Komentar

"Prvič v zgodovini Slovenije obstaja realna možnost, da bo Slovenija dobila prvo predsednico države."

Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije IFIMES iz Ljubljane je pred nedeljskimi volitvami predsednika republike pripravil obširno analizo z naslovom Predsedniške volitve 2022: V pričakovanju novega zagona v slovenskem političnem prostoru. V njej med drugim ugotavljajo, da bi od prihodnje predsednice ali predsednika morali pričakovati večjo aktivnost, ko gre za odzive na pomembne družbene dogodke, česar odhajajoči predsednik Borut Pahor pogosto ni zmogel in je raje molčal. Inštitut Ifimes sicer meni, da v Sloveniji velikega velikega interesa za predsedniške volitve ni, čeprav gre za najvišji položaj v državi, ki potrebuje avantgardne politike za novonastale okoliščine in izzive za prihodnost.

20.10.2022 23:30
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   IFIMES   analiza   predsedniške volitve   Slovenija   2022   Robert Golob   SDS   Gibanje svoboda   SD   Anže Logar   Nataša Pirc Musar   Milan Brglez   DUTB   moralna avtoriteta   Borut Pahor   Janez Janša

Fotomontaža: portal+

V Sloveniji ni velikega interesa za predsedniške volitve, čeprav gre za najvišji položaj v državi, ki potrebuje avantgardne politike za novonastale okoliščine in izzive za prihodnost. Volilna kampanja zato ne zbuja pozornosti širše javnosti, kaj šele mednarodne.

Leto 2022 je v Sloveniji razglašeno za "super volilno leto", v katerem so že potekale parlamentarne volitve, zvrstile pa se bodo še predsedniške in lokalne volitve, volitve v Državni svet ter trije referendumi. Predsedniške volitve potekajo v vzdušju prepričljive zmage Gibanja Svoboda in Roberta Goloba na aprilskih parlamentarnih volitvah in tektonskih spremembah na slovenski politični sceni. V prvem krogu volitev za predsednika Republike Slovenije 23. oktobra 2022 se bo za ta položaj potegovalo pet kandidatov in dve kandidatki. Slovenija bo dobila svojega petega demokratično izvoljenega predsednika/co od razglasitve neodvisnosti leta 1991. Do sedaj so to funkcijo opravljali Milan Kučan (dva mandata), Janez Drnovšek, Danilo Türk in Borut Pahor (dva mandata). Morebitni drugi krog volitev bo 13. novembra 2022. Volilnih upravičencev je na dan razpisa volitev 1.696.893.

 

Dogajanja doma in v svetu, še posebej po pandemiji Covid-19 in ukrajinski krizi, so močno zaznamovala razmere tudi v Sloveniji. Na naraščajočo korupcijo v Evropski uniji, zaradi katere letno po nekaterih ocenah izgine okrog 200 milijard evrov, ni imuna niti Slovenija. Boj zoper kriminal in korupcijo in prepotrebne reforme že nekaj zadnjih let predstavljajo za slovensko državo poseben izziv. 

 

Država je močno politično polarizirana in ves čas poteka oster boj med t.i. silami kontinuitete (nekdanji komunisti), ki jih simbolizira prvi predsednik Slovenije Milan Kučan, in silami slovenske pomladi, ki jih simbolizira nekdanji premier in predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša. Naloga novega premierja Roberta Goloba zato je, da dokončno prekine že zgodovinsko politično polarizacijo v državi in ustvari družbo konsenza, ko gre za ključna vprašanja prihodnosti. V obdobju konjunkture in visoke gospodarske rasti najbolj uspešni državi na območju nekdanje SFRJ politična polarizacija ni povzročala večjih preglavic. Težave so nastale z ekonomsko krizo in recesijo v evropskem in svetovnem gospodarstvu. Kriza je pokazala vse napake, ki jih je Slovenija naredila po osamosvojitvi, predvsem pri procesu lastninjenja nekdanje družbene (državne) lastnine. Če se država želi nadalje hitro razvijati, je potrebno odpraviti notranje napetosti in urediti odnose s sosedi.

 

Prevladuje mnenje, da si mora Slovenija zastaviti nove cilje, kljub temu, da je članica EU. To je naloga aktualne vlade Roberta Goloba. Ponavljanje fraz, da bo država praviloma sledila politiki EU oziroma uradnega Bruslja, kaže na odsotnost jasne vizije, inventivnosti in opredelitve za prihodnost. Geopolitični premiki in vzpostavitev nove svetovne ureditve Sloveniji narekujejo iskanje lastnih rešitev in uresničevanje lastnih interesov. Slovenija mora okrepiti svoj položaj znotraj EU in drugih organizacij, katerih članica je, razvijati mora močne dvostranske odnose zunaj EU, sklepati partnerstva in iskati nove trge, na katerih do sedaj ni bila oziroma je bila slabo prisotna.

 

 

Ali s Slovenijo upravljajo neformalni centri moči?

