Opazili smo

Češka predlaga včlanitev Slovenije v Višegrajsko skupino

Med srečanjem predsednic in predsednikov štirih držav, članic Višegrajske skupine v Bratislavi, je češki predsednik Miloš Zeman nekoliko presenetil s predlogom, da bi v skupino povabili še Slovenijo kot peto članico. Sestanek v slovaški prestolnici, na katerem so bili poleg gostiteljice navzoči še predsednika Češke in Poljske ter madžarska predsednica, je bil sicer v prvi vrsti posvečen energetski varnosti in inflaciji, pomemben del pa je bila tudi razprava o morebitni širitvi skupine z novimi članicami.

12.10.2022 21:00
Ključne besede:   Višegrad   V4   Bratislava   Miloš Zeman   Češka   Slovaška   Madžarska   Poljska   Rusija   Ukrajina   Slovenija

Tarča razširitve Višegrajske s Slovenijo je bržkone Madžarska, ki z Orbanovo prorusko politiko spravlja ob živce vse.

Višegrajska skupina (V4), ki vključuje Češko, Slovaško, Poljsko in Madžarsko, je bila ena prvih in doslej tudi najbolj prepoznavnih političnih povezav držav Srednje Evrope, nad katerimi je skoraj petdeset let ležala težka pokrovka Sovjetske zveze. Še pred vstopom v Evropsko unijo leta 2004 je srednjeevropska četverica predstavljala nekakšno vmesno postajo med postkomunizmom in zahodnoevropskimi demokracijami. Toda slovenska vladajoča politika nad članstvom v V4 nikoli ni bila posebej navdušena, nekdanji premier Janez Drnovšek pa je včlanitivi celo izrecno nasprotoval. Slovenija, ki je v začetku devetdesetih let prejšjega stoletja veljala za najrazvitejšo državo nekdanjega vzhodnega bloka, kamor so de facto prištevali tudi Jugoslavijo, je namreč nad višegrajsko četverico vihala nos, češ da so to gospodarsko slabše razvite države, s katerimi nimamo dosti skupnega.

 

Toda v naslednjem desetletju in pol so se razmere precej spremenile. Višegrajske države so gospodarsko izjemno napredovale in razen očitkov, ki so iz Bruslja leteli na Poljsko in predvsem Madžarsko zaradi njune konservativne politične usmeritve, ni bilo slišati nobenih kritik na račun četverice.

 

Srečanje predsednikov V4 v Bratislavi je bilo prvo po 24. februarju letos, ko je Rusija izvedla invazijo na Ukrajino. Višegrajske države, posebej še Poljska, so od prvega dne vojne izjemno dejavno vključene v pomoč napadeni državi in v skrb za begunce. Da so zgodovinsko tesno povezane z Ukrajino, zlasti njenim zahodnim delom, prav tako ni skrivnost. Rusov v Srednji Evropi že od leta 1945, ko so postali okupatorji, namreč ne marajo. Izjema je morda Madžarska, pa še to le zaradi povsem sprecifičnih ekonomskih in političnih interesov vladajoče elite, zbrane okoli premierja Viktorja Orbana. Prav izrazito proruska politika Madžarske je tudi glavni razlog, da se je enotnost V4 v zadnjih mesecih nekoliko razrahljala, občutno so se ohladili odnosi med Budimpešto in Varšavo.

 

"Višegrad je dokazal svojo vlogo v preprečevanju uvedbe t.i. kvote za razdeljevanje nezakonitih migrantov med različne evropske države", je na sestanku poudaril češki predsednik Miloš Zeman, ki je bil tudi tisti, iz čigar ust je prišel stavek, da Slovenija spada v Višegrajsko skupino.

 

Razlogov za takšno odkrito snubljenje Slovenije, kjer je trenutno na oblasti levosredinska koalicija, v kateri posebnega navdušenja nad idejo vstopa v V4 doslej sicer ni bilo zaznati, je lahko več, vsekakor pa je Zeman govoril preračunljivo. Vstop Slovenije bi namreč grupacijo povečal na 5 držav, kar pomeni, da bi imela "liberalna" stran zagotovljeno krepko večino. Tarča povečanja članstva s Slovenijo je bržkone Madžarska, ki s svojo prorusko politiko spravlja ob živce vse, tudi ostale članice V4. Če bi vlada v Ljubljani pokazala interes za vstop, bi to pomenilo, da bi lahko tudi v Srednji Evropi osamili Orbana.

 

