Razkrivamo

"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."

V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi državami. S priključitvijo skoraj petine ukrajinskega ozemlja, kar je, da bomo imeli boljšo predstavo, ozemlje v velikosti štirih Slovenij in pol, se je vsaj glede na rusko pravo zdaj ozemlje Ruske federacije povečalo, s tem pa vojna med Rusijo in Ukrajino, ki se je začela z rusko invazijo 24. februarja letos, dobiva nove razsežnosti. Ključno novo dejstvo je namreč to, da spopadi zdaj de facto potekajo tudi v tistih regijah, ki jih je Vladimir Putin po farsičnem referendumu razglasil za - Rusijo, saj jih je anektiral Ruski federaciji. Z zornega kota Kremlja bodo torej odslej ukrajinske rakete, bombe in drugi izstrelki padali na - rusko ozemlje. In da bo komplikacija še večja, večino ukrajinskega orožja zdaj predstavljajo pošiljke evropskih držav, zlasti članic zveze NATO. To pa pomeni, da je Natovo orožje neposredno udeleženo v vojni z Rusijo, ki je ta teden močno zaostrila retoriko. Vladimir Putin je direktno in hladnokrvno dejal, da bo njegova država branila svoje ozemlje - torej tudi na novo priključene ukrajinske regije - z vsemi sredstvi, tudi jedrskim orožjem.

 

Kaj to pomeni, kakšno orožje iz atomskega arzenala lahko Putin dejansko uporabi, je v pogovoru za CNN razložil upokojeni polkovnik britanske armade Hamish de Bretton-Gordon, eden vodilnih strokovnjakov za kemično, biološko, radiološko in jedrsko bojevanje.

30.09.2022 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Hamish de Bretton-Gordon   Rusija   Putin   jedrsko orožje   Ukrajina   ZDA   NATO   Sovjetska zveza   taktično jedrsko orožje   ICBM   balistične rakete

Zahod mora Putinu popolnoma jasno povedati, da kakršna koli uporaba jedrskega, kemičnega ali biološkega orožja resnično pomeni, da je prestopil rdečo črto.

Po Putinovi priključitvi dela vzhodne in jugovzhodne Ukrajine so maske padle. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo kremeljska vrhuška obelodanila, da bo odslej vsak strel na priključena "ruska" ozemlja v teh regijah štela kot napad na Rusijo. Tu pa lahkomiselnost in optimizem končata, kajti ruska obrambna doktrina, prevzeta od nekdanje Sovjetske zveze, govori o pravici do uporabe atomskega orožja v primeru, ko gre za odvračanja napada na rusko ozemlje. Ko je Putin pred dnevi v televizijskem nagovoru govoril o obrambi ozemeljske celovitosti Rusije, je prvič doslej eksplicitno, neposredno in brez ovinkarjenja to doktrino tudi potrdil: Rusija se bo pred napadi na svoje ozemlje branila z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Tudi z jedrskim orožjem.

 

Takšna retorika je močno vznemirila ljudi po vsem svetu, kajti ko gre za vprašanje atomske bombe in potencialne III. svetovne vojne, ki bi lahko človeštvo vrnila v kameno dobo, če parafraziramo Alberta Einsteina, je ni normalne države na svetu, ki bi to podpirala (izjema je kveljemu Severna Koreja). Rusiji je glede tega hrbet obrnila celo Kitajska, kar bo morda pomemben moment v razpletanju vojne v Ukrajini. Vseeno pa vsaj za Evropo ostaja ključno vprašanje, ki se nanaša na ruski jedrski arzenal: Ali in če, kaj konkretno je Putin pripravljen uporabiti kot skrajne sredstvo v tej vojni?

 

Hamish de Bretton-Gordon, nekdanji polkovnik britanske armade, ki je med drugim poveljeval britanskim in Natovim silam za kemično, biološko, radiološko in jedrsko bojevanje (CBRN), je v pogovoru za CNN odgovarjal tudi na vprašanja, povezana s taktičnim in strateškim orožjem, ki jih Rusija dejansko lahko uporabi v vojni z Ukrajino.

 

Iz pogovora smo izpostavili tisti del, ki je po našem mnenju bistven.

 

 

Kakšna je razlika med strateškim in taktičnim jedrskim orožjem?

 

Gre za obseg – strateško jedrsko orožje je v bistvu Armagedon. Rusija in Zahod, vključno z Združenimi državami, Veliko Britanijo in Francijo, imata po podatkih Zveze jedrskih znanstvenikov vsak skoraj 6000 bojnih glav, kar je povsem dovolj, da spremeni planet, kot ga poznamo. Temu pravimo tudi Mutually Assured Destruction, s precej ironično kratico MAD.

Te bojne glave so nameščene na medcelinske balistične rakete (ICBM), ki lahko prepotujejo na tisoče kilometrov in so usmerjene na ključno infrastrukturo in mesta v ZDA, Združenem kraljestvu, Franciji in Rusiji.

