Komentar

Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu

Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. Predpostavljamo lahko, da bomo imeli dva kroga volitev in da v drugem ne bo zmagal Anže Logar. Kakšne posledice bo imela menjava v predsedniški palači na strateške usmeritve naše diplomacije v prihodnjih petih, morda celo desetih letih? Kajti ni rečeno, da bo bodoča predsednica (predsednik) na tem področju tako proaktivna (proaktiven), kot je bil predsednik Pahor. Pravzaprav skoraj zagotovo ne bo.

11.09.2022 23:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Borut Pahor   diplomacija   Brdo-Brioni   Zahodni Balkan   Evropka unija   Bruselj   Tanja Fajon   Rusija   Putin   Bosna in Hercegovina   Srbija   Kosovo

Foto: Vlada Republike Slovenije

Iniciativa Brdo - Brioni je eden najpomembnejših delov Pahorjeve zunanjepolitične zapuščine. Zahodni Balkan (tj. republike bivše SFRJ minus Hrvaška plus Albanija) namreč sodi med brezpogojne prioritete slovenske zunanje politike in je za Slovenijo vsaj toliko pomemben kot rusko-ukrajinska vojna.

Rusko-ukrajinska vojna je zaradi svojih razsežnosti in nepredvidljivih posledic ta hip deležna osrednje pozornosti vseh članic Evropske unije, ki ležijo v neposredni bližini vojnega žarišča. Lahko se tolažimo, da je med nami in Ukrajino še Madžarska, katere uradna politika je sumljivo blizu režimu v Kremlju, vendar to za slovensko varnost nič ne pomeni. Zahodni Balkan je tisti, ki se kot sod smodnika per definitionem lahko že jutri spremeni v naslednje vojno žarišče, od Metlike oddaljeno vsega nekaj deset kilometrov.

 

Rusko imperialno prebujenje, ki se je zaradi nezmožnosti EU, da sama (po)skrbi za svoje strateške interese - namesto tega je bruseljska politična kasta krmilo odločanja prepustila v roke Američanom -, sprevrglo v brutalno razkazovanje vojaške sile, potrebno gledati v vseh razsežnostih, tudi prostorski. Nikakor torej ne le v neposredni ruski soseščini (Gruzija, Moldavija, Ukrajina ipd.), pač pa tudi povsod tam, kjer je Rusija zgodovinsko poskušala igrati vlogo gospodarja, zavojevalca ali zaveznika. Zahodni Balkan je v tem smislu zagotovo strateškega pomena za naslednje ruske poteze, s katerimi bo Putin poskušal preusmeriti pozornost zahoda z ukrajinskega bojišča.

 

 

***

 

Ker slovensko vlado trenutno vodi človek, ki ga zunanja politika absolutno ne zanima (videz pač vara), in ker se predsednik Pahor počasi odhaja iz Erjavčeve, precejšnji del politične odgovornosti hočeš nočeš prehaja na zunanjo ministrico Tanjo Fajon. Ta je svojo službo sprva vzela resno in v prvih 100 dneh na nek način presenetila. Toda potem je glede bistvenih vprašanj, povezanih z rusko-ukrajinsko vojno, nenadoma začela spuščati dvoumne signale. Slovenija seveda podpira Ukrajino, ampak ... Slovenija pomaga Kijevu, ampak ... Ta "ampak" je postal zadržek v vsebinskem smislu, ko gre za slovensko pomoč Ukrajini. Dilema, okoli katere smo se prerekali že na začetku poletja, ko je skupina, zbrana okoli dveh bivših predsednikov republike, poskušala instrumentalizirati zunanjo ministrico s tezo o nekakšni deljeni krivdi za vojno, kot tudi s cinično tezo, da vojaška pomoč napadeni državi ni etična, saj da podaljšuje vojno, trpljenje in umiranje.

 

Resnica je mnogo preprostejša in jo zgodovina potrjuje: vojne so se rojevale prvenstveno zato, ker je bila agresorska država sveto prepričana, da nasprotnik nima realnih možnosti za zmago. Vojna dveh približno vojaško enakovrednih držav bi bila preveč tvegana oziroma nesmiselna. Če Putin in njegovi generali ne bi bili prepričani, da lahko Ukrajno zlomijo v nekaj dneh, je ne bi tako neposredno in odkrito napadli.

 

Zaradi tega je svetohlinsko odrekati pomoč državi, ko jo to najbolj potrebuje. Ukrajina je dokaz, kako odločilna, usodna je vojaška pomoč. Kajti odkar imajo na voljo zahodno orožje, so na bojiščih neprimerno suverenejši in uspešnejši. Aktualna protiofenziva v Donbasu to potrjuje - Rusi se ponovno umikajo, kajti na bojišču nimajo več (takšne) premoči kot v prejšnjih tednih in mesecih.

