Komentar

Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora

Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta 2021 strinjal s Putinovo zahtevo, da se konča širitev Nata proti vzhodu. Vojna, ki se začela že leta 2014, bi se tako verjetno končala marca 2022, ko bi vladi Ukrajine in Rusije izmenjali osnutek mirovnega sporazuma, ki temelji na ukrajinski nevtralnosti. Toda v zakulisju sta Združenih držav in Združenega kraljestva prisilila Zelenskega, naj zavrne kakršen koli dogovor s Putinom in naj se bori naprej. Takrat je Ukrajina odstopila od pogajanj.

29.09.2022 18:00
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Jeffrey Sachs   Ukrajina   Rusija   ZDA   jedrsko orožje   Zbigniew Brzezinski   Črno morje   NATO   Kuba   Sovjetska zveza   John F. Kennedy   George Kennan   Mihail Gorbačov   Boris Jelcin   Varšavski pakt

Nujno se je treba vrniti k osnutku mirovnega sporazuma med Rusijo in Ukrajino s konca marca, ki temelji na neširitvi Nata. Današnje obremenjene razmere lahko zlahka uidejo nadzoru, kot se je to na svetu zgodilo ob toliko preteklih priložnostih – vendar tokrat z možnostjo jedrske katastrofe.

Nekdanji ameriški svetovalec za nacionalno varnost Zbigniew Brzezinski je slavno opisal Ukrajino kot "geopolitično središče" Evrazije, ki je osrednjega pomena za moč Združenih držav Amerike in Rusije. Ker Rusija v sedanjem konfliktu vidi svoje vitalne varnostne interese, se vojna v Ukrajini hitro stopnjuje v jedrski obračun. Za ZDA in Rusijo je nujno, da se vzdržita, preden pride do katastrofe.

 

Od sredine 19. stoletja Zahod tekmuje z Rusijo glede Krima in - še natančneje - glede pomorske moči v Črnem morju. V krimski vojni (1853-1856) sta Britanija in Francija zavzeli Sevastopol in začasno pregnali rusko mornarico iz Črnega morja. Sedanji konflikt je v bistvu druga krimska vojna. Tokrat si vojaško zavezništvo pod vodstvom ZDA prizadeva razširiti Nato na Ukrajino in Gruzijo, tako da bi pet članic zavezništva obkrožilo Črno morje.

 

ZDA že dolgo obravnavajo kakršen koli poseg velikih sil na zahodni polobli kot neposredno grožnjo varnosti ZDA, kar sega vse do Monroejeve doktrine iz leta 1823, ki pravi:

 

"Dolgujemo torej odkritosti in prijateljskim odnosom, ki obstajajo med Združenimi državami in tistimi [evropskimi] silami, da razglasimo, da bi morali vsak poskus z njihove strani, da razširijo svoj sistem na kateri koli del te hemisfere, obravnavati kot nevarnega za naš mir in varnost."

 

 

Leta 1961 so ZDA napadle Kubo, ko je kubanski revolucionarni voditelj Fidel Castro zaprosil za podporo Sovjetsko zvezo. ZDA niso bile preveč zainteresirane za "pravico" Kube, da se poveže s katero koli državo, ki jo je želela - trditev, ki jo ZDA uveljavljajo glede domnevne pravice Ukrajine, da se pridruži Natu. Neuspešna ameriška invazija v Prašičjem zalivu leta 1961 je privedla do odločitve Sovjetske zveze, da leta 1962 postavi ofenzivno jedrsko orožje na Kubo, kar je ta mesec pred natanko 60 leti privedlo do kubanske raketne krize. Ta kriza je pripeljala svet na rob jedrske vojne.

 

Ameriško upoštevanje lastnih varnostnih interesov pa Američanov ni ustavilo pri poseganju v osrednje varnostne interese Rusije v soseščini Rusije. Ko je Sovjetska zveza oslabela, so politični voditelji ZDA začeli verjeti, da lahko ameriška vojska deluje, kot hoče. Leta 1991 je podsekretar za obrambo Paul Wolfowitz razložil generalu Wesleyju Clarku, da lahko ZDA namestijo svoje vojaške sile na Bližnjem vzhodu "in Sovjetska zveza nas ne bo ustavila". Ameriški uradniki za nacionalno varnost so se odločili strmoglaviti režime na Bližnjem vzhodu, povezane s Sovjetsko zvezo, in posegati v varnostne interese Rusije.

