Komentar

Golob in njegova potica: Premierjeva tolažba, da se nikomur ni treba bati, da bo pozimi ostal brez energentov, spominja na sočutje Marije Antoanete

Radimo kao da ćemo 100 godina živjeti, pripremamo se kao da će sutra rat, je ob posebnih prilikah velikokrat rad povedal Josip Broz Tito. Nekaj desetletij kasneje je predsednik slovenske vlade Robert Golob na proračunski seji izrekel podobne zgodovinske besede, a v obratnem zaporedju: "Za soočanje obstaja samo eno zdravilo, da smo fleksibilni in pripravljeni na najhujše, in hkrati ravnamo tako, da bo vse lepo in prav." Na ta način deluje sedanja slovenska vlada predvsem pod predpostavko, da bo vse lepo in prav, tisti drugi, bolj resni del pa največkrat odmisli. To ji pri naivnih prebivalcih Slovenije celo prinaša politične točke in občutek ljudi, da so zadovoljni z gospodarskim stanjem v državi. Postali smo PR država, kjer daleč od realnosti politiki vodijo državo preko PR akcij, ljudje pa nasedajo leporečju, ki ga politikom pripravijo PR strokovnjaki.

17.10.2022 18:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Slovenija   energenti   elektrika   GEN-I   Robert Golob   proračun   rebalans   Fiskalni svet   parlament   Danijel Bešič Loredan   Klub slovenskih podjetnikov   UMAR   TEŠ 6

Foto: Mediaspeed.net

Premier Golob z rebalansom tvega podobno kot pri preprodaji elektrike iz nuklearke. Če bo uspel, bo junak, če ne bo, si bo s podporo PR že kaj izmislil, mediji ga bodo pokrili. Tako kot vedno.

Radimo kao da ćemo 100 godina živjeti, pripremamo se kao da će sutra rat, je ob posebnih prilikah velikokrat rad povedal Josip Broz Tito. Nekaj desetletij kasneje je predsednik slovenske vlade Robert Golob na proračunski seji izrekel podobne zgodovinske besede, a v obratnem zaporedju: "Za soočanje obstaja samo eno zdravilo, da smo fleksibilni in pripravljeni na najhujše, in hkrati ravnamo tako, da bo vse lepo in prav." Na ta način deluje sedanja slovenska vlada predvsem pod predpostavko, da bo vse lepo in prav, tisti drugi, bolj resni del pa največkrat odmisli. To ji pri naivnih prebivalcih Slovenije celo prinaša politične točke in občutek ljudi, da so zadovoljni z gospodarskim stanjem v državi. Postali smo PR država, kjer daleč od realnosti politiki vodijo državo preko PR akcij, ljudje pa nasedajo leporečju, ki ga politikom pripravijo PR strokovnjaki.

 

V parlamentu se sprejema rebalans proračuna za leto 2022 in proračuna za 2023 in 2024. Za leto 2023 po besedah predsednika vlade na prvi redni seji parlamenta vlada namenja sanaciji energetske krize do 5 milijard evrov. Fiskalni svet je oktobra ocenil, da je proračunski primanjkljaj rebalansa za leto 2022 skupaj z ukrepi za posledice epidemije znašal le 324 milijonov evrov. Brez stroškov za blažitev posledic epidemije pa bi bil tokrat zaznan presežek 377 milijonov evrov. To zapisujem, da naredim črto pod vladavino Janeza Janše in jo pustim v oceno zgodovini.

 

Rebalans prikazuje, da naj bi bilo potem v zadnjih treh mesecih realiziranih še dodatno 1,7 milijard evrov primanjkljaja, torej že v času Golobove vlade. Od tega je za milijardo evrov primanjkljaja, ki ni povezan niti z epidemijo niti s posledicami draginje. Fiskalni svet opozarja, da so odhodki v rebalansu proračuna previsoki in da ne predstavljajo ustrezne osnove za pripravo proračunskih dokumentov za prihodnji dve leti.

 

Klub slovenskih podjetnikov (Slovenian Business Club) od vlade pričakuje, da bo upoštevala strokovno oceno fiskalnega sveta … Če bi bil namreč predlog rebalansa potrjen v trenutni obliki, bi to vodilo v nesorazmerna tveganja za zdravje javnih financ. Finančni minister je ob predstavljanju rebalansa zatrdil, da so sprejeli vse predloge posameznih ministrstev. Nikoli do sedaj še ni bilo v rebalansu v celoti ustreženo vsem ministrstvom. Tokrat niso rezali ministrom, so pa posamezni ministri rezali sredstva posameznim programom, tako je denimo "izvisel" novomeški javni raziskovalni zavod Rudolfovo, ki ga je ustanovila vlada in bo dobil občutno manj denarja.

