Razkrivamo

Sodnik za v Guinnessovo knjigo: Marko Ilešič niti po 18 letih nima dovolj Luksemburga in ponovno kandidira za sodnika!

Prihaja nova epizoda sage o volitvah slovenskega sodnika za Sodišče Evropske unije v Luksemburgu, kjer državo že celih 18 let predstavlja sodnik Marko Ilešič. Seveda je to evropski rekord, nenazadnje je profesor star že 75 let in izpolnjuje vse pogoje za upokojitev. Vendar se Ilešič ne da. Ponovno kandidira za izvolitev in vse kaže, da ga bo predsednik Borut Pahor tako kot njegovega kolega Mira Preka predlagal Državnemu zboru v izvolitev, pa čeprav so ju poslanci že enkrat zavrnili; Ilešiča maja lani, Preka pa marca 2019. Če ne bosta izvoljena, bo moralo Ministrstvo za pravosodje že tretjič objaviti razpis za sodniški mesti v Luksemburgu, kar bo svojevrstna blamaža za slovensko pravosodje.

15.09.2022 19:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Borut Pahor   Sodišče EU   SEU   Luksemburg   Marko Ilešič   Miro Prek   sodnik   kandidatura   Državni zbor   Ministrstvo za pravosodje   Sodni svet

Foto: Mediaspeed.net

Če bo predsednik Pahor v parlament poslal zgolj kandidata Ilešiča in Preka, ki so ju poslanci enkrat že zavrnili, tvega njuno ponovno neizvolitev, s tem pa še en krog kandidatur, kar bi bila za Slovenijo svojevrstna pravniško-politična blamaža.

Predsednik republike Borut Pahor bo kmalu sklical posvetovanja s poslanskimi skupinami o tem, koga podpirajo za novega ustavnega sodnika, ki bo na Ustavnem sodišču nadomestil Marijana Pavčnika; profesor je namreč odločil, da se zaradi starosti predčasno umakne s sodniške funkcije. Predsednik Pahor pa se bo moral s poslanskimi skupinami posvetovati tudi o njihovi podpori kandidatom za sodnika Sodišče Evropske unije (SEU) v Luksemburgu. Na razpis za to funkcijo se je ponovno prijavil tudi Marko Ilešič, o katerem smo na portalu+ v zadnjih letih že nekajkrat pisali, saj gre za nastarejšega sodnika kot tudi sodnika z najdaljšim sodniškim staležem na tem luksemburškem sodišču.

 

Dr. Ilešič je postal sodnik v Luksemburgu že davnega leta 2004, ko je Slovenija ravno vstopila v Evropsko unijo. Po dolgih 18 letih se Luksemburga očitno še ni naveličal. Ob pregledu na spletno stran Sodišča EU (vir) je razvidno še nekaj, in sicer da je Marko Ilešič še edini sodnik iz držav, ki so leta 2004 vstopile v EU. Vse druge države članice, tudi manjše od Slovenije, na primer Malta, Ciper in baltski trojček, so medtem že zamenjale svoje sodnike.

 

Kako to, da Slovenija tega ni storila? So v Ljubljani enostavno pozabili na sodnika Ilešiča?

 

Državni zbor je maja 2021 sicer že zavrnil dr. Ilešiča, ko je kandidiral za že kar četrti mandat sodnika na Sodišču EU. Zavrnitev je pomenila, da so si poslanci na tem mestu želeli novega, predvsem mlajšega obraza. Dr. Ilešič je namreč od potrebnih 46 glasov, kolikor jih potrebuje za ponovno izvolitev, zbral le 37. Proti njegovemu ponovnemu imenovanju so glasovali tako poslanci desnega kot tudi levega pola. Ministrstvo za pravosodje je zato moralo objaviti drugi razpis za sodnika Sodišča EU. A glej zlomka, kljub polomu, ki ga je lani doživel v Državnem zboru, se je dr. Ilešič ponovno prijavil na razpis! Poleg njega je sicer prijavljenih še pet drugih kandidatov.

