Komentar

Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo

Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko revolucijo pokopali v smislu, da ti narodi niso zaobjeli demokratičnih vrednot in liberalizma v vsem svojem sijaju. Pokopali so jo tudi tisti najmanj liberalni, tisti ki so upali na vzpon marksističnih vzgibov lokalne populacije. Pokopal jo je Erdogan, ki si je želel ustvariti nekakšen neosultanat. Kako je arabska pomlad minila v Egiptu, kaj se je v resnici zgodilo v državah okoli Egipta, piše Andraž Šest, naš novi sodelavec iz Bližnjega vzhoda.

21.09.2022 10:00
Piše: Andraž Šest
Ključne besede:   Andraž Šest   Egipt   Mubarak   arabska pomlad   Sisi   Muslimanska bratovščina   Zaliv   Kairo   Al Kajda   Islamska država   COP27   Mosi   Evropska unija

Arabska pomlad v Egiptu je na koncu na oblast vrnila - vojsko. Danes ima vojska popolno oblast in njena moč še narašča. Vojska ima moč nad gospodarstvom, politiko in kulturo.

Tik pred egiptovsko revolucijo, tam okoli Novega leta, sem sedel s prijateljem v restavraciji na Zamaleku, kjer sem mu namignil, da zna priti v Egiptu do podobnega upora kot v Tuniziji. Rekel je: "Nikoli! V Egiptu to ni možno!" Teden dni kasneje je počilo. Revolucijo lahko začutiš, spomnil sem se obdobja tik pred slovensko osamosvojitvijo in v Egiptu sem imel podoben občutek. Predsednika Mubaraka so odpeljali, ne bom rekel na smetišče zgodovine, ampak bolj v letovišče, kjer je zaključil življenjsko pot v prelepi vili na čudoviti plaži Sharm El Sheikha.

 

Mubarak je sprva želel ostati, toda bil je odstopljen. Dobil je ponudbo, ki je ni mogel zavrniti. Mubarak je bil žrtveno jagnje egiptovske vojske, ki ga je žrtvovala za nadaljno vladavino v Egiptu. On je bil tisti, ki je nekoliko odprl vrata civilnemu delu prebivalstva. Zelo verjetno vrat ni odprl iz liberalnih vzgibov, ampak zaradi pritiskov interesnih skupin, od poslovnežev, sindikatov in celo civilnih organizacij - vse do Muslimanske bratovščine. Uspešno je vodil politiko ustvarjanja sporov med njimi, enkrat podpiral ene, drugič druge ter pripravljal teren za prevzem oblasti s strani njegovih sinov.

 

Pustimo ob strani, da Mubarakova sinova nista uživala posebne popularnosti med ljudstvom, ampak sta imela hudo težavo, vsaj kot je to videla vojska – bila sta civilista. Vojska je vedela, da če pride na oblast civilist, potem je lahko z njihovo vladavino konec. Arabska pomlad je ponudila priložnost za odstranitev Mubaraka. Vojska je odigrala izjemno partijo šaha, kjer je ljudstvu podala roko in razglasila, da ne bodo topovskih cevi nikoli obrnili proti njim ter pozvala Mubaraka k odstopu. Mubarak je dobil ponudbo, se preselil v obmorsko vilo, sinova Gamala in Alaaja so za kratek čas zaprli - in ljudstvo je bilo srečno.

 

Potem so prišle obljubljene volitve, kjer vojska ni mogla dovoliti, da bi morda zmagal civilist. Kakšen smisel bi potem imela odstranitev Mubaraka? Nasproti sta si stala Morsi iz Muslimanske bratovščine in bivši predsednik vlade Šafik. Muslimanska bratovščina je bila med revolucijo več ali manj stranska opazovalka in je v šoku spremljala, kako jih je revolucija obšla, medtem ko so desetletja načrtovali svojo revolucijo. Podobno kot je Lenina zaobšla februarska revolucija. Toda ponudila se je priložnost stoletja. Vojska ni želela podpreti Šafika, ki je imel s svojim liberalnim nastopom ideje o opolnomočenju civilne družbe, kar je bilo za vojsko popolnoma nesprejemljivo. Zato so javno podprli Muslimansko bratovščino, ki zelo verjetno ne bi zmagala brez podpore vojske in milijonov, ki so jih dobivali iz Turčije, Katarja in Irana. Vojska je zelo dobro poznala bratovščino, s pomočjo katere je na ta oblast prišla že leta 1952, toda le za kratek čas, saj je vojska Muslimanski bratovščini hitro in na grob način pokazala vrata. Toda sodelovanje med vojsko in bratovščino se nikoli ni zares končalo, saj se je nadaljevalo tako pod Sadatom kot Mubarakom.

