Komentar

Eskalacija neke vojne: Zakaj Putin do konca oktobra zagotovo ne bo vrgel atomske bombe

Vojna v Ukrajini prehaja v novo fazo, ponedeljkovi raketni napadi na najpomembnejša mesta in kritično infrastrukuro (energetika), med njimi tudi na središče Kijeva, nakazujejo na maščevanje, ki Putinu nikakor ni tuje. Mentaliteta nasilnežev, kakršen je Vladimir Vladimirovič, je namreč takšna, da na vsak udarec nasprotnika odgovorijo z desetimi ali stotimi. Ključ za naslednje Putinove poteze se skriva na Kitajskem, kjer se 16. oktobra prične 20. kongres Komunistične partije, na njem pa se za nov mandat generalnega sekretarja ponovno poteguje Xi Jinping. Zaradi tega se zdi zelo verjetno, da bo najbolj brutalna faza ruskega bombardiranja Ukrajine nastopila šele potem, ko bo Xi dobil reelekcijo. Podobno usklajevanje sta se šla Putin in Xi že februarja letos, ko so Rusi zaradi olimpijskih iger v Pekingu za štiri dni "preložili" začetek invazije na Ukrajino ...

10.10.2022 23:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   vojna   Kijev   jedrsko orožje   Kitajska   Indija   Xi Jinping   partijski kongres   Peking   ZDA   Evropa   Ulica Vase Miskina   Bosna in Hercegovina   Srbi

Zdi se zelo verjetno, da bo najbolj brutalna faza ruskega bombardiranja Ukrajine nastopila šele potem, ko bo Xi ponovno izvoljen. Podobno "usklajevanje" sta se šla Putin in Xi že februarja letos, ko so Rusi zaradi olimpijskih iger v Pekingu (potekale so od 4. do 20. februarja 2022) za štiri dni "preložili" začetek invazije na Ukrajino.

 

Bila je sreda, 27. maja 1992. Ura je bila 9.55, ko so med nič hudega sluteče Sarajevčane, ki so v vrsti čakali na kruh na Ulici Vase Miskina, priletele tri granate. Umrlo je 26 ljudi, več kot 100 je bilo ranjenih. Posnetki trupel, delov teles, odtrganih udov in morja krvi, ki se je razlila po uličnih tlakovcih, so obšli svet in (zahodno) javno mnenje se je dokončno obrnilo proti Miloševiću in njegovima operativcema v Bosni in Hercegovino, generalu Ratku Mladiću in Radovanu Karadžiću. Zaradi granatiranja civilistov, kar je vojni zločin, je mednarodna skupnost proti tedanji Jugoslaviji uvedla sankcije, ki so po osmih letih državo spravile na kolena, Miloševića pa v Haag. Kolo zgodovine se je tistega dne začelo obračati; bosanski Srbi, ki so se čez dve leti, februarja 1994 podpisali še pod masaker na sarajevski tržnici, kjer je umrlo 68 civilistov, prek 200 pa jih je bilo ranjenih, so obveljali za glavne negativce v bosanski vojni, njihovi politični in vojaški voditelji so še pred sojenjem na haaškem sodišču de facto postali vojni zločinci.

 

Na tem svetu obstaja glasna manjšina in tiha večina. Ker večina prebivalcev planeta živi bodisi pod avtoritarno pokrovko (Kitajska, Rusija, Iran, Venezuela, Kuba, Burma ipd.) bodisi je njihova oblast pragmatično zadržana, ko gre za vojne, ki potekajo daleč stran (Indija, Brazilija, večina Afrike ...), je edini del sveta, ki lahko kaj stori in spremeni na tem planetu, naš, zahodni del. Lahko se delamo, da tega "bremena" nimamo, lahko se izgovarjamo na pomanjkanje legitimnosti in moralnega upravičenja zaradi kolonialne preteklosti in krivic, ki naj bi jih belci oziroma zahodnjaki storili avtohtonim ljudstvom v obeh Amerikah, Afriki, Aziji in Avstraliji. Toda vse to ne spremeni dejstva, da nismo vsi zahodnjaki zapackani s kolonialno zgodovino, ter da nismo vsi enako brezbrižni do moralno nesprejemljivih dogodkov okoli nas. Vojna v bivši Jugoslaviji je trajala več let, da se je dovolj velik del zahodne "civilizacije" prebudil iz svoje komodne otopelosti in udaril z roko po mizi. Na koncu so evropsko mlahavost reševali Američani s svojimi F-16 in tomahawki. Račun so nam izstavili kasneje in na nek način ga zdaj ponovno plačujemo z vojno v Ukrajini, v katero so Združene države vpletene precej bolj, kot si to večina Evropejcev sploh predstavlja ...