 

Na odboru za zdravstvo so poslanci odkrili, da je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pozabil dodeliti investicijska sredstva za osnovno zdravstvo za leto 2023, ki naj bi bilo celo ministrova prioriteta. Znižujejo se proračunska sredstva za dolgotrajno oskrbo. Generalni sekretariat Vlade pa v letu 2022 dviga porabo sredstev iz 40 na 69 milijonov. Ministri in predsednik vlade, ki imajo vedno na jeziku digitalizacijo, so sredstva za Službo vlade za digitalno preobrazbo zmanjšali iz 37 milijonov na 19 ...

 

Vsekakor bo potrebno najemanje kreditov, ker drugače pač ne bomo zmogli takega proračuna. Toda tokrat bodo obresti veliko višje kot v času Janševe vlade; bolj kot bomo padali po bonitetnih ocenah, višje bodo. Svojo filozofijo pri nastajanju proračunov je predsednik vlade Golob opisal zelo na kratko:

 

"Ti časi prinašajo neverjetno negotovost (opomba: grožnja, vzbujanje strahu …). Za spoprijemanje s tem obstaja samo eno (opomba: neverjetno, da samo eno) zdravilo, da smo fleksibilni in pripravljeni na najhujše, in se hkrati obnašamo, da bo vse lepo in prav (opomba: recept za rešitev iz te stiske je torej - delajte se, kot da ni nič). Na ta način deluje vlada in na ta način je bil pripravljen poračun (opomba: vidite, da znamo, zaupajte nam)." 

 

Ocenjuje se, da je negotovost v svetu tako velika, da nobena resna finančna institucija ne podaja scenarijev za prihodnje obdobje. Ob tem vemo, da nam bo padel BDP. UMAR komentira, da si žal nihče ne upa napovedati izboljšanja.

 

Ali je tako lahkotno sprejemanje proračuna pravi čudež, neresnost brez meja ali hazard?

 

Ne smemo pozabiti, da imamo 10% inflacijo, samo še devet držav v Evroobmočju ima višjo, včasih smo imeli eno najnižjih. Torej ne vemo, kam gremo, gremo pa tja z najbolj debelim proračunom v zgodovini, brez racionalizacije državne uprave, brez varčevalnih ukrepov. Neverjetni optimizem, že kar patološki, brez plana B ... Vse skupaj deluje, kot da je premier hazard iz GEN-I prenesel na državni nivo. Pa vendar kljub nevarčevalnemu proračunu predsednik poudarja, da je varčevanje potrebno, da prihodnost ni tako črna, kot se prikazuje. Spominja me na Boruta Pahorja, ko je kot predsednik vlade rabil kar nekaj časa, da je spoznal, da so časi težki, cena za to pa je bila velika. Račune smo potem plačevali davkoplačevalci.

 

 

Ničesar še ni sprejetega, vse je še na papirju, premier Golob pa je zaverovan v svoj prav. Ob tam se spomnim, kako je na frankfurtskem letališču spomladi 2020 obstalo letalo, polno kitajskih mask za Slovenijo, ki so bile potem namenjene nemškemu trgu. Evropska solidarnost torej nikakor ni brezmejna, kot si morda predstavlja predsednik vlade. Težko je predvideti, kako huda bo zima, ampak Golob je optimist, verjetno tudi malo hazarderja. Tvega podobno kot pri preprodaji elektrike iz nuklearke. Če bo uspel, bo junak, če ne bo, si bo s podporo PR že kaj izmislil, mediji pa ga bodo pokrili. Tako kot vedno.

 

Naš premier tudi rad svetuje: "Ne sklepajte nobenih pogodb za prihodnja leta do konca tega meseca (oktobra 2022, op. avt.), ko bodo cene padle." Kaj pa, če to ne bo res? Kdo bo pokril izgubo pri nakupu energije tistim, ki so ali bodo sledili Golobovim navodilom?

 

Premier je še potolažil ljudi: "Vem, da marsikdo živi v stiski in se sprašuje, ali bomo imeli to zimo dovolj energentov. Ne le da jih bo dovolj in da so cene za ključne energente regulirane že danes in da se ne morejo zviševati – cene so znane, danes so bile nižje kot avgusta (opomba: pozabil je povedati, da so bile avgusta strašansko visoke. Iz 875 evrov na letni ravni so zrasle na 2100 evrov na družino samo pri elektriki, po regulaciji države so se spustile na 1320 evrov.), popolnoma so sprejemljive za prebivalstvo (opomba: misli 1320 evrov na leto) in takšne bodo ostale vso zimo."

