Komentar

Zgodovina je polna nesmiselnih vojn in ta v Ukrajini popolnoma ustreza tej kategoriji.

Vojna je postala družbeni fenomen, kot če bi zmaga prišla z Instagrama. In ravno zato so največja tarča ravno cilivisti; oni so tisti, ki držijo pri življenju narod v vojni: če padejo, pade vse. Govora je o vojni in v njej žal ni prostora za etiko. Evropski spomin se namreč ne spomni, kako Rusija sistematično vodi svoje vojne: z valjem človeške moči in jekla – orožja, kjer je drugi del pomembnejši od prvega. Grozljivo je, da se Kremelj tako izživlja nad civilisti, žal pa ni presenetljivo. Stopnjevanju se v konfliktu, ki je izbruhnil in s tem povzročil verižno reakcijo, ne nujno jedrsko, vseeno pa težko obvladljivo, z nepredvidljivimi in predvidljivimi posledicami, ne moremo izogniti.

14.10.2022 20:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Valerio Fabbri   Ukrajina   Rusija   vojna   Washington   Putin   most   Krim

Evropski spomin se ne spomni, kako Rusija sistematično vodi svoje vojne: z valjem človeške moči in jekla – orožja, kjer je drugi del pomembnejši od prvega.

Vladimir Putin je na napad na most, ki Rusijo povezuje s krimskim polotokom, odgovoril z močnim obstreljevanjem ukrajinskih mest; bombardiral je 14 regij, umrlo je najmanj 10 civilistov, ranjenih je bilo najmanj 60, zadeta je bila tudi prestolnica Kijev. Vojna je še enkrat eskalirala, moskovski izstrelki pa so poleteli nad trdnjavo ukrajinske vlade in predsedniškimi prostori. Gre za jasno sporočilo Zelenskemu, ki na ozemljih, ki jih ima Rusija za svoje, npr. na Krimu, vodi ofenzivo. Zasedanje ruskega Sveta za nacionalno varnost se je odvilo natanko tako, kot določa logika konflikta brez meja: odločna reakcija Moskve in eskalacija napadov.

 

Ruski napadi so razkrili več obrazov vojne:

 

1. Putinovo odločnost. On je tisti, ki iz Kremlja vodi vojno, težava pa je ravno to oziroma njegovi generali na bojišču. 

 

2. Moč mrhovinarjev. Jasno je, da obstajajo in da so močni. Napad na most čez Kerško ožino ni povzročil velike škode, a gre za element ruskega prestiža na mednarodnem odru; to je ključna točka, ki jo je George F. Kennan, famozni Gospod X znanega članka o zadrževalni strategiji za sovjetske sile, zapisal v reviji Foreign Affairs tik pred koncem druge svetovne vojne: inteligenca, odločnost in previdnost.

 

"Jasno je, da mora biti v teh okoliščinah glavni element politike Združenih držav Amerike glede Sovjetske zveze dolgoročno potrpežljivo zadrževanje, pozorno in odločno glede ruskih ekspanzivnih tendenc. Vseeno je pomembno poudariti, da takšna politika ne more biti izvajana skupaj s hinavščino navzven: z grožnjami, bahanjem ali odvečnimi "strogimi" potezami. Medtem ko je Kremelj načeloma fleksibilen pri svojih reakcijah na politično realnost, pa mu ideje o prestižu niso tuje. Tako kot vse vlade lahko tudi rusko netaktne in grozilne poteze prisilijo v položaj, ko si ne more več dovoliti prekinitve, takšno reakcijo pa lahko narekuje tudi njen občutek za realnost. Ruski voditelji so bistrooki sodniki psihologije človeka in so kot takšni zelo dobro vedo, da sta temperamentnost in izguba samokontrole v politiki šibka točka. In ravno te šibke točke so pripravljeni izkoristiti. Prav zato je za tuje vlade neizogibno, da se, če želijo doseči uspeh, z Rusijo vedno pogovarjajo mirno in hladnokrvno, svoje zahteve pa naj ruski politiki predstavijo tako, da bo pot odprta za takšno rešitev, ki bo upoštevala tudi ruski prestiž."

 

3. Moč moskovske balističnega arzenala je ogromna in nedotaknjena. Veliko jih je in povsem na mestu so pogovori o porabi orožja v Ukrajini, a se kar pozablja na skladišča v Rusiji, in tukaj govorimo samo o konvencionalnem orožju, ne pa o jedrskih glavah, taktikah in razporejanju te sile po morju, kar omogoča moskovska podmorniška flota.

 

4. Resnica, na katero pogosto pozabimo, je ta, da ukrajinska prestolnica nima zračne obrambe, če bi jo Rusija želela v tej fazi vojne poraziti, bi to lahko brez večjih ovir storila z zračnimi napadi. Pa je raketiranje Kijeva in drugih mest le začasni odgovor ali pa je napad na krimski most dejansko spremenil strategijo Kremlja? To bomo izvedeli kmalu.

 

 

Razmislek o strateških podatkih? Ga ni. Kot je rekel eden od mojih profesorjev v Washingtonu, da bi sovražnika porazili, morate vedeti, kako deluje, reagira, misli, govoriti morate njegov jezik – dejansko in metaforično –  šele nato imate možnosti za zmago. Na ameriških univerzah in v javni upravi je bilo zato vedno na pretek strokovnjakov "sovjetologov", regionalnih strokovnjakov – pogosteje kot z demokratskim, povezanih z republikanskim taborom –, ki so prispevali k padcu sovjetskega sistema, ne da bi znali ustrezno reagirati po zmagi nad njim. Zdaj pa, ko glavno grožnjo Washingtonu predstavlja Kitajska, se gre naprej s polno paro, ne da bi določili mejo vojne, ne da bi črno na belem zapisali, kaj je zmaga in kaj poraz, določili trajanje (ter ceno, predvsem v človeških življenjih), glede na cilj, ki ni bil nikoli določen. Razen če ste mnenja, da je mogoče vse rešiti s "Putinovim umikom", kar je tipična trditev vseh tistih, ki bi vojne radi rešili malce populistično.

 

Važen je videz – vojna je postala "družbeni“" fenomen, kot če bi zmaga prišla z Instagrama. In ravno zato so največja tarča ravno cilivisti – oni so tisti, ki držijo pri življenju narod v vojni: če padejo, pade vse. Govora je o vojni in v njej žal ni prostora za etiko. Evropski spomin se namreč ne spomni, kako Rusija sistematično vodi svoje vojne: z valjem človeške moči in jekla – orožja, kjer je drugi del pomembnejši od prvega. Po drugi strani je jasno tudi, da so bili določeni izračuni napačni, saj se zdi, da je edina strategija, na kateri temelji vojaška kampanja ruskih generalov, politična, ki jo je želel Putin: opolnomočenje ukrajinskih generalov, da bi se znebil Zelenskega, kar pa se ni nikoli zgodilo. Grozljivo je, da se Kremelj tako izživlja nad civilisti, žal pa ni presenetljivo. Stopnjevanju se v konfliktu, ki je izbruhnil in s tem povzročil verižno reakcijo, ne nujno jedrsko, vseeno pa težko obvladljivo, z nepredvidljivimi in predvidljivimi posledicami (gospodarska in energetska kriza, ki ju živimo), ne moremo izogniti.

 

Zgodovina je polna nesmiselnih vojn in ta popolnoma ustreza tej kategoriji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.033
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.502
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.198
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.196
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 737
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474