Razkrivamo

Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!

V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ki zadevajo netransparentno poslovanje in upravljanje IZUM-a v Mariboru (vir). Septembra smo prebrali, kako se spreneveda tudi direktor inštituta dr. Aleš Bošnjak, ki ne želi odgovoriti na vprašanja, ki zadevajo netransparentnost poslovanja IZUM-a ter ugotovitve in predloge Civilne iniciative za IZUM in COBISS.Net (vir). V začetku oktobra objavljen javni razpis za delovno mesto direktorja IZUM-a za naslednji mandat pa nas je spodbudil, da Službi vlade za zakonodajo zastavimo nekaj vprašanj glede zakonitosti aktualne sestave Upravnega odbora IZUM-a in njegovih sklepov. Na vprašanja je odgovorila kar Služba za stike z javnostmi MIZŠ.

18.10.2022 20:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   IZUM   Institut informacijskih znanosti   Maribor   UNESCO   Aleš Bošnjak   Upravni odbor   vlada   COBISS   SICRIS   Tomaž Seljak   Davor Šoštarič   MIZŠ

Za Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zakoni in ustava očitno ne veljajo.

IZUM (Institut informacjskih znanosti) v Mariboru, ki je bil pred 30 leti izločen iz Univerze v Mariboru in ustanovljen kot samostojni javni zavod, se ne ukvarja z znanstvenoraziskovalno dejavnostjo, kot lahko to kdo napačno razume zaradi zavajajočega imena Institut informacijskih znanosti, temveč po vladnem Sklepu o njegovi ustanovitvi (vir) opravlja naloge informacijskega servisa raziskovalne dejavnosti, izobraževanja in kulture. Po Zakonu o knjižničarstvu iz leta 2001 (ZKnj-1) opravlja naloge knjižničnega informacijskega servisa v nacionalnem vzajemnem bibliografskem sistemu COBISS. Po Sporazumu med Republiko Slovenijo in UNESCO iz leta 2012, ki ga je Državni zbor ratificiral šele po osmih letih, torej leta 2020 (MSIZUM), je opredeljen kot (mednarodni) regionalni center za knjižnične informacijske sisteme in informacijske sisteme o raziskovalni dejavnosti. Po Zakonu o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti iz leta 2021 (ZZrID) pa je IZUM opredeljen kot javni infrastrukturni zavod, ki opravlja dejavnost informacijske in komunikacijske podpore znanstveno-raziskovalni dejavnosti ter vodi informacijski sistem SICRIS. Vsi navedeni akti določajo tudi sestavo Upravnega odbora IZUM-a, vendar vsak drugačno. 

 

Zakon o knjižničarstvu iz leta 2001 (ZKnj-1) določa, da naloge knjižničnega informacijskega servisa v nacionalnem vzajemnem bibliografskem sistemu lahko izvaja javni zavod ali druga pravna oseba na podlagi koncesije. Če javni zavod opravlja samo naloge knjižničnega informacijskega servisa, ima organ upravljanja, ki je sestavljen iz devetih članov, ki jih imenuje in razrešuje Vlada Republike Slovenije. Od tega imenuje:

 

- enega na predlog ministrstva, pristojnega za raziskovalno dejavnost,

- enega na predlog ministrstva, pristojnega za kulturo, 

- enega na predlog ministrstva, pristojnega za informacijsko družbo,

- enega na predlog univerz,

- enega na predlog nacionalne knjižnice,

- enega na predlog splošnih knjižnic,

- enega na predlog šolskih knjižnic,

- enega na predlog specialnih knjižnic,

- enega na predlog zaposlenih.

 

 

Če javni zavod opravlja tudi druge dejavnosti kot javno službo, se število članov poveča skladno z obsegom teh dejavnosti in vrsto uporabnikov, še določa navedeni zakon.

 

 

Sklep o ustanovitvi IZUM-a (nazadnje spremenjen in dopolnjen leta 2016) določa 9-člansko sestavo Upravnega odbora IZUM-a, kot je predvidena za javni zavod, ki bi opravljal le naloge knjižničnega informacijskega servisa v nacionalnem vzajemnem bibliografskem sistemu COBISS, ne upošteva pa dejstva, da IZUM opravlja tudi druge dejavnosti kot javno službo (SICRIS in še kaj) in bi po Zakonu o knjižničarstvu moralo biti število članov povečano skladno z obsegom teh dejavnosti in vrsto uporabnikov.