 

Leta 1990 sta Nemčija in ZDA dali zagotovila sovjetskemu predsedniku Mihailu Gorbačovu, da lahko Sovjetska zveza razpusti lastno vojaško zavezništvo, Varšavski pakt, brez strahu, da se bo Nato razširil proti vzhodu in nadomestil Sovjetsko zvezo. Na tej podlagi je Gorbačov leta 1990 privolil glede ponovne združitve Nemčije. Toda ob razpadu Sovjetske zveze je predsednik Bill Clinton odstopil od te obljube in podprl širitev Nata proti vzhodu.

 

Ruski predsednik Boris Jelcin je glasno protestiral, vendar ni mogel storiti ničesar, da bi to preprečil. Prvi človek ameriškega državnega sodelovanja z Rusijo George Kennan je izjavil, da je širitev Nata "začetek nove hladne vojne".

 

Pod Clintonovim nadzorom se je Nato leta 1999 razširil na Poljsko, Madžarsko in Češko. Pet let kasneje se je Nato pod predsednikom Georgeom W. Bushem mlajšim razširil na sedem drugih držav: baltske države (Estonija, Latvija in Litva), Črno morje (Bolgarija in Romunija), Balkan (Slovenija) in Slovaška. Pod predsednikom Barackom Obamo se je Nato leta 2009 razširil na Albanijo in Hrvaško, pod predsednikom Donaldom Trumpom pa leta 2019 na Črno goro.

 

Rusko nasprotovanje širitvi Nata se je močno okrepilo leta 1999, ko so države Nata prezrle Združene narode in napadle rusko zaveznico Srbijo, in se je še okrepilo v začetku novega tisočletka z ameriškimi vojnami v Iraku, Siriji in Libiji. Na Münchenski varnostni konferenci leta 2007 je predsednik Putin izjavil, da širitev Nata predstavlja "resno provokacijo, ki zmanjšuje stopnjo medsebojnega zaupanja".

 

Putin je nadaljeval:

 

"In imamo pravico vprašati: proti komu je ta širitev namenjena? In kaj se je zgodilo z zagotovili [o neširjenju Nata], ki so jih naši zahodni partnerji dali po razpadu Varšavskega pakta? Kje so te izjave danes? Nihče se jih niti ne spomni. Vendar si bom dovolil to publiko spomniti, kaj je bilo povedano. Rad bi citiral govor generalnega sekretarja Nata, gospoda Woernerja v Bruslju 17. maja 1990. Takrat je rekel: 'Dejstvo, da nismo pripravljeni postaviti Natove vojske zunaj nemškega ozemlja, daje Sovjetski zvezi možnost zanesljivo jamstvo za varnost.' Kje so te garancije?"

 

 

Tudi leta 2007, ko sta v Nato vstopili dve črnomorski državi, Bolgarija in Romunija, so ZDA ustanovile delovno skupino za območje Črnega morja (prvotno Task Force East). Nato so leta 2008 ZDA še povečale napetosti med ZDA in Rusijo z izjavo, da se bo Nato razširil v samo srce Črnega morja z vključitvijo Ukrajine in Gruzije, kar je ogrozilo ruski pomorski dostop do Črnega morja, Sredozemlja in Bližnjega vzhoda. Z vstopom Ukrajine in Gruzije bi bila Rusija obkrožena s petimi državami Nata v Črnem morju: Bolgarijo, Gruzijo, Romunijo, Turčijo in Ukrajino.

