Razkrivamo

"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."

V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi državami. S priključitvijo skoraj petine ukrajinskega ozemlja, kar je, da bomo imeli boljšo predstavo, ozemlje v velikosti štirih Slovenij in pol, se je vsaj glede na rusko pravo zdaj ozemlje Ruske federacije povečalo, s tem pa vojna med Rusijo in Ukrajino, ki se je začela z rusko invazijo 24. februarja letos, dobiva nove razsežnosti. Ključno novo dejstvo je namreč to, da spopadi zdaj de facto potekajo tudi v tistih regijah, ki jih je Vladimir Putin po farsičnem referendumu razglasil za - Rusijo, saj jih je anektiral Ruski federaciji. Z zornega kota Kremlja bodo torej odslej ukrajinske rakete, bombe in drugi izstrelki padali na - rusko ozemlje. In da bo komplikacija še večja, večino ukrajinskega orožja zdaj predstavljajo pošiljke evropskih držav, zlasti članic zveze NATO. To pa pomeni, da je Natovo orožje neposredno udeleženo v vojni z Rusijo, ki je ta teden močno zaostrila retoriko. Vladimir Putin je direktno in hladnokrvno dejal, da bo njegova država branila svoje ozemlje - torej tudi na novo priključene ukrajinske regije - z vsemi sredstvi, tudi jedrskim orožjem.

 

Kaj to pomeni, kakšno orožje iz atomskega arzenala lahko Putin dejansko uporabi, je v pogovoru za CNN razložil upokojeni polkovnik britanske armade Hamish de Bretton-Gordon, eden vodilnih strokovnjakov za kemično, biološko, radiološko in jedrsko bojevanje.

30.09.2022 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Hamish de Bretton-Gordon   Rusija   Putin   jedrsko orožje   Ukrajina   ZDA   NATO   Sovjetska zveza   taktično jedrsko orožje   ICBM   balistične rakete

Zahod mora Putinu popolnoma jasno povedati, da kakršna koli uporaba jedrskega, kemičnega ali biološkega orožja resnično pomeni, da je prestopil rdečo črto.

Po Putinovi priključitvi dela vzhodne in jugovzhodne Ukrajine so maske padle. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo kremeljska vrhuška obelodanila, da bo odslej vsak strel na priključena "ruska" ozemlja v teh regijah štela kot napad na Rusijo. Tu pa lahkomiselnost in optimizem končata, kajti ruska obrambna doktrina, prevzeta od nekdanje Sovjetske zveze, govori o pravici do uporabe atomskega orožja v primeru, ko gre za odvračanja napada na rusko ozemlje. Ko je Putin pred dnevi v televizijskem nagovoru govoril o obrambi ozemeljske celovitosti Rusije, je prvič doslej eksplicitno, neposredno in brez ovinkarjenja to doktrino tudi potrdil: Rusija se bo pred napadi na svoje ozemlje branila z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Tudi z jedrskim orožjem.

 

Takšna retorika je močno vznemirila ljudi po vsem svetu, kajti ko gre za vprašanje atomske bombe in potencialne III. svetovne vojne, ki bi lahko človeštvo vrnila v kameno dobo, če parafraziramo Alberta Einsteina, je ni normalne države na svetu, ki bi to podpirala (izjema je kveljemu Severna Koreja). Rusiji je glede tega hrbet obrnila celo Kitajska, kar bo morda pomemben moment v razpletanju vojne v Ukrajini. Vseeno pa vsaj za Evropo ostaja ključno vprašanje, ki se nanaša na ruski jedrski arzenal: Ali in če, kaj konkretno je Putin pripravljen uporabiti kot skrajne sredstvo v tej vojni?

 

Hamish de Bretton-Gordon, nekdanji polkovnik britanske armade, ki je med drugim poveljeval britanskim in Natovim silam za kemično, biološko, radiološko in jedrsko bojevanje (CBRN), je v pogovoru za CNN odgovarjal tudi na vprašanja, povezana s taktičnim in strateškim orožjem, ki jih Rusija dejansko lahko uporabi v vojni z Ukrajino.

