Komentar

Tudi to bodo volitve za oziroma proti Janši. In zato Logar v drugem krogu ne more zmagati.

Volitve predsednika republike bodo v nedeljo razgalile uboštvo slovenske politike, ki ji na takorekoč na vseh področjih obupno primanjkuje ljudi. Sedem kandidatov, med katerimi so trije izstopajoči po javnomnenjskih anketah, je ta hip maksimalni doseg slovenske družbe in države. Med trojico Spitzenkandidatov sta ključna Milan Brglez in Nataša Pirc Musar, kajti Anžeta Logarja bo v drugem krogu pokopal resentiment janšizma, se pravi paranoja prevladujoče mentalitete in mainstream medijev, da za njim v resnici stoji prvi janšist v državi. Zato se bo o bodočem predsedniku oziroma predsednici dejansko odločalo že to nedeljo. Tisti, ki bo šel z Logarjem v drugi krog, bo zmagal. Ker trda levica in prevladujoči del paradržavnega establishmenta ne zaupata NPM, bosta naredila prav vse, da ubogljivi Brglez pride v drugi krog ...

19.10.2022 21:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   volitve   predsednik republike   Nataša Pirc Musar   Milan Brglez   Anže Logar   Aleš Musar   Šahovska zveza   Tomaž Subotič   Janez Janša   Milan Kučan   Kizo   Balkan   Borut Pahor

Foto: Pop TV / 24UR

V nedeljo bomo torej izvolili par, ki se bo za položaj predsednika republike pomeril v drugem krogu 13. novembra. Vsi, ki na politiko gledamo kot umetnost možnega, bomo odšli volit z mislijo na drugi krog.

Volitve predsednika republike bodo v nedeljo razgalile uboštvo slovenske politike, ki ji takorekoč povsod, na vseh področjih obupno primanjkuje ljudi. Kompetentnih, odločnih in moralno neoporečnih. Bili bi naivni, če bi mislili, da je takšnega potenciala v Sloveniji na pretek; ne, seveda ga ni, še najmanj pa ga je v politiki. Zategadelj ne more biti posebno presenečenje, če smo na koncu prišli do sedmerice kandidatov, med katerimi so trije izstopajoči po javnomnenjskih anketah, ostali so zraven bolj za okras. A takšna selekcija je ta hip pač maksimalni doseg slovenske družbe in države. Več očitno ne zmoremo. Moralnih avtoritet nimamo in nočemo, zato se še tisti redki kandidati za to lovoriko na daleč izogibajo politike ...

 

Med trojico predsedniških Spitzenkandidatov sta dva po vsej verjetnosti ključna, kajti Anžeta Logarja bo v drugem krogu pokopala paranoja prevladujoče mentalitete in mainstream medijev, namreč da v resnici za njim stoji prvi janšist v državi. Takšna obtožba - no, ali pa zgolj očitek, saj je vseeno - te kot predsedniškega kandidata zagotovo pokoplje v drugem krogu, ko bo nasprotna stran mobilizirala vse sile za zmago. Z drugimi besedami, na teh volitvah imamo v resnici samo dva realna predsedniška kandidata.

 

Vse drugo je celofan, ki daje vtis normalnosti in legitimnosti.

 

Toda privilegirani dvojec, Milan Brglez in Nataša Pirc Musar, ki se deklarirata kot antijanšista, levičarja oziroma liberalna levičarja, imata vseeno vsak svoj problem. Oba sta na tako ali drugače kontaminirana. Prvi celo neposredno, s svojo nesrečno šahovsko zgodbo, NPM pa le posredno, preko tranzicijske poslovne kombinatorike svojega soproga Aleša Musarja ...

 

 

***

 

Morebiti se komu med vami vse skupaj zdi žalostno, vendar gre v vsakem primeru za realno sliko naše družbe, torej za stanje stvari, kakršne so. Da pri več kot dveh milijonih potencialnih predsedniških kandidatov na koncu dobimo to, kar bomo lahko volili v nedeljo, kaže tudi na obup vseh tistih, ki bi lahko ponudili svoje ime in se izpostavili kot predsedniški kandidati. Vendar se niso, nekateri so se obotavljali, nekateri so odstopili od namere po kandidaturi. Ključno je vprašanje, čemu bi se izpostavljali za funkcijo, ki sama po sebi ne prinaša nobenih posebnih pravic ali privilegijev, četudi je ravno predsednik republike dejansko edini in - da bo ironija še večja - tudi protokolarno najvišji državni funkcionar, ki ga državljani izvolimo neposredno (!). Namesto da bi ga izvolili na skupni seji obeh domov parlamenta, kot to počnejo v državi, od katere so naši očetje ustave skopirali ta del ustave ...

