Komentar

Ekonomija psihoze

Sodobna ekonomija je že brez izrednih dogodkov podvržena špekulacijam, ki jih poganjata informacijska tehnologija in globalizacija. Mediji in z njimi povezani politiki, ki večinoma sledijo logiki porumenelega poročanja, so v bistvu glavni del problema. Sama histerija, napihovanje brez iskrene želje po razkritju dejanskega stanja. "Normalni človek", karkoli to že pomeni, je obsojen na to, da sledi tej histeriji in se prilagaja po človeško, v osnovi živalsko: brani svoj položaj na podlagi dosegljivih informacij. Odgovorna politika pa mora stvari postaviti na svoje mesto. Ker tega ni, se problemi histerično potencirajo.

14.10.2022 00:07
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   kriza   draginja   panika   špekulacije   energija   Ukrajina   Severni tok   Ljubljana   Slovenija   Robert Golob   NEK   Fiskalni svet

Inflacijo poleg realnih razlogov poganja rumena, poblaznela politika, ki straši ljudi.

Ukrajina, "nori" Putin, zarote NATO pakta, nuklearno orožje, energetska kriza, pomanjkanje plina, pšenice, elektrike, premoga, sabotaže Severnega toka, balistične rakete Severne Koreje ... Naslovi, ki polnijo svetovne in domače medije. Tekmovanje, interpretacije med političnimi opcijami še potencirajo probleme. Namesto rešitev iščejo način diskreditiranja političnega nasprotnika: kdo je bolj kriv, ne glede na stroške in posledice za državljane.

 

Vojna v Ukrajini je spremenila marsikaj, ampak izgovarjanje na "ukrajinsko inflacijo" za vsako malenkost je potrebno prekiniti. Parkirnine v določenih krajih ne morejo biti višje za 200 % zaradi krize v Ukrajini, kakiji v Strunjanu tudi ne, črna redkev Sparu, Mercatorju tudi ne; govorim o simboličnih primerih, ki jih je ogromno. Vladni - in tudi EU politiki - predstavniki s celotno politiko vred, pozicijsko in opozicijsko, bi morali biti temelj resne, pomirjujoče komunikacije. Cenovni, shizofreni sledilnik na portalu Naša super hrana, ki naj bi v osnovi promoviral lokalno pridelavo, pri tem ne pomaga veliko, je vir novih špekulacij in dvomov v strokovnost tistih, ki takšne projekte izvajajo.

 

Inflacijo poleg realnih razlogov poganja rumena, poblaznela politika, ki straši ljudi. Če kdaj, je sedaj potrebna umirjena drža brez napihovanja problemov. Nekredibilna, plehka, za vse mogoče ideje dovzetna politika je čudovit poligon za špekulante in ekstra dobičke, ki se ustvarjajo na plečih ljudi, večinoma srednjega in nižjega sloja, ki nekritično sledijo uradnim informacijam in prevladujočim medijem. Kaj drugega jim tudi ne ostane, saj ob skrbi za preživetje družine težko analizirajo resničnost vseh serviranih informacij.

Če imamo (razen v ob remontu NEK, ki poteka do konca oktobra) po uradnih podatkih Ministrstva za infrastrukturo samozadostnost oskrbe z električno energijo celo do 95 %, je treba jasno povedati, da pri elektriki problema ni. Treba je umiriti ljudi. Ne pa, da energetski minister grozi z zapiranjem žičnic im pri tem ne razume, da brez žičnic ni hotelov, ni gostinstva, ni celotnih turističnih destinacij. Ob vsem denarju, ki gre za PR, so take informacijske akrobacije smešne, predvsem pa škodljive. Pa ne za trenutne vladajoče, ki bodo prej ali slej odšli, ampak za slovensko gospodarstvo, celotno družbo dolgoročno.

 

Kakšen jasen podatek, kje so glavne točke porabe energije, bi bil tudi dobrodošel. Ljudje so racionalni, znajo varčevati. Ad hoc najave o ukinitvi novoletnih okrasitev, smrekic, prazničnih trgov ipd. so absurdne v primerjavi z dejstvom, da brez jasnih razlogov celotne noči brez jasnega učinka in razlogov osvetljujemo izložbe, državne, lokalne, javne objekte, cerkve ...

