Komentar

Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!

Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. To pa lahko prizadane vse prebivalce države. Percepcija realnosti uporabnikov drog je namreč drugačna kot pri ljudeh, ki jih ne uporabljajo, zato so tudi njihove odločitve drugačne, glede na vrsto droge prehitre ali prepočasne, praviloma pa daleč od tistih, ki bi jih sprejeli tedaj, ko niso zadrogirani. Zato so ljudje bolj občutljivi glede uporabe drog med politiki kot v ostali populaciji, ker se lahko napačno odločanje prinese škodljive posledice za vso državo. Hkrati je zelo pomembno, da tudi pri politiku, ki uporablja droge, najprej pomislimo na preprečevanje uporabe in na potrebo po zdravljenju njegove odvisnosti. Tudi politiku pripada bolniški stalež za čas zdravljenja.

13.09.2022 19:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Luka Mesec   droge   kanabis   vlada   odvisnost   Robert Golob   Žan Mahnič   Sanna Marin

Foto: Mediaspeed.net

Čas je za test na droge, gospod Mesec, s katerim boste ustavili nepotrebne, moteče glasove, ki motijo vse nas, predvsem pa vas in vam zmanjšujejo avtoriteto, ki jo kot minister in Golobov podpredsednik zelo potrebujete.

Že nekaj mesecev se pri nas pogosteje zastavlja vprašanje uporabe psihoaktivnih snovi (v nadaljevanju: drog) med aktualnimi politiki. To ni nekaj novega, je pa tokrat bolj intenzivno prisotno v medijih in na spletu, zato potrebuje dodaten komentar. V ospredje so droge stopile tudi pri opisovanju neobičajnih spolnih praks in uporabi GHB v tako imenovani aferi Smodej, kjer so še vsi postopki preverjanja v teku in končne odločitve še nimamo, se je pa medijski prostor razpisal o tem.   

 

V medijih in na spletu je pri uporabi kanabisa v ospredju predvsem Luka Mesec, koordinator stranke Levica, pa tudi nekateri drugi vidni politiki so bili že omenjeni (v teh dneh se piše o predsedniški kandidatki Nataši Pirc Musar, češ da se zavzema za legalizacijo kanabisa). O Luki Mescu se pojavljajo različni zapisi in tudi kratki filmi, v katerih sam priznava, da uporablja kanabis. Vse to seveda jemljem z veliko rezervo, saj je moč danes s tehničnimi posegi marsikaj tudi ponarediti. Minister Mesec je tako še naprej deležen napadov in zahtev po odstopu, ker da je užival in da še vedno uživa kanabis. Ob tako skromnih podatkih, ki so vsi postavljeni kot predpostavka, ne pa tudi kot dejstvo, je potrebno biti zelo previden.

 

Politiku Luki Mescu namreč še nihče ni dokazal, da je uporabljal kanabis, o tem se le govori. Od takšnih govoric pa do dokazov, da uporablja kanabis, je še zelo daleč. Ob vseh dvomih, ki se pojavljajo glede uporabe kanabisa pri Luki Mescu, ni nič nenavadnega, da posamezniki zahtevajo njegovo testiranje na psihoaktivne substance. Ideja ni slaba, kajti s takšnim testiranjem bi gospod Mesec v javnosti hitro razčistil s to dilemo in zaprl usta morebitnim obrekovalcem. Kajti Luka Mesec je vseeno tudi podpredsednik vlade Roberta Goloba in verjetno je v interesu vseh, da izvršna oblast odloča brez vpliva psihoaktivnih snovi. Čudim se vztrajnemu in globokemu molku premierja Roberta Goloba glede tega.

 

Luka Mesec se zaenkrat še ni odločil narediti testov na prisotnost psihoaktivnih snovi. Kar ga na žalost postavlja v neljubi položaj, z njim pa tudi vse nas, ki spremljamo to neprijetno zgodbo. Seveda alternativ ni, saj je podpredsednika možno testirati le z njegovo privolitvijo. Dokler se ne bo odločil sam za ta test, bo določen del javnosti še naprej pogreval to neprijetno zgodbo.

 

 

"Pomembno je, da tudi pri politiku, ki uporablja droge, najprej pomislimo na preprečevanje uporabe in na potrebo po zdravljenju njegove odvisnosti."

 

 

Medtem je test na psihoaktivne snovi izvedel poslanec nasprotnega političnega pola Žan Mahnič,. Če ne drugega je s potezo dokazal, da se da takšen test brez težav narediti. Mahnič je rezultate tudi javno objavil. Pohvalno. S tem je ovrgel vse možne dileme, da bi bil v času testiranja pod vplivom drog. Pomembno je še povedati, da se uporaba posameznih drog lahko zazna v krvi ali v urinu le določen čas, tako da je testiranje zgolj delni dokaz da določen politik ne uporablja drog. Zaradi tega je finska premierka Sanna Marin takoj po tisti razvpiti zabavi opravila test in s tem odločno zavrnila vse insinuacije v zvezi z uporabo prepovedanih drog.

