Komentar

S hudim porazom Milana Brgleza je Milan Kučan sporočil Robertu Golobu, da je na levici še vedno on gospodar

Nedeljske predsedniške volitve so v prvem krogu potrdile takorekoč vse naše napovedi: zmagal je Anže Logar, Nataša Pirc Musar pa se je suvereno uvrstila v drugi krog. Presenečenja so si sledila šele od tretjega mesta dalje, saj je kandidat vladajoče koalicije Milan Brglez močno zaostal za glavno konkurentko Natašo Pirc Musar in s 15 odstotki vidno razočaral svoje podpornike, Gibanje Svobode in Socialne demokrate. Koalicija bo zdaj stisnila zobe, posvojila Natašp Pirc Musar in računala, da jo z močno medijsko in siceršnjo politično kampanjo, predvsem pa z višjo volilno udeležbo pripelje do zmage. Kar pa ne bo tako enostavno, še manj pa samoumevno. Logarja namreč medijski napadi doslej niso posebej prizadeli, o njem niso uspeli najti ničesar, kar bi ga kompromitiralo. Potem ko se je zmagovalec prvega kroga tedne in mesece trudil vzpostaviti avreolo neodvisnega kandidata, ki nima eksplicitne podpore SDS, pa je v nedeljo zvečer v njegov volilni štab prišel Janša ... Zakaj je to naredil in kaj je želel s tem sporočiti - zlasti pa komu -, ostaja skrivnost. Vsekakor Janšev molčeči obisk dodatnih glasov Logarju ne bo prinesel.

24.10.2022 01:03
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   predsedniške volitve   Anže Logar   Nataša Pirc Musar   Milan Brglez   Vladimir Prebilič   SDS   Gibanje Svoboda

Foto: Pop TV / 24UR

Če torej pod prvi krog predsedniških volitev potegnemo črto, je jasno, da zmaga Nataše Pirc Musar v drugem krogu nikakor ni samoumevna, čeprav je še vedno precej verjetna.

Pogled na ministrsko ekipo in vodstvi obeh koalicijskih strank, Socialnih demokratov (SD) in Gibanja Svobode, zbrane na odru v medijskem središču, je kazal veliko razočaranje. S 15 odstotki zaostanka za drugouvrščeno Natašo Pirc Musar se je namreč njihov skupni kandidat Milan Brglez odrezal bistveno slabše od pričakovanj in napovedi. Očitno se ga je afera Šahovska zveza vseeno neprimerno bolj prijela, kot pa so NPM škodovala "razkritja" tranzicijskih poslov njenega soproga, kar je posredno sprožil prav Brglez v zadnjem tednu predvolilne kampanje - jasno, s pričakovanjem, da mu bo frontalni napad na konkurentko omogočil vstop v drugi krog. In mu ga morda celo bi, če bi "afero" medijsko lansirali kak teden ali 10 dni prej.

 

Politični strategi so torej pošteno zakalkulirali in obraz premierja Roberta Goloba, ki je skoraj natanko pol leta po prepričljivi zmagi na parlamentarnih volitvah 24. aprila letos doživel prvi hladen tuš, je povedal vse. Ranjeni ego, slabo zaigrana samozavest in izjava o tem on ve "že danes, kdo bo poraženec v drugem krogu", niso mogli prikriti dejstva, da je premierja rezultat ujel nepripravljenega. Izgubljeno je potem skušal rešiti s samaritansko mislijo, češ da ni toliko pomemebno, kdo z leve sredine bo zmagovalec, kot je pomembno to, da " leva sredina prevzame to funkcijo v svoje roke". Manjkala je samo pika na i, češ da je za takšen razplet v prvem krogu kriv Milan Kučan, ki je namesto njihovega Brgleza podprl "svojo" kandidatko Natašo Pirc Musar ...

