Komentar

Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?

Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi nekajkrat višji kot prejšnja leta. Za vladajočo koalicijo je ključno, da tudi v tako zaostrenih razmerah ohrani stabilnost in notranji mir, četudi bodo pritiski vsak dan močnejši, najmanj ena koalicijska stranka pa se bo z demagoškim populizmom poskušala odkupiti pred volivci zaradi naraščajočega nezadovoljstva. Najučinkovitejše orodje oblasti je v takšnih primerih preusmerjanje pozornosti. Naj se plebejci zravsajo zaradi nečesa, kar ne škoduje vladajoči nomenklaturi. 

18.09.2022 20:31
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   vlada   Robert Golob   oklepniki   SDS   svobodnjaki   NSi   NEK II   mediji   javnost   100 dni   Westinghouse   Covid-19

Fotoilustracija: portal+ / Katja Kodba (STA)

Robert Golob je ob stotih dneh vlade povedal, da se lahko pohvalijo z enim dosežkom; da so v politični in medijski prostor vnesli spoštljivo komuniciranje. No, pa tudi nekaj kulta osebnosti, če smo iskreni.

70 milijonov evrov t.i. skesnine, ker je kupec odstopil od pogodbe, bi bil škandal brez primere. Če bi šlo za kakšno multinacionalko ali - kot radi rečemo pri nas - zasebni sektor, seveda. V tem primeru bi padale glave, letele bi kazenske ovadbe in na koncu bi šel nekdo v zapor, ker je družbo oškodoval s svojim nevestnim delom, morda pa celo naklepno. V pogodbenem pravu obstaja institut dobrega gospodarja oziroma gospodarstvenika v bolj kvalificirani obliki. A ker večina ljudi še zdaj ni dojela v čem je kleč in ker je četrta veja oblasti izbrala samokastracijo, bo pri tem tudi ostalo. Oklepniki oziroma orožje je idealna materija za polarizacijo, ki ponovno poteka zgolj in samo na podlagi osebnih preferenc, medtem ko dejstva, logika in matematika niso pomembni. Morda bi plebs malo lažje razumel problem pogodbene kazni, če bi namesto tankov govorili o kruhu ali avtomobilih. Vendar nisem prepričan. Tisti, ki sledijo kultu osebnosti gospoda premierja, mu bodo verjeli tudi takrat, ko bo povedal, da ima Slovenija le še za dva tedna zalog premoga ...

 

V primeru oklepnikov nimamo opravka s kakšno multinacionalko ali zasebnim sektorjem, gre za politično odločitev. Nacionalni interes ni vreden nič. Nista pomembni niti kakovost in cena, šteje le to, da se prepreči realizacija posla, ki ga je sklenila druga politična stran(k)a. Kajti v vsaki normalni banana republiki je zgolj vladajoča struktura tista, ki lahko odloča o vsem in posledično lahko spreminja tudi stvari za nazaj. Gre za lastniško mentaliteto, ki je v Sloveniji na t.i. levici še nekoliko bolj prisotna kot na t.i. desnici. Kdor dobi volitve in sestavi vlado, postane lastnik države. Lahko počne vse, kar se mu zahoče, če mu le sodna in zakonodajna oblast ne mečeta preveč polen pod noge. Svobodnjaki doktorja Goloba imajo zaenkrat še srečo in niso naleteli na omembe vreden institucionalni odpor, kajti olajšanje zatiranega ljudstva po zlomu janšističnega režima je bilo tolikšno, da se odpustke novi vladi še zdaj deli brezplačno.

 

Ob 100. dneh vlade, ki so jo dominantni mediji in nova družbena elita obeležili kot nacionalni praznik, je v ušesih ostala edinole iskrena izjava premierja Roberta Goloba o spoštljivem komuniciranju. Povedal je, da se sicer ne morejo pohvaliti z ničemer posebej izstopajočim v teh stotih dneh, da pa so v slovenski prostor vnesli spoštljivo komuniciranje. Torej da ne žalijo več ljudi. Da javnost naslavljajo tako, kot se v normalni, urejeni državi spodobi.

