki, medtem ko v Kanal ob Soči, kjer so v četrtek pokopali Hvalico, ni bilo niti enega samega poslanca aktualnega sklica Državnega zbora, kaj šele njegove predsednice ali katerega izmed podpredsednikov. Prišlo pa je deset nekdanjih poslancev. Čast molčeče, ignorantske države je pravzaprav rešil Matej Arčon, bivši novogoriški župan in sedanji minister brez listnice za Slovence v zamestvu in po svetu. Hvalica je bil zadnjih dvajset let, po odhodu iz stranke in politike, na nek način izločen iz slovenske družbene realnosti, zato je prisotnost ministra za diasporo skorajda ironična.

04.09.2022 22:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Mihail Gorbačov   Ivo Hvalica   pogreb   Vladimir Putin   Janez Janša   Rusija   Sovjetska zveza   Slovenija   Andrej Bajuk   Matej Arčon   Žale

Človeka najbolj ponižaš, ko mu odrečeš pravico do obstoja. Ko zanikaš njegovo eksistenco. Ko greš mimo njega, kot da ne obstaja. Kot da ga ni. In ko ta nemo, ta nihče umre, se ne zmeniš za to.

Pogreb političnega nasprotnika je lakmusov papir človeške taktnosti, obzirnosti in bontona. V zgodovini je morda čudne, sumljive smrti umrlo kup pomembnih osebnosti, pa so bili vseeno deležni častnega pogreba z vsem pompom. Pravijo, da je vsak "normalen" diktator svojemu pokojnemu rivalu, resničnemu ali namišljenemu, priredil spodoben državniški pogreb. Več kot je bilo vencev in gardistov, večja je bila verjetnost, da smrt ni bila povsem naključna.

 

Takšno je bilo pač 20. stoletje, politika je bila kljub vsemu še gentlemanska, vsaj za javnost. Zato naj tisti, ki Putinu očitajo, da ni prišel na pogreb Mihaila Gorbačova, ne spregledajo, da se je od njega pred tem vseeno poslovil v bolnišnici, kjer je umrl, ruska oblast pa je pogrebu dala nekaj uradnega ceremoniala. Gorbačov je bil ne glede na svoj politični in osebni renome po letu 1991 zgodovinska oseba, zadnji voditelj Sovjetske zveze, kot tudi Varšavskega pakta in celotnega vzhodnega bloka. Poleg tega je bil tudi demokrat, kar je za Rusijo na ravni božjega čudeža, kajti ta dežela je imela ob Gorbačovu v vsej svoji večstoletni zgodovini samo še enega demokrata, morda sicer pogojno rečeno demokrata, a še vseeno relativnega demokrata, namreč Borisa Jelcina.

 

Vsi drugi ruski ali sovjetski voditelji so bili avtokrati, diktatorji ali morilci. Putinova obsedenost z renovatio imperii, ki jo je februarska vojna napoved Ukrajini dokončno formalizirala, je direktna negacija Gorbijeve perestrojke in glasnosti, ki sta ob kasnejšem ekonomskem kolapsu privedli do razpada sistema in imperija; komunizem kot družbeno-ekonomski sistem se je enostavno izčrpal, ker mu je zmanjkalo denarja in motivacije, na drugi strani pa je konec komunistične diktature prebudil nacionalne težnje v Sovjetski zvezi, ki je razpadla skoraj sočasno z Jugoslavijo. Za Putina, ki je ta zgodovinski čas doživljal kot uslužbenec KGB, je bil klavrn konec ZSSR travmatičen, zato njegova pripomba, da je bila zanj največja katastrofa 20. stoletja propad Sovjetske zveze, niti ni presenetljiva.

 

 

Pogreb političnega nasprotnika je lakmusov papir človeške taktnosti, obzirnosti in bontona.

 

 

Mihail Gorbačov je bil po mnenju Putina in večine opranoglavih Rusov glavni krivec za to. Zato Putina ni bilo na pogrebno slovesnost, čeprav se je pred tem pokojniku vseeno poklonil z obiskom bolnišnice, kjer je položil rdeče vrtinice ob njegovi odprti krsti. S tem je pokazal odnos države oziroma oblasti do nekdanjega predsednika.

 

 

+++

 

Pogreb Iva Hvalice, ki je bil med leti 1992-2000 bržkone najbolj prepoznaven obraz Državnega zbora in nekakšen zvočnik parlamentarizma na Slovenskem, je razkril, da za razliko od Rusije, kjer celo avtokratski predsednik izkaže nekaj spoštovanja pokojniku, o katerem zagotovo ni imel dobrega mnenja, Slovenija ni država niti nič ne kaže, da bo kmalu to postala. Odnos oblasti in državnega aparata namreč potrjuje bojazni, da pri nas nihče ne spoštuje temeljnih načel politične kulture in (družbene) etike. Če umre nekdanji poslanec, minister ali drug visok javni funkcionar, se spodobi, da je njegov pogreb deležen vsaj minimalnega spoštovanja in spomina predstavnikov oblasti, četudi je ima to v rokah druga stranka ali drug politični pol. Toda pri Hvalici niti tega ne moremo izpostaviti, kajti po umiku iz stranke (SDS) in politike bi ga težko uvrstili na eno ali drugo stran. Njegov konflikt z Janezom Janšo, ki bo prihodnje leto 30 let predsednik nekdanje socialdemokratske stranke, kaže na vse razsežnosti damnatio memoriae, izbrisa iz spomina strankarske zavesti.