 

 

Zakaj ne gre v penzion

 

Marko Ilešič bo letos star 75 let, kar pomeni, da je že pred leti izpolnil pogoje za slovensko kot tudi za evropsko penzijo. Logično bi bilo torej, da bi se mirno upokojil in užival preostanek življenja. Toda Sodni svet ga je - skupaj z Mirom Prekom, medijsko znanim iz t.i. afere Prek - tudi na drugem razpisu potrdil za najprimernejšega kandidata za sodnika Sodišča EU. Če bo predsednik republike predlagal Ilešiča, v kar insajderji sploh ne dvomijo, in če ga bo Državni zbor letos vseeno potrdil, potem bi bila Slovenija edina "nova" članica, ki bi imela istega sodnika tam neprekinjeno vse od pristopa k EU naprej. Skupaj torej kar 24 let. Kar je zagotovo evropski unikum. Če bo Ilešič izvoljen, bo imela Slovenija v Luksemburgu sodnika, ki bi bil najstarejši od vseh sodnikov, ki trenutno opravljajo to funkcijo. Mandat sodnika na Sodišču EU sicer traja šest let, tako da bi bil sodnik Ilešič ob prenehanju četrtega mandata star že 81 let.

 

 

"Sodnik Marko Ilešič bo letos star 75 let, kar pomeni, da je pred nekaj leti izpolnil pogoje za slovensko kot tudi za evropsko penzijo."

 

 

V članicah EU, torej tudi v Sloveniji, je obvezna upokojitvena starost za nacionalne sodnike 70 let. Se pravi, da kar pet let manj, kot je star sodnik Ilešič. Zato države članice sodnikov po tem letu večinoma ne predlagajo za mednarodne položaje. Nemčija, na primer, nikoli ne pošlje na mednarodno sodniško funkcijo, torej tudi ne na Sodišče EU v Luksemburg, nekoga, ki je po nemških pravilih izpolnil pogoje za upokojitev (ki je dopolnil 70 let). Zato bi bilo za pričakovati od poslancev Državnega zbora, da se dostojno in elegantno poslovijo od sodnika, ki je svoje poslanstvo na Sodišču EU že zdavnaj opravil. Ne spreglejmo tudi tega, da bi imel dr. Ilešič s svojo evropsko pokojnino zelo lagodno življenje ne glede na to, kje bi živel po izteku mandata. Ampak verjetno ne gre samo za denar, mar ne?

 

 

Čas za (za)menjavo generacij

 

Nekaj let nazaj se je po skoraj 17 letih od funkcije sodnika na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP) mirno poslovil tudi dr. Boštjan M. Zupančič, na njegovo mesto pa prišel dr. Marko Bošnjak, ki povsem solidno opravlja svojo funkcijo. Zato ne bi bilo prav nič narobe, če bi poslanci odločili, da je po dolgih 18 letih tudi na Sodišču EU napočil čas za menjavo generacij. To bi bila povsem normalna, celo logična poteza. Vse druge države članice so to že storile - razen Slovenije. Res je, da je tudi predsednik Sodišča EU, Belgijec Koen Lenaerts, sodnik, toda on je predsednik Sodišča EU. Predsednika pa ne menjaš, ker je pač predsednik.

 

Mandati na mednarodnih sodiščih ne trajajo v nedogled ali dokler sodnik ne umre (to ni ameriško Vrhovno sodišče), ampak so omejeni in prav država, iz katere prihaja posamezni kandidat, je tista, katere naloga je, da poskrbi, da se njeni kandidati "obračajo". Še posebej je to zdrava poteza v tistih primerih, ko je nekdo že predolgo na določeni funkciji, se na njej že preveč udomačil, ali jo je, če hočete, na nek način "sprivatiziral" za svoje povsem zasebne namene (tako da je že retorično vprašanje, ali lahko funkcijo sploh še izvršuje nepristransko in neodvisno).