 

Iz pogovora smo izpostavili tisti del, ki je po našem mnenju bistven.

 

 

Kakšna je razlika med strateškim in taktičnim jedrskim orožjem?

 

Gre za obseg – strateško jedrsko orožje je v bistvu Armagedon. Rusija in Zahod, vključno z Združenimi državami, Veliko Britanijo in Francijo, imata po podatkih Zveze jedrskih znanstvenikov vsak skoraj 6000 bojnih glav, kar je povsem dovolj, da spremeni planet, kot ga poznamo. Temu pravimo tudi Mutually Assured Destruction, s precej ironično kratico MAD.

Te bojne glave so nameščene na medcelinske balistične rakete (ICBM), ki lahko prepotujejo na tisoče kilometrov in so usmerjene na ključno infrastrukturo in mesta v ZDA, Združenem kraljestvu, Franciji in Rusiji.

 

 

"Najverjetnejši jedrski scenarij je po mojem mnenju napad Rusije na jedrsko elektrarno v Ukrajini. To bi lahko imelo podoben učinek kot taktična jedrska eksplozija, vendar bi ga Rusi, ki Ukrajino obtožujejo namernega bombardiranja lastnih elektrarn, lažje zanikali."

 

 

Taktično jedrsko orožje pa pomeni precej manjše bojne glave z eksplozivno močjo do 100 kiloton dinamita – namesto približno 1000 kiloton, kolikor ga nosijo strateške bojne glave. Kljub temu lahko taktično jedrsko orožje še vedno povzroči ogromno škode in če bi ga izstrelili na jedrsko elektrarno – na primer v Zaporožju v južni Ukrajini – bi lahko povzročilo verižno reakcijo in kontaminacijo v obsegu jedrskega napada.

 

 

V kakšnem stanju je rusko jedrsko orožje?

 

De Težko je reči z gotovostjo, vendar domnevam, da so rusko strateško orožje in medcelinske balistične rakete verjetno v dobrem stanju, v stanju stalne pripravljenosti. Rusko strateško jedrsko orožje je tisto, kar ji daje vojaško parieteto poti ZDA in zvezi NATO, zato bi pričakoval, da je zanj dobro poskrbljeno.

 

Vendar to verjetno ne velja za taktično orožje. Bojne glave in izstrelki so verjetno v solidnem, uporabnem stanju, vendar so vozila, na katerih so nameščeni, po mojem mnenju in na podlagi zanesljivih informacij v precej slabem stanju. Sodeč po stanju preostale opreme ruske vojske, ki je angažirana v Ukrajini, je to kar korektna domneva.

 

 

Hamish de Bretton-Gordon ocenjuje, da je verjetnost jedrske vojne vseeno relativno majhna.

 

 

Verjetno bi morali ti lanserji prepotovati več sto kilometrov, da bi prišli v položaj, kjer bi lahko napadli Ukrajino, saj imajo te rakete doseg le do 500 kilometrov. Toda z mehanskega vidika je po mojem mnenju malo verjetno, da bi prišli tako daleč. Prav tako je verjetno, da to orožje temelji na mikroprocesorjih in drugih visokotehnoloških komponentah, ki jih v Rusiji danes zelo primanjkuje – glede na mednarodne sankcije in množično uporabo raket z natančnim vodenjem, ki prav tako uporabljajo te dele.

 

 

Kaj pa napadi na jedrske elektrarne?

 

Medtem ko je Putinovo konvencionalno vojskovanje v Ukrajini v težavah, pričakujem, da se bodo Rusi vedno bolj obračali k nekonvencionalnemu vojskovanju, kjer je fokus na napadih na civiliste in ne na nasprotnikove sile. To se kaže z napadi na bolnišnice, šole in kritično infrastrukturo infrastrukturo, kot so kemične tovarne in jedrske elektrarne. Če jih napademo, lahko postanejo improvizirano kemično ali jedrsko orožje.