Doslej je v Sloveniji za glavnega podpornika članstva v Višegrajski skupini veljal Janez Janša. Ali njegov premierski naslednik Robert Golob premore dovolj strateškega razmisleka, da mu bo ta privilegij zdaj elegantno izpulil iz rok in se proslavil tudi kot premier, ki je državo pripeljal v Višegrajsko četverico?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Drugo pismo državnemu sekretarju Frangežu in ministru Hanu
2
26.02.2023 21:59
Prvega oktobra lani sem pisal Matevžu Frangežu, državnemu sekretarju na Ministrstvu za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo, ter ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Avtonomija muzejev: Kdo odloča o muzejih in slovenski dediščini? Javnost, stroka ali politiki?
8
27.01.2023 07:05
Muzeji postajajo orodje političnega boja, ugotavlja 80 podpisnikov odprtega pisma v podporo avtonomiji muzejev. O odločitvi ... Več.
Piše: Uredništvo
Golobova kulturna revolucija ali ukinjeni muzej osamosvojitve
15
25.01.2023 14:04
Izjava za javnost zaposlenih v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ob ukinitvi in združitvi dveh muzejev v novo muzejsko ustanovo ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko oblast zlorabi javno za utrjevanje oblasti
7
10.01.2023 14:19
Vse državljane pozivamo, naj natančno preučijo stavkovne zahteve, opozarjajo na portalu Zdravstvo.si, kjer so nas prosili, naj ... Več.
Piše: Uredništvo
Editorial Open Letter to the Dutch Ambassador to Slovenia
9
07.12.2022 22:00
In recent years the Tulip Award has been presented to human rights activists in Uganda, Armenia and Pakistan. In this case we ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Joco Žnidaršič (1938-2022)
1
02.12.2022 17:38
Fotoreporter je bil z vsem srcem in dušo. Nikamor brez fotoaparata. Vedno je iskaldober ali še boljši motiv. Za njega ni ... Več.
Piše: Srđan Živulović
Zakaj je Milan Brglez proti opredelitvi Rusije kot teroristične države
12
23.11.2022 22:47
Pri glasovanju o končnem besedilu resolucijesem se vzdržal. Resolucija predstavlja škodljiv odmik od enotnega stališča ... Več.
Piše: Uredništvo
Resno pismo ministru Hanu in njegovemu sekretarju Frangežu
4
06.10.2022 10:35
Ideja nekaterih politikov v Evropski komisiji pa tudi pri nas, da zamrznemo oziroma damo del energetsko potratne industrije v ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Etiketiranje Giorgie Meloni s fašistko je pretiravanje, četudi je njena stranka zelo desna, nacionalistična in z močno socialno agendo.
5
26.09.2022 11:53
Zmaga desne koalicije na italijanskih parlamentarnih volitvah, prejela je okoli 44 odstotkov glasov, ne prinaša sprememb le v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Buongiorno, Giorgia! Ali bo Italija v nedeljo dobila prvo premierko v zgodovini?
0
23.09.2022 09:00
Parlamentarne volitve v Italiji so dobesedno pred vrati. Po anketah najbolje kaže desnici, posebej stranki Bratje Italije, kjer, ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Primerjava cen: Mercator sledi Eurospinu, najdražji Tuš
3
20.09.2022 09:43
Najcenejša slovenska košarica osnovnih življenjskih dobrin znaša 29 evrov, najdražja pa je pri sosedih v Avstriji, kjer morajo ... Več.
Piše: Uredništvo
In memoriam Ivo Hvalica (1936-2022)
0
29.08.2022 06:27
Ivo ni le razumel bistva parlamentarizma, ki je v italijanskem glagolu parlare , torej v govorjenju, saj to nadomešča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Atentat na Salmana Rushdieja: Verski fanatizem je zlo, proti kateremu se bo treba boriti z vso ljubeznijo, ki jo premoremo
12
15.08.2022 13:15
Rezilo noža, ki je zabodlo Salmana Rushdieja, je zarezalo tudi v nas, idealiste, ki še verjamemo v svobodo misli in besede. Ki ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Lukašenkovi buldožerji nad poljske grobove
3
15.07.2022 14:18
V zadnjem mesecu je režim Aleksandra Lukašenka, edinega pravega Putinovega zaveznika v Evropi, večkrat oskrunil pokopališča na ... Več.
Piše: Uredništvo
Suši na Obali ni videti konca, Brežanovi birokrati pa "vse spremljajo in imajo pod nadzorom"
10
13.07.2022 09:00
Trajna rešitev problema vodooskrbe štirih obalnih občin se odmika najmanj za 10 do 15 let v prihodnost. Sedanja vladna koalicija ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
"Moj ponos je več vreden kot 12.000 evrov in zaradi tega bom odstopil."
5
22.05.2022 23:23
V začetku junija 2022 bomo dobili novo, že 15. vlado Republike Slovenije. Prišel bo novi finančni minister, ki si bo izbral ... Več.
Piše: Ivan Simič
Ruske matere, vaši otroci streljajo na mirne civiliste. Ubijajo ženske, ubijajo otroke.
1
04.03.2022 21:08
Metropolit Kliment, škof ukrajinske pravoslavne cerkve, ki v teh dneh preživlja najhujše čase po Stalinu in Hitlerju, se je ... Več.
Piše: Uredništvo
Do konca februarja razstava priznanih umetnikov v Galeriji Bažato
0
06.01.2022 17:51
16 umetnikov z deli različnih generacij, ki za svoje ustvarjanje uporabljajo raznovrstne tehnike in medije se do konca februarja ... Več.
Piše: Uredništvo
Proti obveznemu cepljenju pred Covid-19: odprto pismo Vladi Republike Slovenije
12
27.12.2021 18:52
Neposredno ali posredno siljenje ljudi v cepljenje, še bolj pa morebitna uradna uvedba obveznega cepljenja proti Covidu-19 so v ... Več.
Piše: Uredništvo
Božična pesem, sovražnik tiranije
0
25.12.2021 23:42
Obstaja zelo veliko radostnih hvalnic in božičnih pesmi,toliko veličastne glasbe in umetnosti, ki ju je navdihnila krščanska ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.145
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.466
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.296
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.353
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.458
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 977
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.974
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 742
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 532
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.967