 

 

***

 

Ko obravnavamo problematiko drog, ne moremo mimo dejstva, da bolezen odvisnosti ne pozna etničnih, ekonomskih, verskih ali političnih meja – bolezen se lahko zgodi vsakomur, tudi politikom, zato je potrebno biti pri obravnavi sočuten in jih ne obravnavati zgolj kot uživalce drog po starih, diskriminirajočih metodah. Sodoben pristop upošteva, da je bolezen ozdravljiva, da se jo da preprečiti in tudi uspešno zdraviti; da gre za bolezen, ki lahko prizadane tudi politike, ki uživajo droge, in da zaradi tega morda sprejemajo odločitve, ki jih sicer trezni (čisti, suhi) ne bi. Zato je pomembno, da tudi pri politiku, ki uporablja droge, najprej pomislimo na preprečevanje uporabe in na potrebo po zdravljenju. Tudi njemu pripada bolniški stalež za čas zdravljenja.

 

Pri politikih, uživalcih droge, se bojimo, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. To pa lahko prizadane vse prebivalce države. Percepcija realnosti uporabnikov drog je namreč drugačna kot pri ljudeh, ki ne uporabljajo droge, zato so tudi njihove odločitve drugačne in glede na vrsto droge prehitre ali prepočasne, praviloma pa daleč od tistih, ki bi jih sprejeli tedaj, ko niso pod vplivom (prepovedanih) drog. Zato so ljudje bolj občutljivi na uporabo drog med politiki kot v ostali populaciji, saj lahko napačno odločanje povzroči škodljive posledice za vso državo.

 

Psihoaktivne snovi povzročajo tudi sindrom odvisnosti in človek, ki je odvisen od psihoaktivne snovi, bi za njeno pridobitev v času abstinenčne krize naredil tudi stvari, ki jih nikoli ne bi v stanju, ko ni pod vplivom droge. Tudi zato je uporaba psihoaktivnih snovi zelo nevarna za politike (in posredno tudi za vse nas, saj bi v času krize lahko politik odločal tudi v našo škodo). Eden najbolj znanih politikov, ki je sprejemal odločitve pod vplivom drog, je bil Adolf Hitler , kateremu je vbrizgaval droge (zlasti morfij) kar njegov osebni zdravnik dr. Morell. Po mnenju nekaterih zgodovinarjev bi bil potek druge svetovne vojne precej drugačen, če Hitler ne bi bil tako odvisen od drog.

 

 

***

 

Pravzaprav je zasvojenost z drogami relativno pogost pojav med visoko profiliranimi ljudmi vseh vrst, ki delujejo pod veliko večjim dnevnim pritiskom, stresom kot povprečen človek. Kljub uspehu, bogastvu in moči so številni vidni politiki posegli po drogah kot po mehanizmu za začasno obvladovanje stresa, iz katerega se kasneje razvije bolezen odvisnosti. Tako kot vsi uporabniki psihoaktivnih snovi, imajo tudi politiki fazo zanikanja, kjer absolutno zanikajo uporabo drog (čeprav jih uporabljajo) in so zelo prepričljivi, ko zatrjujejo, da drog ne uživajo. Ljudi okoli sebe skušajo prepričati, da se motijo, a ljudje vedo, da se je konkretna oseba spremenila. A dokler ta oseba sama ne spozna, da je v težavah in da potrebuje pomoč, je težko ukrepati v pravi smeri. Toda že v tej fazi droge zelo močno vplivajo na sprejemanje informacij in oblikovanje stališč politika, uporabnika drog.

 

V letu 2019 je bilo v članicah Evropske unije v obravnavi zaradi odvisnosti od kanabisa 111.000 oseb. Samo v letu 2019 jih je v program zdravljenja na novo vstopilo 62.000. Torej bi lahko zatrdili, da težave zaradi uporabe kanabisa niso tako preproste. Zasvojenci z kanabisom zagotovo potrebujejo ustrezno obravnavo in zdravljenje. Našemu podpredsedniku vlade očitajo ravno uporabo kanabisa.

 

Poleg navedenih težav, ki se pri politiku pojavijo ob uporabi psihoaktivnih snovi, je tu še ena bolj skrita nevarnost, ki lahko pomembno vpliva na sprejemanje odločitev posameznega politika, na katero le redki pomislijo, bi pa morali. Sploh tisti državni organi, ki so zadolženi za državno varnost.

 

Za kaj gre? Droge lahko politik kupi samo na črnem trgu, tega pa ga običajno vodi kriminalna združba, ki ima svoje cilje, ki mnogokrat niso isti kot cilji družbe, katero predstavlja demokratično izvoljeni politik. Za nabavo droge se mora politik kot uporabnik drog povezati s kriminalnim podzemljem, ker droge ne more kupiti v lekarni ali kakšni drugi prodajalni, torej legalno.