 

Konsolidacija države in ukvarjanje z energetsko in prehransko krizo je prioritetna naloga vlade Roberta Goloba, ki mora hkrati preseči več desetletno medsebojno spopadanje ključnih akterjev znotraj države. Neformalni in vzporedni centri moči, ki so se oblikovali in so dejansko vodili državo iz ozadja ter predstavljali težavo za katerokoli vlado, ki je hotela delovati transparentno in v javnem interesu, so še vedno dejavni. Po ocenah analitikov ti centri moči skupaj z lobiji še najbolj obvladujejo slovensko državo. To je bilo najbolj izrazito v času vlade premierja Mira Cerarja (SMC). 

 

Analitiki opozarjajo, da je Slovenija še vedno pod vplivom neformalnih centrov moči in vzporednih struktur. Naredila je ključno strateško napako, ko se je prepustila vplivu posameznikov iz političnega ozadja. Slovenija se je v preteklih nekaj letih najbolj izolirala od vseh držav v regiji glede odnosov do ZDA, čeprav so bile zasluge in podpora ZDA ključne za nastanek neodvisne in samostojne slovenske države. Odgovornosti za takšno stanje doslej ni prevzel še nihče.

 

 

"Analitiki menijo, da je po osamosvojitvi Slovenije del družbenih elit oropal in izčrpal državo, prek DUTB pa je država oropala samo sebe."

 

 

Vpliv neformalnih centrov moči je najbolj viden pri izginjanju milijonov državnega oziroma davkoplačevalskega denarja. Kot šolski in slikovit primer se omenja delovanje Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), neuradno poimenovane "slaba banka", ki ni imela ustrezno izdelanih kriterijev in modela prestrukturiranja podjetij. Tako je za večino podjetij, ki so postala last DUTB, predlagala stečaj, kar je sicer že opredeljeno v obstoječi zakonski ureditvi, zato v tem smislu ustanovitev DUTB ni bila potrebna. Zmagovalci ustanovitve DUTB so tako banke, ki so se razbremenile terjatev do podjetij in občutno izboljšale svoje bilančne pozicije in poslovni izid, in pa prezadolžena podjetja (tajkuni). Ti so se razbremenili dolgov, potem pa zaradi nepreglednosti postopkov in osebnih povezav z DUTB preko tretjih (tujih) oseb/odvetniških pisarn/ "nepovezanih" podjetij prevzemajo ali celo najemajo "svoja" podjetja ali zelo poceni odkupujejo terjatve, prenesene na DUTB.

 

Analitiki menijo, da je po osamosvojitvi Slovenije del družbenih elit oropal in izčrpal državo, prek DUTB pa je država oropala samo sebe.

 

 

Razvrednotena funkcija predsednika države

 

V času predsednikovanja aktualnega predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je funkcija predsednika razvrednotena in omajana. Predsednik države bi moral biti moralna avtoriteta, vendar je predsednik Pahor slovenski javnosti neposredno povedal, da sebe nima za moralno avtoriteto. Tako vsi predsedniški kandidati obljubljajo, da bodo moralna avtoriteta, vendar morajo kandidati ljudstvu oziroma volivcem pokazati, da si to res zaslužijo biti.  Borut Pahor je večkrat dejal, da predsednik ni drugi premier, kar je sicer res, vendar ima druge vzvode, na podlagi katerih se lahko zelo aktivno vključi v družbeno življenje in tako prispeva k iskanju ustreznih rešitev, še posebej pri pomembnejših vprašanjih.

 

Ali je nosilec neke funkcije moralna avtoriteta, lahko ocenijo različni ugledni posamezniki ali skupine, ki ustvarjajo javno mnenje, mediji itd. Prava moč takšne njegove avtoritete izvira iz spoštovanja njegovih izjav, predlogov s strani ljudstva, državljank in državljanov. Tega se morajo zavedati tudi predsedniški kandidati. Eno je obljubljati, da bodo moralne avtoritete, spet drugo pa je to dejansko biti v času mandata. Odločitve, kdaj izraziti mnenje kot predsednik republike, niso vedno najlažje, vendar bi moral predsednik izraziti svoje stališče, svoj pogled na neko zadevo, pa čeprav bi se s tem zameril določeni skupini volivcev.

 

 

Od predsednika se pričakuje manj populizma in več pokončne drže in vodenja z zgledom.

 

 

Spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin je pomembna pridobitev moderne pravne države in predsednik republike kot branik ustavnega reda bi moral zagovarjati tudi stališča, ki večinsko niso všečna, so pa pravilna za obstoj in razvoj države, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

 

Pričakovanja volivcev so, da je predsednik nad strankarsko politiko in da se ne vpleta v strankarsko politiko in ne ugaja vladi, s tem namreč izgublja zaupanje volivcev. Predsednik Pahor se praviloma ni vtikal v nobeno pomembno zadevo, ampak je bil praviloma zgolj opazovalec ali sledilec dogodkov. Pahor je praviloma molčal ali pa se je prepozno odzval pri ključnih temah, kot so človekove pravice in napadi na medije (STA, RTV Slovenija). Ukvarjal se je s procesom Brdo-Brioni, ki ni prinesel pomembne dodane vrednosti, razen stroškov za davkoplačevalce. Ustreznejši angažma v zunanji politiki je nujnost za državo, ki je polnopravna članica EU in Nata in ki se ponovno poteguje za nestalno članico Varnostnega sveta OZN.