 

Sam ne verjamem, da so cene sprejemljive za prebivalstvo, a če Golob tako reče, potem že mora držati, saj ga je ljudstvo podprlo na volitvah. No, pa poglejmo, koliko je resnice v teh besedah. Upoštevati moramo, da imamo vsaj 10 % inflacijo, kar pobere že 10% prihodkov prebivalcev, plače pa so iste. Kubik bukovih drv v avgustu 2022 je bil 87,21 evrov, teh dneh je že 170 evrov. Liter kurilnega olja je bil že 1,287 evra, pa se je v teh dneh dvignil na 1,367. Cena bencina je bila že 1,353 pa se je dvignila na 1,414, dizel je iz 1,603 skočil na 1,684 evrov za liter. 

 

Žal tudi ne drži, da so cene sprejemljive za vse prebivalce, lepo vas prosim. Koga imate za norca, ko leporečite o plačah in pokojninah, ki jih imajo ljudje, za katere pomenijo podražitve energentov velik problem? Da ne govorim o upokojencih z mizernimi pokojninami. Marsikdo letos ne bo kupil dovolj energentov, da bi brezskrbno zagotovil toploto svoji družini. Nimajo vsi Golobove plače. A če hočejo ogrevati povprečno slovensko hišo, potrebujejo ljudje okoli 2000 litrov kurilnega olja, kar glede na današnjo ceno (1,367 evra za liter) znese že 2734 evrov, torej štiri solidne pokojnine oziroma štiri minimalne plače. Če upoštevamo še podražitev elektrike, bo obremenitev družinskega proračuna 1320 evrov, in če zaključimo z gorivom za vozila in plačilo stanovanja, bi po površni oceni ljudje eno leto delali samo za energente in stroške stanovanja (če upoštevamo dobrih 800 evrov mesečne plače medicinske sestre, denimo). Kako lahko potem premier govori o tem, da so cene sprejemljive za prebivalstvo?

 

Državni sekretar z ministrstva za gospodarstvo pa opozarja na vse večje težave v EU in doma. Ni tako optimističen, kot je predsednik, morda predsednik ve kaj več od njega - ali pa v resnici manj kot državni sekretar. Premierjev bivši sodelavec iz GEN-I je opozoril tudi na višje cene elektrike iz veletrgovin, ki se še niso v celoti prenesle na neposredne potrošnike. Če oziroma ko se bodo, bo to prava katastrofa. Ponudba energije v EU je manjša, kar vse zvišuje cene. Januarja in februarja bo udarilo po gospodarstvu in prebivalcih.

 

Spoštovani predsednik, ne sodite razmer po sebi. Sodite jih po ljudeh, ki jih že nekaj časa skrbi, kako bodo preživeli mesec - in teh bo z rastjo brezposelnosti vse več. Zaradi tega vaš stavek, da se nikomur "ni treba bati, da bo pozimi ostal brez energentov", le ni tako samoumeven za vse, kot se je sprva zdelo. Ne vam ne parlamentarcem, ki bodo verjetno sprejeli predlagani proračun navkljub opozorilom Fiskalnega sveta in kluba podjetnikov brez večjih pripomb, saj imate prepričljivo večino v parlamentu.

 

Ne zamerite, če vas na koncu opomnim, da ste v skladu z medijskimi zapisi verjetno špekulirali, ko ste v GEN-I poceni prodajali za daljše obdobje energijo iz nuklearke in jo danes nazaj kupujemo iz evropskega trga po bistveno višji ceni, kar prizadene tako gospodinjstva kot gospodarstvo ter druge odjemalce energije, ki bodo imeli zaradi tega vse večje izgube. Kar je skoraj nerazumljivo, je to, da ste se s tem v GEN-I in tudi sami celo pohvalili, češ kako da ste dobro poslovali. V tem trenutku smo še toliko bolj odvisni od evropskega trga elektrike, ker niste bili sposobni v zadnjih mesecih zagotoviti premoga za TEŠ 6, ki se je trenutno izklopil, tako da moramo uvažati vsak dan 75% drage električne energije iz EU borze.

 

Kdo bo pokrival izgubo? Davkoplačevalci in preprosti ljudje z višjimi računi za energente najbrž ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.003
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.421
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.959
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.705
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.299
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.312
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.121
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.066
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 418
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.153