 

 

 

Afera Miro Prek: Za njegov sodniški stolček v Luksemburgu se brutalno lobira, tudi v Sodnem svetu

 

 

Verjetno se lahko resno vprašamo tudi o primernosti Mira Preka za sodnika Sodišča EU, pri čemer slednjega še vedno močno obremenjuje afera, ki jo je imel kot sodnik na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu s svojo strokovno sodelavko, o čemer smo na portalu+ poročali pred tremi leti (vir), neka francoska odvetniška pisarna pa nam je zaradi tega celo grozila s tožbo. No, od Službe za medije Sodišča EU smo takrat prejeli odgovor, da je posebna disciplinska komisija Sodišča EU, ki ji je predsedoval sodnik Allan Rosas, sodnika Mira Preka spoznala za krivega, tako da je moral septembra leta 2019 na vrat na nos in proti svoji volji zapustiti Splošno sodišče EU v Luksemburgu. Allan Rosas je danes predsednik Odbora 255 v Bruslju, skozi sito katerega mora it sleherni kandidat za sodnika Sodišča EU (spomino, na Odboru 255 je neslavno "pogrnil" tudi Marko Pavliha). Torej bi skozi njegovo sito moral it tudi Miro Prek, za katerega je zato skoraj gotovo, da ga Odbor 255 v Bruslju ne bi potrdil.

 

 

Sodni svet in menjava generacij

 

Predsednik republike vedno rad prisluhne izbiri Sodnega sveta, tako da kandidata Sodnega sveta avtomatično prepošlje v Državni zbor. Če gre tako na lahko in gladko s Sodnim svetom in predsednikom republike, kjer je mogoče z gotovostjo in vnaprej napovedati rezultat izbire, pa se lahko s potrditvijo Ilešiča ali Preka v Državnem zboru, kjer morata zbrati 46 glasov, precej zaplete - in doslej se je že.

 

 

"Prenekateri poslanci bi si želeli na mestu sodnika Sodišča EU po dolgih 18 letih mandata Marka Ilešiča vseeno videti še koga drugega, mlajšega."

 

 

Po eni strani ne gre spregledati dejstva, da si je zares težko predstavljati, da bi poslanci glede na njegovo "sočno kartoteko" s Splošnega sodišča EU potrdili Preka kot kandidata, ki je primeren za sodnika, po drugi strani pa ne gre izključiti niti tega, da bi si prenekateri želeli na mestu sodnika Sodišča EU po dolgih 18 letih mandata Marka Ilešiča vseeno videti še koga drugega. To željo je Državni zbor, kot rečeno, implicitno že izrazil maja lani, ko je dr. Ilešiča že zavrnil kot kandidata za sodnika Sodišča EU.

 

Vendar pa ni pa izključeno niti to, da Borut Pahor kot star in prekaljen maček v slovenski politiki že vnaprej ve, da ne Prek ne Ilešič v parlamentu ne bosta dobila 46 glasov podpore. Spomnimo, poslanci so Ilešiča zavrnil maja lani, Preka pa marca 2019. Ob tem ne gre spregledati tudi ustaljene prakse predsednika republike, ki doslej še nikoli ni Državnemu zboru ponovno predlagal kandidatov, ki jih je Državni zbor pred tem že zavrnil. Pričakovati je, da se bo tudi pri oblikovanju predloga za kandidata sodnika na Sodišču EU držal te prakse, saj bi bilo nenavadno, če bi predsednik tokrat ravnal drugače in v preteklosti propadla kandidata predlagal zgolj zato, da bi ugodil Sodnemu svetu. Ampak doslej je predsednik republike še vedno ugodil Sodnemu svetu, zato nas čaka precej razburljiv finale.

 

Predsednik republike odgovornost za neizbiro kandidatov zelo rad preloži na poslance, čeprav mu je bržkone jasno, da "njegov" kandidat v Državnem zboru ne bo zbral potrebne večine. Če bi poslanci nato morali glasovati o zavrnitvi Ilešiča in Preka, bi to pomenilo, da mora Ministrstvo za pravosodje objaviti nov razpis. To bi pa bil že kar tretji razpis za mesto kandidata za sodnika Sodišča EU. Za državo bi bil to zagotovo svojevrsten fiasko. Ni pa izključeno, da bi se to zgodilo - in v tem primeru bi Marko Ilešič, ki mu je mandat potekel že 6. oktobra leta 2021, še vsaj do jeseni 2023 ostal na trenutni funkciji, kjer je od 7. oktobra 2021 dalje le nekakšen sodnik "ad interim" (torej vršilec dolžnosti). To bi pomenilo, da bila Slovenija v tem primeru praktično kar dve leti brez sodnika s polnimi pooblastili.