 

Muslimanski bratje nikakor niso začeli vladati taktno, ampak so nastopili kot buldožer na steroidih. Morda bi jim uspelo trajno ostati na oblasti, če bi znali namestiti sebi naklonjene generale in si vzeti nekaj let za prevzem vseh funkcij v državi. Današnji predsednik Sisi je bil na primer popolna neznanka v tistem času in nihče ni vedel, kam se nagiba. Muslimanski bratje so začeli menjavati direktorje državnih podjetij, čez noč so zamenjali zalivske zaveznike za Turke, Irance in Katarce, kar je predstavljalo regionalni šok, prevzemali so vpliv v podjetjih, kjer ima moč vojska, na primer v hotelirstvu, energiji, vodnih virih, itd., kar je bil za vojsko Ne! z veliko začetnico. Še huje, začeli so menjavati guvernerje provinc in šefe regionalnih oddelkov policije in carine. Ne pozabimo, da v provincah vladajo družine, ki imajo natančno razdeljene fevde, vse družine pa vladajo v sinergiji z vojsko. Če velja dogovor, da neka družina upravlja v določeni provinci s policijo, druga ima guvernerja, tretja pa generala, potem se takšen dogovor ne krši, ne glede na to, ali je dotična oseba sicer podpornik vojaške, civilne ali islamistične uprave. Muslimanski bratje so želeli prevzeti oblast v čim krajšem času in jasno je bilo, da vojska seveda tega ne bo nikoli dopustila.

  

Vojska je uspešno nadaljevala začeto partijo šaha. Nezadovoljstvo nad Muslimansko bratovščino je raslo iz dneva v dan in tako se je ponudila še ena priložnost - tokrat za dokončni prevzem oblasti. Vojska je vedela, da je verjetno več kot polovica prebivalstva nezadovoljna z Morsijem, imeli so trdno podporo iz Zaliva, z izjemo Katarja seveda. Ne glede na retoriko iz Zahoda, kjer so javno države sicer pozivale k spoštovanju volilnega rezultata, je bila vojska prepričana, da po odhodu Muslimanske bratovščine zahodne države ne bodo točile solz; predvsem po tistem ne, ko je prišla obljuba, da bo Egipt preprečeval preboj afriških migrantov v Evropsko unijo. Vojska je s protesti leta 2013 ponovno prevzela oblast, sledili sta dve leti bojev in protestov z nekaj tisoč mrtvimi in teroristično grožnjo skrajnih islamistov, ki je še danes prisotna na Sinaju.

 

Tako se je v Egiptu sklenil krog in delno nazaj pripeljal leto 1952, kjer ima vojska popolno oblast in njena moč še narašča. Vojska ima moč nad gospodarstvom, politiko in kulturo. Ob ponovnem totalnem prevzemu oblasti se je zavedala, da ima ljudstvo dovolj revolucij in mrtvih ter najmanj, kar si želijo, je sirski scenarij. Egipt je pod novo oblastjo takoj dobil podporo Zaliva, brez Katarcev seveda, s katerimi so šele letos obnovili odnose.

 

 

***

 

Kako naprej? Vojska se je z vso silo vrgla v prenovo države in jo ima namen tržiti kot regijski energetski center, kot zeleni energetski center. Egipt postaja med največjimi proizvajalci solarne in vetrne energije, kjer so od zalivskih držav do Japonske investirali že na desetine milijard dolarjev. Egipt je sklenil z EU pogodbe za prodajo LNG, prizadeva pa si postati med vodilnimi proizvajalci zelenega vodika.

