Komentar

Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!

Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. To pa lahko prizadane vse prebivalce države. Percepcija realnosti uporabnikov drog je namreč drugačna kot pri ljudeh, ki jih ne uporabljajo, zato so tudi njihove odločitve drugačne, glede na vrsto droge prehitre ali prepočasne, praviloma pa daleč od tistih, ki bi jih sprejeli tedaj, ko niso zadrogirani. Zato so ljudje bolj občutljivi glede uporabe drog med politiki kot v ostali populaciji, ker se lahko napačno odločanje prinese škodljive posledice za vso državo. Hkrati je zelo pomembno, da tudi pri politiku, ki uporablja droge, najprej pomislimo na preprečevanje uporabe in na potrebo po zdravljenju njegove odvisnosti. Tudi politiku pripada bolniški stalež za čas zdravljenja.

13.09.2022 19:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Luka Mesec   droge   kanabis   vlada   odvisnost   Robert Golob   Žan Mahnič   Sanna Marin

Foto: Mediaspeed.net

Čas je za test na droge, gospod Mesec, s katerim boste ustavili nepotrebne, moteče glasove, ki motijo vse nas, predvsem pa vas in vam zmanjšujejo avtoriteto, ki jo kot minister in Golobov podpredsednik zelo potrebujete.

Že nekaj mesecev se pri nas pogosteje zastavlja vprašanje uporabe psihoaktivnih snovi (v nadaljevanju: drog) med aktualnimi politiki. To ni nekaj novega, je pa tokrat bolj intenzivno prisotno v medijih in na spletu, zato potrebuje dodaten komentar. V ospredje so droge stopile tudi pri opisovanju neobičajnih spolnih praks in uporabi GHB v tako imenovani aferi Smodej, kjer so še vsi postopki preverjanja v teku in končne odločitve še nimamo, se je pa medijski prostor razpisal o tem.   

 

V medijih in na spletu je pri uporabi kanabisa v ospredju predvsem Luka Mesec, koordinator stranke Levica, pa tudi nekateri drugi vidni politiki so bili že omenjeni (v teh dneh se piše o predsedniški kandidatki Nataši Pirc Musar, češ da se zavzema za legalizacijo kanabisa). O Luki Mescu se pojavljajo različni zapisi in tudi kratki filmi, v katerih sam priznava, da uporablja kanabis. Vse to seveda jemljem z veliko rezervo, saj je moč danes s tehničnimi posegi marsikaj tudi ponarediti. Minister Mesec je tako še naprej deležen napadov in zahtev po odstopu, ker da je užival in da še vedno uživa kanabis. Ob tako skromnih podatkih, ki so vsi postavljeni kot predpostavka, ne pa tudi kot dejstvo, je potrebno biti zelo previden.

 

Politiku Luki Mescu namreč še nihče ni dokazal, da je uporabljal kanabis, o tem se le govori. Od takšnih govoric pa do dokazov, da uporablja kanabis, je še zelo daleč. Ob vseh dvomih, ki se pojavljajo glede uporabe kanabisa pri Luki Mescu, ni nič nenavadnega, da posamezniki zahtevajo njegovo testiranje na psihoaktivne substance. Ideja ni slaba, kajti s takšnim testiranjem bi gospod Mesec v javnosti hitro razčistil s to dilemo in zaprl usta morebitnim obrekovalcem. Kajti Luka Mesec je vseeno tudi podpredsednik vlade Roberta Goloba in verjetno je v interesu vseh, da izvršna oblast odloča brez vpliva psihoaktivnih snovi. Čudim se vztrajnemu in globokemu molku premierja Roberta Goloba glede tega.

 

Luka Mesec se zaenkrat še ni odločil narediti testov na prisotnost psihoaktivnih snovi. Kar ga na žalost postavlja v neljubi položaj, z njim pa tudi vse nas, ki spremljamo to neprijetno zgodbo. Seveda alternativ ni, saj je podpredsednika možno testirati le z njegovo privolitvijo. Dokler se ne bo odločil sam za ta test, bo določen del javnosti še naprej pogreval to neprijetno zgodbo.

 

 

"Pomembno je, da tudi pri politiku, ki uporablja droge, najprej pomislimo na preprečevanje uporabe in na potrebo po zdravljenju njegove odvisnosti."

 

 

Medtem je test na psihoaktivne snovi izvedel poslanec nasprotnega političnega pola Žan Mahnič,. Če ne drugega je s potezo dokazal, da se da takšen test brez težav narediti. Mahnič je rezultate tudi javno objavil. Pohvalno. S tem je ovrgel vse možne dileme, da bi bil v času testiranja pod vplivom drog. Pomembno je še povedati, da se uporaba posameznih drog lahko zazna v krvi ali v urinu le določen čas, tako da je testiranje zgolj delni dokaz da določen politik ne uporablja drog. Zaradi tega je finska premierka Sanna Marin takoj po tisti razvpiti zabavi opravila test in s tem odločno zavrnila vse insinuacije v zvezi z uporabo prepovedanih drog.