 

 

"Odvisnost je bolezen in ne sramota. Lahko zgodi vsakemu izmed nas in politiki nikakor niso izvzeti iz tega, nasprotno zaradi stresnega življenja so bolj podvrženi uporabi drog kot ostali ljudje."

 

 

Povezava s kriminalnim podzemljem pa je nevarna zato, ker odpira konkretno povezavo med politikom, kreatorjem zakonodaje, in podzemljem, to pa lahko posledično pomeni konkretni vpliv podzemlja na odločitve politika. Drugače rečeno, politik lahko postane učinkovito orodje v rokah kriminalnih združb, ki preko njega dosegajo svoje interese v družbi. Kriminalne združbe imajo veliko idej, kako zlorabiti politika, da bodo imele boljše pogoje za delo in večji dobiček. Politik je vezan na njih, kajti izdaja podzemlja, da kupuje pri njih droge, bi ga pripeljala v neprijeten položaj in celo do odstopa, zato je pripravljen veliko narediti za konkretne prodajalce drog, samo da zadržijo to skrivnost, ki bi ga prisilila k odstopu. Tako nastane tesna povezava med politikom in kriminalnim podzemljem; zaradi lastnih interesov ščitita drug drugega, zato ni mogoče pričakovati, da bi politik javno priznal svojo povezavo varnostnim službam, organom pregona ali pravosodju ter zaprosil za pomoč. Ravno obratno - strokovnjaki za varnost bi morali biti pozorni na politike, ki so odvisni od drog in povezani z podzemljem. Takšne politike bi morali razkrinkati in tako zaščititi državo.

 

 

***

 

Da bi ugotovili, da je politik zbolel za boleznijo odvisnosti, ni potrebno vedno samo testiranje na droge. Pomembna je njegova poslanska skupina, delovno okolje, ki mora ob spremembi njegovega obnašanja ali nemogočih političnih zahtevah pomisliti tudi na možnost, da je politik odvisen od drog, predvsem pa da potrebuje zdravstveno pomoč, ne diskreditacije! Smiselno je, da tudi to mikro delovno okolje (vodje poslanskih skupin, šefi strank itn.) zahtevajo test na droge v trenutku, ko sumijo, da je njihov prijatelj, sodelavec v stiski in da verjetno uporablja droge. Samo tak način in odnos do uporabnikov drog v politiki lahko vodi k konstruktivnim rešitvam in ohranjanju integritete posameznika in politike kot celote.

 

 

"Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge in to čim prej, da se ustavijo sumi, da uživate kanabis. Svetujem vam test lasu."

 

 

V situaciji, v kakršni se je sedaj znašel Luka Mesec, je najbolj smiselno, da politik, ki resnično ne uporablja dog, čimprej naredi test na prisotnost drog in s tem ustavi škodljive govorice. Če tega ne naredi, samo še poglablja sum, da jih res uživa in da se zato boji narediti teste. Če pa dejansko uporablja droge in je zbolel za boleznijo odvisnosti, pa je to odličen trenutek, da stopi v terapevtski proces in se ozdravi odvisnosti, kajti odvisnost se bo slej kot prej pokazala v vsej svoji moči in takrat bo za konkretnega politika veliko težje obvladati nastalo situacijo. Odvisnost je bolezen in ne sramota. Lahko zgodi vsakemu izmed nas in politiki nikakor niso izvzeti iz tega, nasprotno zaradi stresnega življenja so bolj podvrženi uporabi drog kot ostali ljudje.

 

Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge in to čim prej, da se ustavijo sumi, da uživate kanabis. Čas je za test, s katerim boste ustavili nepotrebne, moteče glasove, ki motijo vse nas, predvsem pa vas in vam zmanjšujejo avtoriteto, ki jo kot minister in Golobov podpredsednik zelo potrebujete.

 

Svetujem test lasu, ki pokaže uporabo kanabisa za nekaj dni nazaj. S tem boste verodostojnejši. Če pa je stanje bolj resno, v kar sicer dvomim, prosim sledite navodilu, ki sem ga že zapisal; če je stanje resno, boste prej ko slej morali po tej poti; zakaj ne bi šli sedaj, ko je pravi čas za to in ko lahko s tem pokažete pot tudi drugim?

 

Če imate težave, pa mislite, da jih boste sami rešili, ste pa na popolnoma napačni poti. Že s pomočjo stroke se je izredno težko rešiti odvisnosti, kaj šele brez njene pomoči. In pomislite, kako pomembno funkcijo imate! Kajti če imate res težave z uporabo konoplje, se bo to naposled tudi jasno pokazalo. Takrat bo hudo predvsem za vas osebno in tudi za vse ostale. Čas za odločitve je tu in samo od vas je odvisno, kako se boste v tej zmedeni situaciji odločili.

 

In kakšne posledice boste morali nositi glede na vašo odločitev.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.247
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.343
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.100
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 569
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.081