Komentar

Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?

Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi nekajkrat višji kot prejšnja leta. Za vladajočo koalicijo je ključno, da tudi v tako zaostrenih razmerah ohrani stabilnost in notranji mir, četudi bodo pritiski vsak dan močnejši, najmanj ena koalicijska stranka pa se bo z demagoškim populizmom poskušala odkupiti pred volivci zaradi naraščajočega nezadovoljstva. Najučinkovitejše orodje oblasti je v takšnih primerih preusmerjanje pozornosti. Naj se plebejci zravsajo zaradi nečesa, kar ne škoduje vladajoči nomenklaturi. 

18.09.2022 20:31
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   vlada   Robert Golob   oklepniki   SDS   svobodnjaki   NSi   NEK II   mediji   javnost   100 dni   Westinghouse   Covid-19

Fotoilustracija: portal+ / Katja Kodba (STA)

Robert Golob je ob stotih dneh vlade povedal, da se lahko pohvalijo z enim dosežkom; da so v politični in medijski prostor vnesli spoštljivo komuniciranje. No, pa tudi nekaj kulta osebnosti, če smo iskreni.

70 milijonov evrov t.i. skesnine, ker je kupec odstopil od pogodbe, bi bil škandal brez primere. Če bi šlo za kakšno multinacionalko ali - kot radi rečemo pri nas - zasebni sektor, seveda. V tem primeru bi padale glave, letele bi kazenske ovadbe in na koncu bi šel nekdo v zapor, ker je družbo oškodoval s svojim nevestnim delom, morda pa celo naklepno. V pogodbenem pravu obstaja institut dobrega gospodarja oziroma gospodarstvenika v bolj kvalificirani obliki. A ker večina ljudi še zdaj ni dojela v čem je kleč in ker je četrta veja oblasti izbrala samokastracijo, bo pri tem tudi ostalo. Oklepniki oziroma orožje je idealna materija za polarizacijo, ki ponovno poteka zgolj in samo na podlagi osebnih preferenc, medtem ko dejstva, logika in matematika niso pomembni. Morda bi plebs malo lažje razumel problem pogodbene kazni, če bi namesto tankov govorili o kruhu ali avtomobilih. Vendar nisem prepričan. Tisti, ki sledijo kultu osebnosti gospoda premierja, mu bodo verjeli tudi takrat, ko bo povedal, da ima Slovenija le še za dva tedna zalog premoga ...

 

V primeru oklepnikov nimamo opravka s kakšno multinacionalko ali zasebnim sektorjem, gre za politično odločitev. Nacionalni interes ni vreden nič. Nista pomembni niti kakovost in cena, šteje le to, da se prepreči realizacija posla, ki ga je sklenila druga politična stran(k)a. Kajti v vsaki normalni banana republiki je zgolj vladajoča struktura tista, ki lahko odloča o vsem in posledično lahko spreminja tudi stvari za nazaj. Gre za lastniško mentaliteto, ki je v Sloveniji na t.i. levici še nekoliko bolj prisotna kot na t.i. desnici. Kdor dobi volitve in sestavi vlado, postane lastnik države. Lahko počne vse, kar se mu zahoče, če mu le sodna in zakonodajna oblast ne mečeta preveč polen pod noge. Svobodnjaki doktorja Goloba imajo zaenkrat še srečo in niso naleteli na omembe vreden institucionalni odpor, kajti olajšanje zatiranega ljudstva po zlomu janšističnega režima je bilo tolikšno, da se odpustke novi vladi še zdaj deli brezplačno.

 

Ob 100. dneh vlade, ki so jo dominantni mediji in nova družbena elita obeležili kot nacionalni praznik, je v ušesih ostala edinole iskrena izjava premierja Roberta Goloba o spoštljivem komuniciranju. Povedal je, da se sicer ne morejo pohvaliti z ničemer posebej izstopajočim v teh stotih dneh, da pa so v slovenski prostor vnesli spoštljivo komuniciranje. Torej da ne žalijo več ljudi. Da javnost naslavljajo tako, kot se v normalni, urejeni državi spodobi.

