Komentar

Giorgia Meloni ni le zmagala, pometla je s konkurenco

Nekaj misli o italijanskih volitvah, ki so bile minulo nedeljo in so bile v marsičem res zgodovinske. Ne le zato, ker je po dolgem času ponovno slavila desnica, ne le zato, ker je krepko zmagala stranka, ki je bila še pred nekaj leti relativno marginalna, ampak zlasti zato, ker bo italijansko vlado vodila ženska, kar si je bilo v mačistični italijanski politiki še včeraj težko predstavljati. Na portalu+ smo za povolilni komentar italijanskih volitev zaprosili koga drugega kot Valeria Fabbrija, Italijana, pravzaprav Rimljana, ki je že nekaj časa tudi naš stalni sodelavec.

04.10.2022 21:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Giorgia Meloni   Italija   volitve   Silvio Berlusconi   Lega   Matteo Salvini   Mario Draghi   Kvirnal

Vodja Bratov Italije je prvo povolilno sporočilo po zmagi namenila "pogumnim ženskam, ki se borijo v Iranu ter po svetu in branijo svoje pravice in svobodo", kot je zapisala na Twitterju.

So se Italijani odločili zaupati Giorgi Meloni z upanjem na dejanske spremembe, ali pa so se nenadoma znašli daleč na desni, kot je zapisal Washington Post? Vprašajmo se še drugače: je italijanska demokracija dovolj močna, da lahko volivci izberejo vlado, ki jo želijo, ne da bi tvegali skok v neznano ali nazaj v zgodovino? Naj jasno povem: Giorgia Meloni ni le zmagala, pometla je s konkurenco. Dobila je štirikrat več od drobtin, s katerimi se je morala zadovoljiti na volitvah leta 2018, prehitela je svoje tovariše, ki so nanjo vedno gledali kot na mlajšo sestro, rojeno pod malce nesrečno zvezdo. Poleg tega je morala v kampanji, polni osebnih napadov, tudi nizkih udarcev, požreti več kot eno žabo.  

  

Na splošno pa nimamo veliko razlogov za slavje te alternativne demokracije, kjer tisti, ki je glede na mnenje volivcev vladal slabo, svoje mesto prepusti alternativnemu kandidatu, ponavadi opozicijskemu. Nezadovoljstvo je moralo biti ogromno, saj je prvi podatek, ki bode v oči, volilna udeležba: na volišča se je tokrat odpravilo le 64 % volilnih upravičencev. Volilno zmago je torej treba gledati s tega zornega kota: nominalno je desnosredinska koalicija prejela enako število glasov kot leta 2018, približno 12,6 milijona.

 

In že ta podatek je lahko zelo zgovoren.

 

Prvič: Bratje Italije na volišča niso uspeli pripeljati nezadovoljnih volivcev, večina od njih je ostala doma. Tudi Demokratska stranka je izgubila mnogo glasov, kakor tudi Gibanje petih zvezd, ki je glede na napovedi pred volitvami celo malce pridobilo, vseeno pa je izgubilo skoraj polovico glasov, ki so prispevali k njegovemu zmagoslavju leta 2018.

 

Drugič: Giorgia Meloni je prevzela glasove svojih dveh koalicijskih partneric, Salvinijeve Lige in Berlusconijeve Naprej, Italija, ki sta tudi v severnih deželah doživeli spremembe. Na primer, v Furlaniji Julijski krajini, kjer je na oblasti Liga, so Bratje Italije dobili kar trikrat več glasov kot Liga. Pokazalo se je tudi, da so Bratje Italije glasove dobili tudi od bivših volivcev Gibanja petih zvezd.