 

Vojna v Ukrajini, ki je včeraj prešla v novo, morda celo bolj nepredvidljivo fazo, je torej naš, zahodni problem. Lahko razumemo, zakaj se Brazilci, Indijci, Afričani in celo Kitajci ne bodo mešali v to niti - vsaj zaenkrat - se ne bodo opredeljevali in postavljali na eno ali drugo stran. Ruski simpatizerji, ki jih je v Sloveniji tako kot ponekod drugod v Evropi relativno veliko, poskušajo to vojno prikazati kot veliko krivico za Rusijo in nenehoma iščejo argumente in celo izgovore, s katerimi bi opravičili rusko agresijo.

 

Zaradi Putina in njegove agresivne, osvajalne vojne, v kateri prihaja do hudih kršitev mednarodnega prava, zločinov proti človeštvu in vojnih zločinov, je prišlo do določenega razkola celo med t.i. intelektualno elito. Da imamo o vzrokih in povodih za ta brutalni konflikt različna mnenja, samo po sebi ni sporno, je celo legitimno. Konec koncev za razliko od Putinovih Rusov ali Lukešenkovih Belorusov živimo v relativno svobodni in odprti družbi, kjer lahko vsak pove svoje mnenje brez strahu, da bo končal za zapahi ali pa da se mu bo zgodilo še kaj hujšega. Vseeno pa obstaja neka etična meja, ki jo po mojem človek enostavno ne more prestopiti brez posledic za svoj "kategorični imperativ". Govorim seveda o zločinskem pobijanju (ukrajinskih) civilistov, o raketiranju šol, bolnišnic, vrtcev in otroških igrišč. Kdor ni sposoben obsoditi pobijanja otrok, ima hude probleme sam s seboj. Otrok kot otrok, ne glede na njihovo nacionalno poreklo ali državljanstvo.

 

V prihodnjih dneh bo vojna eskalirala, vstopila v precej bolj otipljivo in opazno fazo, v kateri bodo civilni cilji daleč v ukrajinskem zaledju, na stotine kilometrov oddaljeni od bojišč, ponovno pomembna tarča ruskih raket, dronov in letalskih bomb. Ponedeljkovi raketni napadi na večja ukrajinska urbana središča, med njimi tudi prestolnico Kijev, torej niso presenečenje; Putinov odziv na ukrajinsko sabotažo orjaškega mostu, ki povezuje polotok Krim s celino, je napovedoval hudo maščevanje. Ruski predsednik je poosebljeno maščevanje, o tem sploh ni nobenega dvoma. Mentaliteta nasilnežev, kakršen je Vladimir Vladimirovič, je namreč takšna, da na vsak udarec nasprotnika odgovorijo z desetimi ali stotimi. Včasih se zdi, da komaj čakajo na izgovor, da jim ponuja priložnost, da spustijo iz sebe vse svoje sovraštvo in maščevalnost.

 

Tako so počeli nacisti v okupirani Evropi, tako so delali tudi boljševiki in Stalin, za katerega velja, da je Putinov veliki vzornik. Za enega mrtvega vojaka 10 ali 100 civilistov. Za en uničen tank 100 požganih hiš in civilnih objektov. Psi vojne, ki so lajali v 20. stoletju in v Evropi povzročili neizmerno škodo in trpljenje, so se vrnili, vendar se tega še niso vse zavedli. Še vedno obstaja določen del javnosti, ki meni, da se Ukrajina ne bi smela braniti, kaj šele oboroževati. Še vedno so med nami politiki, ki spominjajo na tiste svoje predhodnike, ki so v drugi polovici tridesetih let prejšnjega stoletja naivno besedičili o nujnosti miru, premirja, pogajanj, čeprav je (bilo) jasno, da nasilneža za pogajalsko mizo spravi le močnejši in enakovreden nasprotnik. Vse drugo je na žalost utopija.

  

Bes, ki nas popade ob pogledu na raketirana otroška igrišča, parke in civilne objekte, se je v primeru Ukrajine že dodobra razvodenel in pred rusko ambasado v središču Ljubljane že dolgo ni bilo nobenega protesta, vozniki so prenehali trobiti in javno mnenje je postalo precej indiferentno, apatično. To je tista banalnost zla, o kateri je razmišljala Hannah Arendt; zločinec lahko počne, kar ga je volja, samo zato, ker mu tiha večina to dopušča.

 

Banalnost zla je tista, ki - metaforično rečeno - privede do novih in novih holokavstov. Zato je javno mnenje treba pripraviti na to, da prava vojna proti Rusiji šele prihaja. Kajti Putin ne bo odnehal, dokler ne bo konec z njim. Ruski raketni napadi na ukrajinska mesta, ki so včeraj prvič doslej v manjši meri potekali tudi prek moldavskega zračnega prostora, se ne bodo končali jutri. Bržkone se bodo še stopnjevali. Podobno kot so krajinski Srbi med hrvaško domovinsko vojno na koncu posegali po vedno obupnejših metodah (med drugim so s prepovedanimi kasetnimi bombami zasuli Zagreb dobesedno tik pred formalnim koncem vojne), je tudi Putinova kamarila na robu histerije. Zmagati v tej vojni na konvencionalen način, s konvencionalnim orožjem, bržkone ne morejo več, saj bodo kmalu proti njim vse relavantne države sveta. Seveda lahko kremeljski psi vojne pošljejo v smrt še na tisoče ljudi, posebej žensk in otrok, kajti ko imamo opravka z obupanci - in zahodni obveščevalni krogi že več tednov resno opozarjajo, da je v vojaškem smislu ruski predsednik stisnjen v kot ter kot tak najbolj nevaren -, je možen tudi najbolj pesimističen scenarij.