 

 

***

 

Ko obravnavamo problematiko drog, ne moremo mimo dejstva, da bolezen odvisnosti ne pozna etničnih, ekonomskih, verskih ali političnih meja – bolezen se lahko zgodi vsakomur, tudi politikom, zato je potrebno biti pri obravnavi sočuten in jih ne obravnavati zgolj kot uživalce drog po starih, diskriminirajočih metodah. Sodoben pristop upošteva, da je bolezen ozdravljiva, da se jo da preprečiti in tudi uspešno zdraviti; da gre za bolezen, ki lahko prizadane tudi politike, ki uživajo droge, in da zaradi tega morda sprejemajo odločitve, ki jih sicer trezni (čisti, suhi) ne bi. Zato je pomembno, da tudi pri politiku, ki uporablja droge, najprej pomislimo na preprečevanje uporabe in na potrebo po zdravljenju. Tudi njemu pripada bolniški stalež za čas zdravljenja.

 

Pri politikih, uživalcih droge, se bojimo, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. To pa lahko prizadane vse prebivalce države. Percepcija realnosti uporabnikov drog je namreč drugačna kot pri ljudeh, ki ne uporabljajo droge, zato so tudi njihove odločitve drugačne in glede na vrsto droge prehitre ali prepočasne, praviloma pa daleč od tistih, ki bi jih sprejeli tedaj, ko niso pod vplivom (prepovedanih) drog. Zato so ljudje bolj občutljivi na uporabo drog med politiki kot v ostali populaciji, saj lahko napačno odločanje povzroči škodljive posledice za vso državo.

 

Psihoaktivne snovi povzročajo tudi sindrom odvisnosti in človek, ki je odvisen od psihoaktivne snovi, bi za njeno pridobitev v času abstinenčne krize naredil tudi stvari, ki jih nikoli ne bi v stanju, ko ni pod vplivom droge. Tudi zato je uporaba psihoaktivnih snovi zelo nevarna za politike (in posredno tudi za vse nas, saj bi v času krize lahko politik odločal tudi v našo škodo). Eden najbolj znanih politikov, ki je sprejemal odločitve pod vplivom drog, je bil Adolf Hitler , kateremu je vbrizgaval droge (zlasti morfij) kar njegov osebni zdravnik dr. Morell. Po mnenju nekaterih zgodovinarjev bi bil potek druge svetovne vojne precej drugačen, če Hitler ne bi bil tako odvisen od drog.

 

 

***

 

Pravzaprav je zasvojenost z drogami relativno pogost pojav med visoko profiliranimi ljudmi vseh vrst, ki delujejo pod veliko večjim dnevnim pritiskom, stresom kot povprečen človek. Kljub uspehu, bogastvu in moči so številni vidni politiki posegli po drogah kot po mehanizmu za začasno obvladovanje stresa, iz katerega se kasneje razvije bolezen odvisnosti. Tako kot vsi uporabniki psihoaktivnih snovi, imajo tudi politiki fazo zanikanja, kjer absolutno zanikajo uporabo drog (čeprav jih uporabljajo) in so zelo prepričljivi, ko zatrjujejo, da drog ne uživajo. Ljudi okoli sebe skušajo prepričati, da se motijo, a ljudje vedo, da se je konkretna oseba spremenila. A dokler ta oseba sama ne spozna, da je v težavah in da potrebuje pomoč, je težko ukrepati v pravi smeri. Toda že v tej fazi droge zelo močno vplivajo na sprejemanje informacij in oblikovanje stališč politika, uporabnika drog.

 

V letu 2019 je bilo v članicah Evropske unije v obravnavi zaradi odvisnosti od kanabisa 111.000 oseb. Samo v letu 2019 jih je v program zdravljenja na novo vstopilo 62.000. Torej bi lahko zatrdili, da težave zaradi uporabe kanabisa niso tako preproste. Zasvojenci z kanabisom zagotovo potrebujejo ustrezno obravnavo in zdravljenje. Našemu podpredsedniku vlade očitajo ravno uporabo kanabisa.

 

Poleg navedenih težav, ki se pri politiku pojavijo ob uporabi psihoaktivnih snovi, je tu še ena bolj skrita nevarnost, ki lahko pomembno vpliva na sprejemanje odločitev posameznega politika, na katero le redki pomislijo, bi pa morali. Sploh tisti državni organi, ki so zadolženi za državno varnost.

 

Za kaj gre? Droge lahko politik kupi samo na črnem trgu, tega pa ga običajno vodi kriminalna združba, ki ima svoje cilje, ki mnogokrat niso isti kot cilji družbe, katero predstavlja demokratično izvoljeni politik. Za nabavo droge se mora politik kot uporabnik drog povezati s kriminalnim podzemljem, ker droge ne more kupiti v lekarni ali kakšni drugi prodajalni, torej legalno.