 

 

"Najverjetnejši jedrski scenarij je po mojem mnenju napad Rusije na jedrsko elektrarno v Ukrajini. To bi lahko imelo podoben učinek kot taktična jedrska eksplozija, vendar bi ga Rusi, ki Ukrajino obtožujejo namernega bombardiranja lastnih elektrarn, lažje zanikali."

 

 

Taktično jedrsko orožje pa pomeni precej manjše bojne glave z eksplozivno močjo do 100 kiloton dinamita – namesto približno 1000 kiloton, kolikor ga nosijo strateške bojne glave. Kljub temu lahko taktično jedrsko orožje še vedno povzroči ogromno škode in če bi ga izstrelili na jedrsko elektrarno – na primer v Zaporožju v južni Ukrajini – bi lahko povzročilo verižno reakcijo in kontaminacijo v obsegu jedrskega napada.

 

 

V kakšnem stanju je rusko jedrsko orožje?

 

De Težko je reči z gotovostjo, vendar domnevam, da so rusko strateško orožje in medcelinske balistične rakete verjetno v dobrem stanju, v stanju stalne pripravljenosti. Rusko strateško jedrsko orožje je tisto, kar ji daje vojaško parieteto poti ZDA in zvezi NATO, zato bi pričakoval, da je zanj dobro poskrbljeno.

 

Vendar to verjetno ne velja za taktično orožje. Bojne glave in izstrelki so verjetno v solidnem, uporabnem stanju, vendar so vozila, na katerih so nameščeni, po mojem mnenju in na podlagi zanesljivih informacij v precej slabem stanju. Sodeč po stanju preostale opreme ruske vojske, ki je angažirana v Ukrajini, je to kar korektna domneva.

 

 

Hamish de Bretton-Gordon ocenjuje, da je verjetnost jedrske vojne vseeno relativno majhna.

 

 

Verjetno bi morali ti lanserji prepotovati več sto kilometrov, da bi prišli v položaj, kjer bi lahko napadli Ukrajino, saj imajo te rakete doseg le do 500 kilometrov. Toda z mehanskega vidika je po mojem mnenju malo verjetno, da bi prišli tako daleč. Prav tako je verjetno, da to orožje temelji na mikroprocesorjih in drugih visokotehnoloških komponentah, ki jih v Rusiji danes zelo primanjkuje – glede na mednarodne sankcije in množično uporabo raket z natančnim vodenjem, ki prav tako uporabljajo te dele.

 

 

Kaj pa napadi na jedrske elektrarne?

 

Medtem ko je Putinovo konvencionalno vojskovanje v Ukrajini v težavah, pričakujem, da se bodo Rusi vedno bolj obračali k nekonvencionalnemu vojskovanju, kjer je fokus na napadih na civiliste in ne na nasprotnikove sile. To se kaže z napadi na bolnišnice, šole in kritično infrastrukturo infrastrukturo, kot so kemične tovarne in jedrske elektrarne. Če jih napademo, lahko postanejo improvizirano kemično ali jedrsko orožje.

 

 

Zahodna nočna mora je Topol, medcelinska balistična raketa (ICBM), razvita v obdobju Sovjetske zveze. Ruska vojska ima operativnih okoli 100 mobilnih platform za izstreljevanje teh raket.

 

 

Videli smo v več primerih v Ukrajini, da se zdi, kot da ruske sile namerno bombardirajo kemične tovarne, da bi povzročile strupeno kontaminacijo. Čeprav razstrelitev teh elektrarn ne bi povzročila jedrske eksplozije, podobne detonaciji atomskega orožja, pa bi lahko razširila radioaktivne ostanke in onesnažila lokalne zaloge vode. Trenutne vremenske razmere kažejo, da bi se vsa ta kontaminacija po Evropi usmerila tudi proti zahodu. To bi lahko razumeli kot napad na zvezo Nato in sprožili 5. člen – kjer se napad na enega zaveznika šteje za napad na vse zaveznike –, kar bi Natu omogočilo, da neposredno udari nazaj na Rusijo.

 

Upajmo, da je ta možnost nekaj, česar se rusko vrhovno poveljstvo v celoti zaveda.

 

 

Kakšna je verjetnost teh jedrskih scenarijev?

 

Po mojem mnenju je uporaba strateškega jedrskega orožja zelo malo verjetna. To je vojna, v kateri nihče ne more zmagati, in trenutno se ne zdi verjetno, da bi ta regionalni konflikt v Evropi povzročil globalno jedrsko vojno, ki bi lahko uničila planet za številne generacije. Prepričan sem, da so zavore in ravnovesja vzpostavljeni tudi v Kremlju, tako kot v Beli hiši in na Downing Streetu 10, da bi zagotovili, da nismo pahnjeni v globalni jedrski spopad zaradi neke trenutne muhe.