 

 

Priložnost za predsednika v odhodu

 

Od predsednika Pahorja bi bilo zato za pričakovati, da bo ubral pametnejšo pot. Najprimerneje bi bilo, če bi v predlogu, ki ga bo predložil Državnemu zboru, vključil še kakšno dodatno kandidatko ali dodatnega kandidata, svojo izbiro pa obrazložil in na ta način rešil obstoječi postopek, tako da Ministrstvu za pravosodje ne bo treba objaviti še tretjega razpisa (in s tem blamirati celotne države). Tako bi predsednik republike v tem postopku omogočil uspešno potrditev kandidata v Državnem zboru in za takšno potezo ima tudi pravno podlago v mnenju Sodnega sveta, ki je vse prijavljene kandidate, glede na njihove strokovne kompetence, ocenil kot primerne za funkcijo sodnika v Luksemburgu. Pahor bi s takim predlogom še vedno ostal v mejah mnenja Sodnega sveta, ki je vsem kandidatom dal "enako" možnost, da postanejo kandidati za sodnika Sodišča EU.

 

 

"Najprimerneje bi bilo, če bi predsednik Pahor v predlog, ki ga bo predložil Državnemu zboru, vključil še kakšno dodatno kandidatko ali dodatnega kandidata, svojo izbiro pa obrazložil in na ta način rešil obstoječi postopek."

 

 

Poleg tega se predsednik republike na ta način ne bi zameril niti Sodnemu svetu niti najprimernejšima kandidatoma za opravljanje funkcije sodnika na Sodišču EU, ampak bi z elegantno rešitvijo omogočil, da Slovenija v Luksemburgu čimprej dobi novega sodnika, kar je brez dvoma v našem nacionalnem interesu. Zato je sedaj v prvi vrsti odgovornost na poslanskih skupinah, da zelo dobro pretehtajo kandidature in se pri predsedniku republike zavzamejo, da v predlog poleg Ilešiča in Preka vključi še druge(ga) kandidatke ali kandidate ter da to svojo suvereno odločitev tudi na kratko obrazloži. Poteza bi za predsednika Pahorja pred iztekom njegovega zadnjega mandata predstavljala zgolj formalnost, pri tem pa bi se lahko v celoti oprl na mnenje Sodnega sveta, ki mu tako rešitev izrecno dopušča.

 

