Komentar

Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo

Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko revolucijo pokopali v smislu, da ti narodi niso zaobjeli demokratičnih vrednot in liberalizma v vsem svojem sijaju. Pokopali so jo tudi tisti najmanj liberalni, tisti ki so upali na vzpon marksističnih vzgibov lokalne populacije. Pokopal jo je Erdogan, ki si je želel ustvariti nekakšen neosultanat. Kako je arabska pomlad minila v Egiptu, kaj se je v resnici zgodilo v državah okoli Egipta, piše Andraž Šest, naš novi sodelavec iz Bližnjega vzhoda.

21.09.2022 10:00
Piše: Andraž Šest
Ključne besede:   Andraž Šest   Egipt   Mubarak   arabska pomlad   Sisi   Muslimanska bratovščina   Zaliv   Kairo   Al Kajda   Islamska država   COP27   Mosi   Evropska unija

Arabska pomlad v Egiptu je na koncu na oblast vrnila - vojsko. Danes ima vojska popolno oblast in njena moč še narašča. Vojska ima moč nad gospodarstvom, politiko in kulturo.

Tik pred egiptovsko revolucijo, tam okoli Novega leta, sem sedel s prijateljem v restavraciji na Zamaleku, kjer sem mu namignil, da zna priti v Egiptu do podobnega upora kot v Tuniziji. Rekel je: "Nikoli! V Egiptu to ni možno!" Teden dni kasneje je počilo. Revolucijo lahko začutiš, spomnil sem se obdobja tik pred slovensko osamosvojitvijo in v Egiptu sem imel podoben občutek. Predsednika Mubaraka so odpeljali, ne bom rekel na smetišče zgodovine, ampak bolj v letovišče, kjer je zaključil življenjsko pot v prelepi vili na čudoviti plaži Sharm El Sheikha.

 

Mubarak je sprva želel ostati, toda bil je odstopljen. Dobil je ponudbo, ki je ni mogel zavrniti. Mubarak je bil žrtveno jagnje egiptovske vojske, ki ga je žrtvovala za nadaljno vladavino v Egiptu. On je bil tisti, ki je nekoliko odprl vrata civilnemu delu prebivalstva. Zelo verjetno vrat ni odprl iz liberalnih vzgibov, ampak zaradi pritiskov interesnih skupin, od poslovnežev, sindikatov in celo civilnih organizacij - vse do Muslimanske bratovščine. Uspešno je vodil politiko ustvarjanja sporov med njimi, enkrat podpiral ene, drugič druge ter pripravljal teren za prevzem oblasti s strani njegovih sinov.

 

Pustimo ob strani, da Mubarakova sinova nista uživala posebne popularnosti med ljudstvom, ampak sta imela hudo težavo, vsaj kot je to videla vojska – bila sta civilista. Vojska je vedela, da če pride na oblast civilist, potem je lahko z njihovo vladavino konec. Arabska pomlad je ponudila priložnost za odstranitev Mubaraka. Vojska je odigrala izjemno partijo šaha, kjer je ljudstvu podala roko in razglasila, da ne bodo topovskih cevi nikoli obrnili proti njim ter pozvala Mubaraka k odstopu. Mubarak je dobil ponudbo, se preselil v obmorsko vilo, sinova Gamala in Alaaja so za kratek čas zaprli - in ljudstvo je bilo srečno.

 

Potem so prišle obljubljene volitve, kjer vojska ni mogla dovoliti, da bi morda zmagal civilist. Kakšen smisel bi potem imela odstranitev Mubaraka? Nasproti sta si stala Morsi iz Muslimanske bratovščine in bivši predsednik vlade Šafik. Muslimanska bratovščina je bila med revolucijo več ali manj stranska opazovalka in je v šoku spremljala, kako jih je revolucija obšla, medtem ko so desetletja načrtovali svojo revolucijo. Podobno kot je Lenina zaobšla februarska revolucija. Toda ponudila se je priložnost stoletja. Vojska ni želela podpreti Šafika, ki je imel s svojim liberalnim nastopom ideje o opolnomočenju civilne družbe, kar je bilo za vojsko popolnoma nesprejemljivo. Zato so javno podprli Muslimansko bratovščino, ki zelo verjetno ne bi zmagala brez podpore vojske in milijonov, ki so jih dobivali iz Turčije, Katarja in Irana. Vojska je zelo dobro poznala bratovščino, s pomočjo katere je na ta oblast prišla že leta 1952, toda le za kratek čas, saj je vojska Muslimanski bratovščini hitro in na grob način pokazala vrata. Toda sodelovanje med vojsko in bratovščino se nikoli ni zares končalo, saj se je nadaljevalo tako pod Sadatom kot Mubarakom.

