Komentar

Tudi to bodo volitve za oziroma proti Janši. In zato Logar v drugem krogu ne more zmagati.

Volitve predsednika republike bodo v nedeljo razgalile uboštvo slovenske politike, ki ji na takorekoč na vseh področjih obupno primanjkuje ljudi. Sedem kandidatov, med katerimi so trije izstopajoči po javnomnenjskih anketah, je ta hip maksimalni doseg slovenske družbe in države. Med trojico Spitzenkandidatov sta ključna Milan Brglez in Nataša Pirc Musar, kajti Anžeta Logarja bo v drugem krogu pokopal resentiment janšizma, se pravi paranoja prevladujoče mentalitete in mainstream medijev, da za njim v resnici stoji prvi janšist v državi. Zato se bo o bodočem predsedniku oziroma predsednici dejansko odločalo že to nedeljo. Tisti, ki bo šel z Logarjem v drugi krog, bo zmagal. Ker trda levica in prevladujoči del paradržavnega establishmenta ne zaupata NPM, bosta naredila prav vse, da ubogljivi Brglez pride v drugi krog ...

19.10.2022 21:30
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   volitve   predsednik republike   Nataša Pirc Musar   Milan Brglez   Anže Logar   Aleš Musar   Šahovska zveza   Tomaž Subotič   Janez Janša   Milan Kučan   Kizo   Balkan   Borut Pahor

Foto: Pop TV / 24UR

V nedeljo bomo torej izvolili par, ki se bo za položaj predsednika republike pomeril v drugem krogu 13. novembra. Vsi, ki na politiko gledamo kot umetnost možnega, bomo odšli volit z mislijo na drugi krog.

Volitve predsednika republike bodo v nedeljo razgalile uboštvo slovenske politike, ki ji takorekoč povsod, na vseh področjih obupno primanjkuje ljudi. Kompetentnih, odločnih in moralno neoporečnih. Bili bi naivni, če bi mislili, da je takšnega potenciala v Sloveniji na pretek; ne, seveda ga ni, še najmanj pa ga je v politiki. Zategadelj ne more biti posebno presenečenje, če smo na koncu prišli do sedmerice kandidatov, med katerimi so trije izstopajoči po javnomnenjskih anketah, ostali so zraven bolj za okras. A takšna selekcija je ta hip pač maksimalni doseg slovenske družbe in države. Več očitno ne zmoremo. Moralnih avtoritet nimamo in nočemo, zato se še tisti redki kandidati za to lovoriko na daleč izogibajo politike ...

 

Med trojico predsedniških Spitzenkandidatov sta dva po vsej verjetnosti ključna, kajti Anžeta Logarja bo v drugem krogu pokopala paranoja prevladujoče mentalitete in mainstream medijev, namreč da v resnici za njim stoji prvi janšist v državi. Takšna obtožba - no, ali pa zgolj očitek, saj je vseeno - te kot predsedniškega kandidata zagotovo pokoplje v drugem krogu, ko bo nasprotna stran mobilizirala vse sile za zmago. Z drugimi besedami, na teh volitvah imamo v resnici samo dva realna predsedniška kandidata.

 

Vse drugo je celofan, ki daje vtis normalnosti in legitimnosti.

 

Toda privilegirani dvojec, Milan Brglez in Nataša Pirc Musar, ki se deklarirata kot antijanšista, levičarja oziroma liberalna levičarja, imata vseeno vsak svoj problem. Oba sta na tako ali drugače kontaminirana. Prvi celo neposredno, s svojo nesrečno šahovsko zgodbo, NPM pa le posredno, preko tranzicijske poslovne kombinatorike svojega soproga Aleša Musarja ...

 

 

***

 

Morebiti se komu med vami vse skupaj zdi žalostno, vendar gre v vsakem primeru za realno sliko naše družbe, torej za stanje stvari, kakršne so. Da pri več kot dveh milijonih potencialnih predsedniških kandidatov na koncu dobimo to, kar bomo lahko volili v nedeljo, kaže tudi na obup vseh tistih, ki bi lahko ponudili svoje ime in se izpostavili kot predsedniški kandidati. Vendar se niso, nekateri so se obotavljali, nekateri so odstopili od namere po kandidaturi. Ključno je vprašanje, čemu bi se izpostavljali za funkcijo, ki sama po sebi ne prinaša nobenih posebnih pravic ali privilegijev, četudi je ravno predsednik republike dejansko edini in - da bo ironija še večja - tudi protokolarno najvišji državni funkcionar, ki ga državljani izvolimo neposredno (!). Namesto da bi ga izvolili na skupni seji obeh domov parlamenta, kot to počnejo v državi, od katere so naši očetje ustave skopirali ta del ustave ...