 

Predsednik vlade se s takšnimi nonšalantnimi izjavami približuje retoriki svoje strankarske kolegice Urške Klakočar Zupančič, aktualne predsednice Državnega zbora, ki je na predčasnem glasovanju v četrtek zelo neposredno povedala, koga ni volila oziroma koga si ne želi za predsednika države. Pravno gledano je njena "kršitev" predvolilnega molka sicer vprašljiva, saj je Logarja napadla dva dni pred uradnim začetkom predvolilnega molka, kar je bila zagotovo zelo premišljena in inteligentna poteza, zaradi katere morda niti bo deležna nobenih sankcij. Toda to v ničemer ne opravičuje njenega dejanja, ki je bilo nekorektno in daleč od fair playa. Glede na to, da je bila dosedanja predvolilna tekma zelo dostojna, skorajda gentlemanska, je možnost, da bodo ravno v Gibanju Svoboda v naslednjih treh tednih, torej do drugega kroga predsedniških volitev, igrali na vse ali nič in šli nad Logarja z vsemi topovi, kot se reče. Ali bodo s tem pomagali Nataši Pirc Musar, ki so jo hočeš nočeš posvojili kot svojo kandidatko, je seveda veliko vprašanja. Morda ji ne bodo, kajti predsedniške volitve so vseeno bolj kot spopad političnih strank soočenje konkretnih osebnosti. Floskule o nekakšnem spopadu svetlobe in teme, o bitki dobrega in zla so enostavno preveč deplasirane.

 

 

NSi v vlado, Levica v opozicijo?

 

Prvi krog volitev je presenetljivo uspel tudi kočevskemu županu Vladimirju Prebiliču, ki si bo s političnim kapitalom in publiciteto bržkone zagotovil zmago na županskih volitvah že v prvem krogu. Zagotovo se bodo njegovi volivci v drugem krogu razdelili in ni rečeno, da bo večina glasovala z NPM. Marsikdo je bil začuden tudi nad uspehom Sabine Senčar, ki je pristala na petem mestu in dobila skoraj toliko glasov kot zadnja dva kandidata skupaj. Za koga bodo glasovali njeni volivci, če bodo sploh za koga?

 

Da je Janez Cigler Kralj kot kandidat Nove Slovenije končal predzadnji s 4 odstotki, kaže samo to, da nista prepričala niti on niti stranka, katere uradni kandidat je bil. Ugibanj o tem, koliko časa lahko NSi še zdrži v opoziciji, kjer jo počasi, a zanesljivo melje SDS, bo odslej še več in so logično povezana z debaklom Levice, ki je s svojim kandidatom končala kot zadnja, s podporo, ki ne bi zadostovala niti za vstop v parlament. Če namreč NSi v opoziciji ne more preživeti in jo morda lahko reši le vstop v vlado, potem na drugi strani Levica v Golobovi vladi dela samomor in mora začeti razmišljati o izhodu, torej vrnitvi v opozicijo, kjer si načeloma lahko opomore in na naslednjih volitvah ohrani status parlamentarne stranke.

 

Če torej pod prvi krog predsedniških volitev potegnemo črto, je jasno, da zmaga Nataše Pirc Musarv drugem krogu ni tako samoumevna, čeprav je verjetna. Marsikaj bo odvisno od volilne udeležbe v drugem krogu, vremena in eventuelne odločitve odhajajočega predsednika republike Boruta Pahorja, da dosedanje namige glede podpore določenemu kandidatu nadgradi z konkretno izjavo o tem, kateri izmed obeh "finalistov" je po njegovem mnenju boljši. Če bi namreč Pahor podprl Logarja, kar je bilo moč razumeti glede na dosedanjo dikcijo predsednikovih misli o povezovanju ter sodelovanju, potem bi to lahko odločilo o njegovem nasledniku. In prav nič nemoralnega ali etično spornega ne bi bilo, če bi predsednik povedal, koga si bolj želi za naslednika ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
37
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.424
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.961
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.708
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.302
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155