 

V vsebinskem smislu je napredek vseeno opazen, kajti za razliko od kopice vaških posebnežev, ki so se v devetdesetih potegovali za predsedniško funkcijo, smo tokrat lahko gledali sedmerico dostojnih, artikuliranih posameznikov. Seveda ne bi bilo nič narobe, če bi kandidate v soočenjih spraševali o stvareh, ki se dejansko tičejo predsedniške funkcije, toda to ni problem kandidatov, pač pa populističnih medijev, ki si niti ustave niso prebrali, da bi sploh vedeli, kakšna pooblastila in položaj ima pri nas predsednik republike. Vseeno je razveseljivo, da tudi tokrat ni bilo zaslediti črno-belih stališč, iz katerih bi bilo razbrati, da se državljanska vojna še ni končala. Še pred leti je bil to obvezni del prevolilnega repertuarja in vaški posebneži, ki so se potegovali za predsedniško palačo, so v teh polemikah pogosto dajali občutek, da nekje v sebi vodijo še kak drug boj.

 

Toda ne glede na opazen napredek pri iskanju primernega predsednika ali predsednice ostaja dejstvo, da nas bo tokrat ujel nekakšen konec osamosvojitvene zgodovine. Predsedniške volitve 2022 so namreč tudi slovo od generacije politikov, ki so kariero začeli konec osemdesetih. Borut Pahor ni nobena izjema, je prej dokaz, kako lahko reformist iz Zveze komunistov prestopi na drugo stran, med demokrate, in tam ostane na vrhu več kot tri desetletja brez slehernih totalitarističnih popadkov. Te sposobnosti, roko na srce, nimate ne Kučan ne Janša. Pa še tu je Janša na boljšem, saj se iz aktivne politike nikoli ni umaknil, da bi iz zakulisja še naprej vodil svoje marionete v politiki in ribaril v kalnem.

 

Gospod Kučan je iz tega doktoriral.

 

 

***

 

Prav ta navidezni umik iz politike, da bi potem de facto še naprej vlekel vse niti in iz ozadja urejal državo, je usodno deformiral slovensko družbo in politiko v zadnjih dvajsetih letih. Prav zato je logično, da precejšen del medijev, javnosti in kakopak profesionalnih politikov ne verjame, da je Anže Logar dejansko samostojen kandidat oziroma da bi v primeru izvolitve ravnal po svoji vesti, neodvisno in transparentno. Očitek, ki smo se ga že naposlušali, je namreč ta, da "se ve, kdo je zadaj", in da Logarju, ki je "najbrž čisto fejst fant", žal ne moremo zaupati, ker je Janševa marioneta, Janšev človek, prek katerega bi JJ, če bi Logar slučajno postal predsednik, lahko "urejal" stvari, ki so v pristojnosti predsednika republike.

 

It takes one to know one, pravijo na drugi strani Atlantika. Kdor deluje netransparentno, iz ozadja ali je vajen dobivati navodila iz ozadja, je ob Logarjevi kandidaturi nezavedno začutil svoj kompleks. Toda to ne pomeni, da je tudi Logar takšen in da bi v primeru izvolitve za predsednika plesal po taktu Janeza Janše. Ni nujno, je pa seveda možno, da bi. Ampak ali to pomeni, da si ne zasluži podpore? Dilema, na katero bo moral odgovoriti vsak zase, sam pri sebi.