 

 

Verjamem tudi , da je Putinovo taktično jedrsko orožje neuporabno. Tudi če njihova vozila delujejo, jih bodo takoj, ko prižgejo motorje, locirali obveščevalci ZDA in zveze NATO.

 

Upam, da so zasebne razprave, ki sta jih očitno imeli Bidnova in Putinova administracija, v skladu s tem, da "če premaknete svoje taktične jedrske bombe, jih bo NATO uničil z natančno vodenimi izstrelki dolgega dosega". Zdi se, da je tako glede na to, kar je pred dnevi razkril Jake Sullivan, svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši.

 

 

 

"Sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja. Zaradi priključitve štirih regij z lažnimi referendumi je verjetnost taktične uporabe zelo velika, če bodo Ukrajinci napadli te kraje."

 

 

Najverjetnejši jedrski scenarij je po mojem mnenju napad Rusije na jedrsko elektrarno v Ukrajini. To bi lahko imelo podoben učinek kot taktična jedrska eksplozija, vendar bi ga Rusi, ki Ukrajino obtožujejo namernega bombardiranja lastnih elektrarn, lažje zanikali.

 

Samo Rusija ima v tem konfliktu taktično jedrsko orožje, zato bi bilo nedvomno, če bi ga uporabili, da je odgovorna Rusija, in bi s tem sprožili ukrepanje Nata. Ruske konvencionalne sile so tako degradirane, da bi jih Natove sile verjetno hitro premagale, če bi prišlo do tega, česar se Putin ob svojih drugih neuspehih tudi zaveda.

 

 

Kaj se lahko naučimo iz ruske orožarske strategije v Siriji?

 

Verjamem, da so Rusi v Siriji razvili svojo nekonvencionalno taktiko bojevanja. Ne verjamem, da bi bil Asad še vedno na oblasti, če ne bi uporabil kemičnega orožja. Silovit napad z živčnim strupom 21. avgusta 2013 na Ghouto je zaustavil upornike, da bi zavezeli Damask. Štiriletno konvencionalno obleganje Alepa se je končalo z več napadi s klorom.

 

In pri tem ni videti, da bi imel Putin kaj morale ali pomislekov. Rusija je napadla bolnišnice in šole v Siriji, kar zdaj ponavlja v Ukrajini. Cilj nekonvencionalnega vojskovanja je zlomiti voljo civilistov do upora in zdi se, da Putin z veseljem uporabi vsa sredstva in orožja, da to doseže.

 

 

Koliko se to nanaša na Putinov ukaz?

 

To orožje je doktrinarno nadzorovano na najvišjih ravneh in bi od Putina zahtevalo, da sprejme odločitev o strateškem napadu. Vendar sovjetska doktrina, za katero se zdi, da Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja.

 

Zaradi poskusa priključitve štirih ukrajinskih regij z lažnimi referendumi je verjetnost uporabe taktičnega jedrskega orožja zelo velika, če bodo ti kraji napadeni. Čeprav še vedno pričakujemo, da se bodo lokalni poveljniki najprej uklonili Putinu, preden bodo pritisnili na rdeči gumb.

 

 

Tako je videti ruski vojaški tovornjak z nameščeno raketo zemlja-zemlja z jedrsko konico.

 

 

Zahodni vojaški viri pravijo, da se Putin osebno vključuje v konkretne bitke in poveljnikom na nižji ravni daje ukaze. To je nenavadno – zdi se, da je Putin šele zdaj izgubil zaupanje v svoje generale, potem ko je Ukrajina septembra ponovno zavzela velike dele severovzhoda – in nakazuje porušen sistem poveljevanja in nadzora ter kaže na predsednika, ki ne zaupa svojim generalom.

 

 

Kako naj se Zahod odzove v primeru jedrskega napada?

 

Zahod mora Putinu popolnoma jasno povedati, da kakršna koli uporaba jedrskega, kemičnega ali biološkega orožja resnično pomeni, da je prestopil rdečo črto. Kljub temu menim, da popolna jedrska vojna sploh ni verjetna.

 

Nato mora jasno povedati, da bo uničila rusko taktično jedrsko orožje, če ga premaknejo iz trenutnih lokacij na položaj, kjer bi lahko ogrožalo Ukrajino. Nato mora tudi jasno povedati, da bodo vsi namerni napadi na jedrske elektrarne zahtevali enak in večji odziv zveze Nato.

 

To je čas, da prepoznamo Putinov blef. Drži se na konicah prstov in ne smemo mu dati nobene možnosti, da bi se spet oprijel. Ruske sile so zdaj tako degradirane, da niso kos Natu. Zdaj bi se morali s tem v mislih pogajati iz položaja moči.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
5
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.146
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.466
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.297
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.354
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.459
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 978
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.974
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 743
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 533
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.968