 

Egipt resnično ogromno stavi na letošnjo klimatsko konferenco COP27, kjer si želi postati referenčna država v Afriki za financiranje zelenih investicij. Ne le to, v sedmih letih bo Egipt povezan s hitro železnico, kar predstavlja najvišjo pogodbo, ki jo je sklenil Siemens v zgodovini podjetja. Toda po drugi strani ima Egipt plejado nesmiselnih investicij, ki so luknje brez dna in požirajo na desetine milijard dolarjev. Gradnja v zadnjih letih spominja na kitajsko gradnjo mest, v katera nihče noče. Eno izmed takšnih je Novo glavno mesto Kairo, ki so ga začeli graditi sredi puščave in je neusahljivi požiralnik denarja. Potem so tu omejitve uvoza, ki so produkt politike samozadostnosti, rezultat pa so vrtoglave cene in velikokrat pomanjkanje izdelkov. Inflacija je vedno višja, ravno tako zadolženost, prebivalstvo se vedno težje prebija skozi mesec.

 

Egipt dirka s časom in upanjem, da jim bo energetski preboj in nove tehnološke investicije tujih držav pomagajo pri dodani vrednosti in višjem izvozu. Jasno pa je tudi, da brez zmanjšanja vpliva vojske, državnih monopolov, korupcije, tisočih licenc in zakonov, zapletene birokracije ter zmanjšanja vrednosti valute ne bo šlo.

 

Toda Egipt ne sme propasti, Egipt je država, ki je too big to fail. Dobesedno. Nihče noče državljanske vojne na robu Mediterana, ki bi se lahko prelila v ostale države v regiji. Evropa noče novih beguncev, predvsem iz države, ki ima preko 100 milijonov prebivalstva. Zaliv noče izgubiti zaveznika in tvegati iranskega vmešavanja iz vzhoda in zahoda. Pomislite, da bi lahko Egipt pod Muslimansko bratovščino izsiljeval trgovski prehod preko Rdečega morja, kar bi Zaliv spravilo na kolena.

 

Na koncu, islamistična teroristična grožnja je še vedno zelo živa. Al Kajda in Islamska država še vedno delujeta na Sinaju in imata verjetno mnogo spečih celic po Kairu. Nihče si ne bi želel nove islamistične grožnje na vratih Evrope. Zato Egipt dobiva milijarde od držav, ki si resnično ne želijo njegovega propada, zraven pa lahko še kaj zaslužijo. Savdijci, Emirati, Katarci, s katerimi so po novem prijatelji, Evropejci, Američani, Kitajci, Japonci, Korejci in ostali so investirali več deset milijard evrov v Egipt.

  

Tako je vojska odigrala še eno uspešno partijo šaha. Zavedajo se, da bi razpad sistema prinesel preveliko varnostno tveganje, ki ga nihče noče in bi imel neslutene posledice za regijo in za svet. Poleg tega pa imajo države in velika podjetja iz celega sveta investiranega toliko denarja v Egiptu, da si ne morejo privoščiti scenarija Lehman Brothers na državni ravni. Zato investirajo vedno več. Toda vojska igra partijo, ki se je ne da končati in je večna. Vsak avtoritarni režim vedno hodi po robu. Nikoli ne vemo, kaj in kdaj ga lahko iztiri, redko pa velik dogodek doma, kjer se nezadovoljstvo kopiči leta ali desetletja. Ponavadi gre za prikrito grožnjo režimu, ki se je ne da prepoznati – nazadnje je bil takšen samozažig uličnega prodajalca v Tuniziji decembra 2010. Ki je sprožil arabsko pomlad ...

 

Andraž Šest je slovenski poslovnež, ki dela in živi v Kairu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Naš človek s Tivolske 44
19
22.08.2022 19:00
Mladenič s Tivolske 44 nima česa bati, pa najsi je storil še bolj zavržena in kriminalna dejanja od teh, ki se pojavljajo v ... Več.
Piše: Denis Poniž
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.247
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.343
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.100
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 569
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.081