 

Golob se (tokrat) ni zlagal. Drži, da se je njegova vlada - svojilni pridevnik so mediji ravno ob predstavitvi dosežkov na stoti dan vlade nekritično posvojili kot Vlada dr. Roberta Goloba - za razliko od predhodne v teh treh mesecih dejansko izogibala neprimernemu komuniciranju z mediji in javnostjo. Kar je treba pohvaliti. Obenem pa je treba povedati tudi to, da se tega bontona v koaliciji vsi ne držijo in da s političnimi nasprotniki (v opoziciji) in celo nekaterimi manj dominantnimi mediji, novinarji ali uredniki ne komunicirajo bistveno manj nespoštljivo, kot so se njihovi predhodniki na oblasti obnašali do nenaklonjenih medijev, novinarjev in urednikov. Desničarji, janšisti, fašisti in vsi drugi, ki so postali sinonim prejšnje oblasti, v novih razmerah, ko je zavladala svoboda, niso povsem izenačeni z "normalnimi ljudmi".

 

 

"Vlada dr. Roberta Goloba se je za razliko od predhodne v prvih treh mesecih po izvolitvi dejansko izogibala neprimernemu komuniciranju z mediji ali javnostjo."

 

 

Vlada dr. Roberta Goloba nam je skratka prijazno priskočila na pomoč s svojo iskrenostjo pri ugotovitvi, da je največji dosežek novih oblastnikov to, da nas ne zmerjajo več. Da nam vsaj na retorični ravni ne razkrivajo, kaj si mislijo o nas. Resda je to tudi edini dosežek te vlade doslej, ampak zagotovo se bodo potrudili in nas v prihodnjih mesecih in letih razveselili z višjimi davki in drugimi dajatvami, saj bo državno blagajno treba napolniti, ko bo dokončno presahnil helikopterski denar 

 

Vlada dr. Roberta Goloba nas za razliko od janšistov tudi ne posiljuje več s kovidno represijo. V bistvu se svobodnjaki ne vmeševajo več v nič; lahko bi nas vsak dan strašili s sedmim ali osmim valom Covid-19, ki trka na vrata in je odgovoren za več tisoč novih dnevnih okužb, pa tega ne delajo. Namesto tega nas puščajo svobodne, da se sami odločamo, ali nas bo skrbelo zdravje in bomo ravnali samozaščitno, ali pa bomo živeli tako, kot da je vse skupaj malce hujša gripa, svetovna zarota farmacevtskih multinacionalk (big pharma) ...

 

Razkorak med bivšimi in sedanjimi je občuten, ko gre za komuniciranje. Nobene razlike pa ni, ko gre za kadrovanje. Nobene. Vprašanje je celo, če niso svobodnjaki bolj neprizanesljivi in temeljiti. Argumentacija je nepomembna, saj sta samostalnik stroka oziroma pridevnik strokoven v tej državi vredna približno toliko kot beseda vrednota. Torej nič. Razvrednotena, posiljena, ponižana in zasmehovana stroka si dolgo dolgo ne bo opomogla od posilstva politike. Na žalost predstavniki stroke večinoma še vedno niso dojeli, kaj se jim je zgodilo.

 

V teh dneh je edini, ki se mu smeji, predsednik vlade. Populistična vojna okoli kupovanja oklepnikov, odstopa od pogodbe, plačevanja pogodbene kazni, iskanja alternative, ki zagotovo ne bo cenejša, ga prav nič ne gane. Pravzaprav ga vse to zanima približno toliko kot kultura ali zunanja politika. Torej skoraj nič. Njegova osredotočenost velja energetiki, konkretneje jedrski energiji. Pospešitev projekta NEK II je ključna za premierjevo agendo; Slovenija mora doseči ustrezno politično in družbeno soglasje glede čimprejšnje investicije v drugi blok Nuklearne elektrarne Krško. V parlamentu ne bi smelo biti težav, sploh ker je opozicija (SDS, NSi) podobnih pogledov, nadejajo pa se tudi ugodnih finančnih posledic (zase). V javnosti bo treba malce delati, da ne bo presenečenj, vendar neke posebne zaskrbljenosti ni.  Westinghouse mora poslati ponudbo, ki bo sprejemljiva. Med 5 in 6 milijardami evrov, idealno bi bilo nekje vmes.

 

Strošek izgradnje drugega bloka krške nuklearke bo osrednji infrastrukturni projekt Golobove vlade in razmere na trgu energentov so voda na ta mlin. Zdaj pa pride še tisto, kar je ključno za razumevanje tega "nacionalnega projekta" in razloga za Golobovo politično udejstvovanje: provizije. Na tem mestu bom raje zaključil. In kot opombo navedel, da so provizije pri takšnih poslih med 6 in 10 odstotki nekaj povsem običajnega. Zdaj pa si sami predstavljajte, kaj vse se lahko v Sloveniji "kupi" za pol milijarde evrov.

 

Dobesedno vse.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.497
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.077
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.229
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.635
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.157
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.012
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 884
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 550
09/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.895
10/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.287