 

 

Zahodna nočna mora je Topol, medcelinska balistična raketa (ICBM), razvita v obdobju Sovjetske zveze. Ruska vojska ima operativnih okoli 100 mobilnih platform za izstreljevanje teh raket.

 

 

Videli smo v več primerih v Ukrajini, da se zdi, kot da ruske sile namerno bombardirajo kemične tovarne, da bi povzročile strupeno kontaminacijo. Čeprav razstrelitev teh elektrarn ne bi povzročila jedrske eksplozije, podobne detonaciji atomskega orožja, pa bi lahko razširila radioaktivne ostanke in onesnažila lokalne zaloge vode. Trenutne vremenske razmere kažejo, da bi se vsa ta kontaminacija po Evropi usmerila tudi proti zahodu. To bi lahko razumeli kot napad na zvezo Nato in sprožili 5. člen – kjer se napad na enega zaveznika šteje za napad na vse zaveznike –, kar bi Natu omogočilo, da neposredno udari nazaj na Rusijo.

 

Upajmo, da je ta možnost nekaj, česar se rusko vrhovno poveljstvo v celoti zaveda.

 

 

Kakšna je verjetnost teh jedrskih scenarijev?

 

Po mojem mnenju je uporaba strateškega jedrskega orožja zelo malo verjetna. To je vojna, v kateri nihče ne more zmagati, in trenutno se ne zdi verjetno, da bi ta regionalni konflikt v Evropi povzročil globalno jedrsko vojno, ki bi lahko uničila planet za številne generacije. Prepričan sem, da so zavore in ravnovesja vzpostavljeni tudi v Kremlju, tako kot v Beli hiši in na Downing Streetu 10, da bi zagotovili, da nismo pahnjeni v globalni jedrski spopad zaradi neke trenutne muhe.

 

 

Verjamem tudi , da je Putinovo taktično jedrsko orožje neuporabno. Tudi če njihova vozila delujejo, jih bodo takoj, ko prižgejo motorje, locirali obveščevalci ZDA in zveze NATO.

 

Upam, da so zasebne razprave, ki sta jih očitno imeli Bidnova in Putinova administracija, v skladu s tem, da "če premaknete svoje taktične jedrske bombe, jih bo NATO uničil z natančno vodenimi izstrelki dolgega dosega". Zdi se, da je tako glede na to, kar je pred dnevi razkril Jake Sullivan, svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši.

 

 

 

"Sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja. Zaradi priključitve štirih regij z lažnimi referendumi je verjetnost taktične uporabe zelo velika, če bodo Ukrajinci napadli te kraje."

 

 

Najverjetnejši jedrski scenarij je po mojem mnenju napad Rusije na jedrsko elektrarno v Ukrajini. To bi lahko imelo podoben učinek kot taktična jedrska eksplozija, vendar bi ga Rusi, ki Ukrajino obtožujejo namernega bombardiranja lastnih elektrarn, lažje zanikali.

 

Samo Rusija ima v tem konfliktu taktično jedrsko orožje, zato bi bilo nedvomno, če bi ga uporabili, da je odgovorna Rusija, in bi s tem sprožili ukrepanje Nata. Ruske konvencionalne sile so tako degradirane, da bi jih Natove sile verjetno hitro premagale, če bi prišlo do tega, česar se Putin ob svojih drugih neuspehih tudi zaveda.

 

 

Kaj se lahko naučimo iz ruske orožarske strategije v Siriji?

 

Verjamem, da so Rusi v Siriji razvili svojo nekonvencionalno taktiko bojevanja. Ne verjamem, da bi bil Asad še vedno na oblasti, če ne bi uporabil kemičnega orožja. Silovit napad z živčnim strupom 21. avgusta 2013 na Ghouto je zaustavil upornike, da bi zavezeli Damask. Štiriletno konvencionalno obleganje Alepa se je končalo z več napadi s klorom.

 

In pri tem ni videti, da bi imel Putin kaj morale ali pomislekov. Rusija je napadla bolnišnice in šole v Siriji, kar zdaj ponavlja v Ukrajini. Cilj nekonvencionalnega vojskovanja je zlomiti voljo civilistov do upora in zdi se, da Putin z veseljem uporabi vsa sredstva in orožja, da to doseže.

