Razkrivamo

Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!

V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ki zadevajo netransparentno poslovanje in upravljanje IZUM-a v Mariboru (vir). Septembra smo prebrali, kako se spreneveda tudi direktor inštituta dr. Aleš Bošnjak, ki ne želi odgovoriti na vprašanja, ki zadevajo netransparentnost poslovanja IZUM-a ter ugotovitve in predloge Civilne iniciative za IZUM in COBISS.Net (vir). V začetku oktobra objavljen javni razpis za delovno mesto direktorja IZUM-a za naslednji mandat pa nas je spodbudil, da Službi vlade za zakonodajo zastavimo nekaj vprašanj glede zakonitosti aktualne sestave Upravnega odbora IZUM-a in njegovih sklepov. Na vprašanja je odgovorila kar Služba za stike z javnostmi MIZŠ.

18.10.2022 20:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   IZUM   Institut informacijskih znanosti   Maribor   UNESCO   Aleš Bošnjak   Upravni odbor   vlada   COBISS   SICRIS   Tomaž Seljak   Davor Šoštarič   MIZŠ

Za Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zakoni in ustava očitno ne veljajo.

IZUM (Institut informacjskih znanosti) v Mariboru, ki je bil pred 30 leti izločen iz Univerze v Mariboru in ustanovljen kot samostojni javni zavod, se ne ukvarja z znanstvenoraziskovalno dejavnostjo, kot lahko to kdo napačno razume zaradi zavajajočega imena Institut informacijskih znanosti, temveč po vladnem Sklepu o njegovi ustanovitvi (vir) opravlja naloge informacijskega servisa raziskovalne dejavnosti, izobraževanja in kulture. Po Zakonu o knjižničarstvu iz leta 2001 (ZKnj-1) opravlja naloge knjižničnega informacijskega servisa v nacionalnem vzajemnem bibliografskem sistemu COBISS. Po Sporazumu med Republiko Slovenijo in UNESCO iz leta 2012, ki ga je Državni zbor ratificiral šele po osmih letih, torej leta 2020 (MSIZUM), je opredeljen kot (mednarodni) regionalni center za knjižnične informacijske sisteme in informacijske sisteme o raziskovalni dejavnosti. Po Zakonu o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti iz leta 2021 (ZZrID) pa je IZUM opredeljen kot javni infrastrukturni zavod, ki opravlja dejavnost informacijske in komunikacijske podpore znanstveno-raziskovalni dejavnosti ter vodi informacijski sistem SICRIS. Vsi navedeni akti določajo tudi sestavo Upravnega odbora IZUM-a, vendar vsak drugačno. 

 

Zakon o knjižničarstvu iz leta 2001 (ZKnj-1) določa, da naloge knjižničnega informacijskega servisa v nacionalnem vzajemnem bibliografskem sistemu lahko izvaja javni zavod ali druga pravna oseba na podlagi koncesije. Če javni zavod opravlja samo naloge knjižničnega informacijskega servisa, ima organ upravljanja, ki je sestavljen iz devetih članov, ki jih imenuje in razrešuje Vlada Republike Slovenije. Od tega imenuje:

 

- enega na predlog ministrstva, pristojnega za raziskovalno dejavnost,

- enega na predlog ministrstva, pristojnega za kulturo, 

- enega na predlog ministrstva, pristojnega za informacijsko družbo,

- enega na predlog univerz,

- enega na predlog nacionalne knjižnice,

- enega na predlog splošnih knjižnic,

- enega na predlog šolskih knjižnic,

- enega na predlog specialnih knjižnic,

- enega na predlog zaposlenih.

 

 

Če javni zavod opravlja tudi druge dejavnosti kot javno službo, se število članov poveča skladno z obsegom teh dejavnosti in vrsto uporabnikov, še določa navedeni zakon.

 

 

Sklep o ustanovitvi IZUM-a (nazadnje spremenjen in dopolnjen leta 2016) določa 9-člansko sestavo Upravnega odbora IZUM-a, kot je predvidena za javni zavod, ki bi opravljal le naloge knjižničnega informacijskega servisa v nacionalnem vzajemnem bibliografskem sistemu COBISS, ne upošteva pa dejstva, da IZUM opravlja tudi druge dejavnosti kot javno službo (SICRIS in še kaj) in bi po Zakonu o knjižničarstvu moralo biti število članov povečano skladno z obsegom teh dejavnosti in vrsto uporabnikov.