 

V vsebinskem smislu je napredek vseeno opazen, kajti za razliko od kopice vaških posebnežev, ki so se v devetdesetih potegovali za predsedniško funkcijo, smo tokrat lahko gledali sedmerico dostojnih, artikuliranih posameznikov. Seveda ne bi bilo nič narobe, če bi kandidate v soočenjih spraševali o stvareh, ki se dejansko tičejo predsedniške funkcije, toda to ni problem kandidatov, pač pa populističnih medijev, ki si niti ustave niso prebrali, da bi sploh vedeli, kakšna pooblastila in položaj ima pri nas predsednik republike. Vseeno je razveseljivo, da tudi tokrat ni bilo zaslediti črno-belih stališč, iz katerih bi bilo razbrati, da se državljanska vojna še ni končala. Še pred leti je bil to obvezni del prevolilnega repertuarja in vaški posebneži, ki so se potegovali za predsedniško palačo, so v teh polemikah pogosto dajali občutek, da nekje v sebi vodijo še kak drug boj.

 

Toda ne glede na opazen napredek pri iskanju primernega predsednika ali predsednice ostaja dejstvo, da nas bo tokrat ujel nekakšen konec osamosvojitvene zgodovine. Predsedniške volitve 2022 so namreč tudi slovo od generacije politikov, ki so kariero začeli konec osemdesetih. Borut Pahor ni nobena izjema, je prej dokaz, kako lahko reformist iz Zveze komunistov prestopi na drugo stran, med demokrate, in tam ostane na vrhu več kot tri desetletja brez slehernih totalitarističnih popadkov. Te sposobnosti, roko na srce, nimate ne Kučan ne Janša. Pa še tu je Janša na boljšem, saj se iz aktivne politike nikoli ni umaknil, da bi iz zakulisja še naprej vodil svoje marionete v politiki in ribaril v kalnem.

 

Gospod Kučan je iz tega doktoriral.

 

 

***

 

Prav ta navidezni umik iz politike, da bi potem de facto še naprej vlekel vse niti in iz ozadja urejal državo, je usodno deformiral slovensko družbo in politiko v zadnjih dvajsetih letih. Prav zato je logično, da precejšen del medijev, javnosti in kakopak profesionalnih politikov ne verjame, da je Anže Logar dejansko samostojen kandidat oziroma da bi v primeru izvolitve ravnal po svoji vesti, neodvisno in transparentno. Očitek, ki smo se ga že naposlušali, je namreč ta, da "se ve, kdo je zadaj", in da Logarju, ki je "najbrž čisto fejst fant", žal ne moremo zaupati, ker je Janševa marioneta, Janšev človek, prek katerega bi JJ, če bi Logar slučajno postal predsednik, lahko "urejal" stvari, ki so v pristojnosti predsednika republike.

 

It takes one to know one, pravijo na drugi strani Atlantika. Kdor deluje netransparentno, iz ozadja ali je vajen dobivati navodila iz ozadja, je ob Logarjevi kandidaturi nezavedno začutil svoj kompleks. Toda to ne pomeni, da je tudi Logar takšen in da bi v primeru izvolitve za predsednika plesal po taktu Janeza Janše. Ni nujno, je pa seveda možno, da bi. Ampak ali to pomeni, da si ne zasluži podpore? Dilema, na katero bo moral odgovoriti vsak zase, sam pri sebi.

