Komentar

Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu

Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. Predpostavljamo lahko, da bomo imeli dva kroga volitev in da v drugem ne bo zmagal Anže Logar. Kakšne posledice bo imela menjava v predsedniški palači na strateške usmeritve naše diplomacije v prihodnjih petih, morda celo desetih letih? Kajti ni rečeno, da bo bodoča predsednica (predsednik) na tem področju tako proaktivna (proaktiven), kot je bil predsednik Pahor. Pravzaprav skoraj zagotovo ne bo.

11.09.2022 23:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Borut Pahor   diplomacija   Brdo-Brioni   Zahodni Balkan   Evropka unija   Bruselj   Tanja Fajon   Rusija   Putin   Bosna in Hercegovina   Srbija   Kosovo

Foto: Vlada Republike Slovenije

Iniciativa Brdo - Brioni je eden najpomembnejših delov Pahorjeve zunanjepolitične zapuščine. Zahodni Balkan (tj. republike bivše SFRJ minus Hrvaška plus Albanija) namreč sodi med brezpogojne prioritete slovenske zunanje politike in je za Slovenijo vsaj toliko pomemben kot rusko-ukrajinska vojna.

Rusko-ukrajinska vojna je zaradi svojih razsežnosti in nepredvidljivih posledic ta hip deležna osrednje pozornosti vseh članic Evropske unije, ki ležijo v neposredni bližini vojnega žarišča. Lahko se tolažimo, da je med nami in Ukrajino še Madžarska, katere uradna politika je sumljivo blizu režimu v Kremlju, vendar to za slovensko varnost nič ne pomeni. Zahodni Balkan je tisti, ki se kot sod smodnika per definitionem lahko že jutri spremeni v naslednje vojno žarišče, od Metlike oddaljeno vsega nekaj deset kilometrov.

 

Rusko imperialno prebujenje, ki se je zaradi nezmožnosti EU, da sama (po)skrbi za svoje strateške interese - namesto tega je bruseljska politična kasta krmilo odločanja prepustila v roke Američanom -, sprevrglo v brutalno razkazovanje vojaške sile, potrebno gledati v vseh razsežnostih, tudi prostorski. Nikakor torej ne le v neposredni ruski soseščini (Gruzija, Moldavija, Ukrajina ipd.), pač pa tudi povsod tam, kjer je Rusija zgodovinsko poskušala igrati vlogo gospodarja, zavojevalca ali zaveznika. Zahodni Balkan je v tem smislu zagotovo strateškega pomena za naslednje ruske poteze, s katerimi bo Putin poskušal preusmeriti pozornost zahoda z ukrajinskega bojišča.

 

 

***

 

Ker slovensko vlado trenutno vodi človek, ki ga zunanja politika absolutno ne zanima (videz pač vara), in ker se predsednik Pahor počasi odhaja iz Erjavčeve, precejšnji del politične odgovornosti hočeš nočeš prehaja na zunanjo ministrico Tanjo Fajon. Ta je svojo službo sprva vzela resno in v prvih 100 dneh na nek način presenetila. Toda potem je glede bistvenih vprašanj, povezanih z rusko-ukrajinsko vojno, nenadoma začela spuščati dvoumne signale. Slovenija seveda podpira Ukrajino, ampak ... Slovenija pomaga Kijevu, ampak ... Ta "ampak" je postal zadržek v vsebinskem smislu, ko gre za slovensko pomoč Ukrajini. Dilema, okoli katere smo se prerekali že na začetku poletja, ko je skupina, zbrana okoli dveh bivših predsednikov republike, poskušala instrumentalizirati zunanjo ministrico s tezo o nekakšni deljeni krivdi za vojno, kot tudi s cinično tezo, da vojaška pomoč napadeni državi ni etična, saj da podaljšuje vojno, trpljenje in umiranje.

 

Resnica je mnogo preprostejša in jo zgodovina potrjuje: vojne so se rojevale prvenstveno zato, ker je bila agresorska država sveto prepričana, da nasprotnik nima realnih možnosti za zmago. Vojna dveh približno vojaško enakovrednih držav bi bila preveč tvegana oziroma nesmiselna. Če Putin in njegovi generali ne bi bili prepričani, da lahko Ukrajno zlomijo v nekaj dneh, je ne bi tako neposredno in odkrito napadli.

 

Zaradi tega je svetohlinsko odrekati pomoč državi, ko jo to najbolj potrebuje. Ukrajina je dokaz, kako odločilna, usodna je vojaška pomoč. Kajti odkar imajo na voljo zahodno orožje, so na bojiščih neprimerno suverenejši in uspešnejši. Aktualna protiofenziva v Donbasu to potrjuje - Rusi se ponovno umikajo, kajti na bojišču nimajo več (takšne) premoči kot v prejšnjih tednih in mesecih.

