Razkrivamo

Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne

Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko družbo. Ne le v kategoriji nočne kronike, kjer opažajo, da se je v zadnjega pol leta v Rusiji sodeč po statističnih podatkih občutno povečalo število umorov, ugrabitev, posilstev in drugih nasilnih deliktov. Ruska družba se zaradi mobilizacije sooča tudi s hudo krizo v vzgojno-izobraževalnem sistemu, saj se je med mobiliziranci znašlo na tisoče učiteljev. Vodja ruskega sindikata učiteljev Jurij Varlamov je denimo povedal, da zaradi mobilizacije iz šolskih urnikov ponekod izginjajo celotni učni predmeti, ker se dogaja, da na šolah preprosto ni nikogar več, ki bi jih lahko poučeval ...

15.10.2022 21:20
Piše: Maksimiljan Fras
Ključne besede:   Rusija   vojna   Ukrajina   Kremelj   šole   učitelji   mobilizacija   Sankt Peterburg   Jurilj Varlamov   mediji   Margarita Simonyan

Govorimo o večgeneracijskih travmah zaradi vojne v Ukrajini.

Pred dnevi je od Kremlja neodvisni ruski spletni medij Verstka objavil članek o uničujočem vplivu mobilizacije na rusko osnovno in srednje šolstvo (vir). Na tisoče učiteljev je bilo namreč bodisi vpoklicanih ali so se začeli skrivati pred vpoklicem ali pa so pobegnili v tujino, zaradi česar so se številne šole nenadoma znašle na robu kolapsa. V emigracijo odhajajo tako učitelji kot tudi učiteljice, katerih partnerji so v nevarnosti, da bi jih mobilizirali. Eno od zasebnih šol v Sankt Peterburgu je tako do zdaj zapustilo ali pa bo kmalu zapustilo skupaj kar 80 odstotkov učiteljskega kadra, zaradi česar bo ta šola morala zapreti svoja vrata, čeprav se je ravno letos vpis nanjo zelo povečal, saj se zaradi pretiranega sajenja nacionalističnih rožic na državnih šolah precej staršev – če le imajo to možnost – zdaj raje odloča za zasebne šole. 

  

Obvestila o vpoklicu pošiljajo učiteljem celo na šole, kjer ti poučujejo; v nekaterih primerih jim jih izročajo kar pred celim razredom. Pri tem ne prizanašajo niti najuspešnejšim. Tako je recimo nek učitelj iz Ufe 27. septembra prejel naziv "zaslužni učitelj Republike Baškortostan", že naslednji dan po podelitvi tega častnega naziva pa je prejel še obvestilo o vpoklicu. Za seboj je zdaj moral pustiti nosečo ženo in več neporavnanih kreditov.

 

Vodja ruskega sindikata učiteljev Jurij Varlamov je povedal, da zaradi mobilizacije iz šolskih urnikov ponekod izginjajo celotni učni predmeti, ker se dogaja, da na šolah preprosto ni nikogar več, ki bi jih lahko poučeval: "Na mnogih šolah je bilo izgubljenih po 100–120 učnih ur na teden, ker jih ne more nihče nadomestiti." V Rusiji je namreč že pred mobilizacijo primanjkovalo 250.000 učiteljev. Sindikat je zato zaprosil vlado, naj učitelje oprosti mobilizacije. A ne samo sindikat. Od začetka mobilizacije se je pojavila tudi nova vrsta prošenj visokim uradnikom: kolektivna pisma otrok in staršev, v katerih ti prosijo, da naj se tega ali onega učitelja oprosti mobilizacije. Te prošnje so sestavljene tako, da so sprejemljive tudi za vojne propagandiste – to pomeni, da se dejanj oblasti in "posebne operacije" v njih ne obsoja.

 

Da bi rešili svojega učitelja zgodovine pred mobilizacijo, so recimo starši v imenu svojih otrok z neke ruske osnovne šole v Pskovski oblasti konec septembra napisali pismo lokalnemu guvernerju z naslednjo vsebino:

 

"Prepričani smo, da se bo naš učitelj sramoval našega poziva, saj je pravi moški in je pripravljen sodelovati v bojih /…/ Verjamemo, da je njegovo pravo bojno mesto poučevanje /…/ Za učiteljsko mizo bo dosegel še več zmag in med množice prinašal ljubezen in patriotizem do domovine."

 

Ta prošnja je pritegnila pozornost Margarite Simonyan, glavne urednice prorežimske televizijske mreže RT in omenjenemu učitelju zgodovine so nato le dovolili vrnitev na šolo.

 

 

***

 

Med tistimi, ki so manj navdušeni nad vojno v Ukrajini, so gotovo tudi pripadniki ruske policije. Ti se zavedajo, da bodo imeli z ruskimi vojnimi veterani po koncu vojne še več let veliko glavobolov. Ko se bodo namreč vsi ti vojaki, ki zdaj na ukrajinskih poljih smrti z bajoneti prebadajo ljudi, trpinčijo civiliste in gledajo brizganje krvi iz šrapnelskih ran, vračali domov s posttravmatsko stresno motnjo in drugimi psihiatričnimi obolenji, lahko pričakujejo precejšen porast primerov nasilja in kriminalnih dejanj v ruski družbi. To pa ne pomeni le več dela za kriminalistično policijo, ampak bodo ti "ramboti" tudi fizično nevarni za policiste same. Po tem prvem valu porasta kriminala, povezanega z vojnimi veterani, pa poznavalci pričakujejo še drugi val: zaradi vojne bo namreč veliko otrok, zlasti v revnih regijah, ostalo brez očetov, kar bo povzročilo nov porast kriminala čez 5–10 let, ko bodo ti otroci postali najstniki.

 

Govorimo torej o večgeneracijskih travmah zaradi vojne v Ukrajini. 

 

Sicer pa se je v Rusiji glede na dostopne statistične podatke zaradi vojne že do zdaj zelo povečalo število umorov, ugrabitev, posilstev in drugih nasilnih dejanj (vir). V minulih sedmih mesecih se je posebej močno povečalo število kaznivih dejanj, ki vključujejo eksplozive in strelno orožje. Veliko tega orožja pa je prišlo v Rusijo prav zaradi vojne v Ukrajini, pri čemer je treba dodati, da je bil nadzor nad kroženjem orožja v Rusiji že prej zelo šibek.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
10
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.901
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.860
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.293
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 974
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.917