Komentar

The Queen (1926-2022)

V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je blagoslov. Nekoč je rekla, da je krona ideja. Ta ideja je enotnost. Vemo, da oseba, ki je monarh, ni vedno najboljša. Toda kraljica Elizabeta je bila najboljša med nami in v težkih časih smo se lahko zanesli na njeno veličanstvo za besede tolažbe in podpore. Veličanstvo, zahvaljujemo se vam za vaše življenje - Requiescat in pace.

 

09.09.2022 19:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Keith Miles   Elizabeta II   smrt   monarhija   kraljica   Velika Britanija   Philip Larkin   Commonwealth

Besede, s katerimi mnogi opisujejo njo in njena dela, so dostojanstvo, služenje, dolžnost, integriteta, morala, enotnost, tradicija, družina in vera.

Treba je bilo samo izgovoriti besedo Kraljica in vsi so vedeli, da govorite o angleški kraljici. Vpliv kraljice Elizabete II. po vsem svetu je bil tolikšen, da je zasedla vrh javnega spoštovanja. Brez dvoma bodo o vsej njeni zgodovini in dobrih delih, njenih izkušnjah, njenem znanju, njeni modrosti poročali številni časopisi in revije, ki jih bodo lahko vsi brali. Sedemdeset let je bila voditeljica Združenega kraljestva in 14 drugih držav, vključno s Kanado, Avstralijo, Novo Zelandijo ter majhnimi karibskimi in pacifiškimi državami. Bila je na čelu Commonwealtha, Skupnosti narodov (prej je bil to British Commonwealth), največjega in najbolj raznolikega združenja svobodnega sveta po Združenih narodih in ki je bilo ustanovljeno pred OZN, ki obsega 56 držav z vseh celin in združuje 2,5 milijarde ljudi.

 

Besede, s katerimi mnogi opisujejo njo in njena dela, so dostojanstvo, služenje, dolžnost, integriteta, morala, enotnost, tradicija, družina in vera. Morda je zvestoba največja, ker iz nje izhajajo vse ostale. Zvestoba cerkvi, narodu in dobroti.

 

Narod jo je vzljubil zaradi njene predanosti, zavzetosti in zastopanja vsega dobrega. Bila je povezovalna sila, ki je dobra za vsak narod, kar ponazarjajo pokloni vseh delov družbe, kraljev, predsednikov, premierjev, cerkvenih voditeljev, poslovnih voditeljev, voditeljev dobrodelnih ustanov, športnikov in športnic, pop zvezd in filmskih zvezd, pisateljev in pesnikov.

  

Ljudi se ni dotaknila samo zaradi svojega navdiha, ampak tudi zato, ker je poznala tragedijo in težave, ki jih doživljajo številne družine, in ljudje so vedeli, da ji je mar. Nenavadno je vedeti, da je bkot mlada ženska v drugi svetovni vojni oblekla vojaško uniformo, srečala se je s 15 predsedniki vlad Velike Britanije, 13 predsedniki Združenih držav Amerike, številnimi avstralskimi in kanadskimi premierji ter drugimi mednarodnimi državniki in državnicami. Njene izkušnje so bile bogate, njeni zasebni nasveti in modrost, ki jih je delila s predsedniki vlad, pa neprecenljivi. Ni predstavljala politične moči, ampak mehko moč znanja in zaupanja.

  

Ljudje v nekaterih državah težko razumejo naravo ustavne monarhije, kako se prilega sodobni družbi. V strogem filozofskem smislu je Združeno kraljestvo res publica, latinska besedna zveza, ki izvira iz besed republika in Commonwealth, z oblastjo v rokah ljudi. Kot dedni vodja države monarh predstavlja vse ljudi, tradicijo, zgodovino in kontinuiteto naroda. Kraljica Elizabeta II. je to razumela. Nikoli se ni vmešavala v politiko. Skozi dolžnost in predanost je videla svojo vlogo sile enotnosti in stabilnosti.

 

Nekoč je rekla "Krona je ideja" in ta ideja je enotnost, in vemo, da oseba, ki je monarh, ni vedno najboljša. Toda kraljica Elizabeta je bila najboljša med nami in v težkih časih smo se lahko zanesli na njeno veličanstvo za besede tolažbe in podpore.

  

Pesnik Philip Larkin je ob kraljičinem srebrnem jubileju zapisal:

 

In times when nothing stood

But worsened or grew strange

There was one constant good

She did not change.

 

 

V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je blagoslov. Veličanstvo, zahvaljujemo se vam za vaše življenje - Requiescat in pace.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
22
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.254
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.477
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.102
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.036
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 628
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.082