Opazili smo

Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?

Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, če smo malce sarkastični, hlače nosi ženska, o kateri tuji mediji klišejsko ugibajo, ali je desničarka ali skrajna desničarka. Toda po oceni našega italijanskega sodelavca Valeria Fabbrija na teh volitvah ne gre za klišeje, pač pa za ideje, kako se soočiti s sodobnostjo. Gre za delce okvirja, ki bo dokončno izoblikovan po nedeljskih volitvah in bo vodil Italijo v iskanju poti po nevihtnem morju sedanjosti. Fabbri ne opozarja glasno na (post)fašistično nevarnost, prav nasprotno, verjame, da bodo te volitve še eden od preizkusov demokracije italijanske republike, ki bo morala aktivirati svoja politična in družbena protitelesa za spopad z novim izzivom.

23.09.2022 09:00
Ključne besede:   Valerio Fabbri   Italija   volitve   Giorgia Meloni   Bratje Italije

Volitve 25. septembra bodo še eden od preizkusov demokracije italijanske republike, ki bo morala aktivirati svoja politična in družbena protitelesa za spopad z novim izzivom.

Čez nekaj dni bo znan rezultat italijanskih volitev. Bližamo se zaključku iger in vsi vemo, da je favorit za zmago desna sredina; odvisno od posameznih avtorjev naj bi koalicija dosegla 44 do 45 odstotni delež, Giorgia Meloni pa je prva ženska v italijanski zgodovini, ki bi lahko postala predsednica vlade. Že to - torej zlom kristalnega stropa, ženska kot predsednica vlade - bi lahko pomenilo, da imajo te volitve zgodovinski pomen, a vendar niso pomembne samo zaradi tega.

 

Volilna kampanja je bila nenavadna zaradi časa (odvijala se je poleti, kar se v zgodovini še ni zgodilo) in konteksta (z vojno v Ukrajini in z resnim in sposobnim predsednikom vlade, ki pa je bil za stranke popoln tujec). Pravzaprav je bila bogatejša od kampanj v letih 2013 in 2018, saj je leto 2022 prelomno leto, v katerem se bo eno zgodovinsko obdobje končalo, drugo pa začelo.

 

Leta 2013 je bil čas Beppeja Grilla, ki je otvoril sezono populizma z velikim številom poslancev, ki jih je dobilo Gibanje petih zvezd, kar je pomenilo gromozanski odklon od standardnih strank, to pa je pripeljalo do treh vlad (Letta, Renzi, Gentiloni); leto 2018 je le še potrdilo veliko popularnost populizma Gibanja petih zvezd in na vrh desne sredine izstrelilo Salvinijevo Ligo ter pripeljalo do oblikovanja drugih treh vlad (Conte I, Conte II, Draghi), na koncu pa smo videli še tehnično rešitev, zadnjo možnost vsake velike italijanske krize (Ciampi leta 1993, Monti leta 2011 in Draghi leta 2021).

 

Leto 2022 je drugačno, po dveh letih pandemije, veliki gospodarski recesiji, pojavu masovne odtujitve, katere psihološke posledice se počasi kažejo (množičen pobeg na počitnice, odpovedi na milijone delavcev, ki želijo dobro počutje brez naporov), imamo ponovno odprtje in zagon proizvodnje, ki je sprožila lov na surovine, kar je privedlo do energetske krize in zvišalo inflacijo na globalni ravni. Najslaše še pride: prišlo je do tekmovanja velesil, ki se na življenje (in smrt) igrajo riziko nove svetovne ureditve.

 

 

"Nedeljske volitve bodo še eden od preizkusov demokracije italijanske republike, ki bo morala aktivirati svoja politična in družbena protitelesa za spopad z novim izzivom."

VALERIO FABBRI

 

 

Svet je vstopil v zelo spremenljivo fazo. Ureditev, vzpostavljena po Jalti, je izpuhtela, in kot je leta 1930 zapisal Antonio Gramsci, je "kriza ravno to, da staro umre, novo pa se ne more roditi: v tem vmesnem obdobju pride do najrazličnejših morbidnih pojavov". In ravno po takšnem scenariju poteka volilna bitka v Italiji. Kampanja je bila, kot neke vrsta kolesarske dirke jasna že na začetku: ženska, ki vodi sama (Giorgia Meloni, Bratje Italije), zasledovalec (Enrico Letta, Demokratska stranka) in preostali večji del skupine, držeč se tesno skupaj, sledi pa z daljave in se trudi za tretje mesto (Matteo Salvini, Liga in Giuseppe Conte, Gibanje petih zvezd), četrti del skupine (Naprej Italija in Tretji pol), pa še vsi tisti, ki bi radi presegli triodstotni parlamentarni prag.

 

Ne drži, da politika izgine tako hitro kot vžig vžigalice v temi, to so le iluzije obdobja družbenih medijev. Vedeti moramo, da onkraj meja pametnih telefonov obstajajo globlji in dolgotrajni pojavi. Element, ki ga je treba preučiti, je odnos sever-jug: Bo stranka Bratje Italije prehitela Ligo na industrijskih območjih? Če pride do tega, se bomo znašli pred zaključkom zgodovinskega cikla, ki se je začel na začetku devetdesetih let z Umbertom Bossijem, njegove posledice pa moramo še ugotoviti.

 

V igri ugibanja bo zelo pomembno opazovati, kaj se bo zgodilo na jugu, saj bi lahko prišlo do primata Gibanja petih zvezd tam, kjer ni ne dela ne industrije, na območjih, kjer je univerzalni dohodek postal volilni konsenz, status quo, družbena nedejavnost.

 

Na levi bo treba korenito spremeniti Demokratko stranko, sprememba ne bo mogla biti omejena le na vodstvo in na odnos s pripadniki Petih zvezd, tu gre za veliko več. Gre za ideje, kako se soočiti s sodobnostjo. Gre za delce okvirja, ki bo dokončno izoblikovan po volitvah naslednjo nedeljo in bo vodil Italijo v iskanju poti po nevihtnem morju sedanjosti. Avtor tega zapisa ne opozarja glasno na (post)fašistično nevarnost, prav nasprotno, verjame, da bodo te volitve še eden od preizkusov demokracije italijanske republike, ki bo morala aktivirati svoja politična in družbena protitelesa za spopad z novim izzivom.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
Drugo pismo državnemu sekretarju Frangežu in ministru Hanu
2
26.02.2023 21:59
Prvega oktobra lani sem pisal Matevžu Frangežu, državnemu sekretarju na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, ter ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Avtonomija muzejev: Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?
8
27.01.2023 07:05
Muzeji postajajo orodje političnega boja, ugotavlja 80 podpisnikov odprtega pisma v podporo avtonomiji muzejev. O odločitvi ... Več.
Piše: Uredništvo
Golobova kulturna revolucija ali ukinjeni muzej osamosvojitve
15
25.01.2023 14:04
Izjava za javnost zaposlenih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob ukinitvi in združitvi dveh muzejev v novo muzejsko ustanovo ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko oblast zlorabi javno za utrjevanje oblasti
7
10.01.2023 14:19
Vse državljane pozivamo, naj natančno preučijo stavkovne zahteve, opozarjajo na portalu Zdravstvo.si, kjer so nas prosili, naj ... Več.
Piše: Uredništvo
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
9
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino
4
12.10.2022 21:00
Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.097
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.955
03/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.339
04/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.128
05/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.318
06/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.396
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 940
08/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 518
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.951
10/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.509