Komentar

Nihče, nikoli in nikjer ni vladal večno. Vsi so prej ali kasneje postali del zgodovine.

Od predstavnikov sedanje vlade pričakujem več prijaznosti, več spoštovanja dela predhodne vlade in da končno obljube zamenjajo za konkretna dejanja. Ni dovolj nenehno govoriti, kako je za vse kriva prejšnja vlada, saj bo tudi sedanja enkrat prejšnja. Znan je uradniški pregovor, ki se glasi "Tudi vas bomo gledali v hrbet". Tega se morajo zavedati vsi, ki so sestavni del katere koli oblasti. Nihče, nikoli in nikjer ni vladal večno.

09.10.2022 00:23
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Ivan Simič   blog   Furs   vlada   davki   proračun   funkcije   oblast

Politiki na oblasti se morajo zavedati, da jih bo ljudstvo ocenjevalo po tem, kaj so naredili - in ne po tem, kar so obljubljali.

Moj zapis o upokojitvi po slovensko (vir) je za moje razmere dosegel rekordno branost, čeprav je bil le eden od mnogih. Mogoče zato, ker je aktualen za mnoge od nas, ker je bil posvečen zadnjemu obdobju našega življenja, v katerem večina upa, da bo zaživela drugače, kot živi zdaj. Zato je vseboval tudi razmišljanje, kako zaradi visoke slovenske obdavčitve zadnje obdobje življenja preživeti v davčno prijaznejši južni sosedi. Vsak blog, ki ga napišem, nastane zaradi določenih razlogov.

 

Mnogi smo postali sužnji svojega poklica in želje, da bi vsem ustregli. Zaradi tega se razdajamo in smo vsak trenutek na voljo našim strankam. Večina naših strank zna to ceniti in mi smo zadovoljni. Ambicioznost pa nas občasno odvede tudi na kakšno visoko in pomembno funkcijo.

 

Ta odhod je pri nekaterih, še posebej, ko je prvič, kot skok v neznano. Veš samo, da želiš funkcijo, da boš visoko, čeprav ne veš, kaj te čaka. Sam sem lani to storil že tretjič, kar pomeni, da pri meni ni več šlo za skok v neznano. Šel sem v želji, da bi bilo davčnim zavezancem bolje, da bi jih država spoštovala, da jih ne bi maltretirala, da bi lahko mirno poslovali in v miru plačevali svoje davčne obveznosti. Vse to mi je v manj kot enem letu uspelo z odlično ekipo sodelavcev na Fursu.

 

Prišla je nova vlada in s tem čas za moje slovo. Davčni prihodki so bili ob mojem letošnjem odhodu kljub davčni razbremenitvi davkoplačevalcev dosti višji, kot so bili predhodno leto, ki je bilo rekordno. Zato tudi letos lahko pričakujemo rekordne davčne prihodke, kar tudi kažejo davčni prihodki v prvih osmih mesecih.

 

Zato me preseneča, da zadnje mesece poslušam, kako ni davčnih prihodkov, kako je prejšnja vlada delala narobe, da je pustila luknjo v proračunu in podobno.

 

 

Ne vem, kdaj bo nekdo iz te vlade pripravljen oziroma sposoben priznati, da smo imeli v prejšnjem letu minus v državnem proračunu, zato ker je država v času epidemije storila tisto, kar je njena osnovna naloga. Skrbela in poskrbela je za svoje državljane, podjetnike in podjetja.

 

 

Dala jim je finančna sredstva, da so lahko preživeli epidemijo, da so lahko delali in so kljub vsem težavam ustvarili odlične poslovne rezultate ter v državni proračun vplačali rekordne zneske. Nismo pa bili deležni pojasnila, zakaj proračunski minus v zadnjih štirih mesecih, kar lahko beremo te dni.

 

Zato od predstavnikov sedanje vlade pričakujem več prijaznosti, več spoštovanja dela predhodne vlade in da končno obljube zamenjajo za konkretna dejanja. Ni dovolj nenehno govoriti, kako je za vse kriva prejšnja vlada, saj bo tudi sedanja enkrat prejšnja. Znan je uradniški pregovor, ki se glasi "Tudi vas bomo gledali v hrbet". Tega se morajo zavedati vsi, ki so sestavni del katere koli oblasti.

 

Nihče, nikoli in nikjer ni vladal večno. Vsi so prej ali kasneje postali del zgodovine. Zato se morajo zavedati, da jih bo ljudstvo ocenjevalo po tem, kaj so naredili - in ne po tem, kar so obljubljali.

 

Obljub imamo dovolj pred volitvami in zaradi tega jih ne potrebujemo še po volitvah. Po volitvah potrebujemo konkretna dejanja.

 

 

Zaželena bi bila nadgradnja dosežkov predhodne vlade, ne pa rušenje vsega, kar je storila.

 

 

Prav smešno mi je, ko spremljam, kako je sedanja vlada uničila digitalne bone. Moj občutek je, da so to storili samo zato, ker to ni bil njen predlog. Ne verjamem, da se ne zavedajo pozitivnih učinkov digitalnih bonov in izobraževanja starejših. Ni bilo nobenega razloga za takšen napad na to dobro idejo. Namesto da so jo rušili, bi bilo veliko bolje, da bi to idejo nadgradili, če so menili, da kaj ni dorečenega. Toda dejstvo je, če nekaj ne znaš, potem tega tudi ne moreš nadgraditi.

 

Vsi, ki so v vladi ali na pomembni funkciji, se morajo zavedati, da se z nastopom vsake funkcije začne odštevanje, kako dolgo boš še na tem položaju. Ni pomembno, ali je to nekaj mesecev ali nekaj let. V vseh primerih ura teče proti prenehanju funkcije in zaradi tega bi morali funkcije prevzemati s to mislijo.

 

Ni pomembno, kako močno boš očrnil predhodnike, to je predstavnike predhodne vlade, temveč kaj boš naredil dobrega, da si te bodo ljudje zapomnili po pozitivnih ukrepih.

 

Ne glede na vse v naše kraje prihaja jesen in zaradi tega je mogoče nastopil čas, da se čim bolj posvetite sebi, upoštevate svoje želje in se ne pustite motiti. Ne ozirajte se na politiko in njihove obljube, saj ste pomembni le vi in vaši bližnji. Zato v svojem življenju sprejemajte pravilne odločitve, bodite srečni in če se le da, delite to srečo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
17
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.893
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.857
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.676
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 936
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.081
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 747
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 504
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.915