 

 

***

 

Če je doslej kazalo, da bo slovenska vlada zmogla ohraniti načelno držo, ko gre za politiko do Ukrajine oziroma Rusije, se zadnje izjave zunanje ministrice slišijo kot zapoznel odmev akcije dveh bivših predsednikov in njunih intelektualcev na vpoklic. Če se je doslej zdelo, da bo ministrica ostala zavezana skupni - ali pa vsaj prevladujoči - evropski politiki do Ukrajine, da se bo izogibala podpori enega ali drugega skrajnega pola (madžarskemu paktiranju s Putinom oziroma poljskemu vehementnemu lobiranju za vojaško pomoč Kijevu v vseh razpoložljivih okvirih), je zdaj dala vedeti, da kljub vsemu ne zmore ubežati gravitaciji tistega dela slovenske politike, ki že dvajset let rovari v zakulisju in s svojimi spletkarskimi operacijami povzroča škodo vsakokratni oblasti. Tudi levici. 

 

Pahor je bil dovolj spreten, bržkone tudi zvit, da je brez hujših posledic ubežal tem gravitacijskim silam. Zaradi tega bo njegov odhod s položaja predsednika republike vsekakor pustil konkretne posledice (tudi) na slovenski zunanji politiki. Eden izmed omembe vrednih mejnikov Pahorjeve predsedniške kariere je nedvomno Proces Brdo - Brioni, se pravi njegova* pobuda o Zahodnem Balkanu, kjer ima lahko neodločnost Evropske unije zelo resne, celo krvave posledice. Prav ta geografska entiteta je v lahko v določeni vzročno-posledični zvezi z vojno, ki divja na vzhodu Evrope, saj Putin poskuša izkoristiti preveliko pasivnost, neambicioznost Evropske unije glede širitve s tem, da poskuša na svojo stran dobiti čim več držav v regiji (če ne držav, pa vsaj federalnih enot). Srbija, Republika Srbska in morda tudi Severna Makedonija, ki jih imajo Rusi že tradicionalno za svojo interesno sfero (Črna gora jim je vsaj začasno ubežala, vendar je politično povsem razklana), sicer niso "izgubljene" za EU, vendar po drugi strani tudi niso preveč navdušene nad članstvom. Severna Makedonija na prvi pogled kaže drugačno sliko, bržkone tudi po zaslugi albanskih strank, vendar je konservativni, nacionalistični del politike pod ruskim vplivim.

 

 

***

 

Današnje srečanje voditeljev iniciative Brdo - Brioni, že 11. po vrsti, je zato bržkone tudi zadnje v takšnem formatu, vsaj kar se Slovenije tiče. Hrvaška, ki poskuša prevzeti vlogo motorja evropeizacije regije, bo Pahorjevo slovo zagotovo izkoristila, čeprav bo zaradi zgodovinskih konfliktov s pravoslavim delom Zahodnega Balkana težko dosegla kak preboj. Slovenska mehka moč v tem delu Evrope je namreč temeljila na relativni nevtralnosti, zgodovinskem ugledu in spoštovanju ter ponotranjenem občutku prebivalcev regije, da je naša država nekakšen vzorni primer članice EU, geografsko razpete med zahodno, srednjo Evropo in Balkanom. Če smo se prva leta po osamosvojitvi na vse kriplje otepali kakršnih koli opravkov z Balkanom, se je kasneje izkazalo, da ravno Slovenija - in ne Hrvaška - lahko opravlja evropsko misijo v tem delu Evrope. Seveda pod pogojem, da pri tem uživa podporo Bruslja oziroma jedrnih članic Unije.

 

Ni pomembno, kakšne politične barve je koalicija, ki sestavlja slovensko vlado. Ko gre za strateške interese, ko gre za zunanjo politiko, je bistveno, da vlada ravna v maksimalno korist države. Predpostavimo, da madžarska oblast ravna v najboljšo korist Madžarov, ko gre za Ukrajino - in da poljska vlada počne enako, ko gre za poljske interese glede Ukrajine (karkoli to že pomeni).

 

Kaj je torej tisto, kar lahko upravičeno pričakujemo od slovenske vlade na zunanjepolitičnem področju? 

 

V prvi vrsti je to politika, usmerjena v zagotavljanje stabilnosti na Zahodnem Balkanu. V pomiritev nacionalizmov v Bosni in Hercegovini ter Srbiji in Kosovu. Konkretna časovnica evropske poti zadnje čase etnično precej razburkane Bosne in Hercegovine, ki bo zaprla usta Miloradu Dodiku kot tudi bošnjaškim nacionalistom. In seveda čim prejšnji vstop Hrvaške v Schengen. Vse to je v strateškem interesu Slovenije.

 

______________________

* Borut Pahor je pobudo vsaj formalno podal skupaj s tedanjo hrvaško premierko Jadranko Kosor.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.187
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.152
03/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.702
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.551
05/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.223
06/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.161
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 784
08/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.831
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 499
10/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.083