 

Aktualna sestava Upravnega odbora IZUM-a zato ni skladna z Zakonom o knjižničarstvu

 

Zakon o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID), ki ga je Državni zbor sprejel 18. novembra 2021 in se je začel uporabljati 1. januarja 2022, v 68. členu med drugim določa tudi sestavo organa upravljanja IZUM-a kot javnega infrastrukturnega zavoda:

 

"Upravni odbor sestavljajo predstavniki ustanovitelja, predstavniki zaposlenih in predstavniki uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti na način, da je med predstavniki ustanovitelja upoštevana uravnotežena zastopanost spolov. Upravni odbor ima od pet do devet članov. Število članov mora biti liho, pri čemer nobena od treh skupin predstavnikov iz prvega stavka tega odstavka v upravnem odboru ne sme imeti večine."

 

Aktualna sestava Upravnega odbora IZUM-a ni skladna z Zakonom o znanstveno-raziskovalni in inovacijski dejavnosti, ker imajo predstavniki uporabnikov večino (5 od 9 članov).

 

 

Državni zbor je julija 2020 sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko Slovenijo ter Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) o preoblikovanju IZUM – Regionalnega centra za knjižnične informacijske sisteme in informacijske sisteme o raziskovalni dejavnosti v Mariboru, Slovenija, v center 2. kategorije pod pokroviteljstvom Unesca in o njegovem delovanju (MSIZUM). Navedeni Sporazum določa 5-člansko sestavo Upravnega odbora IZUM-a:

 

(a) predstavnik/ca slovenske vlade ali njegov/njen imenovani/a predstavnik/ca;

(b) predstavnik/ca generalnega direktorja Unesca;

(c) predstavnik/ca Sveta COBISS.Net;

(d) predstavnik/ca skupnosti uporabnikov iz Slovenije;

(e) predstavnik/ca zaposlenih v centru.

 

 

Aktualna 9-članska sestava Upravnega odbora IZUM-a ni skladna z navedenim Sporazumom z UNESCO-m!

 

 

Kot vemo, se po Ustavi Republike Slovenije vse mednarodne pogodbe/sporazumi, ki jih ratificira Državni zbor, uporabljajo neposredno (hierarhično se uvrščajo pod Ustavo in nad zakone). Glede na navedeno smo Službo vlade za zakonodajo 6. oktobra 2022 zaprosili za odgovore na naslednja vprašanja:

 

 

  1. Ali glede sestave UO IZUM-a velja 7. člen navedenega Sporazuma z Unescom ne glede na 46. člen Zakona o knjižničarstvu in ne glede na 68. člen Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki sicer ni v nasprotju s 7. členom Sporazuma z Unescom?

  2. Ali to pomeni, da je sklep o imenovanju članov UO IZUM, ki ga je Vlada sprejela 4. 2. 2021, nezakonit?

  3. Ali to pomeni, da so nezakoniti tudi sklepi, ki jih sprejema aktualni Upravni odbor IZUM?

 

 

Še istega dne smo bili obveščeni, da je navedena vladna služba zadevo odstopila v reševanje Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) - Direktoratu za znanost. Čez nekaj dni, 11. oktobra 2022 smo prejeli pojasnilo Službe za odnose z javnostmi MIZŠ:

 

"Na vaša vprašanja, ki ste nam jih zastavili, odgovarjamo: Menimo, da je ureditev zakonita in predstavlja ustrezno implementacijo Sporazuma z Unescom."

 

 

Sprenevedanje brez meja! Za MIZŠ zakoni in ustava očitno ne veljajo. Bivša direktorja IZUM-a Tomaž Seljak in Davor Šoštarič sta se do leta 2016 prizadevala za spremembo sestave UO IZUM-a in zagotovitev potrebne kompetentnosti njegovih članov za odločanje o strateških razvojnih vprašanjih IZUM-a in projekta COBISS.Net, a MIZŠ njunim predlogom ni sledil. Aktualni direktor IZUM-a Aleš Bošnjak pa se zavzema, da se nič ne spremeni, ker mu je upravni odbor v sedanji sestavi očitno garancija za njegovo ponovno imenovanje za direktorja IZUM-a za naslednji mandat ...

 

_______________________ 

Povezani prispevki :

 

  • Odprto pismo ministroma Vasku Simonitiju in Simoni Kustec: Zloraba knjižničarjev v Upravnem odboru IZUM-a za omejevanje razvojnega potenciala IZUM-a (vir1, vir2) 5 . 10. 2020;

  • Politično mešetarjenje vladne SMC v senci mariborskega superračunalnika: Nezakoniti Upravni odbor Instituta informacijskih znanosti pod taktirko vladne SMC tiho sodeluje pri razgrajevanju razvojnega in izvoznega potenciala IZUM-a! (vir) 17. 5. 2021;

  • Sprenevedanje Unesca glede težav projekta COBISS.Net ter zmeda glede statusa in dejavnosti IZUM-a pod pokroviteljstvom Unesca (vir) 10. 1. 2022.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
10
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.898
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.858
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 957
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 750
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.916