 

V ruskem primeru je to morda uporaba jedrskega orožja. Marsikdo dvomi, da bi ga Putin uporabil pred koncem 20. kitajskega partijskega kongresa, ki se začenja 16. oktobra in bo trajal do konca meseca. Na njem pa se bo za drugo, zgodovinsko reelekcijo boril Putinov zaveznik Xi Jinping, ki si v tem času ne želi takšne eskalacije vojne v Ukrajini, zaradi katere bi se morala kitajska zunanja politika še bolj distancirati od Putina. Če bi si slednji dovolil uporabiti atomsko orožje v času partijskega kongresa v Pekingu, bi to lahko spremenilo izid glasovanja in ogrozilo Xijev položaj do te mere, da bi izgubil podporo večine delegatov. Prav zato se zdi zelo verjetno, da bo najbolj brutalna faza ruskega bombardiranja Ukrajine nastopila šele potem, ko bo Xi ponovno izvoljen. Podobno "usklajevanje" sta se šla Putin in Xi že februarja letos, ko so Rusi zaradi olimpijskih iger v Pekingu (potekale so od 4. do 20. februarja 2022) za štiri dni "preložili" začetek invazije na Ukrajino.

 

Vendar pa je ne glede na izid partijskega kongresa Putin Kitajsko že napol izgubil iz svojega "lojalnostnega kluba". Pragmatični Kitajci, ki od Rusije lahko dobivajo zgolj relativno poceni energente, imajo od Putina vedno manj koristi in vedno več problemov. Ruski medved, ki se je strgal z verige, ogroža kitajski jin-jang, na katerem je simbolno utemeljena kitajska družbena in državna doktrina. Nestabilnost, ki zamaje ravnovesje azijske percepcije odnosov med državami, je nekaj, česar si vzhajajoča velesila na Daljnem vzhodu ta trenutek najmanj želi in bolj ko bodo Rusi divjali in uničevali v Ukrajini, bolj se bodo Kitajci odmikali od njih. (Podobno se dogaja z Indijo, kjer ne delijo več posebnega razumevanja do ruskega barbarstva v Ukrajini, čeprav se formalno od Putina še niso distancirali.)

 

Prvi preizkus novega geostrateškega pozicioniranja bo že jutri, ko bo Generalna skupščina OZN glasovala o obsodbi nezakonite ruske aneksije štirih ukrajisnkih regij, kar je Rusija uspešno blokirala v Varnostnem svetu z uporabo veta, vendar lahko Generalna skupščina z večino vseh glasov sprejme dokument, ki to spremeni in Rusijo postavi v podoben položaj, kot ga je bila v Društvu narodov nekoč deležna nacistična Nemčija. Toda to bi vsaj v tem primeru potrdilo pravilnost hegeljanske tezo o ponavljanju zgodovine kot tragedije; Rusija bi se dokončno znašla sama na mednarodnem odru, hrbet bi ji obrnili tudi dosedanji načelni zaveznici Kitajska in Indija, kar bi ponovno oživelo idejo o diplomatskem izobčenju Putina. Rusiji bi s spretnim legalističnim manevrom, ki bi ga morda podprla absolutna večina članic Združenih narodov, resda lahko vsaj začasno zamrznili pravico veta v Varnostnem svetu (ali jo iz tega privilegiranega kluba celo začasno suspendirali), toda zgodovina nas uči, da problema (ruskega) ekspanzionizma oziroma agresije na Ukrajino s tem še ne bi rešil. Nacistične Nemčije v Društvu narodov po diplomatski poti niso bili sposobni obvladati, učinek je bil prej nasproten, saj je Hitler iz te organizacije protestno izstopil.

 

Putinovo obnašanje je torej dovolj arogantno, da bi morebitno kazensko izključitev iz Varnostnega sveta mirno požrl in se zanašal na golo vojaško silo, s katero lahko ustrahuje Evropo in Zahod. Ponoviti gre misel, da je Rusija v ekonomskem smislu relativno šibka država, vendar pa po drugi strani s 6000 jedrskimi konicami drži v šahu takorekoč ves planet. Tudi če je dejansko operativnega le desetina njihovega jedrskega arzenala, je to še vedno dovolj, da sproži jedrsko vojno nepredstavljivih razsežnosti. Glede na Putinovo iracionalno obnašanje po 24. februarju je nemogoče napovedati, do kam si bo ta človek drznil iti. Nikakor namreč ni izključeno, da bi bila Rusija ob porazu svoje armade v Ukrajini pripravljena uporabiti tudi tisto najhujše ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
21
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
13
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.145
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.466
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.296
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.353
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.458
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 977
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.974
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 742
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 532
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.967