 

Muslimanski bratje nikakor niso začeli vladati taktno, ampak so nastopili kot buldožer na steroidih. Morda bi jim uspelo trajno ostati na oblasti, če bi znali namestiti sebi naklonjene generale in si vzeti nekaj let za prevzem vseh funkcij v državi. Današnji predsednik Sisi je bil na primer popolna neznanka v tistem času in nihče ni vedel, kam se nagiba. Muslimanski bratje so začeli menjavati direktorje državnih podjetij, čez noč so zamenjali zalivske zaveznike za Turke, Irance in Katarce, kar je predstavljalo regionalni šok, prevzemali so vpliv v podjetjih, kjer ima moč vojska, na primer v hotelirstvu, energiji, vodnih virih, itd., kar je bil za vojsko Ne! z veliko začetnico. Še huje, začeli so menjavati guvernerje provinc in šefe regionalnih oddelkov policije in carine. Ne pozabimo, da v provincah vladajo družine, ki imajo natančno razdeljene fevde, vse družine pa vladajo v sinergiji z vojsko. Če velja dogovor, da neka družina upravlja v določeni provinci s policijo, druga ima guvernerja, tretja pa generala, potem se takšen dogovor ne krši, ne glede na to, ali je dotična oseba sicer podpornik vojaške, civilne ali islamistične uprave. Muslimanski bratje so želeli prevzeti oblast v čim krajšem času in jasno je bilo, da vojska seveda tega ne bo nikoli dopustila.

  

Vojska je uspešno nadaljevala začeto partijo šaha. Nezadovoljstvo nad Muslimansko bratovščino je raslo iz dneva v dan in tako se je ponudila še ena priložnost - tokrat za dokončni prevzem oblasti. Vojska je vedela, da je verjetno več kot polovica prebivalstva nezadovoljna z Morsijem, imeli so trdno podporo iz Zaliva, z izjemo Katarja seveda. Ne glede na retoriko iz Zahoda, kjer so javno države sicer pozivale k spoštovanju volilnega rezultata, je bila vojska prepričana, da po odhodu Muslimanske bratovščine zahodne države ne bodo točile solz; predvsem po tistem ne, ko je prišla obljuba, da bo Egipt preprečeval preboj afriških migrantov v Evropsko unijo. Vojska je s protesti leta 2013 ponovno prevzela oblast, sledili sta dve leti bojev in protestov z nekaj tisoč mrtvimi in teroristično grožnjo skrajnih islamistov, ki je še danes prisotna na Sinaju.

 

Tako se je v Egiptu sklenil krog in delno nazaj pripeljal leto 1952, kjer ima vojska popolno oblast in njena moč še narašča. Vojska ima moč nad gospodarstvom, politiko in kulturo. Ob ponovnem totalnem prevzemu oblasti se je zavedala, da ima ljudstvo dovolj revolucij in mrtvih ter najmanj, kar si želijo, je sirski scenarij. Egipt je pod novo oblastjo takoj dobil podporo Zaliva, brez Katarcev seveda, s katerimi so šele letos obnovili odnose.

 

 

***

 

Kako naprej? Vojska se je z vso silo vrgla v prenovo države in jo ima namen tržiti kot regijski energetski center, kot zeleni energetski center. Egipt postaja med največjimi proizvajalci solarne in vetrne energije, kjer so od zalivskih držav do Japonske investirali že na desetine milijard dolarjev. Egipt je sklenil z EU pogodbe za prodajo LNG, prizadeva pa si postati med vodilnimi proizvajalci zelenega vodika.

