Komentar

Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?

Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi nekajkrat višji kot prejšnja leta. Za vladajočo koalicijo je ključno, da tudi v tako zaostrenih razmerah ohrani stabilnost in notranji mir, četudi bodo pritiski vsak dan močnejši, najmanj ena koalicijska stranka pa se bo z demagoškim populizmom poskušala odkupiti pred volivci zaradi naraščajočega nezadovoljstva. Najučinkovitejše orodje oblasti je v takšnih primerih preusmerjanje pozornosti. Naj se plebejci zravsajo zaradi nečesa, kar ne škoduje vladajoči nomenklaturi. 

18.09.2022 20:31
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   vlada   Robert Golob   oklepniki   SDS   svobodnjaki   NSi   NEK II   mediji   javnost   100 dni   Westinghouse   Covid-19

Fotoilustracija: portal+ / Katja Kodba (STA)

Robert Golob je ob stotih dneh vlade povedal, da se lahko pohvalijo z enim dosežkom; da so v politični in medijski prostor vnesli spoštljivo komuniciranje. No, pa tudi nekaj kulta osebnosti, če smo iskreni.

70 milijonov evrov t.i. skesnine, ker je kupec odstopil od pogodbe, bi bil škandal brez primere. Če bi šlo za kakšno multinacionalko ali - kot radi rečemo pri nas - zasebni sektor, seveda. V tem primeru bi padale glave, letele bi kazenske ovadbe in na koncu bi šel nekdo v zapor, ker je družbo oškodoval s svojim nevestnim delom, morda pa celo naklepno. V pogodbenem pravu obstaja institut dobrega gospodarja oziroma gospodarstvenika v bolj kvalificirani obliki. A ker večina ljudi še zdaj ni dojela v čem je kleč in ker je četrta veja oblasti izbrala samokastracijo, bo pri tem tudi ostalo. Oklepniki oziroma orožje je idealna materija za polarizacijo, ki ponovno poteka zgolj in samo na podlagi osebnih preferenc, medtem ko dejstva, logika in matematika niso pomembni. Morda bi plebs malo lažje razumel problem pogodbene kazni, če bi namesto tankov govorili o kruhu ali avtomobilih. Vendar nisem prepričan. Tisti, ki sledijo kultu osebnosti gospoda premierja, mu bodo verjeli tudi takrat, ko bo povedal, da ima Slovenija le še za dva tedna zalog premoga ...

 

V primeru oklepnikov nimamo opravka s kakšno multinacionalko ali zasebnim sektorjem, gre za politično odločitev. Nacionalni interes ni vreden nič. Nista pomembni niti kakovost in cena, šteje le to, da se prepreči realizacija posla, ki ga je sklenila druga politična stran(k)a. Kajti v vsaki normalni banana republiki je zgolj vladajoča struktura tista, ki lahko odloča o vsem in posledično lahko spreminja tudi stvari za nazaj. Gre za lastniško mentaliteto, ki je v Sloveniji na t.i. levici še nekoliko bolj prisotna kot na t.i. desnici. Kdor dobi volitve in sestavi vlado, postane lastnik države. Lahko počne vse, kar se mu zahoče, če mu le sodna in zakonodajna oblast ne mečeta preveč polen pod noge. Svobodnjaki doktorja Goloba imajo zaenkrat še srečo in niso naleteli na omembe vreden institucionalni odpor, kajti olajšanje zatiranega ljudstva po zlomu janšističnega režima je bilo tolikšno, da se odpustke novi vladi še zdaj deli brezplačno.

 

Ob 100. dneh vlade, ki so jo dominantni mediji in nova družbena elita obeležili kot nacionalni praznik, je v ušesih ostala edinole iskrena izjava premierja Roberta Goloba o spoštljivem komuniciranju. Povedal je, da se sicer ne morejo pohvaliti z ničemer posebej izstopajočim v teh stotih dneh, da pa so v slovenski prostor vnesli spoštljivo komuniciranje. Torej da ne žalijo več ljudi. Da javnost naslavljajo tako, kot se v normalni, urejeni državi spodobi.