 

Za razliko od Putina se Janša v nobeni obliki ni oglasil ob smrti svojega starega in dolgoletnega strankarskega tovariša, poslanca in celo nekaj časa podpredsednika stranke. Janše na pogrebu Hvalice ni bilo; še huje, na pogrebu se ni prikazal niti noben drug aktualni poslanec ali predstavnik oblasti, kaj šele funkcionar stranke, ki jo je Hvalica pomagal ustanavljati. Kot zapisano uvodoma: čast države - ne pa tudi stranke SDS ali Državnega zbora kot institucije! - je rešil Matej Arčon, bivši župan Nove Gorice in Golobov minister za Slovence v zamejstvu in po svetu.

 

Ne gre torej le za vprašanje osebnih zamer, frustracij ali sovraštva. Putin je zagotovo preziral Gorbačova, ampak Rusija kot država je ne glede zmogla nekaj osnovnih pietetnih gest. Na drugi strani Janša ni mogel iz svoje kože in njegov molk je bil tokrat resnično pomenljiv. Včasih tišina dejansko pove več kot tisoč besed.

 

Moraliziranje prepuščam drugim, nenazadnje bodo naši spletni komentatorji tudi tokrat prišli na svoj račun. Kakšen je Putin, vsaj približno vemo ali ugibamo. Pri Janši smo subjektivnejši, saj gre vseeno za nekoga, ki nam je bližji zaradi svojega porekla, kariere in vloge v slovenski družbi in politiki. Vendar si ne gre delati utvar. Za razliko do Gorbačova, ki je bil vseeno blag, pravzaprav dober človek, za politika nedvomno predober, sta Putin in Janša brezobzirna. Putin je precej na boljšem, saj se mu ni treba pretvarjati, da je demokrat in da verjame v demokracijo. Janša ima to smolo, da mora krotiti svoj ego in vsaj približno spoštovati proceduro, pa naj gre za kadrovanje, zakonodajni proces, referendume ali - konec koncev - osnovno človeško pieteto do pokojnika.

 

 

+++

 

Naj končam z anekdoto, ki potrjuje, da so pogrebi (bivših) politikov vedno posebne vrste dogodek; opazovalci pozorno opazujejo prisotne politike, njihovo obrazno mimiko, gestikulacijo, in seveda tudi to, s kom so skupaj, s kom se na pogrebu pogovarjajo in si šepetajo, pozornim opazovalcem pa ne uide ni to, kdo na pogrebu manjka in pri tem ločijo med tistimi, ki so svojo odsotnost opravičili in poslali cvetje ali venec, ter tistimi, ki niti tega niso naredili. 

 

 

Človeka najbolj ponižaš, če mu odrečeš pravico do obstoja, zanikaš njegovo eksistenco.

 

 

Avgusta 2011 sva se z Ivom Hvalico udeležila pogreba Andreja Bajuka na ljubljanskih Žalah. Bilo je tako vroče popoldne, da sta padla skupaj celo gardista Slovenske vojske, prisoten pa je bil takorekoč ves slovenski politični vrh s takratnim premierjem Pahorjem, predsednikom Državnega zbora Gantarjem in predsednikom republike. Tam je bil tudi Janša. Z Ivom sva stala nekoliko v ozadju, da sva imela vsaj nekaj sence, saj je bilo peklensko vroče, dobesedno sem čutil, kako mi pod srajico po sredini hrbta kaplja znoj. Poslanci SDS, ki so prihajali med množico, ki se je zbrala pred mrliško vežico, so seveda opazili svojega nekdanjega poslanskega kolega in strankarskega tovariša, vendar tega niso z ničemer pokazali. Nihče si ga ni upal opazneje pozdraviti, kaj šele da bi prišel bližje in se rokoval z njim. Vseeno so nekateri zmogli vsaj toliko poguma, kajti ves čas je nad njimi bdelo sokolje oko njihovega šefa, da so Ivu pokimali in mu dali vedeti, da so ga opazili in da ga ne sramujejo pozdraviti.

 

Med pogrebnim obredom nama ni prišel bližje nihče iz njihove poslanske skupine, kajti nihče si ni upal zameriti šefu, ki naju je ob prihodu na hitro oplazil s pogledom, vendar tudi on Hvalici ni namenil pozdrava. Janša je na Bajukov pogreb prišel v kontekstu, ki ga bodo poznavalci zakulisnih spletk razumeli, če namignem, da je bila ta udeležba v marsičem na podobnem nivoju kot Putinov obisk bolnišnice, v kateri je umrl Gorbačov.

 

Takrat sem se šele počasi zavedel, kaj pomeni popolna komunikacijska blokada, ignoranca. Človeka najbolj ponižaš, da mu odrekaš pravico do obstoja. Če zanikaš njegovo eksistenco. Če greš mimo njega, kot da ne obstaja. Kot da ga ni. In ko ta nemo, ta nihče umre, se ne zmeniš za to.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
29
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.080
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.784
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 919
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 915
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.850
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 689
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249