Komentar

Ekonomija psihoze

Sodobna ekonomija je že brez izrednih dogodkov podvržena špekulacijam, ki jih poganjata informacijska tehnologija in globalizacija. Mediji in z njimi povezani politiki, ki večinoma sledijo logiki porumenelega poročanja, so v bistvu glavni del problema. Sama histerija, napihovanje brez iskrene želje po razkritju dejanskega stanja. "Normalni človek", karkoli to že pomeni, je obsojen na to, da sledi tej histeriji in se prilagaja po človeško, v osnovi živalsko: brani svoj položaj na podlagi dosegljivih informacij. Odgovorna politika pa mora stvari postaviti na svoje mesto. Ker tega ni, se problemi histerično potencirajo.

14.10.2022 00:07
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   kriza   draginja   panika   špekulacije   energija   Ukrajina   Severni tok   Ljubljana   Slovenija   Robert Golob   NEK   Fiskalni svet

Inflacijo poleg realnih razlogov poganja rumena, poblaznela politika, ki straši ljudi.

Ukrajina, "nori" Putin, zarote NATO pakta, nuklearno orožje, energetska kriza, pomanjkanje plina, pšenice, elektrike, premoga, sabotaže Severnega toka, balistične rakete Severne Koreje ... Naslovi, ki polnijo svetovne in domače medije. Tekmovanje, interpretacije med političnimi opcijami še potencirajo probleme. Namesto rešitev iščejo način diskreditiranja političnega nasprotnika: kdo je bolj kriv, ne glede na stroške in posledice za državljane.

 

Vojna v Ukrajini je spremenila marsikaj, ampak izgovarjanje na "ukrajinsko inflacijo" za vsako malenkost je potrebno prekiniti. Parkirnine v določenih krajih ne morejo biti višje za 200 % zaradi krize v Ukrajini, kakiji v Strunjanu tudi ne, črna redkev Sparu, Mercatorju tudi ne; govorim o simboličnih primerih, ki jih je ogromno. Vladni - in tudi EU politiki - predstavniki s celotno politiko vred, pozicijsko in opozicijsko, bi morali biti temelj resne, pomirjujoče komunikacije. Cenovni, shizofreni sledilnik na portalu Naša super hrana, ki naj bi v osnovi promoviral lokalno pridelavo, pri tem ne pomaga veliko, je vir novih špekulacij in dvomov v strokovnost tistih, ki takšne projekte izvajajo.

 

Inflacijo poleg realnih razlogov poganja rumena, poblaznela politika, ki straši ljudi. Če kdaj, je sedaj potrebna umirjena drža brez napihovanja problemov. Nekredibilna, plehka, za vse mogoče ideje dovzetna politika je čudovit poligon za špekulante in ekstra dobičke, ki se ustvarjajo na plečih ljudi, večinoma srednjega in nižjega sloja, ki nekritično sledijo uradnim informacijam in prevladujočim medijem. Kaj drugega jim tudi ne ostane, saj ob skrbi za preživetje družine težko analizirajo resničnost vseh serviranih informacij.

Če imamo (razen v ob remontu NEK, ki poteka do konca oktobra) po uradnih podatkih Ministrstva za infrastrukturo samozadostnost oskrbe z električno energijo celo do 95 %, je treba jasno povedati, da pri elektriki problema ni. Treba je umiriti ljudi. Ne pa, da energetski minister grozi z zapiranjem žičnic im pri tem ne razume, da brez žičnic ni hotelov, ni gostinstva, ni celotnih turističnih destinacij. Ob vsem denarju, ki gre za PR, so take informacijske akrobacije smešne, predvsem pa škodljive. Pa ne za trenutne vladajoče, ki bodo prej ali slej odšli, ampak za slovensko gospodarstvo, celotno družbo dolgoročno.

 

Kakšen jasen podatek, kje so glavne točke porabe energije, bi bil tudi dobrodošel. Ljudje so racionalni, znajo varčevati. Ad hoc najave o ukinitvi novoletnih okrasitev, smrekic, prazničnih trgov ipd. so absurdne v primerjavi z dejstvom, da brez jasnih razlogov celotne noči brez jasnega učinka in razlogov osvetljujemo izložbe, državne, lokalne, javne objekte, cerkve ...

 

Mimogrede, odsotnost prazničnega vzdušja denimo v Ljubljani, Mariboru in drugih mestih, turističnih destinacijah, ukinitev klasičnih prazničnih aktivnosti ima - podobno kot krjaveljsko napovedana potencialna zaustavitev žičnic - multiplikativne negativne učinke na lokalno gospodarstvo: stojnice, trgovinice, obrtnike, industrijo srečanj ter prireditev, športne prireditve. Mogoče bi kdo v skladu z ZKP (zdrava kmečka pamet) pomislil tudi na to, da se praznične osvetlitve letos sicer izvedejo v enakem obsegu, ampak se osvetljava denimo izključi po polnoči, ker ponoči ne sveti nikomur, razen monopolistom v energetskem sistemu.

 

Pri plinu enako. Najprej bi nam morali odgovorni povedati, kako velik je problem s plinom. Sploh tistim, ki so jih v preteklih letih prepričali, da druge opcije energije zamenjajo za plin. V gospodarstvu in pri državljanih. Do sedaj tega ni bilo - razen floskul in črnih napovedi, ki dodatno generirajo špekulativne dvige cen na vseh področjih.

 

Predsednik vlade Robert Golob je pri predstavitvi proračunov za leto 2023 celo začel z neko pozitivno pomirjevalno politiko v smislu "zima mogoče ne bo tako težka, kot se zdi". Ampak taisti predsednik vlade je prej nekaj mesecev kuril javnost z zgodovinsko draginjo, torpediranjem vsega, kar je naredila prejšnja vlada, pa sploh ni pomembno, ali nam je ideološko ali drugače blizu. Energetski ego bumerang mu leti v glavo. Za piko na i še slabe napovedi IMF in Svetovne banke. Ob rekordni državni porabi je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da zadolževanje ni niti ne bo več tako poceni kot v prejšnjih letih. Fiskalni svet je opozoril na to dejstvo, ki pa je v glavnih medijih obravnavano kot nek dnevni, obrobni, čudaški dogodek.

 

Ob vsem navedenem je jasno, da je sodobna ekonomija vedno bolj plod informacij, realnih, asimetričnih, lažnih, podtaknjenih. Naloga vladajočih je, da so sposobni vladati. Lokalne ideološke akrobacije naj pustijo za nek drug čas. Naloga ekonomskih strokovnjakov, ki se "svaljkajo" po medijih, tako in drugače iščejo prostor za svojo promocijo, pa je, da ljudem prevedejo zapleten ekonomsko-politični položaj v dnevni, razumljiv jezik, ustrezna, racionalna obnašanja. Žal je tudi večina teh strokovnjakov postala del neke kratkoročne propagandne politike, s čimer samo dodatno poslabšujejo položaj in povečujejo nezaupanje ljudi.

 

Rešitev vojne v Ukrajini je pa precej jasna, kot je nedavno povedala finska predsednica vlade: Rusija naj se umakne iz Ukrajine. S tem se seveda ne strinja kar nekaj ljudi v Sloveniji. Oni bi prodali Ukrajino za nekakšen začasni mir. Kot je Neville Chamberlain nekoč Čehoslovaško. Vemo, kaj se zgodilo zatem. Popuščanje diktatorjem, genocidnim idejam pač ni dolgoročna rešitev, čeprav kratkoročno udobna, za nekatere tudi profitabilna.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.901
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.860
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.293
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 974
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.917