 

Zakaj tako eksplicitno izpostavljam prav Logarja, ko pa imamo še dva Spitzenkandidata, namreč Natašo Pirc Musar in Milana Brgleza? Zato, ker je bil Logar doslej edini, v katerega ni priletela nobena afera. Za razliko od NPM, ki hočeš nočeš seje tudi to, kar je nekoč po Balkanu kot poslovnež sejal njen soprog, je Logar - razen tega, da naj bi bil janšist - v vseh pogledih "čist". No, pa saj je tudi Nataša Pirc Musar, toda v politiki velja nekoliko bolj objektivizirana odgovornost, ki se ponavadi intepretira kot krivda tudi tedaj, ko subjektivno odgovornost za sporno dejanje nosi družinski član ali najožji sorodnik dotičnega politika oziroma kandidatke (pri čemer so etični standardi pri nas na Severnem Balkanu neprimerno nižje postavljeni kot v zahodni in severni Evropi, kjer politiki, posebej pa še visoki vladni funkcionarji odstopajo zaradi razlogov, ki se zdijo malodane banalni ...).

 

 

***

 

V podobni luknji, ki si jo je skopal z dogovorjeno kandidaturo za predsednika Šahovske zveze Slovenije, se je znašel tudi najresnejši tekmec NPM in človek, ki ga vladna nomenklatura s tihim blagoslovom političnega podzemlja vsekakor vidi v predsedniški funkciji. Milan Brglez, o katerem se je še pred nekaj tedni govorilo, da o njem ne bodo mogli najti ničesar, kar bi ga kompromitiralo, saj da je "popolnoma čist" (tisti z nekoliko ciničnim pedigrejem so celo pripomnili, da Brglez ni naredil nobene napake samo zato, ker v življenju ni ničesar konkretnega naredil ...), je danes lahko upravičeno zaskrbljen. Števika, ki se je pojavila v medijih v zvezi s sponzorsko pogodbo, je namreč ravno takšna, da se ob njej zdrzne povprečni volilec, kajti 200.000 evrov je še znesek, ki ga njegova intelektualna percepcija sposobna sprocesuirati.

 

Podobno kot NPM, ki se je v predsedniško tekmo podala nekoliko preveč suvereno, brez skrbnega pregleda poslovne zgodovine svojega soproga in razmisleka o tem, ali ji razkritje njegovih poslovnih hobotnic lahko škoduje, se je tudi Brglez znašel v položaju, ko je postal kolateralna škoda sponzorskega mešetarjenja med sivo eminenco slovenskega šaha Tomažem Subotičem in dobrotniki na Slovenskih železnicah. In podobno kot NPM definitivno škoduje "razkritje" poslovnih trikov Aleša Musarja (o čemer je Kizo alias Rado Pezdir na portalu+ že jeseni 2015 objavil obsežen Tranzicijski dosje Balkan, 3. del: Hosta, Musar, Gantar in črnogorski paradržavni kriminalci), tudi Brglezu 200.000 evrov "dogovorjene nagrade" Šahovski zvezi za njegovo izvolitev ne koristi. Vprašanje je le, komu bo bolj škodovalo.

 

Tisti od njiju, ki mu bo manj škodovalo, bo šel v drugi krog in tam zmagal.

 

Tudi te volitve so namreč volitve za oziroma proti Janši. Zato Logar v drugem krogu ne bo zmagal. Drugače povedano, Logar bo v drugem krogu izgubil v vsakem primeru, ne glede na to, kdo bo njegov protikandidat oziroma protikandidatka. Bila so sicer neka merjenja javnega mnenja, kjer so v drugem krogu ocenjevali par Logar - Brglez in Logar - NPM, rezultat pa je bil v privem primeru malenkost boljši za Logarja, v drugem pa bi gladko zmagala NPM, vendar imajo vse te ankete veliko pomanjkljivost: ne zajamejo dovolj velikega vzorca, ki bi upošteval resentiment do t.i. janšizma. 

 

V nedeljo bomo torej izvolili par, ki se bo za položaj predsednika republike pomeril v drugem krogu 13. novembra. Vsi, ki na politiko gledamo kot umetnost možnega, bomo odšli volit z mislijo na drugi krog. Pragmatiki bodo zato že sedaj glasovali za Natašo Pirc Musar, kajti nedvomno bo v drugem krogu premagala Logarja, poleg tega je zaradi svojega karakterja preveč nepredvidljiva in samosvoja, da bi se pustila komu voditi. In zaradi tega je jasno, zakaj je trda levica in večji del paradržavnega establishmenta v bistvu ne podpirata, pač pa stojita za ubogljivim, nekonfliktnim in "pridnim" Milanom Brglezom.

 

Mislim, da sem povedal vse.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.904
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.868
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.294
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.678
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 999
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.085
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 752
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 506
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.918