Komentar

Zakaj bi morala biti argumentacija zakonsko predvidena in postopkovno določena

Zakaj argumentacija kot način oziroma metoda reševanja javnih problemov nima večje teže v svetu in še manj pri nas? Zakaj ni bolj predvidena v postopkih odločanja? Zato, ker tisti, ki odloča, lažje uveljavlja svoj interes, če obvlada spretnostne trike, kako uveljavljati svoj interes. Zato, ker dandanes obstaja veliko zapisov in knjig, ki priporočajo razne psihološke prijeme, učijo retoriko, trike prepričevanja množic, skratka obstaja zelo razvito področje t.i. PR spretnosti (Public Relations – odnosi z javnostmi). Vsem, ki so ali postanejo dobri retoriki, ki dobro obvladajo PR-trike, metode ali pravila argumentacije preprosto ne odgovarjajo, jim ne dajejo prednosti. Še manj pa jim odgovarja, če bi bila taka pravila postopkovno bolj določena ali celo uzakonjena.

12.10.2022 21:05
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   aktivni državljani   nadzor   argumentacija   Ljubljana   državljani   oblast   etika

Ali ste, dragi Ljubljančani, ta čas tudi spoštovani volivci, saj bodo 20. novembra lokalne volitve, za to, da bi bila kontrola trošenja javnih financ, davkoplačevalskega denarja, javnih naročil v našem mestu efektnejša, boljša? 

 

Ne gre za to, ali bi se jaz ali kdorkoli znal bolje in pametneje ukvarjati s skupnimi, javnimi problemi, kot to počne ta hip tisti, ki si je v tem mandatu priboril katerokoli funkcijo odločanja oziroma je uspel s katerimikoli načini prepričati volivce, da bo on to najbolje znal. Gre samo za to, da ga jaz ali katerikoli državljan lahko kontroliram, kako upravlja z javnimi problemi, ali izpolnjuje svoje predvolilne obljube - in predvsem, ali obstajajo načini in metode, da to kontrolo lahko efektno izvajamo, in da obstajajo postopkovna pravila te kontrole, ki jih mora tudi on, odločevalec, spoštovati! Za to gre. Zato bi morala imeti argumentacija večjo težo.

 

Lahko pa vso zadevo pogledamo še z drugega konca. Povprašam glede enega skupnostnega, javnega problema:

 

Ali ste, dragi Ljubljančani, ta čas tudi spoštovani volivci, saj bodo 20. novembra lokalne volitve, za to, da bi bila kontrola trošenja javnih financ, davkoplačevalskega denarja, javnih naročil v našem mestu efektnejša, boljša?

 

Preprosto: ali ste za to ali niste za to? Ne boste verjeli, a spet, kot že pred štirimi leti, o čemer sem takrat tudi pisal v enem od svojih prispevkov na portalu+, sem izvedel podobno kratko anketo med mimoidočimi Ljubljančani. Pri številu deset anketiranih sem se ustavil, ker so vsi z nasmehom odgovorili enako: Ja, sem za to. Ker verjamem, da bi tudi večina vseh ostalih, ne samo Ljubljančanov, tudi vseh državljanov Slovenije, pa tudi vseh državljanov po vsem svetu odgovorila enako, to počnem in predlagam: To se da doseči z večjo veljavo argumentacije. Argumentacije kot načina oziroma metode za boljše reševanje javnih problemov, ki mora biti zakonsko predvidena in postopkovno določena.

 

Ker očitno noben odločevalec oziroma kdorkoli, ki se je preko volitev dokopal do odločanja, kot je zgoraj utemeljeno, verjetno ne bo tega storil, moramo to storiti mi, državljani. Sami. Verjetno skozi določeno obliko referenduma. Ker se večini državljanov nikoli ne bo ljubilo s tem ukvarjati, preostanemo samo še mi, t.i. aktivni državljani. In še končna definicija: Kdo smo sploh mi, aktivni državljani? Tiste "budale" (kot smo že bili in bomo še velikokrat poimenovani), ki vidimo smisel življenja, posebej pa še smisel življenja v človeški skupnosti, v tem, da naredimo kakšno dejanje za to skupnost. Recimo, tudi v obliki kontrole odločevalca. Zaradi etike, ja, preprosto zaradi etike in ne zaradi neke svoje koristi ali zaslužka. In to dejanje predstavimo, pokažemo v kakršnikoli javni obliki. 

 

Naj zveni naivno ali idealistično, vse dogajanje tako pri nas kot po celem svetu samo še bolj dokazuje, da je zgoraj zapisano prava in morda celo edina pot za obstoj človeške skupnosti. Morda edina, ker nam ta trenutek dogajanje na celem planetu najbolj dokazuje, da celotna človeška skupnost ne premore pravega načina, kako določenemu odločevalcu, ki se je dokopal do takšne moči, da lahko sproži uničenje človeške vrste, preprečiti, da to stori. 

 

In naj še enkrat ponovim, to je pot večje veljave metod in načinov argumentacije aktivnih državljanov. Samostojnih aktivnih državljanov, ki so pripravljeni in sposobni poleg normalnega opravljanja kateregakoli poklica javno predstaviti svoje dejanje, svoj predlog, ali tudi samo svoj glas ZA ali PROTI kakršnemkoli predlogu reševanja javnega problema, ki ga je podal katerikoli odločevalec, na zato predvideni javni platformi oziroma metodi argumentacije. 

 

Kritiko te opisane poti sprejemam samo od tistih, ki imajo kakšen drugačen, morda celo boljši predlog. Medtem ko bom tiste, ki boste ostali samo pri kritiki, lahko mirno uvrstil - ja saj mi nič drugega ne preostane - med resnične budale. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.898
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.858
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 957
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 750
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.916