Komentar

Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško

V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi na Hrvaško. Mnogi med njimi imajo na Jadranu svoje vikende, ključno za odločitev pa je dejstvo, da so na Hrvaškem precej nižje stopnje obdavčitve dohodkov iz kapitala. Tako tam ne bodo plačali davka na ustvarjeni kapitalski dobiček pri prodaji deleža (delnic) podjetja, če so bili lastnikih le-teh več kot dve leti, medtem ko v Sloveniji ta rok znaša 15 let - še lani pa je znašal celo 20 let. Za pričakovati je, da ga bo vladna koalicija v davčni reformi, ki je načrtovana v 2023, ponovno vrnila.

 

08.09.2022 21:00
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   upokojenci   Hrvaška   Slovenija   davki   dobiček   dohodek   reforma

Foto: HRT / Posnetek zaslona

Vedno večja razlika v obdavčitvi bo mnoge slovenske upokojence "pregnala" na Hrvaško: modro morje, sveži zrak, sprehodi, športne aktivnosti in visoki davki v Sloveniji so zadostni razlog, da to storijo.

Po dolgih štiridesetih letih dela praviloma nastopi čas za upokojitev. Mnogi jo komaj čakajo. Nekateri zato, da bi se končno posvetili življenju na način, kot sami želijo. Drugi zato, da bi bili več časa z vnuki. Tretji, da se rešijo delovnega okolja ...

 

Med prihodnjimi upokojenci pa so tudi taki, ki se ne želijo upokojiti in bi radi delali še naprej. Ti izkoristijo triletno možnost, da še naprej delajo in poleg plače prejemajo še 40 odstotkov pokojnine, ki jim pripada. Tako je zdaj prišel čas, da se upokojijo tudi tisti, ki so pred več kot tridesetimi leti stopili na pot podjetništva, ki nam jo je takrat dokončno omogočil Markovićev zakon o podjetjih. V vseh teh letih so mnogi ustvarili uspešna podjetja, ki konkurirajo tudi na svetovnih trgih. Prihajajoči čas upokojitve odpre tudi vprašanje naslednika.

 

Glede na to, da veliko sodelujem s temi podjetniki, lahko povem, da je malo takšnih primerov, kjer bi se otroci med seboj bojevali, kdo bo nadaljeval delo svojih staršev oziroma kdo bo prevzel podjetje. To pomeni, da imamo primere, ko otroci ne želijo prevzeti podjetja in nadaljevati uspešne zgodbe svojih staršev bodisi zaradi tega, ker jih to ne zanima, ali ker jih je življenjska pot zapeljala v drugo smer. Starši torej nimajo na koga prenesti svoje podjetje. Odlično je, če se pojavi kupec, ki želi kupiti podjetje, saj ga potem enostavno prodaš in se posvetiš mirnemu življenju upokojenca. Toda če ni kupca, potem nastopi skoraj nerešljivo vprašanje: Kaj storiti?

 

 

"Pravilo, po katerem ne moreš biti direktor svojega podjetja, če si upokojenec, je nesmiselno. V tej določbi ni nobene logike."

 

 

V takšnih primerih ni druge možnosti kot nadaljevati delo in upati, da boste lahko delali še dolgo. Sliši se nenavadno, toda mnogi se ne zanjo, ne morejo ali ne želijo odklopiti od tega, kar so ustvarjali dolga leta. Mislijo, da bodo živeli večno in ne razmišljajo o upokojitvi. Mogoče jih na koncu k upokojitvi prisili zdravje ali visoke dajatve, ki jih plačujejo, toda potem naletijo na naslednjo oviro. To pa je pravilo, da če si upokojenec, potem ne moreš biti direktor svojega podjetja. Gre za določbo, v kateri ne vidim nobene logike. Dejstvo je, da so delali štirideset let in zdaj jim neki zakon prepoveduje, da so lahko istočasno upokojenec in direktor podjetja, ki so ga ustanovili in vodili desetletja.

 

V teh časih, ko vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi na Hrvaško, kjer nekateri že imajo svoje hiše in kjer imajo nižje stopnje obdavčitve dohodkov iz kapitala. Tako na Hrvaškem ne bodo plačali davka na ustvarjeni kapitalski dobiček pri prodaji deleža (delnic) podjetja, če so bili lastnikih le-teh več kot dve leti, pri nas pa ta rok znaša 15 let. Ob tem ne smemo pozabiti, da je še lani ta rok pri nas znašal 20 let in da je za pričakovati, da ga bodo v davčni reformi, ki je načrtovana v naslednjem letu, ponovni vrnili.

 

K temu moramo še dodati informacijo, da so pri nas obresti in dividende trenutno obdavčene po stopnji 25 odstotkov, v naslednji davčni reformi se načrtuje dvig na 27,5 odstotka, na Hrvaškem pa po stopnji 12 odstotkov. Zato je za pričakovati, da se bo vsak upokojenec, ki bo to želel, odločil preudarno in zanj finančno ugodno. To pomeni, da se bo najverjetneje preselil na Hrvaško in bo postal njihov davčni rezident. Razlika v obdavčitvi mu bo omogočila brezplačno in finančno brezskrbno upokojensko življenje na Hrvaškem. Modro morje, sveži zrak, sprehodi, športne aktivnosti in visoki davki v Sloveniji so zadostni razlog, da to stori.

 

Ivan Simič je davčni strokovnjak in nekdnaji generalni direktor FURS. Prispevek je bil izvirno objavljen na njegovem blogu pod naslovom Upokojitev (vir).

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.247
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.343
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.100
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 569
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.081