Komentar

Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti

Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih mi je manj odvraten. In to tudi ni pomembno. Pomembno je ponavljati, da maloprodajno blago, ki ga kupujemo na policah trgovcev, prek spleta ali kakorkoli že, še zdaleč nima zgolj funkcionalne vrednosti. Merjenje cen košarice osnovnih živil zagotovo ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti. In kot vedno, ko gre za državni intervencionizem, posledice nosijo najrevnejši, namanj priviligirani. Zaenkrat usode ne bodo primerljive z 40 milijoni umrlih zaradi lahkote, ki jo je z intervencionizmom povzročil Stalin. In zaenkrat elitam ni treba računati na dobavo iz črnega trga in iz za elite omejenega uvoza iz tujine. Zaenkrat.

24.09.2022 19:15
Piše: Andrej Drapal
Ključne besede:   cene   hrana   Evropska komisija   merjenje   neenakost   Sovjetska zveza   Stalin   košarica

Fotomontaža: portal+

Zapravljanje sicer zelo malih vsot za merjenje cen košarice, za nalogo, ki je zaradi prej opisanega objektivno neizvedljiva, zagotovo ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti.

Merjenje cen potrošnih dobrin ali jestvin, kot sem jih imenoval sam na meji (ko sem jih švercal), je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev.

 

Scenarij 1: Idejo je dobil solidno plačani aparatčik Evropske komisije ali katerekoli države, ki v svojem življenju ni okusil realnega življenja v kmetijstvu, gospodarskih sistemih oziroma čemerkoli, kar je izven mehurčka samozadostnosti tehnokrata, ki dobro razume, da mleko prihaja direktno iz polic pogoltnih trgovcev.

 

 

Scenarij 2: Idejo dobi nek bruseljski ali državni birokrat, ki ima izkušnje iz "gospodarstva" – a tistega dela gospodarstva, ki je subvencionirano, v celoti regulirano oziroma državno monopolizirano. Ker je v EU vedno več takih "gospodarskih" subjektov, je bazen tistih s takimi "gospodarskimi" referencami vedno večji in posledično je ta bazen vedno bolje zastopan v EU in državnih birokracijah.

 

 

Scenarij 3: Idejo je dobil nek politik, katerega agenda temelji na marksistični premisi razrednega boja. Po tej premisi so vsi kmetje potencialno kulaki, gospodarstveniki pa po definiciji izkoriščevalci delavcev, ki za nizko ceno prodajajo svoje delo v korist enormnih dobičkov lastnikov kapitala. Zločin prote trgovine je treba izkoreniniti, naj stane kar hoče.

 

 

Scenarij 4: Idejo je dobil nekdo, ki ima realne izkušnje in pozna kompleksnost sodobnega trga, a je ocenil, da je komunikacijska (piarovska) korist blaževega žegna merjenja cen večja od morebitne škode zagotovljenega neuspeha ideje, saj bo tedaj, ko bo ideja vsem na očeh tudi uradno propadla, lahko našel celo vrsto objektivnih in subjektivnih krivcev.

 

 

V resnici ne vem, kateri od teh štirih scenarijev mi je manj odvraten. In to tudi ni pomembno. Pomembno je ponavljati in upati, da se bo vsaj malo prijelo (v resnici ne upam več): Maloprodajno blago, ki ga kupujemo na policah trgovcev, prek spleta ali kakorkoli že, še zdaleč nima zgolj funkcionalne vrednosti. Avtomobilov ne kupujemo (zgolj) zaradi sposobnosti, da nas prepeljejo iz točke A do točke B. Celo v železarstvu so ugotovili, da se vrednost ingota ne skriva v železu, ampak v storitvi, ki temu železu daje pravo vrednost na trgu.

 

Isti hlebec v Mercatorju je povsem nekaj drugega kot v Dean and Deluci ali v Harrodsu: isti hlebec ni isti in ni enako cenjen. Vsak med potrošniki ima možnost najti svojo kupno nišo, ki je primerna njegovim preferencam. Človek, ki mu bodo preferenca počitnice, bo raje sam pekel kruh ali kupoval poceni kruh (metafora za vse dobrine) in bo več vlagal v počitnice ali pa v izobraževanje svoje hčerke. Nekdo, ki je gurman, se bo za košček kruha, ki je trikrat dražji od sosedovega (ker je ustrezno predstavljen, obdelan, zapakiran, prodan …) pripravljen odreči nečemu, česar se marsikdo ne bi nikdar odrekel. 

  

Ne podcenjujem dejstva, da so nekateri eksistenčno na takem robu, da nimajo zgoraj opisanih alternativ. Tudi nočem namigovati, da morebiti marsikateri tovrsten revež niti ne opazi, da si ne privošči počitnic in dražjega kruha, ker si je ravno kupil avto ali boljši mobilni telefon. Ne. Obstaja segment revnih, ki zahtevajo, da jih kot družba ne zavržemo. Ampak: zapravljanje sicer zelo malih vsot za merjenje cen košarice, za nalogo, ki je zaradi prej opisanega objektivno neizvedljiva, zagotovo ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti. 

 

 

Kakšni so trije scenariji poglablanja neenakosti zaradi državnih ukrepov?

 

1. Trgovci sprejmejo igro. Izenačijo cene (kartelno, na podlagi pritiska države!), pozabijo na ustvarjene izgube s temi relativno nezanimivimi artikli in ustrezno povišajo marže na drugih proizvodih. Če kdo ne ve: najmanjše število proizvodov v prodaji je okoli 2000, tradicionalni trgovci jih imajo več kot 17.000. Prostora je dovolj.

 

2. Trgovci pritisnejo na dobavitelje, v tem primeru prvenstveno na kmete.

 

3. Trgovci preprosto umaknejo te proizvode iz polic in iz skladišč. Taktika je verna kopija situacije, ki jo je Sovjetska zveza ustvarjala s petletko in ostalimi oblikami izkazovanja ljubezni do trga.

 

 

Kot vedno, ko gre za državni intervencionizem, posledice nosijo najrevnejši, namanj priviligirani. Zaenkrat usode ne bodo primerljive z 40 milijoni umrlih zaradi lahkote, ki jo je z intervencionizmom povzročil Stalin. In zaenkrat elitam ni treba računati na dobavo iz črnega trga in iz za elite omejenega uvoza iz tujine. Zaenkrat.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.901
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.860
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.293
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 974
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.917