 

Golob se (tokrat) ni zlagal. Drži, da se je njegova vlada - svojilni pridevnik so mediji ravno ob predstavitvi dosežkov na stoti dan vlade nekritično posvojili kot Vlada dr. Roberta Goloba - za razliko od predhodne v teh treh mesecih dejansko izogibala neprimernemu komuniciranju z mediji in javnostjo. Kar je treba pohvaliti. Obenem pa je treba povedati tudi to, da se tega bontona v koaliciji vsi ne držijo in da s političnimi nasprotniki (v opoziciji) in celo nekaterimi manj dominantnimi mediji, novinarji ali uredniki ne komunicirajo bistveno manj nespoštljivo, kot so se njihovi predhodniki na oblasti obnašali do nenaklonjenih medijev, novinarjev in urednikov. Desničarji, janšisti, fašisti in vsi drugi, ki so postali sinonim prejšnje oblasti, v novih razmerah, ko je zavladala svoboda, niso povsem izenačeni z "normalnimi ljudmi".

 

 

"Vlada dr. Roberta Goloba se je za razliko od predhodne v prvih treh mesecih po izvolitvi dejansko izogibala neprimernemu komuniciranju z mediji ali javnostjo."

 

 

Vlada dr. Roberta Goloba nam je skratka prijazno priskočila na pomoč s svojo iskrenostjo pri ugotovitvi, da je največji dosežek novih oblastnikov to, da nas ne zmerjajo več. Da nam vsaj na retorični ravni ne razkrivajo, kaj si mislijo o nas. Resda je to tudi edini dosežek te vlade doslej, ampak zagotovo se bodo potrudili in nas v prihodnjih mesecih in letih razveselili z višjimi davki in drugimi dajatvami, saj bo državno blagajno treba napolniti, ko bo dokončno presahnil helikopterski denar 

 

Vlada dr. Roberta Goloba nas za razliko od janšistov tudi ne posiljuje več s kovidno represijo. V bistvu se svobodnjaki ne vmeševajo več v nič; lahko bi nas vsak dan strašili s sedmim ali osmim valom Covid-19, ki trka na vrata in je odgovoren za več tisoč novih dnevnih okužb, pa tega ne delajo. Namesto tega nas puščajo svobodne, da se sami odločamo, ali nas bo skrbelo zdravje in bomo ravnali samozaščitno, ali pa bomo živeli tako, kot da je vse skupaj malce hujša gripa, svetovna zarota farmacevtskih multinacionalk (big pharma) ...

 

Razkorak med bivšimi in sedanjimi je občuten, ko gre za komuniciranje. Nobene razlike pa ni, ko gre za kadrovanje. Nobene. Vprašanje je celo, če niso svobodnjaki bolj neprizanesljivi in temeljiti. Argumentacija je nepomembna, saj sta samostalnik stroka oziroma pridevnik strokoven v tej državi vredna približno toliko kot beseda vrednota. Torej nič. Razvrednotena, posiljena, ponižana in zasmehovana stroka si dolgo dolgo ne bo opomogla od posilstva politike. Na žalost predstavniki stroke večinoma še vedno niso dojeli, kaj se jim je zgodilo.

 

V teh dneh je edini, ki se mu smeji, predsednik vlade. Populistična vojna okoli kupovanja oklepnikov, odstopa od pogodbe, plačevanja pogodbene kazni, iskanja alternative, ki zagotovo ne bo cenejša, ga prav nič ne gane. Pravzaprav ga vse to zanima približno toliko kot kultura ali zunanja politika. Torej skoraj nič. Njegova osredotočenost velja energetiki, konkretneje jedrski energiji. Pospešitev projekta NEK II je ključna za premierjevo agendo; Slovenija mora doseči ustrezno politično in družbeno soglasje glede čimprejšnje investicije v drugi blok Nuklearne elektrarne Krško. V parlamentu ne bi smelo biti težav, sploh ker je opozicija (SDS, NSi) podobnih pogledov, nadejajo pa se tudi ugodnih finančnih posledic (zase). V javnosti bo treba malce delati, da ne bo presenečenj, vendar neke posebne zaskrbljenosti ni.  Westinghouse mora poslati ponudbo, ki bo sprejemljiva. Med 5 in 6 milijardami evrov, idealno bi bilo nekje vmes.

 

Strošek izgradnje drugega bloka krške nuklearke bo osrednji infrastrukturni projekt Golobove vlade in razmere na trgu energentov so voda na ta mlin. Zdaj pa pride še tisto, kar je ključno za razumevanje tega "nacionalnega projekta" in razloga za Golobovo politično udejstvovanje: provizije. Na tem mestu bom raje zaključil. In kot opombo navedel, da so provizije pri takšnih poslih med 6 in 10 odstotki nekaj povsem običajnega. Zdaj pa si sami predstavljajte, kaj vse se lahko v Sloveniji "kupi" za pol milijarde evrov.

 

Dobesedno vse.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.435
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.643
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.592
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.796
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.779
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.398
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.568
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.065
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.359
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.427