 

Pričakuje se, da bo nov/a predsednik/predsednica prinesel nov zagon v slovenski politični prostor, da bo uveljavil Slovenijo v regiji in na mednarodni ravni. Temu doslej ni bilo tako. Čeprav predsednik države nima širokih pooblastil, se je pričakovalo, da bo bistveno prispeval k ustvarjanju novega pozitivnega ozračja v državi.

 

Borut Pahor se je želel predstaviti kot "predsednik, ki povezuje", čeprav za časa njegovih dveh mandatov Slovenija ni bila nič manj politično razklana kot prej. Večinski slovenski javnosti ni popolnoma jasno, kaj je hotel povezati in kaj je povezovalnega naredil. Pristojnosti predsednika je potrebno razširiti, da bi se okrepila njegova vloga v državi, npr. da je upravičeni pobudnik ustavnih presoj, preden podpiše zakon, ko gre za vprašanje ustavnosti, da imenuje sodnike ipd. Slovenija hkrati potrebuje temeljite ustavne spremembe, ker je obstoječa ustava v mnogočem zastarela in ne ustreza sedanjim potrebam in izzivom.

 

 

Ni velikega interesa za predsedniške volitve

 

V Sloveniji ni velikega interesa za predsedniške volitve, čeprav gre za najvišji položaj v državi, ki potrebuje avantgardne politike za novonastale okoliščine in izzive za prihodnost. Kandidati za predsednika države niso vodilni politiki v državi. Volilna kampanja zato ne zbuja pozornosti širše javnosti, kaj šele mednarodne.

 

Pozornost javnosti so pritegnili trije kandidati, ki imajo nesporno kompetence za predsednika države. To so Nataša Pirc Musar, Anže Logar in Milan Brglez. Nataša Pirc Musar, doktorica prava in odvetnica, je neodvisna kandidatka, ki uživa močno podporo dveh nekdanjih predsednikov, Milana Kučana in Danila Türka. Ne sodi v etablirane politične strukture, prav to pa je njena prednost, ki ji omogoča, da nagovarja in zajema celotni politični spekter volivcev. Anže Logar je doktor znanosti, neodvisni kandidat s podporo Janševe desničarske Slovenske demokratske stranke (SDS), katere član je in ki je zelo blizu Fideszu madžarskega premierja Viktorja Orbana. Logar je donedavni minister za zunanje zadeve. Nagovarja desnosredinske volivce. Milan Brglez, doktor politologije, je kandidat vladajočega Gibanja Svoboda (GS) in Socialnih demokratov (SD), katerih član je. Opravlja funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu. Bil je tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije. Nagovarja levosredinske volivce in politični center.

 

Analitiki menijo, da bi moral za uspeh na volitvah predsedniški kandidat Anže Logar zavzeti jasen in razločen odmik od Janeza Janše in Slovenske demokratske stranke, ki je bila na nedavnih parlamentarnih volitvah plebiscitarno poražena s strani Gibanja Svoboda. Prav tako bi moral Milan Brglez zavzeti jasen in razločen odmik od aktualnega predsednika Slovenije Boruta Pahorja in Socialnih demokratov, katerih predsednik je bil nekoč Pahor. Takšen odmik bi obema kandidatoma omogočil, da pridobita večjo naklonjenost na širšem političnem spektru, vendar bi za njiju kot posameznika pomenil politični samomor. Takšna situacija zato najbolj ustreza Nataši Pirc Musar, ki za seboj nima stranke in se ji ni potrebno od nikogar odmakniti, saj tako nagovarja celotni politični spekter. 

 

Raziskave kažejo, da se bosta v drugi krog predsedniških volitev uvrstila Anže Logar in Nataša Pirc Musar, ki jo lahko ogrozi Milan Brglez, s katerim pokrivata del istega volilnega telesa. Če si Brglez v zadnjem tednu kampanje z močno podporo iz ozadja uspe zagotoviti podporo med volivci, se lahko uvrsti v drugi krog.

 

 

Predsednik ne sme biti nikomur nič dolžan, še posebej ne političnim strankam. Predsednik države se mora aktivneje opredeljevati do ključnih vprašanj v družbi.

 

 

Svet je pred velikanskimi spremembami. V vsakem primeru se pričakuje, da bo nov/a predsednik/predsednica repozicioniral svojo vlogo in vnesel nov zagon v slovenski politični prostor ter tako nadaljeval s konsolidacijo države, ki se je začela s prihodom na oblast aktualne vlade Roberta Goloba. Prvič v zgodovini države pa obstaja realna možnost, da bo Slovenija dobila prvo predsednico države, po štirih zaporednih moških.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.030
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.500
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.188
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 734
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.052
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474