Komentar

Giorgia Meloni ni le zmagala, pometla je s konkurenco

Nekaj misli o italijanskih volitvah, ki so bile minulo nedeljo in so bile v marsičem res zgodovinske. Ne le zato, ker je po dolgem času ponovno slavila desnica, ne le zato, ker je krepko zmagala stranka, ki je bila še pred nekaj leti relativno marginalna, ampak zlasti zato, ker bo italijansko vlado vodila ženska, kar si je bilo v mačistični italijanski politiki še včeraj težko predstavljati. Na portalu+ smo za povolilni komentar italijanskih volitev zaprosili koga drugega kot Valeria Fabbrija, Italijana, pravzaprav Rimljana, ki je že nekaj časa tudi naš stalni sodelavec.

04.10.2022 21:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Giorgia Meloni   Italija   volitve   Silvio Berlusconi   Lega   Matteo Salvini   Mario Draghi   Kvirnal

Vodja Bratov Italije je prvo povolilno sporočilo po zmagi namenila "pogumnim ženskam, ki se borijo v Iranu ter po svetu in branijo svoje pravice in svobodo", kot je zapisala na Twitterju.

So se Italijani odločili zaupati Giorgi Meloni z upanjem na dejanske spremembe, ali pa so se nenadoma znašli daleč na desni, kot je zapisal Washington Post? Vprašajmo se še drugače: je italijanska demokracija dovolj močna, da lahko volivci izberejo vlado, ki jo želijo, ne da bi tvegali skok v neznano ali nazaj v zgodovino? Naj jasno povem: Giorgia Meloni ni le zmagala, pometla je s konkurenco. Dobila je štirikrat več od drobtin, s katerimi se je morala zadovoljiti na volitvah leta 2018, prehitela je svoje tovariše, ki so nanjo vedno gledali kot na mlajšo sestro, rojeno pod malce nesrečno zvezdo. Poleg tega je morala v kampanji, polni osebnih napadov, tudi nizkih udarcev, požreti več kot eno žabo.  

  

Na splošno pa nimamo veliko razlogov za slavje te alternativne demokracije, kjer tisti, ki je glede na mnenje volivcev vladal slabo, svoje mesto prepusti alternativnemu kandidatu, ponavadi opozicijskemu. Nezadovoljstvo je moralo biti ogromno, saj je prvi podatek, ki bode v oči, volilna udeležba: na volišča se je tokrat odpravilo le 64 % volilnih upravičencev. Volilno zmago je torej treba gledati s tega zornega kota: nominalno je desnosredinska koalicija prejela enako število glasov kot leta 2018, približno 12,6 milijona.

 

In že ta podatek je lahko zelo zgovoren.

 

Prvič: Bratje Italije na volišča niso uspeli pripeljati nezadovoljnih volivcev, večina od njih je ostala doma. Tudi Demokratska stranka je izgubila mnogo glasov, kakor tudi Gibanje petih zvezd, ki je glede na napovedi pred volitvami celo malce pridobilo, vseeno pa je izgubilo skoraj polovico glasov, ki so prispevali k njegovemu zmagoslavju leta 2018.

 

Drugič: Giorgia Meloni je prevzela glasove svojih dveh koalicijskih partneric, Salvinijeve Lige in Berlusconijeve Naprej, Italija, ki sta tudi v severnih deželah doživeli spremembe. Na primer, v Furlaniji Julijski krajini, kjer je na oblasti Liga, so Bratje Italije dobili kar trikrat več glasov kot Liga. Pokazalo se je tudi, da so Bratje Italije glasove dobili tudi od bivših volivcev Gibanja petih zvezd.

