Komentar

Zgodovina je polna nesmiselnih vojn in ta v Ukrajini popolnoma ustreza tej kategoriji.

Vojna je postala družbeni fenomen, kot če bi zmaga prišla z Instagrama. In ravno zato so največja tarča ravno cilivisti; oni so tisti, ki držijo pri življenju narod v vojni: če padejo, pade vse. Govora je o vojni in v njej žal ni prostora za etiko. Evropski spomin se namreč ne spomni, kako Rusija sistematično vodi svoje vojne: z valjem človeške moči in jekla – orožja, kjer je drugi del pomembnejši od prvega. Grozljivo je, da se Kremelj tako izživlja nad civilisti, žal pa ni presenetljivo. Stopnjevanju se v konfliktu, ki je izbruhnil in s tem povzročil verižno reakcijo, ne nujno jedrsko, vseeno pa težko obvladljivo, z nepredvidljivimi in predvidljivimi posledicami, ne moremo izogniti.

14.10.2022 20:00
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Valerio Fabbri   Ukrajina   Rusija   vojna   Washington   Putin   most   Krim

Evropski spomin se ne spomni, kako Rusija sistematično vodi svoje vojne: z valjem človeške moči in jekla – orožja, kjer je drugi del pomembnejši od prvega.

Vladimir Putin je na napad na most, ki Rusijo povezuje s krimskim polotokom, odgovoril z močnim obstreljevanjem ukrajinskih mest; bombardiral je 14 regij, umrlo je najmanj 10 civilistov, ranjenih je bilo najmanj 60, zadeta je bila tudi prestolnica Kijev. Vojna je še enkrat eskalirala, moskovski izstrelki pa so poleteli nad trdnjavo ukrajinske vlade in predsedniškimi prostori. Gre za jasno sporočilo Zelenskemu, ki na ozemljih, ki jih ima Rusija za svoje, npr. na Krimu, vodi ofenzivo. Zasedanje ruskega Sveta za nacionalno varnost se je odvilo natanko tako, kot določa logika konflikta brez meja: odločna reakcija Moskve in eskalacija napadov.

 

Ruski napadi so razkrili več obrazov vojne:

 

1. Putinovo odločnost. On je tisti, ki iz Kremlja vodi vojno, težava pa je ravno to oziroma njegovi generali na bojišču. 

 

2. Moč mrhovinarjev. Jasno je, da obstajajo in da so močni. Napad na most čez Kerško ožino ni povzročil velike škode, a gre za element ruskega prestiža na mednarodnem odru; to je ključna točka, ki jo je George F. Kennan, famozni Gospod X znanega članka o zadrževalni strategiji za sovjetske sile, zapisal v reviji Foreign Affairs tik pred koncem druge svetovne vojne: inteligenca, odločnost in previdnost.

 

"Jasno je, da mora biti v teh okoliščinah glavni element politike Združenih držav Amerike glede Sovjetske zveze dolgoročno potrpežljivo zadrževanje, pozorno in odločno glede ruskih ekspanzivnih tendenc. Vseeno je pomembno poudariti, da takšna politika ne more biti izvajana skupaj s hinavščino navzven: z grožnjami, bahanjem ali odvečnimi "strogimi" potezami. Medtem ko je Kremelj načeloma fleksibilen pri svojih reakcijah na politično realnost, pa mu ideje o prestižu niso tuje. Tako kot vse vlade lahko tudi rusko netaktne in grozilne poteze prisilijo v položaj, ko si ne more več dovoliti prekinitve, takšno reakcijo pa lahko narekuje tudi njen občutek za realnost. Ruski voditelji so bistrooki sodniki psihologije človeka in so kot takšni zelo dobro vedo, da sta temperamentnost in izguba samokontrole v politiki šibka točka. In ravno te šibke točke so pripravljeni izkoristiti. Prav zato je za tuje vlade neizogibno, da se, če želijo doseči uspeh, z Rusijo vedno pogovarjajo mirno in hladnokrvno, svoje zahteve pa naj ruski politiki predstavijo tako, da bo pot odprta za takšno rešitev, ki bo upoštevala tudi ruski prestiž."

 

3. Moč moskovske balističnega arzenala je ogromna in nedotaknjena. Veliko jih je in povsem na mestu so pogovori o porabi orožja v Ukrajini, a se kar pozablja na skladišča v Rusiji, in tukaj govorimo samo o konvencionalnem orožju, ne pa o jedrskih glavah, taktikah in razporejanju te sile po morju, kar omogoča moskovska podmorniška flota.

 

4. Resnica, na katero pogosto pozabimo, je ta, da ukrajinska prestolnica nima zračne obrambe, če bi jo Rusija želela v tej fazi vojne poraziti, bi to lahko brez večjih ovir storila z zračnimi napadi. Pa je raketiranje Kijeva in drugih mest le začasni odgovor ali pa je napad na krimski most dejansko spremenil strategijo Kremlja? To bomo izvedeli kmalu.

 

 

Razmislek o strateških podatkih? Ga ni. Kot je rekel eden od mojih profesorjev v Washingtonu, da bi sovražnika porazili, morate vedeti, kako deluje, reagira, misli, govoriti morate njegov jezik – dejansko in metaforično –  šele nato imate možnosti za zmago. Na ameriških univerzah in v javni upravi je bilo zato vedno na pretek strokovnjakov "sovjetologov", regionalnih strokovnjakov – pogosteje kot z demokratskim, povezanih z republikanskim taborom –, ki so prispevali k padcu sovjetskega sistema, ne da bi znali ustrezno reagirati po zmagi nad njim. Zdaj pa, ko glavno grožnjo Washingtonu predstavlja Kitajska, se gre naprej s polno paro, ne da bi določili mejo vojne, ne da bi črno na belem zapisali, kaj je zmaga in kaj poraz, določili trajanje (ter ceno, predvsem v človeških življenjih), glede na cilj, ki ni bil nikoli določen. Razen če ste mnenja, da je mogoče vse rešiti s "Putinovim umikom", kar je tipična trditev vseh tistih, ki bi vojne radi rešili malce populistično.

 

Važen je videz – vojna je postala "družbeni“" fenomen, kot če bi zmaga prišla z Instagrama. In ravno zato so največja tarča ravno cilivisti – oni so tisti, ki držijo pri življenju narod v vojni: če padejo, pade vse. Govora je o vojni in v njej žal ni prostora za etiko. Evropski spomin se namreč ne spomni, kako Rusija sistematično vodi svoje vojne: z valjem človeške moči in jekla – orožja, kjer je drugi del pomembnejši od prvega. Po drugi strani je jasno tudi, da so bili določeni izračuni napačni, saj se zdi, da je edina strategija, na kateri temelji vojaška kampanja ruskih generalov, politična, ki jo je želel Putin: opolnomočenje ukrajinskih generalov, da bi se znebil Zelenskega, kar pa se ni nikoli zgodilo. Grozljivo je, da se Kremelj tako izživlja nad civilisti, žal pa ni presenetljivo. Stopnjevanju se v konfliktu, ki je izbruhnil in s tem povzročil verižno reakcijo, ne nujno jedrsko, vseeno pa težko obvladljivo, z nepredvidljivimi in predvidljivimi posledicami (gospodarska in energetska kriza, ki ju živimo), ne moremo izogniti.

 

Zgodovina je polna nesmiselnih vojn in ta popolnoma ustreza tej kategoriji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.904
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.868
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.294
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.678
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 999
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.085
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 752
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 506
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.918