 

Tretjič: večina italijanskih volivcev je ideološko prepričana, razočarana in nezadovoljna, politika jih ne zanima preveč, niso ne desni ne levi. Gre za nekakšen post-populistični profil, h kateremu je kot prvi zagotovo pripomogel večni vodja stranke Naprej, Italija Silvio Berlusconi, ki je bil letos, 35 let po prvi izvolitvi, znova izvoljen v parlament. Leta 1994 je namreč omogočil razpad tako Lige, ki se je takrat imenovala še Severna Liga pod vodstvom Umberta Bossija ter Nacionalnega zavezništva, pri katerem je bila leta 2006 Giorgia Meloni prvič izvoljena v parlament - z 29 leti je postala najmlajša poslanka v takratni sestavi parlamenta. 

 

 

Post-populistični trend ima dolgo zgodovino. Na naslednjih dveh volitvah, leta 2013 in 2018, volivci niso podelili večine nobeni koaliciji. Kot posledica so nato v zadnjih desetih letih nastale vlade, temelječe na parlamentarnih sporazumih, pogosto so jih vodile osebe, ki v volitvah niso sodelovale.

 

Kljub temu, da gre za potrebno varovalo v našem parlamentarnem sistemu, ki preprečuje nastanek praznin na oblasti, ko se sistem blokira, je jasno, da je demokracija močnejša takrat, ko gre za ujemanje volje volivcev in parlamenta; tako nastanejo parlamentarne večine, ki imajo soglasje volivcev. Zato s tega vidika ni mogoče reči, da izid nedeljskih volitev pomeni nazadovanje. Ravno nasprotno. Zmagala je vodja opozicije, ki bo sedaj vodila vlado. Največja težava je nezainteresiranost, bolj kot nezadovoljstvo s politiko, ki odloča o naših življenjih. 

  

Pred Giorgio Meloni je sedaj zahtevna naloga - upravljanje z državo "anarhističnih ovac", če uporabimo naslov knjige novinarja Roberta Gervasa. Že tekom volilne kampanje je Meloni kot ključno izpostavila odgovornost. Omenila je tri ključne točke za bodočo vlado: vojno v Ukrajini, energetsko krizo in proračunsko disciplino. Za vse tri bi lahko rekli, da temeljijo na Draghijevem programu, saj je že v opoziciji podpirala vlado pri njenih sankcijah proti Rusiji in glede orožja za Ukrajino, kakor tudi pri evropskem dogovarjanju glede najvišje cene plina in nasprotovanju vihravim rebalansom proračuna. Ne gre za samoumevne točke, saj jih denimo določene stranke progresivnega pola, zaveznice Demokratske stranke, niso podprle oziroma so jih celo ovirale.

 

Kmalu se bo treba soočiti z nemogočimi obljubami glede gospodarstva, varnosti, imigracij, zunanje politike, vojne v Ukrajini in odnosov z Brusljem. Neposredno to pomeni, da je igra sestavljanja koalicije manj samoumevna, kot bi se to zdelo na prvi pogled. Oba domova parlamenta se bosta sestala 13. oktobra, izvoljena bosta predsednika zbornice in senata, dveh domov parlamenta, ki naj bi jih Meloni, glede na pisanje nekaterih medijev, želela deliti z opozicijo. Nato se bodo začela posvetovanja na Kvirinalu in podelitve mandata za sestavo vlade, o čemer bo še veliko govora. Če bo šlo vse brez težav, bomo konec oktobra dobili vlado, ki bo do konca novembra prišla brez večjih pretresov, če pa se bo stvar zavlekla, bo še nekaj časa na oblasti Draghi, in ne bo prav jasno, kaj se bo zgodilo.

 

Glavno dejstvo, ki ga pri vsem tem ne smemo spregledati, pa je, da bo Giorgia Meloni razbila ta nedosegljivi stekleni strop, postala bo prva ženska predsednica vlade, ženska z desnega pola, ker je popoln udarec levemu polu. Zavedajoč se, koliko je morala vložiti, da je danes tam, kjer je, je vodja Bratov Italije prvo povolilno sporočilo po zmagi namenila "pogumnim ženskam, ki se borijo v Iranu ter po svetu in branijo svoje pravice in svobodo", kot je zapisala na Twitterju.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.904
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.868
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.294
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.678
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 999
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.085
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 752
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 506
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.918