 

Mimogrede, odsotnost prazničnega vzdušja denimo v Ljubljani, Mariboru in drugih mestih, turističnih destinacijah, ukinitev klasičnih prazničnih aktivnosti ima - podobno kot krjaveljsko napovedana potencialna zaustavitev žičnic - multiplikativne negativne učinke na lokalno gospodarstvo: stojnice, trgovinice, obrtnike, industrijo srečanj ter prireditev, športne prireditve. Mogoče bi kdo v skladu z ZKP (zdrava kmečka pamet) pomislil tudi na to, da se praznične osvetlitve letos sicer izvedejo v enakem obsegu, ampak se osvetljava denimo izključi po polnoči, ker ponoči ne sveti nikomur, razen monopolistom v energetskem sistemu.

 

Pri plinu enako. Najprej bi nam morali odgovorni povedati, kako velik je problem s plinom. Sploh tistim, ki so jih v preteklih letih prepričali, da druge opcije energije zamenjajo za plin. V gospodarstvu in pri državljanih. Do sedaj tega ni bilo - razen floskul in črnih napovedi, ki dodatno generirajo špekulativne dvige cen na vseh področjih.

 

Predsednik vlade Robert Golob je pri predstavitvi proračunov za leto 2023 celo začel z neko pozitivno pomirjevalno politiko v smislu "zima mogoče ne bo tako težka, kot se zdi". Ampak taisti predsednik vlade je prej nekaj mesecev kuril javnost z zgodovinsko draginjo, torpediranjem vsega, kar je naredila prejšnja vlada, pa sploh ni pomembno, ali nam je ideološko ali drugače blizu. Energetski ego bumerang mu leti v glavo. Za piko na i še slabe napovedi IMF in Svetovne banke. Ob rekordni državni porabi je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da zadolževanje ni niti ne bo več tako poceni kot v prejšnjih letih. Fiskalni svet je opozoril na to dejstvo, ki pa je v glavnih medijih obravnavano kot nek dnevni, obrobni, čudaški dogodek.

 

Ob vsem navedenem je jasno, da je sodobna ekonomija vedno bolj plod informacij, realnih, asimetričnih, lažnih, podtaknjenih. Naloga vladajočih je, da so sposobni vladati. Lokalne ideološke akrobacije naj pustijo za nek drug čas. Naloga ekonomskih strokovnjakov, ki se "svaljkajo" po medijih, tako in drugače iščejo prostor za svojo promocijo, pa je, da ljudem prevedejo zapleten ekonomsko-politični položaj v dnevni, razumljiv jezik, ustrezna, racionalna obnašanja. Žal je tudi večina teh strokovnjakov postala del neke kratkoročne propagandne politike, s čimer samo dodatno poslabšujejo položaj in povečujejo nezaupanje ljudi.

 

Rešitev vojne v Ukrajini je pa precej jasna, kot je nedavno povedala finska predsednica vlade: Rusija naj se umakne iz Ukrajine. S tem se seveda ne strinja kar nekaj ljudi v Sloveniji. Oni bi prodali Ukrajino za nekakšen začasni mir. Kot je Neville Chamberlain nekoč Čehoslovaško. Vemo, kaj se zgodilo zatem. Popuščanje diktatorjem, genocidnim idejam pač ni dolgoročna rešitev, čeprav kratkoročno udobna, za nekatere tudi profitabilna.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Migracijska tempirana bomba
4
24.09.2023 21:21
Politika, domača in evropska, se problematike migracij loteva podobo kot podnebnih sprememb. Veliko moraliziranja, političnega ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
20
23.09.2023 10:19
Leta in leta političnega kupčkanja na RTV Slovenija, vladnega vmešavanja v uredniško delo ter nenormalnega novinarskega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
23
21.09.2023 23:17
Čez tri mesece bomo praznovali 33. obletnico plebiscitarne odločitve velike večine Slovencev in vseh slovenskih državljanov za ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.153
02/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.669
03/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.478
04/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.460
05/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.582
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.052
07/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.178
08/
Migracijska tempirana bomba
Tilen Majnardi
Ogledov: 338
09/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.546
10/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 524