Razkrivamo

Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?

Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. Njegova glavna prioriteta je zdaj ohranitev oblasti. Zato mora ukrajinsko ekspedicijo pred rusko javnostjo kljub vsemu na nek način prikazati kot zmago. To lahko stori z uporabo jedrskega orožja, s čemer bi v vojno spravil Združene države, ki bi Rusiji namenile hud povračilni udarec, recimo totalno uničenje ruske črnomorske flote ali kaj podobnega. Putin bi tedaj verjetno tudi pred domačo javnostjo preživel na oblasti, ne glede na to, da bi bila istočasno vojna v Ukrajini zanj izgubljena. Časten izhod torej, kajti nekaj povsem drugega je, če te kot superiornega Rusa namesto nekih manjvrednih Ukrajincev premagajo močnejši Američani ...

01.10.2022 23:59
Piše: Maksimiljan Fras
Ključne besede:   Putin   Rusija   vojna   Ukrajina   Kremelj   jedrsko orožje   ZDA   Neville Chamberlain   Hitler   Sovjetska zveza

Nekateri menijo, da Putin v resnici nima namena kot prvi po koncu druge svetovne vojne uporabiti jedrskega orožja, da pa namerava vse glasneje rožljati z njim, dokler se Zahod ne bo te možnosti toliko prestrašil, da bo popustil njegovim zahtevam in mu omogočil časten izhod iz vojne v Ukrajini.

Še pred tednom dni se je svet spraševal, kako bo Rusija izurila vpoklicanih 300.000 rezervistov za odhod v vojno, ko pa nima več nekdanje infrastrukture za to. Zdaj vemo: s pripravami se ne namerava kaj dosti ukvarjati. Da bi ustavili nadaljnje prodiranje ukrajinske vojske na okupirana ozemlja, je namreč treba čim prej poslati v Ukrajino čim več rezervistov. Toda po precej enotnem mnenju zahodnih opazovalcev je to recept za njihov pokol (vir). Ne samo, da so ti rezervisti slabo izurjeni, ampak oblast celo od njih pričakuje, da si bodo pred odhodom v vojno kar sami priskrbeli tiste dele potrebne vojaške opreme, ki jih ni več na zalogi v ruskih vojaških skladiščih (vir). To sicer ni neka nepremostljiva težava, saj si lahko manjkajoče dele kupijo recimo na spletni strani Avito, nekakšnem ruskem eBayu, kjer jih pogosto preprodajajo prav skorumpirani vojaški skladiščniki, ki so jih pred tem ukradli iz vojaških skladišč pod svojim nadzorom.

 

Toda ob tem je tu še težava, da je Rusija v minulih sedmih mesecih v Ukrajini že dodobra uničila tudi večji del svoje najboljše vojaške mehanizacije. Iz zahodne perspektive je torej pošiljanje teh novih rekrutov v ukrajinsko mesoreznico norost. Toda ne nujno tudi iz kremeljske perspektive. Pri presojanju naslednjih ruskih potez v tej vojni je namreč dobro imeti pred očmi, da je Putinov najvišji cilj ohranitev lastne oblasti. Zato je tudi pošiljanje slabo izurjenih rekrutov v vojno eden od preprostih načinov, kako se znebiti mladih moških, ki bi lahko sicer doma povzročali težave, če bi se jih polastile protirežimske sile. Tisti mladi moški, ki zdaj v stotisočih bežijo iz Rusije pred mobilizacijo, pa se v tem smislu kar sami izločajo iz igre. Tako tudi kolone bežečih mladih Rusov, recimo na meji z Gruzijo (vir), ki spominjajo na eksodus za boj sposobnih Sircev leta 2015, v resnici pomenijo za Putinov režim dodatno notranjepolitično stabilizacijo.   

  

Putin se je z napadom na Ukrajino vsekakor pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Njegova glavna prioriteta je zdaj ohranitev oblasti. Zato mora ukrajinsko ekspedicijo pred rusko javnostjo kljub vsemu na nek način prikazati kot zmago. Od ruske civilne družbe v ruski notranji politiki ne smemo kaj dosti pričakovati, saj je tako rekoč neobstoječa. Še posebej zadnje mesece. Ruska družba je sploh izjemno atomizirana, kar je dediščina še iz sovjetskih časov, kajti družbi individualistov je veliko lažje vladati kot takšni, kjer obstaja več smisla za skupnost. Nekaj drugega pa je, če gre ruski vladar v vojno z na papirju veliko šibkejšim nasprotnikom in ga ne uspe premagati. Takšnega vladarja potem v Rusiji čaka globok prezir s strani lastnega ljudstva in na koncu izguba oblasti. To se je zgodilo na primer carju Nikolaju II., ko je leta 1905 izgubil vojno proti Japonski. Še isto leto je izbruhnila revolucija.