Predsednik Pahor bi tako še pred iztekom svojega drugega in s tem zadnjega mandata lahko uspešno zaključil še en kandidacijski postopek. V primeru pa, da bi v Državni zbor poslal le kandidata, ki ne bi zbrala potrebnih 46 glasov, bi resno tvegal, da bi moralo Ministrstvo za pravosodje razpisati že tretji razpis za kandidata za sodnika v Luksemburgu, s postopkom pa bi se moral potem ukvarjati novi predsednik oziroma predsednica republike. Odhajajočega predsednika bi si tako zapomnili po še enem spodletelem postopku kadrovanja, česar si pa verjetno niti predsednik sam ne želi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
7
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
16
22.09.2022 23:00
Rusija ponovno močneje igra na karto zastraševanja Zahoda z možnostjo uporabe jedrskega orožja. Toda po uradni ruski jedrski ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
9
21.09.2022 21:35
Predsednik vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman je vsem štirim predsednikom oziroma trem ... Več.
Piše: Jože Dežman
Pakistan sides with China to escalate Azerbaijan-Armenia conflict
1
20.09.2022 20:00
The last few years have witnessed China actively promoting its Belt and Road Initiative (BRI) by wooing countries which can ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Nova vlada, stari problemi? Prioritete mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije, Zahodni Balkan in projekt COBISS.Net
2
14.09.2022 19:00
Predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Robert Golob na vseh mednarodnih srečanjih izpostavljata podporo Slovenije ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
China's invasion on Taiwan may soon become the question of time and opportunity
6
12.09.2022 22:00
China is behaving like a cornered cat after the stormy visit of US House Speaker Nancy Pelosi to Taiwan and that does not augur ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Balažic: Janković zastruplja prebivalce Moravške doline in jih spreminja v talce svoje sprevržene politike!
8
06.09.2022 19:00
Milan Balažic, nekdanji politik in diplomat, čigar partnerkaNina Krajniknamerava jeseni kandidirati na predsedniških volitvah, ... Več.
Piše: Uredništvo
Je skoraj izravnan proračun za letos 2022 res presenečenje, ali pa rezultat nerealnega načrtovanja 2,5 milijardnega primanjkljaja?
4
05.09.2022 22:00
Po dveh letih več kot trimilijardnega letnega proračunskega primanjkljaja so letošnja proračunska gibanja kar nekakšno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi suše so hidroelektrarne proizvedle toliko manj elektrike, da je Slovenija uvozila že četrtino vse porabljene elektrike
9
01.09.2022 19:00
Energenti so tema, ki ji zadnje čase namenjamo največ pozornosti. Na eni strani skrb glede zanesljivosti oskrbe, predvsem plina, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Putinovo milijardno zavezništvo z Indijo v orožju in tehnologijah
11
31.08.2022 21:00
Dva meseca pred začetkom tako imenovane posebne operacije v Ukrajini je Vladimir Putin z Indijo sklenil strateško, tržno in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kapitulacija Marte Kos in zadrega svobodnjakov ali kdor drugem očita streljanje kozlov, je lahko hitro žrtev lastnega napuha
18
30.08.2022 21:30
Po bolj ali manj pričakovani kapitulaciji Marte Kos je jasno, da se boj za predsedniško mesto bije med Natašo Pirc Musar in ... Več.
Piše: Uredništvo
Velemesto privilegijev: Ruski kolonialni imperij se začne in konča v Moskvi
20
26.08.2022 20:00
Ruska prestonica je v več pogledih velika anomalija, vojna v Ukrajini je to razkrila pred celim svetom. Apetiti ogromne Moskve, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China is utilizing bots on social media to influence opinions about Xinjiang
5
25.08.2022 20:00
The use of strategic data sources, such as public opinion mining of social media platforms headquartered in the United States, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Zahodni voditelji v zadnjih letih niso pokazali veliko odločnosti, da bi zmanjšali svojo odvisnost od energije avtoritarnih režimov."
12
21.08.2022 21:27
Politični voditelji seredno srečujejo z dilemo, ali ohraniti interese svojega naroda ali biti zvest moralnim normam pri ... Več.
Piše: T-Fai Yeung
Zima brez plina: Politika Evropske unije nas je pripeljala do točke, kjer morda ni več povratka
21
19.08.2022 22:50
V primeru Rusije in oskrbovanja z zemeljskim plinom bi se lahko politiki na lastno pobudo pustili podučiti še precej pred letom ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
8
15.08.2022 22:55
Frederick William Engdahl je konec julija na spletnem mediju Global Research objavil zelo provokativno analizo dogajanja na ... Več.
Piše: Frederick William Engdahl
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
16
12.08.2022 23:59
Novomeškega škofa Andreja Sajeta, ki je obenem tudi predsednik Slovenske škofovske konference, papež Frančišek prek svojega ... Več.
Piše: Uredništvo
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
7
11.08.2022 21:00
Chinas human rights record reaches new depths with the determination of what type of commercial activities can be pursued by the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
6
09.08.2022 22:30
Ruska pravoslavna cerkev je eden ključnih stebrov ideologije putinizma, ki vlada Rusiji zadnjih dvajset let. Vladimir Putin se ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
8
08.08.2022 22:22
Kaj za Slovenijo pomeni dvigovanje obrestnih mer v Združenih državah in Evropi kot odgovor na visoko inflacijo? Na osnovi ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.432
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.240
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.339
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.099
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.106
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 538
10/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 731