 

Zakaj tako eksplicitno izpostavljam prav Logarja, ko pa imamo še dva Spitzenkandidata, namreč Natašo Pirc Musar in Milana Brgleza? Zato, ker je bil Logar doslej edini, v katerega ni priletela nobena afera. Za razliko od NPM, ki hočeš nočeš seje tudi to, kar je nekoč po Balkanu kot poslovnež sejal njen soprog, je Logar - razen tega, da naj bi bil janšist - v vseh pogledih "čist". No, pa saj je tudi Nataša Pirc Musar, toda v politiki velja nekoliko bolj objektivizirana odgovornost, ki se ponavadi intepretira kot krivda tudi tedaj, ko subjektivno odgovornost za sporno dejanje nosi družinski član ali najožji sorodnik dotičnega politika oziroma kandidatke (pri čemer so etični standardi pri nas na Severnem Balkanu neprimerno nižje postavljeni kot v zahodni in severni Evropi, kjer politiki, posebej pa še visoki vladni funkcionarji odstopajo zaradi razlogov, ki se zdijo malodane banalni ...).

 

 

***

 

V podobni luknji, ki si jo je skopal z dogovorjeno kandidaturo za predsednika Šahovske zveze Slovenije, se je znašel tudi najresnejši tekmec NPM in človek, ki ga vladna nomenklatura s tihim blagoslovom političnega podzemlja vsekakor vidi v predsedniški funkciji. Milan Brglez, o katerem se je še pred nekaj tedni govorilo, da o njem ne bodo mogli najti ničesar, kar bi ga kompromitiralo, saj da je "popolnoma čist" (tisti z nekoliko ciničnim pedigrejem so celo pripomnili, da Brglez ni naredil nobene napake samo zato, ker v življenju ni ničesar konkretnega naredil ...), je danes lahko upravičeno zaskrbljen. Števika, ki se je pojavila v medijih v zvezi s sponzorsko pogodbo, je namreč ravno takšna, da se ob njej zdrzne povprečni volilec, kajti 200.000 evrov je še znesek, ki ga njegova intelektualna percepcija sposobna sprocesuirati.

 

Podobno kot NPM, ki se je v predsedniško tekmo podala nekoliko preveč suvereno, brez skrbnega pregleda poslovne zgodovine svojega soproga in razmisleka o tem, ali ji razkritje njegovih poslovnih hobotnic lahko škoduje, se je tudi Brglez znašel v položaju, ko je postal kolateralna škoda sponzorskega mešetarjenja med sivo eminenco slovenskega šaha Tomažem Subotičem in dobrotniki na Slovenskih železnicah. In podobno kot NPM definitivno škoduje "razkritje" poslovnih trikov Aleša Musarja (o čemer je Kizo alias Rado Pezdir na portalu+ že jeseni 2015 objavil obsežen Tranzicijski dosje Balkan, 3. del: Hosta, Musar, Gantar in črnogorski paradržavni kriminalci), tudi Brglezu 200.000 evrov "dogovorjene nagrade" Šahovski zvezi za njegovo izvolitev ne koristi. Vprašanje je le, komu bo bolj škodovalo.

 

Tisti od njiju, ki mu bo manj škodovalo, bo šel v drugi krog in tam zmagal.

 

Tudi te volitve so namreč volitve za oziroma proti Janši. Zato Logar v drugem krogu ne bo zmagal. Drugače povedano, Logar bo v drugem krogu izgubil v vsakem primeru, ne glede na to, kdo bo njegov protikandidat oziroma protikandidatka. Bila so sicer neka merjenja javnega mnenja, kjer so v drugem krogu ocenjevali par Logar - Brglez in Logar - NPM, rezultat pa je bil v privem primeru malenkost boljši za Logarja, v drugem pa bi gladko zmagala NPM, vendar imajo vse te ankete veliko pomanjkljivost: ne zajamejo dovolj velikega vzorca, ki bi upošteval resentiment do t.i. janšizma. 

 

V nedeljo bomo torej izvolili par, ki se bo za položaj predsednika republike pomeril v drugem krogu 13. novembra. Vsi, ki na politiko gledamo kot umetnost možnega, bomo odšli volit z mislijo na drugi krog. Pragmatiki bodo zato že sedaj glasovali za Natašo Pirc Musar, kajti nedvomno bo v drugem krogu premagala Logarja, poleg tega je zaradi svojega karakterja preveč nepredvidljiva in samosvoja, da bi se pustila komu voditi. In zaradi tega je jasno, zakaj je trda levica in večji del paradržavnega establishmenta v bistvu ne podpirata, pač pa stojita za ubogljivim, nekonfliktnim in "pridnim" Milanom Brglezom.

 

Mislim, da sem povedal vse.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.033
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.502
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.198
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.196
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 737
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474