 

 

Koliko se to nanaša na Putinov ukaz?

 

To orožje je doktrinarno nadzorovano na najvišjih ravneh in bi od Putina zahtevalo, da sprejme odločitev o strateškem napadu. Vendar sovjetska doktrina, za katero se zdi, da Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja.

 

Zaradi poskusa priključitve štirih ukrajinskih regij z lažnimi referendumi je verjetnost uporabe taktičnega jedrskega orožja zelo velika, če bodo ti kraji napadeni. Čeprav še vedno pričakujemo, da se bodo lokalni poveljniki najprej uklonili Putinu, preden bodo pritisnili na rdeči gumb.

 

 

Tako je videti ruski vojaški tovornjak z nameščeno raketo zemlja-zemlja z jedrsko konico.

 

 

Zahodni vojaški viri pravijo, da se Putin osebno vključuje v konkretne bitke in poveljnikom na nižji ravni daje ukaze. To je nenavadno – zdi se, da je Putin šele zdaj izgubil zaupanje v svoje generale, potem ko je Ukrajina septembra ponovno zavzela velike dele severovzhoda – in nakazuje porušen sistem poveljevanja in nadzora ter kaže na predsednika, ki ne zaupa svojim generalom.

 

 

Kako naj se Zahod odzove v primeru jedrskega napada?

 

Zahod mora Putinu popolnoma jasno povedati, da kakršna koli uporaba jedrskega, kemičnega ali biološkega orožja resnično pomeni, da je prestopil rdečo črto. Kljub temu menim, da popolna jedrska vojna sploh ni verjetna.

 

Nato mora jasno povedati, da bo uničila rusko taktično jedrsko orožje, če ga premaknejo iz trenutnih lokacij na položaj, kjer bi lahko ogrožalo Ukrajino. Nato mora tudi jasno povedati, da bodo vsi namerni napadi na jedrske elektrarne zahtevali enak in večji odziv zveze Nato.

 

