Komentar

Ali je spet problem nemška hegemonija?

Mnogi od nas smo občudovali način, kako so se Nemci soočili z grozotami, ki so jih povzročili v drugi svetovni vojni, in sedanjo generacijo poučili o zločinih, ki so bili storjeni, nato pa zgradili dinamično gospodarstvo. To je bil izjemen dosežek. Toda kanclerstvo Angele Merkel je bilo obsedeno z nenehnim ponižnim prigovarjanjem Rusiji. Mnogi od nas so jo spraševali, v kaj ta ženska sploh verjame. Zaradi nemške hegemonije v Evropski uniji in ultra zelene politike so številne države po zaslugi Merklove oziroma Nemčije padle v odvisnost od ruske energije.

04.10.2022 10:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Nemčija   Evropska unija   Angela Merkel   Rusija   Putin   Ursula von der Layen   Evropska komisija   Poljska   Madžarska   Švedska   Mario Draghi   Italija

Z Nemci in Nemčijo so vedno problemi. Dolgoletno nemško popuščanje in dobrikanje Putinu, ker so bili za to ekonomski razlogi, je Evropsko unijo spravilo v veliko odvisnost od ruskih energentov.

Konec leta 2015 sem napisal članek o nemški hegemoniji v Evropski uniji. Prispevek z naslovom Nemška hegemonija in zaton evropske superdržave (vir) je bil na portalu+ objavljen 12. januarja 2016:

 

"Evropske elite so uporabile monetarno unijo, da bi nasprotovale ekonomski logiki, njihov prezgodnji politični projekt za vzpostavitev superdržave pa je bil obsojen na propad. Zdaj je torej čas, da se EU vrne na začetek, ko je bila uspešno trgovinsko območje."

  

Še vedno mislim, da je to pravilno razmišljanje in srednjeevropske države se zdaj ideji superdržave upirajo. Razmere, ki jih danes vidimo v Evropi, dajejo misliti, da bi nas lahko nemška politika zdaj pripeljala do tretje velike katastrofe po prvi, drugi svetovni vojni in zdaj do gospodarske kataklizme. V tistem članku izpred skoraj sedmih let sem opazil, kako je Nemčija prevzela nadzor nad Evroobmočjem, narekovala migracijsko politiko, ni pa ji uspelo zgraditi primernih obrambnih sil, prav tako je slabotno paradirala v Minsku pred Putinom.

 

V tistem članku iz januarja 2016 sem napisal:

  

"Vsakdo, ki je videl slike Merklove in Hollanda, ki poskušata pritisniti na Putina, da bi spremenil svojo agresivno politiko glede Ukrajine, se mora spomniti septembra 1938 v Münchnu."

 

 

Mnogi od nas smo občudovali način, kako so se Nemci soočili z grozotami, ki so jih povzročili v drugi svetovni vojni, in sedanjo generacijo poučili o zločinih, ki so bili storjeni, nato pa zgradili dinamično gospodarstvo. To je bil izjemen dosežek. Toda kanclerstvo Angele Merkel je bilo obsedeno z nenehnim ponižnim prigovarjanjem Rusiji. Mnogi od nas so jo spraševali, v kaj ta ženska sploh verjame. Zaradi nemške hegemonije v Evropski uniji in ultra zelene politike so številne države po zaslugi Merklove oziroma Nemčije padle v odvisnost od ruske energije.

 

Prav tako smo tudi videli, kako Nemcem ni uspelo ohraniti ustreznih obrambnih sil in so celo poslali propadlo obrambno ministrico Ursulo Von der Leyen, da bi vodila bruseljsko neizvoljeno birokracijo. Nemška denarna moč ni bila uporabljena na najboljši način za pomoč državam v težavah po finančnem zlomu leta 2008, pač za zaščito nemških bank in prisilitev šibkih držav, kot so Grčija, Španija in Italija v drastično krčenje. V primeru Italije so na oblast potisnili celo neizvoljene premierje, kakršen je bil Mario Draghi. Smo potemtakem lahko presenečeni nad nedavnimi volitvami v Italiji, kjer je slavila patriotska stranka Bratje Italije?

 

Prav tako ni presenetljivo, da je britanska javnost glasovala za izstop iz EU pod vodstvom Nemčije in njenega mlajšega francoskega partnerja. Prav tako ni presenetljivo, da je prišlo do nasprotovanja in upora držav, kot sta Poljska in Madžarska, ki želita ohraniti tradicionalne vrednote. Kakšna podpora je bila pred trenutnim zaprtjem ruskih plinovodov za zagotovito, da so bile cene ruskega plina za Poljsko enake kot posebej nizka cena za Nemčijo?

 

Države, kot je Švedska, ki so sledile tako imenovanemu humanitarnemu zgledu Nemčije in sprejele veliko preveč ekonomskih migrantov, trpijo hude težave s kriminalom, kar je vodilo tudi do krepitve patriotske stranke.

 

Bo to zimo v Evropi velika recesija? Ali bo prevelika odvisnost od Kitajske vodila v nadaljnje prikrajšanje? Ali bo Nemčija uporabila svoje še vedno velike rezerve za pomoč drugim članicam EU, ali bo sledila prejšnji politiki "Nemčija na prvem mestu" (Germany First)?

  

Torej kje smo zdaj? Bo prišlo do velikega pritiska EU, da pusti na cedilu Ukrajino? Če bo tako, imamo tu spet Minsk 2014 in München 1938. Vemo, kam je to vodilo leta 1938, in vemo, kam nas je Minsk pripeljal do zdaj. Bati se moramo nadaljnje kapitulacije pred avtoritarnostjo.

 

Vsekakor upam, da povsem občudovanja vredna Nemčija Ludwiga Erharda, ki je povzročila gospodarski čudež, Wirtschaftswunder, kaže svojo močno zavezanost pošteni igri in demokraciji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.754
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.305
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.735
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.542
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.161
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.017
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.200
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 944
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.288
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.964