 

Rusijo je pred širitvijo Nata na Ukrajino sprva zaščitil ukrajinski proruski predsednik Viktor Janukovič, zaradi katerega je ukrajinski parlament leta 2010 razglasil nevtralnost Ukrajine. Toda leta 2014 so ZDA pomagale strmoglaviti Janukoviča in na oblast pripeljati odločno protirusko vlado. Takrat je izbruhnila vojna v Ukrajini, ko si je Rusija hitro prisvojila Krim in podprla proruske separatiste v Donbasu, regiji vzhodne Ukrajine z relativno visokim deležem ruskega prebivalstva. Ukrajinski parlament je pozneje leta 2014 formalno opustil nevtralnost.

 

Ukrajina in separatisti v Donbasu, ki jih podpira Rusija, že osem let bijejo brutalno vojno. Poskusi njenega končanja s sporazumi iz Minska so propadli, ko so se ukrajinski voditelji odločili, da ne bodo spoštovali sporazumov, ki so predvidevali avtonomijo Donbasa. Po letu 2014 so ZDA močno oborožile Ukrajino in pomagale prestrukturirati ukrajinsko vojsko, da bi bila interoperabilna z Natom, kar se je pokazalo v letošnjih bojih.

 

Do ruske invazije 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joe Biden konec leta 2021 strinjal s Putinovo zahtevo, da se konča širitev Nata proti vzhodu. Vojna bi se verjetno končala marca 2022, ko bi vladi Ukrajine in Rusije izmenjali osnutek mirovnega sporazuma, ki temelji na ukrajinski nevtralnosti. V zakulisju sta ZDA in Združeno kraljestvo prisilila Zelenskega, naj zavrne kakršen koli dogovor s Putinom in se bori naprej. Takrat je Ukrajina odstopila od pogajanj.

 

Rusija bo po potrebi stopnjevala, po možnosti do jedrskega orožja, da bi se izognila vojaškemu porazu in nadaljnji širitvi Nata proti vzhodu. Jedrska grožnja ni prazna, ampak merilo dojemanja ruskega vodstva o svojih varnostnih interesih. Grozljivo je, da so bile ZDA pripravljene uporabiti tudi jedrsko orožje v kubanski raketni krizi in visoki ukrajinski uradnik je nedavno pozval ZDA, naj začnejo z jedrskimi napadi, "takoj ko Rusija sploh pomisli na izvedbo jedrskih napadov", kar je zagotovo recept za III. svetovno vojno.

 

Spet smo na robu jedrske katastrofe.

 

Predsednika Johna F. Kennedya je jedrska konfrontacija med kubansko raketno krizo izučila. Krize ni rešil s silo volje ali vojaško močjo ZDA, temveč z diplomacijo in kompromisom, pri čemer je odstranil ameriške jedrske rakete v Turčiji v zameno za to, da je Sovjetska zveza odstranila svoje jedrske rakete na Kubi. Naslednje leto si je prizadeval za mir s Sovjetsko zvezo in podpisal pogodbo o delni prepovedi jedrskih poskusov.

 

Junija 1963 je Kennedy izrekel bistveno resnico, ki nas lahko danes ohranja pri življenju:

 

"Predvsem pa morajo jedrske sile ob obrambi lastnih življenjskih interesov preprečiti tiste spopade, ki nasprotnika pripeljejo do izbire bodisi ponižujočega umika bodisi jedrske vojne. Če bi sprejeli takšno smer v jedrski dobi, bi to pomenilo le dokaz bankrota naše politike – ali kolektivne želje po smrti sveta."

 

 

Nujno se je treba vrniti k osnutku mirovnega sporazuma med Rusijo in Ukrajino s konca marca, ki temelji na neširitvi Nata. Današnje obremenjene razmere lahko zlahka uidejo nadzoru, kot se je to na svetu zgodilo ob toliko preteklih priložnostih – vendar tokrat z možnostjo jedrske katastrofe.

 

Preživetje sveta je odvisno od preudarnosti, diplomacije in kompromisov vseh sprtih strani.

 

Copyright © Project Syndicate

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Izgubljena čast Mateja Accetta in specialna operacija proti RTV Slovenija
0
28.03.2023 23:00
Odločitve ustavnega sodišča vedno znova preizkušajo stabilnosti demokracije in trdnost pravne države. So tudi lakmusov test ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
13
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.146
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.466
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.297
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.354
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.459
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 978
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.974
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 743
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 533
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.968