To je čas, da prepoznamo Putinov blef. Drži se na konicah prstov in ne smemo mu dati nobene možnosti, da bi se spet oprijel. Ruske sile so zdaj tako degradirane, da niso kos Natu. Zdaj bi se morali s tem v mislih pogajati iz položaja moči.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
11
20.09.2023 11:00
Predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, se je v torek v New Yorku udeležila 78. zasedanja Generale skupščine ... Več.
Piše: Uredništvo
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
4
16.09.2023 21:59
Weak consumer demand has pushed the country into deflation, compelling Beijing to consider a more substantial economic stimulus ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
14
11.09.2023 20:18
Medianina zadnja javnomnenjska anketa, objavljena v časniku Delo, ne prinaša le nekoliko popravljenega rezultata za vladajoče ... Več.
Piše: Uredništvo
Mir papeža Frančiška: Novi obraz diplomacije Svetega sedeža
2
10.09.2023 07:00
Papeževa diplomacija je usmerjena v vzpostavljanje in izgradnjo odnosov, zaradi česar nima velikih ciljev, da bi takoj dosegla ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zveza NATO in Evropska unija na preizkušnji z vojaškimi inovacijami
10
05.09.2023 21:00
Vojna v Ukrajini kaže, kako lahko mešanica starih (predvsem topništva in streliva) in novih tehnologij (npr. povezanih z umetno ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Prvi šolski dan: Ideolog Levice Slavko Gaber gre nad desne ravnatelje in stroko
45
31.08.2023 22:58
Prvi šolski minister Slavko Gaber je na prvi šolski dan spet aktualen. In sicer zato, ker je bil opažen v prostorih ministrstva ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj vse je Tanja Fajon povedala na letošnjem Blejskem strateškem forumu
19
30.08.2023 19:45
Končal se je 18. Blejski strateški forum (BSF), na katerem je avditorij uvodoma nagovorila zunanja ministrica in podpredsednica ... Več.
Piše: Uredništvo
Državni Udar v Nigru: Posledice za Evropsko unijo pri upravljanju migracijskih tokov
8
29.08.2023 21:10
Državni udar v Nigru, ki se je s tem pridružil skupini sahelskih držav, v katerih je prišlo do nasilne spremembe režima, bo ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
African debt trap: Kenya breaches its debt ceiling, Chinese influence looming large
10
28.08.2023 11:00
The gradual rise in Kenian debt level has sent shockwaves to the global community as many see the African countrz going the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Zakaj imamo tako visok proračunski primanjkljaj
12
26.08.2023 11:00
Skoraj tri milijarde evrov proračunskega primanjkljaja čaka Golobovo vlado, ki je še maja letos, ko je poslancem predstavljala ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kaj je ključni problem Golobove ponedeljkove "donatorske večerje" v nekdanji Titovi vili na Bledu
10
25.08.2023 08:30
Premier Robert Golob bo prihodnji teden v Vili Bled gostil večerjo, na katero je povabil predstavnike slovenskega gospodarstva ... Več.
Piše: Uredništvo
Likvidacija Wagnerja je Putinovo doslej najostrejše svarilo ostalim potencialnim upornikom
26
23.08.2023 22:45
Odgovor na vprašanje, v kakšnem odnosu sta Vladimir Putin in Jevgenij Prigožin po nedavnem poskusu Wagnerjevega upora, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Pozabljena obletnica: Po dveh letih vladanja so Talibani Afganistan vrnili v srednji vek!
17
20.08.2023 23:29
Dve leti po naglem, takorekoč kaotičnem ameriškem oziroma zahodnem umiku iz Kabula, je slika Afganstana porazna, o čemer pa naši ... Več.
Piše: Božo Cerar
Napetosti med Srbijo in Kosovom: Ali se na Balkanu ponavlja "ukrajinski vzorec"?
9
14.08.2023 22:55
Kosovo je osrednji del zgodbe, ki se je začela v devetdesetih letih in v kateri so pravice in težnje narodov in manjšin še ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je Giorgia Meloni odkrila Ameriko in spravila Italijo nazaj na zemljevid sveta
4
13.08.2023 21:00
Nedavni obisk italijanske predsednice vlade Giorgie Meloni v Washingtonu pomeni pomemben korak glede vloge Italije na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Women in China face underrepresentation in politics and government
7
13.08.2023 09:34
The time when demographic crisis in China has deteriorated to an unprecedented level, primarily, due to lower birth rates and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O distribuciji: Koliko premoženja v državi dejansko obvladuje odstotek Slovencev?
9
11.08.2023 23:30
Koliko premoženja imajo v lasti najbogatejši Slovenci? Nedavno smo prebrali, da naj bi imel odstotek Slovencev v lasti skoraj ... Več.
Piše: Bine Kordež
Chinese-Made Volkswagen Electric Vehicles Face Global Scrutiny: a Trail of Concerns Emerges
13
10.08.2023 21:45
In recent times, Chinese-made Volkswagen electric vehicles (EVs) have come under increasing scrutiny as countries raise concerns ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
UNESCO predlaga implementacijo COBISS na globalni ravni – tudi v Afriki, Golobova vlada pa še politične koordinacije za Zahodni Balkan ne zmore vzpostaviti!
5
01.08.2023 20:00
COBISS, izvirno slovenski organizacijski model knjižničnega informacijskega sistema, ki ga je razvil mariborski Institut ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
O ruskem kolonializmu se ne sme govoriti, čeprav se za razliko od zahodnega še vedno ni končal
15
31.07.2023 20:00
Medtem ko se Zahod vedno znova brani pred očitki o kolonialni preteklosti nekaterih nekdanjih velesil in ko se zlasti mlajše ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.155
02/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.670
03/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.481
04/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.485
05/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.583
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.056
07/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.182
08/
Migracijska tempirana bomba
Tilen Majnardi
Ogledov: 416
09/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.550
10/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 524