 

Tretjič: večina italijanskih volivcev je ideološko prepričana, razočarana in nezadovoljna, politika jih ne zanima preveč, niso ne desni ne levi. Gre za nekakšen post-populistični profil, h kateremu je kot prvi zagotovo pripomogel večni vodja stranke Naprej, Italija Silvio Berlusconi, ki je bil letos, 35 let po prvi izvolitvi, znova izvoljen v parlament. Leta 1994 je namreč omogočil razpad tako Lige, ki se je takrat imenovala še Severna Liga pod vodstvom Umberta Bossija ter Nacionalnega zavezništva, pri katerem je bila leta 2006 Giorgia Meloni prvič izvoljena v parlament - z 29 leti je postala najmlajša poslanka v takratni sestavi parlamenta. 

 

 

Post-populistični trend ima dolgo zgodovino. Na naslednjih dveh volitvah, leta 2013 in 2018, volivci niso podelili večine nobeni koaliciji. Kot posledica so nato v zadnjih desetih letih nastale vlade, temelječe na parlamentarnih sporazumih, pogosto so jih vodile osebe, ki v volitvah niso sodelovale.

 

Kljub temu, da gre za potrebno varovalo v našem parlamentarnem sistemu, ki preprečuje nastanek praznin na oblasti, ko se sistem blokira, je jasno, da je demokracija močnejša takrat, ko gre za ujemanje volje volivcev in parlamenta; tako nastanejo parlamentarne večine, ki imajo soglasje volivcev. Zato s tega vidika ni mogoče reči, da izid nedeljskih volitev pomeni nazadovanje. Ravno nasprotno. Zmagala je vodja opozicije, ki bo sedaj vodila vlado. Največja težava je nezainteresiranost, bolj kot nezadovoljstvo s politiko, ki odloča o naših življenjih. 

  

Pred Giorgio Meloni je sedaj zahtevna naloga - upravljanje z državo "anarhističnih ovac", če uporabimo naslov knjige novinarja Roberta Gervasa. Že tekom volilne kampanje je Meloni kot ključno izpostavila odgovornost. Omenila je tri ključne točke za bodočo vlado: vojno v Ukrajini, energetsko krizo in proračunsko disciplino. Za vse tri bi lahko rekli, da temeljijo na Draghijevem programu, saj je že v opoziciji podpirala vlado pri njenih sankcijah proti Rusiji in glede orožja za Ukrajino, kakor tudi pri evropskem dogovarjanju glede najvišje cene plina in nasprotovanju vihravim rebalansom proračuna. Ne gre za samoumevne točke, saj jih denimo določene stranke progresivnega pola, zaveznice Demokratske stranke, niso podprle oziroma so jih celo ovirale.

 

Kmalu se bo treba soočiti z nemogočimi obljubami glede gospodarstva, varnosti, imigracij, zunanje politike, vojne v Ukrajini in odnosov z Brusljem. Neposredno to pomeni, da je igra sestavljanja koalicije manj samoumevna, kot bi se to zdelo na prvi pogled. Oba domova parlamenta se bosta sestala 13. oktobra, izvoljena bosta predsednika zbornice in senata, dveh domov parlamenta, ki naj bi jih Meloni, glede na pisanje nekaterih medijev, želela deliti z opozicijo. Nato se bodo začela posvetovanja na Kvirinalu in podelitve mandata za sestavo vlade, o čemer bo še veliko govora. Če bo šlo vse brez težav, bomo konec oktobra dobili vlado, ki bo do konca novembra prišla brez večjih pretresov, če pa se bo stvar zavlekla, bo še nekaj časa na oblasti Draghi, in ne bo prav jasno, kaj se bo zgodilo.

 

Glavno dejstvo, ki ga pri vsem tem ne smemo spregledati, pa je, da bo Giorgia Meloni razbila ta nedosegljivi stekleni strop, postala bo prva ženska predsednica vlade, ženska z desnega pola, ker je popoln udarec levemu polu. Zavedajoč se, koliko je morala vložiti, da je danes tam, kjer je, je vodja Bratov Italije prvo povolilno sporočilo po zmagi namenila "pogumnim ženskam, ki se borijo v Iranu ter po svetu in branijo svoje pravice in svobodo", kot je zapisala na Twitterju.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.006
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.431
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.966
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.711
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.306
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.317
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.125
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.070
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 422
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.157