Komentar

Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško

V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi na Hrvaško. Mnogi med njimi imajo na Jadranu svoje vikende, ključno za odločitev pa je dejstvo, da so na Hrvaškem precej nižje stopnje obdavčitve dohodkov iz kapitala. Tako tam ne bodo plačali davka na ustvarjeni kapitalski dobiček pri prodaji deleža (delnic) podjetja, če so bili lastnikih le-teh več kot dve leti, medtem ko v Sloveniji ta rok znaša 15 let - še lani pa je znašal celo 20 let. Za pričakovati je, da ga bo vladna koalicija v davčni reformi, ki je načrtovana v 2023, ponovno vrnila.

 

08.09.2022 21:00
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   upokojenci   Hrvaška   Slovenija   davki   dobiček   dohodek   reforma

Foto: HRT / Posnetek zaslona

Vedno večja razlika v obdavčitvi bo mnoge slovenske upokojence "pregnala" na Hrvaško: modro morje, sveži zrak, sprehodi, športne aktivnosti in visoki davki v Sloveniji so zadostni razlog, da to storijo.

Po dolgih štiridesetih letih dela praviloma nastopi čas za upokojitev. Mnogi jo komaj čakajo. Nekateri zato, da bi se končno posvetili življenju na način, kot sami želijo. Drugi zato, da bi bili več časa z vnuki. Tretji, da se rešijo delovnega okolja ...

 

Med prihodnjimi upokojenci pa so tudi taki, ki se ne želijo upokojiti in bi radi delali še naprej. Ti izkoristijo triletno možnost, da še naprej delajo in poleg plače prejemajo še 40 odstotkov pokojnine, ki jim pripada. Tako je zdaj prišel čas, da se upokojijo tudi tisti, ki so pred več kot tridesetimi leti stopili na pot podjetništva, ki nam jo je takrat dokončno omogočil Markovićev zakon o podjetjih. V vseh teh letih so mnogi ustvarili uspešna podjetja, ki konkurirajo tudi na svetovnih trgih. Prihajajoči čas upokojitve odpre tudi vprašanje naslednika.

 

Glede na to, da veliko sodelujem s temi podjetniki, lahko povem, da je malo takšnih primerov, kjer bi se otroci med seboj bojevali, kdo bo nadaljeval delo svojih staršev oziroma kdo bo prevzel podjetje. To pomeni, da imamo primere, ko otroci ne želijo prevzeti podjetja in nadaljevati uspešne zgodbe svojih staršev bodisi zaradi tega, ker jih to ne zanima, ali ker jih je življenjska pot zapeljala v drugo smer. Starši torej nimajo na koga prenesti svoje podjetje. Odlično je, če se pojavi kupec, ki želi kupiti podjetje, saj ga potem enostavno prodaš in se posvetiš mirnemu življenju upokojenca. Toda če ni kupca, potem nastopi skoraj nerešljivo vprašanje: Kaj storiti?

 

 

"Pravilo, po katerem ne moreš biti direktor svojega podjetja, če si upokojenec, je nesmiselno. V tej določbi ni nobene logike."

 

 

V takšnih primerih ni druge možnosti kot nadaljevati delo in upati, da boste lahko delali še dolgo. Sliši se nenavadno, toda mnogi se ne zanjo, ne morejo ali ne želijo odklopiti od tega, kar so ustvarjali dolga leta. Mislijo, da bodo živeli večno in ne razmišljajo o upokojitvi. Mogoče jih na koncu k upokojitvi prisili zdravje ali visoke dajatve, ki jih plačujejo, toda potem naletijo na naslednjo oviro. To pa je pravilo, da če si upokojenec, potem ne moreš biti direktor svojega podjetja. Gre za določbo, v kateri ne vidim nobene logike. Dejstvo je, da so delali štirideset let in zdaj jim neki zakon prepoveduje, da so lahko istočasno upokojenec in direktor podjetja, ki so ga ustanovili in vodili desetletja.

 

V teh časih, ko vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi na Hrvaško, kjer nekateri že imajo svoje hiše in kjer imajo nižje stopnje obdavčitve dohodkov iz kapitala. Tako na Hrvaškem ne bodo plačali davka na ustvarjeni kapitalski dobiček pri prodaji deleža (delnic) podjetja, če so bili lastnikih le-teh več kot dve leti, pri nas pa ta rok znaša 15 let. Ob tem ne smemo pozabiti, da je še lani ta rok pri nas znašal 20 let in da je za pričakovati, da ga bodo v davčni reformi, ki je načrtovana v naslednjem letu, ponovni vrnili.

 

K temu moramo še dodati informacijo, da so pri nas obresti in dividende trenutno obdavčene po stopnji 25 odstotkov, v naslednji davčni reformi se načrtuje dvig na 27,5 odstotka, na Hrvaškem pa po stopnji 12 odstotkov. Zato je za pričakovati, da se bo vsak upokojenec, ki bo to želel, odločil preudarno in zanj finančno ugodno. To pomeni, da se bo najverjetneje preselil na Hrvaško in bo postal njihov davčni rezident. Razlika v obdavčitvi mu bo omogočila brezplačno in finančno brezskrbno upokojensko življenje na Hrvaškem. Modro morje, sveži zrak, sprehodi, športne aktivnosti in visoki davki v Sloveniji so zadostni razlog, da to stori.

 

Ivan Simič je davčni strokovnjak in nekdnaji generalni direktor FURS. Prispevek je bil izvirno objavljen na njegovem blogu pod naslovom Upokojitev (vir).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.435
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.644
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.593
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.798
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.780
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.400
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.569
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.066
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.361
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.427