 

 

***

 

Če je doslej kazalo, da bo slovenska vlada zmogla ohraniti načelno držo, ko gre za politiko do Ukrajine oziroma Rusije, se zadnje izjave zunanje ministrice slišijo kot zapoznel odmev akcije dveh bivših predsednikov in njunih intelektualcev na vpoklic. Če se je doslej zdelo, da bo ministrica ostala zavezana skupni - ali pa vsaj prevladujoči - evropski politiki do Ukrajine, da se bo izogibala podpori enega ali drugega skrajnega pola (madžarskemu paktiranju s Putinom oziroma poljskemu vehementnemu lobiranju za vojaško pomoč Kijevu v vseh razpoložljivih okvirih), je zdaj dala vedeti, da kljub vsemu ne zmore ubežati gravitaciji tistega dela slovenske politike, ki že dvajset let rovari v zakulisju in s svojimi spletkarskimi operacijami povzroča škodo vsakokratni oblasti. Tudi levici. 

 

Pahor je bil dovolj spreten, bržkone tudi zvit, da je brez hujših posledic ubežal tem gravitacijskim silam. Zaradi tega bo njegov odhod s položaja predsednika republike vsekakor pustil konkretne posledice (tudi) na slovenski zunanji politiki. Eden izmed omembe vrednih mejnikov Pahorjeve predsedniške kariere je nedvomno Proces Brdo - Brioni, se pravi njegova* pobuda o Zahodnem Balkanu, kjer ima lahko neodločnost Evropske unije zelo resne, celo krvave posledice. Prav ta geografska entiteta je v lahko v določeni vzročno-posledični zvezi z vojno, ki divja na vzhodu Evrope, saj Putin poskuša izkoristiti preveliko pasivnost, neambicioznost Evropske unije glede širitve s tem, da poskuša na svojo stran dobiti čim več držav v regiji (če ne držav, pa vsaj federalnih enot). Srbija, Republika Srbska in morda tudi Severna Makedonija, ki jih imajo Rusi že tradicionalno za svojo interesno sfero (Črna gora jim je vsaj začasno ubežala, vendar je politično povsem razklana), sicer niso "izgubljene" za EU, vendar po drugi strani tudi niso preveč navdušene nad članstvom. Severna Makedonija na prvi pogled kaže drugačno sliko, bržkone tudi po zaslugi albanskih strank, vendar je konservativni, nacionalistični del politike pod ruskim vplivim.

 

 

***

 

Današnje srečanje voditeljev iniciative Brdo - Brioni, že 11. po vrsti, je zato bržkone tudi zadnje v takšnem formatu, vsaj kar se Slovenije tiče. Hrvaška, ki poskuša prevzeti vlogo motorja evropeizacije regije, bo Pahorjevo slovo zagotovo izkoristila, čeprav bo zaradi zgodovinskih konfliktov s pravoslavim delom Zahodnega Balkana težko dosegla kak preboj. Slovenska mehka moč v tem delu Evrope je namreč temeljila na relativni nevtralnosti, zgodovinskem ugledu in spoštovanju ter ponotranjenem občutku prebivalcev regije, da je naša država nekakšen vzorni primer članice EU, geografsko razpete med zahodno, srednjo Evropo in Balkanom. Če smo se prva leta po osamosvojitvi na vse kriplje otepali kakršnih koli opravkov z Balkanom, se je kasneje izkazalo, da ravno Slovenija - in ne Hrvaška - lahko opravlja evropsko misijo v tem delu Evrope. Seveda pod pogojem, da pri tem uživa podporo Bruslja oziroma jedrnih članic Unije.

 

Ni pomembno, kakšne politične barve je koalicija, ki sestavlja slovensko vlado. Ko gre za strateške interese, ko gre za zunanjo politiko, je bistveno, da vlada ravna v maksimalno korist države. Predpostavimo, da madžarska oblast ravna v najboljšo korist Madžarov, ko gre za Ukrajino - in da poljska vlada počne enako, ko gre za poljske interese glede Ukrajine (karkoli to že pomeni).

 

Kaj je torej tisto, kar lahko upravičeno pričakujemo od slovenske vlade na zunanjepolitičnem področju? 

 

V prvi vrsti je to politika, usmerjena v zagotavljanje stabilnosti na Zahodnem Balkanu. V pomiritev nacionalizmov v Bosni in Hercegovini ter Srbiji in Kosovu. Konkretna časovnica evropske poti zadnje čase etnično precej razburkane Bosne in Hercegovine, ki bo zaprla usta Miloradu Dodiku kot tudi bošnjaškim nacionalistom. In seveda čim prejšnji vstop Hrvaške v Schengen. Vse to je v strateškem interesu Slovenije.

 

______________________

* Borut Pahor je pobudo vsaj formalno podal skupaj s tedanjo hrvaško premierko Jadranko Kosor.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.433
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.244
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.340
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.100
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.106
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 556
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.081