Komentar

Nihče, nikoli in nikjer ni vladal večno. Vsi so prej ali kasneje postali del zgodovine.

Od predstavnikov sedanje vlade pričakujem več prijaznosti, več spoštovanja dela predhodne vlade in da končno obljube zamenjajo za konkretna dejanja. Ni dovolj nenehno govoriti, kako je za vse kriva prejšnja vlada, saj bo tudi sedanja enkrat prejšnja. Znan je uradniški pregovor, ki se glasi "Tudi vas bomo gledali v hrbet". Tega se morajo zavedati vsi, ki so sestavni del katere koli oblasti. Nihče, nikoli in nikjer ni vladal večno.

09.10.2022 00:23
Piše: Ivan Simič
Ključne besede:   Ivan Simič   blog   Furs   vlada   davki   proračun   funkcije   oblast

Politiki na oblasti se morajo zavedati, da jih bo ljudstvo ocenjevalo po tem, kaj so naredili - in ne po tem, kar so obljubljali.

Moj zapis o upokojitvi po slovensko (vir) je za moje razmere dosegel rekordno branost, čeprav je bil le eden od mnogih. Mogoče zato, ker je aktualen za mnoge od nas, ker je bil posvečen zadnjemu obdobju našega življenja, v katerem večina upa, da bo zaživela drugače, kot živi zdaj. Zato je vseboval tudi razmišljanje, kako zaradi visoke slovenske obdavčitve zadnje obdobje življenja preživeti v davčno prijaznejši južni sosedi. Vsak blog, ki ga napišem, nastane zaradi določenih razlogov.

 

Mnogi smo postali sužnji svojega poklica in želje, da bi vsem ustregli. Zaradi tega se razdajamo in smo vsak trenutek na voljo našim strankam. Večina naših strank zna to ceniti in mi smo zadovoljni. Ambicioznost pa nas občasno odvede tudi na kakšno visoko in pomembno funkcijo.

 

Ta odhod je pri nekaterih, še posebej, ko je prvič, kot skok v neznano. Veš samo, da želiš funkcijo, da boš visoko, čeprav ne veš, kaj te čaka. Sam sem lani to storil že tretjič, kar pomeni, da pri meni ni več šlo za skok v neznano. Šel sem v želji, da bi bilo davčnim zavezancem bolje, da bi jih država spoštovala, da jih ne bi maltretirala, da bi lahko mirno poslovali in v miru plačevali svoje davčne obveznosti. Vse to mi je v manj kot enem letu uspelo z odlično ekipo sodelavcev na Fursu.

 

Prišla je nova vlada in s tem čas za moje slovo. Davčni prihodki so bili ob mojem letošnjem odhodu kljub davčni razbremenitvi davkoplačevalcev dosti višji, kot so bili predhodno leto, ki je bilo rekordno. Zato tudi letos lahko pričakujemo rekordne davčne prihodke, kar tudi kažejo davčni prihodki v prvih osmih mesecih.

 

Zato me preseneča, da zadnje mesece poslušam, kako ni davčnih prihodkov, kako je prejšnja vlada delala narobe, da je pustila luknjo v proračunu in podobno.

 

 

Ne vem, kdaj bo nekdo iz te vlade pripravljen oziroma sposoben priznati, da smo imeli v prejšnjem letu minus v državnem proračunu, zato ker je država v času epidemije storila tisto, kar je njena osnovna naloga. Skrbela in poskrbela je za svoje državljane, podjetnike in podjetja.

 

 

Dala jim je finančna sredstva, da so lahko preživeli epidemijo, da so lahko delali in so kljub vsem težavam ustvarili odlične poslovne rezultate ter v državni proračun vplačali rekordne zneske. Nismo pa bili deležni pojasnila, zakaj proračunski minus v zadnjih štirih mesecih, kar lahko beremo te dni.

 

Zato od predstavnikov sedanje vlade pričakujem več prijaznosti, več spoštovanja dela predhodne vlade in da končno obljube zamenjajo za konkretna dejanja. Ni dovolj nenehno govoriti, kako je za vse kriva prejšnja vlada, saj bo tudi sedanja enkrat prejšnja. Znan je uradniški pregovor, ki se glasi "Tudi vas bomo gledali v hrbet". Tega se morajo zavedati vsi, ki so sestavni del katere koli oblasti.

 

Nihče, nikoli in nikjer ni vladal večno. Vsi so prej ali kasneje postali del zgodovine. Zato se morajo zavedati, da jih bo ljudstvo ocenjevalo po tem, kaj so naredili - in ne po tem, kar so obljubljali.

 

Obljub imamo dovolj pred volitvami in zaradi tega jih ne potrebujemo še po volitvah. Po volitvah potrebujemo konkretna dejanja.

 

 

Zaželena bi bila nadgradnja dosežkov predhodne vlade, ne pa rušenje vsega, kar je storila.

 

 

Prav smešno mi je, ko spremljam, kako je sedanja vlada uničila digitalne bone. Moj občutek je, da so to storili samo zato, ker to ni bil njen predlog. Ne verjamem, da se ne zavedajo pozitivnih učinkov digitalnih bonov in izobraževanja starejših. Ni bilo nobenega razloga za takšen napad na to dobro idejo. Namesto da so jo rušili, bi bilo veliko bolje, da bi to idejo nadgradili, če so menili, da kaj ni dorečenega. Toda dejstvo je, če nekaj ne znaš, potem tega tudi ne moreš nadgraditi.

 

Vsi, ki so v vladi ali na pomembni funkciji, se morajo zavedati, da se z nastopom vsake funkcije začne odštevanje, kako dolgo boš še na tem položaju. Ni pomembno, ali je to nekaj mesecev ali nekaj let. V vseh primerih ura teče proti prenehanju funkcije in zaradi tega bi morali funkcije prevzemati s to mislijo.

 

Ni pomembno, kako močno boš očrnil predhodnike, to je predstavnike predhodne vlade, temveč kaj boš naredil dobrega, da si te bodo ljudje zapomnili po pozitivnih ukrepih.

 

Ne glede na vse v naše kraje prihaja jesen in zaradi tega je mogoče nastopil čas, da se čim bolj posvetite sebi, upoštevate svoje želje in se ne pustite motiti. Ne ozirajte se na politiko in njihove obljube, saj ste pomembni le vi in vaši bližnji. Zato v svojem življenju sprejemajte pravilne odločitve, bodite srečni in če se le da, delite to srečo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.030
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.500
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.184
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 734
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.052
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474