 

Podobno je bilo leta 1989 ob sramotnem porazu sovjetske vojske proti afganistanskim mudžahedinom v sandalih, čemur je nato leta 1991 sledil razpad Sovjetske zveze. V očeh ruske javnosti tudi Ukrajina še vedno velja za inferiorno in poraz v vojni z njo bi bil za rusko javnost zelo ponižujoč, Putin pa bi pred svojim narodom izgubil obraz. Sicer ga je zaradi poteka vojne že do zdaj v veliki meri izgubil, a še ne povsem. Sam se vsekakor želi v zgodovino zapisati kot restavrator ruske imperialne moči, ne pa kot tisti vladar, ki se je šel eno vojno preveč in ob tem Ukrajino, zibelko Kijevske Rusije, za vedno zapravil Rusiji. 

  

Aneksija zaplenjenega ozemlja na vzhodu Ukrajine in nato zamrznitev tega stanja kot v primeru Krima bi bil lahko za Putina nekakšen zasilen, a še vedno časten izhod. Toda Rusija vojaško sploh ne obvladuje v celoti teh štirih regij, ki jih želi oziroma jih je dejansko že anektirala, Ukrajina pa tudi ne namerava pristati na njihovo izgubo. Da bi izsilil zase časten izhod, bo zato Putin poskušal naprej eskalirati vojno. Ultimativna eskalacija pa bi bila uporaba jedrskega orožja v Ukrajini, kar bi Putin lahko poskušal upravičevati z zaščito anektiranih ozemelj pred napadi ukrajinske vojske. O tem, ali je uporaba jedrskega orožja v tej vojni res verjetna, so mnenja deljena.

 

 

PREBERITE TUDI ČLANEK

 

 

 

"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja." 

 

 

Na tej točki se za boljše razumevanje dogajanja nekateri poslužujejo teorije iger. Znotraj teorije iger je znana recimo t.i. igra piščanca, ko dva nasproti si drveča voznika tekmujeta, kateri od njiju se bo prvi prestrašil nevarnosti čelnega trčenja in se umaknil na stran kot piščanec ter s tem izgubil igro. Drugo ime za to vrsto igre je t.i. igra jastreba in golobice. Najslabše, kar lahko pri tej igri storiš, je to, da nasprotniku že vnaprej daš vedeti, kako boš igral. Če namreč nasprotnik ve, da boš prevzel vlogo golobice, bo še toliko bolj vneto igral vlogo jastreba, ker je zanj to racionalno in lahko na ta način varno maksimira svoj dobiček.

 

Ko je leta 1938 britanski premier Neville Chamberlain v prizadevanju za deeskalacijo v Evropi podpisal Münchenski sporazum, je Hitlerju dal vedeti, da bo Zahod igral vlogo predvidljive golobice, s čimer se je v resnici odprla pot v drugo svetovno vojno. Tudi pri Putinu nimamo nobenega zagotovila, da če mu Zahod popusti pri aneksiji vzhodne Ukrajine, da se bo tu ustavil. Prej je verjetno nasprotno: če bo videl, da mu je spet uspelo, se bo čez nekaj časa, ko si ruska vojska dovolj opomore, lotil naslednje tarče. 

 

Nekateri so tako mnenja, da Putin v resnici nima namena kot prvi po koncu druge svetovne vojne uporabiti jedrskega orožja, da pa namerava vse glasneje rožljati z njim, dokler se Zahod ne bo te možnosti toliko prestrašil, da bo popustil njegovim zahtevam in mu omogočil časten izhod iz vojne v Ukrajini (vir). Pri mehčanju zahodnih stališč pa naj bi mu vsekakor prišla zelo prav tudi energetska kriza v Evropski uniji. Toda nekateri drugi so mnenja, da Putin res utegne gledati na uporabo jedrskega orožja v Ukrajini kot na racionalno potezo (vir). In sicer spet v notranjepolitičnem smislu oziroma za namen ohranitve oblasti znotraj Rusije. Če namreč režim v Kremlju izvede na Ukrajino napad s taktičnim jedrskim orožjem, bi s tem prisilil ZDA v povračilni udarec. Če bi Putin uspel preživeti ta ameriški povračilni udarec, recimo totalno uničenje ruske črnomorske flote ali kaj podobnega, bi lahko verjetno tudi pred domačo javnostjo preživel na oblasti, ne glede na to, da bi bila istočasno vojna v Ukrajini zanj izgubljena. Časten izhod torej, kajti nekaj povsem drugega je, če te namesto nekih Ukrajincev premagajo močnejši Američani ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
1
05.06.2023 20:00
Trije ugledni slovenski zgodovinarji, strokovnjaki za novejšo zgodovino, Mitja Ferenc, Tamara Griesser Pečar in Milko Mikola, ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
12
03.06.2023 17:00
Vojna, ki divja na ukrajinskem ozemlju, je v resnici vojna za ukrajinsko neodvisnost. V tej vojni ukrajinski narod uveljavlja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
Shrinking Beijing, Shanghai, Hong Kong populations worsen demographic crisis in China
10
04.04.2023 21:00
Younger generation of Chinese does not find giving birth as inevitability. China therefore recorded a population decline for the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.482
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.068
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.225
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.631
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.128
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 997
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 876
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 545
09/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.284
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.889