 

 

"Odvisnost je bolezen in ne sramota. Lahko zgodi vsakemu izmed nas in politiki nikakor niso izvzeti iz tega, nasprotno zaradi stresnega življenja so bolj podvrženi uporabi drog kot ostali ljudje."

 

 

Povezava s kriminalnim podzemljem pa je nevarna zato, ker odpira konkretno povezavo med politikom, kreatorjem zakonodaje, in podzemljem, to pa lahko posledično pomeni konkretni vpliv podzemlja na odločitve politika. Drugače rečeno, politik lahko postane učinkovito orodje v rokah kriminalnih združb, ki preko njega dosegajo svoje interese v družbi. Kriminalne združbe imajo veliko idej, kako zlorabiti politika, da bodo imele boljše pogoje za delo in večji dobiček. Politik je vezan na njih, kajti izdaja podzemlja, da kupuje pri njih droge, bi ga pripeljala v neprijeten položaj in celo do odstopa, zato je pripravljen veliko narediti za konkretne prodajalce drog, samo da zadržijo to skrivnost, ki bi ga prisilila k odstopu. Tako nastane tesna povezava med politikom in kriminalnim podzemljem; zaradi lastnih interesov ščitita drug drugega, zato ni mogoče pričakovati, da bi politik javno priznal svojo povezavo varnostnim službam, organom pregona ali pravosodju ter zaprosil za pomoč. Ravno obratno - strokovnjaki za varnost bi morali biti pozorni na politike, ki so odvisni od drog in povezani z podzemljem. Takšne politike bi morali razkrinkati in tako zaščititi državo.

 

 

***

 

Da bi ugotovili, da je politik zbolel za boleznijo odvisnosti, ni potrebno vedno samo testiranje na droge. Pomembna je njegova poslanska skupina, delovno okolje, ki mora ob spremembi njegovega obnašanja ali nemogočih političnih zahtevah pomisliti tudi na možnost, da je politik odvisen od drog, predvsem pa da potrebuje zdravstveno pomoč, ne diskreditacije! Smiselno je, da tudi to mikro delovno okolje (vodje poslanskih skupin, šefi strank itn.) zahtevajo test na droge v trenutku, ko sumijo, da je njihov prijatelj, sodelavec v stiski in da verjetno uporablja droge. Samo tak način in odnos do uporabnikov drog v politiki lahko vodi k konstruktivnim rešitvam in ohranjanju integritete posameznika in politike kot celote.

 

 

"Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge in to čim prej, da se ustavijo sumi, da uživate kanabis. Svetujem vam test lasu."

 

 

V situaciji, v kakršni se je sedaj znašel Luka Mesec, je najbolj smiselno, da politik, ki resnično ne uporablja dog, čimprej naredi test na prisotnost drog in s tem ustavi škodljive govorice. Če tega ne naredi, samo še poglablja sum, da jih res uživa in da se zato boji narediti teste. Če pa dejansko uporablja droge in je zbolel za boleznijo odvisnosti, pa je to odličen trenutek, da stopi v terapevtski proces in se ozdravi odvisnosti, kajti odvisnost se bo slej kot prej pokazala v vsej svoji moči in takrat bo za konkretnega politika veliko težje obvladati nastalo situacijo. Odvisnost je bolezen in ne sramota. Lahko zgodi vsakemu izmed nas in politiki nikakor niso izvzeti iz tega, nasprotno zaradi stresnega življenja so bolj podvrženi uporabi drog kot ostali ljudje.

 

Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge in to čim prej, da se ustavijo sumi, da uživate kanabis. Čas je za test, s katerim boste ustavili nepotrebne, moteče glasove, ki motijo vse nas, predvsem pa vas in vam zmanjšujejo avtoriteto, ki jo kot minister in Golobov podpredsednik zelo potrebujete.

 

Svetujem test lasu, ki pokaže uporabo kanabisa za nekaj dni nazaj. S tem boste verodostojnejši. Če pa je stanje bolj resno, v kar sicer dvomim, prosim sledite navodilu, ki sem ga že zapisal; če je stanje resno, boste prej ko slej morali po tej poti; zakaj ne bi šli sedaj, ko je pravi čas za to in ko lahko s tem pokažete pot tudi drugim?

 

Če imate težave, pa mislite, da jih boste sami rešili, ste pa na popolnoma napačni poti. Že s pomočjo stroke se je izredno težko rešiti odvisnosti, kaj šele brez njene pomoči. In pomislite, kako pomembno funkcijo imate! Kajti če imate res težave z uporabo konoplje, se bo to naposled tudi jasno pokazalo. Takrat bo hudo predvsem za vas osebno in tudi za vse ostale. Čas za odločitve je tu in samo od vas je odvisno, kako se boste v tej zmedeni situaciji odločili.

 

In kakšne posledice boste morali nositi glede na vašo odločitev.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
29
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.079
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.783
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 916
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 914
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.850
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 688
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249