 

Egipt resnično ogromno stavi na letošnjo klimatsko konferenco COP27, kjer si želi postati referenčna država v Afriki za financiranje zelenih investicij. Ne le to, v sedmih letih bo Egipt povezan s hitro železnico, kar predstavlja najvišjo pogodbo, ki jo je sklenil Siemens v zgodovini podjetja. Toda po drugi strani ima Egipt plejado nesmiselnih investicij, ki so luknje brez dna in požirajo na desetine milijard dolarjev. Gradnja v zadnjih letih spominja na kitajsko gradnjo mest, v katera nihče noče. Eno izmed takšnih je Novo glavno mesto Kairo, ki so ga začeli graditi sredi puščave in je neusahljivi požiralnik denarja. Potem so tu omejitve uvoza, ki so produkt politike samozadostnosti, rezultat pa so vrtoglave cene in velikokrat pomanjkanje izdelkov. Inflacija je vedno višja, ravno tako zadolženost, prebivalstvo se vedno težje prebija skozi mesec.

 

Egipt dirka s časom in upanjem, da jim bo energetski preboj in nove tehnološke investicije tujih držav pomagajo pri dodani vrednosti in višjem izvozu. Jasno pa je tudi, da brez zmanjšanja vpliva vojske, državnih monopolov, korupcije, tisočih licenc in zakonov, zapletene birokracije ter zmanjšanja vrednosti valute ne bo šlo.

 

Toda Egipt ne sme propasti, Egipt je država, ki je too big to fail. Dobesedno. Nihče noče državljanske vojne na robu Mediterana, ki bi se lahko prelila v ostale države v regiji. Evropa noče novih beguncev, predvsem iz države, ki ima preko 100 milijonov prebivalstva. Zaliv noče izgubiti zaveznika in tvegati iranskega vmešavanja iz vzhoda in zahoda. Pomislite, da bi lahko Egipt pod Muslimansko bratovščino izsiljeval trgovski prehod preko Rdečega morja, kar bi Zaliv spravilo na kolena.

 

Na koncu, islamistična teroristična grožnja je še vedno zelo živa. Al Kajda in Islamska država še vedno delujeta na Sinaju in imata verjetno mnogo spečih celic po Kairu. Nihče si ne bi želel nove islamistične grožnje na vratih Evrope. Zato Egipt dobiva milijarde od držav, ki si resnično ne želijo njegovega propada, zraven pa lahko še kaj zaslužijo. Savdijci, Emirati, Katarci, s katerimi so po novem prijatelji, Evropejci, Američani, Kitajci, Japonci, Korejci in ostali so investirali več deset milijard evrov v Egipt.

  

Tako je vojska odigrala še eno uspešno partijo šaha. Zavedajo se, da bi razpad sistema prinesel preveliko varnostno tveganje, ki ga nihče noče in bi imel neslutene posledice za regijo in za svet. Poleg tega pa imajo države in velika podjetja iz celega sveta investiranega toliko denarja v Egiptu, da si ne morejo privoščiti scenarija Lehman Brothers na državni ravni. Zato investirajo vedno več. Toda vojska igra partijo, ki se je ne da končati in je večna. Vsak avtoritarni režim vedno hodi po robu. Nikoli ne vemo, kaj in kdaj ga lahko iztiri, redko pa velik dogodek doma, kjer se nezadovoljstvo kopiči leta ali desetletja. Ponavadi gre za prikrito grožnjo režimu, ki se je ne da prepoznati – nazadnje je bil takšen samozažig uličnega prodajalca v Tuniziji decembra 2010. Ki je sprožil arabsko pomlad ...

 

Andraž Šest je slovenski poslovnež, ki dela in živi v Kairu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
29
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
PR-okracija*
15
14.04.2023 20:36
Po afriški diplomatski ofenzivi, PR-ovskem debaklu, v katerem je predsednica Državnega zbora na obisku v državi, ki ne priznava ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ljubljani za konec tedna prevladuje kokain, v Mariboru pa ekstazi
14
13.04.2023 19:00
Čistost cestnega kokaina se v zadnjih letih povečuje, kar pomeni, da je na črnem trgu veliko kokaina in da je tudi povpraševanje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.080
02/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.784
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.455
04/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.217
05/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 919
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 857
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 915
08/
Hočete ekstremiste? Sova vam jih prikriva ali morda celo ščiti, Portal Plus jih razkriva!
Kizo
Ogledov: 33.850
09/
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
Tomi Dimitrovski
Ogledov: 689
10/
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.249