 

Aktualna sestava Upravnega odbora IZUM-a zato ni skladna z Zakonom o knjižničarstvu

 

Zakon o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID), ki ga je Državni zbor sprejel 18. novembra 2021 in se je začel uporabljati 1. januarja 2022, v 68. členu med drugim določa tudi sestavo organa upravljanja IZUM-a kot javnega infrastrukturnega zavoda:

 

"Upravni odbor sestavljajo predstavniki ustanovitelja, predstavniki zaposlenih in predstavniki uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti na način, da je med predstavniki ustanovitelja upoštevana uravnotežena zastopanost spolov. Upravni odbor ima od pet do devet članov. Število članov mora biti liho, pri čemer nobena od treh skupin predstavnikov iz prvega stavka tega odstavka v upravnem odboru ne sme imeti večine."

 

Aktualna sestava Upravnega odbora IZUM-a ni skladna z Zakonom o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti, ker imajo predstavniki uporabnikov večino (5 od 9 članov).

 

 

Državni zbor je julija 2020 sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko Slovenijo ter Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) o preoblikovanju IZUM – Regionalnega centra za knjižnične informacijske sisteme in informacijske sisteme o raziskovalni dejavnosti v Mariboru, Slovenija, v center 2. kategorije pod pokroviteljstvom Unesca in o njegovem delovanju (MSIZUM). Navedeni Sporazum določa 5-člansko sestavo Upravnega odbora IZUM-a:

 

(a) predstavnik/ca slovenske vlade ali njegov/njen imenovani/a predstavnik/ca;

(b) predstavnik/ca generalnega direktorja Unesca;

(c) predstavnik/ca Sveta COBISS.Net;

(d) predstavnik/ca skupnosti uporabnikov iz Slovenije;

(e) predstavnik/ca zaposlenih v centru.

 

 

Aktualna 9-članska sestava Upravnega odbora IZUM-a ni skladna z navedenim Sporazumom z UNESCO-m!

 

 

Kot vemo, se po Ustavi Republike Slovenije vse mednarodne pogodbe/sporazumi, ki jih ratificira Državni zbor, uporabljajo neposredno (hierarhično se uvrščajo pod Ustavo in nad zakone). Glede na navedeno smo Službo vlade za zakonodajo 6. oktobra 2022 zaprosili za odgovore na naslednja vprašanja:

 

 

  1. Ali glede sestave UO IZUM-a velja 7. člen navedenega Sporazuma z Unescom ne glede na 46. člen Zakona o knjižničarstvu in ne glede na 68. člen Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki sicer ni v nasprotju s 7. členom Sporazuma z Unescom?

  2. Ali to pomeni, da je sklep o imenovanju članov UO IZUM, ki ga je Vlada sprejela 4. 2. 2021, nezakonit?

  3. Ali to pomeni, da so nezakoniti tudi sklepi, ki jih sprejema aktualni Upravni odbor IZUM?

 

 

Še istega dne smo bili obveščeni, da je navedena vladna služba zadevo odstopila v reševanje Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) - Direktoratu za znanost. Čez nekaj dni, 11. oktobra 2022 smo prejeli pojasnilo Službe za odnose z javnostmi MIZŠ:

 

"Na vaša vprašanja, ki ste nam jih zastavili, odgovarjamo: Menimo, da je ureditev zakonita in predstavlja ustrezno implementacijo Sporazuma z Unescom."

 

 

Sprenevedanje brez meja! Za MIZŠ zakoni in ustava očitno ne veljajo. Bivša direktorja IZUM-a Tomaž Seljak in Davor Šoštarič sta se do leta 2016 prizadevala za spremembo sestave UO IZUM-a in zagotovitev potrebne kompetentnosti njegovih članov za odločanje o strateških razvojnih vprašanjih IZUM-a in projekta COBISS.Net, a MIZŠ njunim predlogom ni sledil. Aktualni direktor IZUM-a Aleš Bošnjak pa se zavzema, da se nič ne spremeni, ker mu je upravni odbor v sedanji sestavi očitno garancija za njegovo ponovno imenovanje za direktorja IZUM-a za naslednji mandat ...

 

_______________________ 

Povezani prispevki :

 

  • Odprto pismo ministroma Vasku Simonitiju in Simoni Kustec: Zloraba knjižničarjev v Upravnem odboru IZUM-a za omejevanje razvojnega potenciala IZUM-a (vir1, vir2) 5 . 10. 2020;

  • Politično mešetarjenje vladne SMC v senci mariborskega superračunalnika: Nezakoniti Upravni odbor Instituta informacijskih znanosti pod taktirko vladne SMC tiho sodeluje pri razgrajevanju razvojnega in izvoznega potenciala IZUM-a! (vir) 17. 5. 2021;

  • Sprenevedanje Unesca glede težav projekta COBISS.Net ter zmeda glede statusa in dejavnosti IZUM-a pod pokroviteljstvom Unesca (vir) 10. 1. 2022.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
5
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.145
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.463
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.292
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.352
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.457
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 977
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.973
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 736
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 532
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.967