 

Golob se (tokrat) ni zlagal. Drži, da se je njegova vlada - svojilni pridevnik so mediji ravno ob predstavitvi dosežkov na stoti dan vlade nekritično posvojili kot Vlada dr. Roberta Goloba - za razliko od predhodne v teh treh mesecih dejansko izogibala neprimernemu komuniciranju z mediji in javnostjo. Kar je treba pohvaliti. Obenem pa je treba povedati tudi to, da se tega bontona v koaliciji vsi ne držijo in da s političnimi nasprotniki (v opoziciji) in celo nekaterimi manj dominantnimi mediji, novinarji ali uredniki ne komunicirajo bistveno manj nespoštljivo, kot so se njihovi predhodniki na oblasti obnašali do nenaklonjenih medijev, novinarjev in urednikov. Desničarji, janšisti, fašisti in vsi drugi, ki so postali sinonim prejšnje oblasti, v novih razmerah, ko je zavladala svoboda, niso povsem izenačeni z "normalnimi ljudmi".

 

 

"Vlada dr. Roberta Goloba se je za razliko od predhodne v prvih treh mesecih po izvolitvi dejansko izogibala neprimernemu komuniciranju z mediji ali javnostjo."

 

 

Vlada dr. Roberta Goloba nam je skratka prijazno priskočila na pomoč s svojo iskrenostjo pri ugotovitvi, da je največji dosežek novih oblastnikov to, da nas ne zmerjajo več. Da nam vsaj na retorični ravni ne razkrivajo, kaj si mislijo o nas. Resda je to tudi edini dosežek te vlade doslej, ampak zagotovo se bodo potrudili in nas v prihodnjih mesecih in letih razveselili z višjimi davki in drugimi dajatvami, saj bo državno blagajno treba napolniti, ko bo dokončno presahnil helikopterski denar 

 

Vlada dr. Roberta Goloba nas za razliko od janšistov tudi ne posiljuje več s kovidno represijo. V bistvu se svobodnjaki ne vmeševajo več v nič; lahko bi nas vsak dan strašili s sedmim ali osmim valom Covid-19, ki trka na vrata in je odgovoren za več tisoč novih dnevnih okužb, pa tega ne delajo. Namesto tega nas puščajo svobodne, da se sami odločamo, ali nas bo skrbelo zdravje in bomo ravnali samozaščitno, ali pa bomo živeli tako, kot da je vse skupaj malce hujša gripa, svetovna zarota farmacevtskih multinacionalk (big pharma) ...

 

Razkorak med bivšimi in sedanjimi je občuten, ko gre za komuniciranje. Nobene razlike pa ni, ko gre za kadrovanje. Nobene. Vprašanje je celo, če niso svobodnjaki bolj neprizanesljivi in temeljiti. Argumentacija je nepomembna, saj sta samostalnik stroka oziroma pridevnik strokoven v tej državi vredna približno toliko kot beseda vrednota. Torej nič. Razvrednotena, posiljena, ponižana in zasmehovana stroka si dolgo dolgo ne bo opomogla od posilstva politike. Na žalost predstavniki stroke večinoma še vedno niso dojeli, kaj se jim je zgodilo.

 

V teh dneh je edini, ki se mu smeji, predsednik vlade. Populistična vojna okoli kupovanja oklepnikov, odstopa od pogodbe, plačevanja pogodbene kazni, iskanja alternative, ki zagotovo ne bo cenejša, ga prav nič ne gane. Pravzaprav ga vse to zanima približno toliko kot kultura ali zunanja politika. Torej skoraj nič. Njegova osredotočenost velja energetiki, konkretneje jedrski energiji. Pospešitev projekta NEK II je ključna za premierjevo agendo; Slovenija mora doseči ustrezno politično in družbeno soglasje glede čimprejšnje investicije v drugi blok Nuklearne elektrarne Krško. V parlamentu ne bi smelo biti težav, sploh ker je opozicija (SDS, NSi) podobnih pogledov, nadejajo pa se tudi ugodnih finančnih posledic (zase). V javnosti bo treba malce delati, da ne bo presenečenj, vendar neke posebne zaskrbljenosti ni.  Westinghouse mora poslati ponudbo, ki bo sprejemljiva. Med 5 in 6 milijardami evrov, idealno bi bilo nekje vmes.

 

Strošek izgradnje drugega bloka krške nuklearke bo osrednji infrastrukturni projekt Golobove vlade in razmere na trgu energentov so voda na ta mlin. Zdaj pa pride še tisto, kar je ključno za razumevanje tega "nacionalnega projekta" in razloga za Golobovo politično udejstvovanje: provizije. Na tem mestu bom raje zaključil. In kot opombo navedel, da so provizije pri takšnih poslih med 6 in 10 odstotki nekaj povsem običajnega. Zdaj pa si sami predstavljajte, kaj vse se lahko v Sloveniji "kupi" za pol milijarde evrov.

 

Dobesedno vse.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.432
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.240
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.339
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.099
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.106
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 538
10/
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
Andraž Šest
Ogledov: 731