Komentar

S hudim porazom Milana Brgleza je Milan Kučan sporočil Robertu Golobu, da je na levici še vedno on gospodar

Nedeljske predsedniške volitve so v prvem krogu potrdile takorekoč vse naše napovedi: zmagal je Anže Logar, Nataša Pirc Musar pa se je suvereno uvrstila v drugi krog. Presenečenja so si sledila šele od tretjega mesta dalje, saj je kandidat vladajoče koalicije Milan Brglez močno zaostal za glavno konkurentko Natašo Pirc Musar in s 15 odstotki vidno razočaral svoje podpornike, Gibanje Svobode in Socialne demokrate. Koalicija bo zdaj stisnila zobe, posvojila Natašp Pirc Musar in računala, da jo z močno medijsko in siceršnjo politično kampanjo, predvsem pa z višjo volilno udeležbo pripelje do zmage. Kar pa ne bo tako enostavno, še manj pa samoumevno. Logarja namreč medijski napadi doslej niso posebej prizadeli, o njem niso uspeli najti ničesar, kar bi ga kompromitiralo. Potem ko se je zmagovalec prvega kroga tedne in mesece trudil vzpostaviti avreolo neodvisnega kandidata, ki nima eksplicitne podpore SDS, pa je v nedeljo zvečer v njegov volilni štab prišel Janša ... Zakaj je to naredil in kaj je želel s tem sporočiti - zlasti pa komu -, ostaja skrivnost. Vsekakor Janšev molčeči obisk dodatnih glasov Logarju ne bo prinesel.

24.10.2022 01:03
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   predsedniške volitve   Anže Logar   Nataša Pirc Musar   Milan Brglez   Vladimir Prebilič   SDS   Gibanje Svoboda

Foto: Pop TV / 24UR

Če torej pod prvi krog predsedniških volitev potegnemo črto, je jasno, da zmaga Nataše Pirc Musar v drugem krogu nikakor ni samoumevna, čeprav je še vedno precej verjetna.

Pogled na ministrsko ekipo in vodstvi obeh koalicijskih strank, Socialnih demokratov (SD) in Gibanja Svobode, zbrane na odru v medijskem središču, je kazal veliko razočaranje. S 15 odstotki zaostanka za drugouvrščeno Natašo Pirc Musar se je namreč njihov skupni kandidat Milan Brglez odrezal bistveno slabše od pričakovanj in napovedi. Očitno se ga je afera Šahovska zveza vseeno neprimerno bolj prijela, kot pa so NPM škodovala "razkritja" tranzicijskih poslov njenega soproga, kar je posredno sprožil prav Brglez v zadnjem tednu predvolilne kampanje - jasno, s pričakovanjem, da mu bo frontalni napad na konkurentko omogočil vstop v drugi krog. In mu ga morda celo bi, če bi "afero" medijsko lansirali kak teden ali 10 dni prej.

 

Politični strategi so torej pošteno zakalkulirali in obraz premierja Roberta Goloba, ki je skoraj natanko pol leta po prepričljivi zmagi na parlamentarnih volitvah 24. aprila letos doživel prvi hladen tuš, je povedal vse. Ranjeni ego, slabo zaigrana samozavest in izjava o tem on ve "že danes, kdo bo poraženec v drugem krogu", niso mogli prikriti dejstva, da je premierja rezultat ujel nepripravljenega. Izgubljeno je potem skušal rešiti s samaritansko mislijo, češ da ni toliko pomemebno, kdo z leve sredine bo zmagovalec, kot je pomembno to, da " leva sredina prevzame to funkcijo v svoje roke". Manjkala je samo pika na i, češ da je za takšen razplet v prvem krogu kriv Milan Kučan, ki je namesto njihovega Brgleza podprl "svojo" kandidatko Natašo Pirc Musar ...

 

Predsednik vlade se s takšnimi nonšalantnimi izjavami približuje retoriki svoje strankarske kolegice Urške Klakočar Zupančič, aktualne predsednice Državnega zbora, ki je na predčasnem glasovanju v četrtek zelo neposredno povedala, koga ni volila oziroma koga si ne želi za predsednika države. Pravno gledano je njena "kršitev" predvolilnega molka sicer vprašljiva, saj je Logarja napadla dva dni pred uradnim začetkom predvolilnega molka, kar je bila zagotovo zelo premišljena in inteligentna poteza, zaradi katere morda niti bo deležna nobenih sankcij. Toda to v ničemer ne opravičuje njenega dejanja, ki je bilo nekorektno in daleč od fair playa. Glede na to, da je bila dosedanja predvolilna tekma zelo dostojna, skorajda gentlemanska, je možnost, da bodo ravno v Gibanju Svoboda v naslednjih treh tednih, torej do drugega kroga predsedniških volitev, igrali na vse ali nič in šli nad Logarja z vsemi topovi, kot se reče. Ali bodo s tem pomagali Nataši Pirc Musar, ki so jo hočeš nočeš posvojili kot svojo kandidatko, je seveda veliko vprašanja. Morda ji ne bodo, kajti predsedniške volitve so vseeno bolj kot spopad političnih strank soočenje konkretnih osebnosti. Floskule o nekakšnem spopadu svetlobe in teme, o bitki dobrega in zla so enostavno preveč deplasirane.

 

 

NSi v vlado, Levica v opozicijo?

 

Prvi krog volitev je presenetljivo uspel tudi kočevskemu županu Vladimirju Prebiliču, ki si bo s političnim kapitalom in publiciteto bržkone zagotovil zmago na županskih volitvah že v prvem krogu. Zagotovo se bodo njegovi volivci v drugem krogu razdelili in ni rečeno, da bo večina glasovala z NPM. Marsikdo je bil začuden tudi nad uspehom Sabine Senčar, ki je pristala na petem mestu in dobila skoraj toliko glasov kot zadnja dva kandidata skupaj. Za koga bodo glasovali njeni volivci, če bodo sploh za koga?

 

Da je Janez Cigler Kralj kot kandidat Nove Slovenije končal predzadnji s 4 odstotki, kaže samo to, da nista prepričala niti on niti stranka, katere uradni kandidat je bil. Ugibanj o tem, koliko časa lahko NSi še zdrži v opoziciji, kjer jo počasi, a zanesljivo melje SDS, bo odslej še več in so logično povezana z debaklom Levice, ki je s svojim kandidatom končala kot zadnja, s podporo, ki ne bi zadostovala niti za vstop v parlament. Če namreč NSi v opoziciji ne more preživeti in jo morda lahko reši le vstop v vlado, potem na drugi strani Levica v Golobovi vladi dela samomor in mora začeti razmišljati o izhodu, torej vrnitvi v opozicijo, kjer si načeloma lahko opomore in na naslednjih volitvah ohrani status parlamentarne stranke.

 

Če torej pod prvi krog predsedniških volitev potegnemo črto, je jasno, da zmaga Nataše Pirc Musarv drugem krogu ni tako samoumevna, čeprav je verjetna. Marsikaj bo odvisno od volilne udeležbe v drugem krogu, vremena in eventuelne odločitve odhajajočega predsednika republike Boruta Pahorja, da dosedanje namige glede podpore določenemu kandidatu nadgradi z konkretno izjavo o tem, kateri izmed obeh "finalistov" je po njegovem mnenju boljši. Če bi namreč Pahor podprl Logarja, kar je bilo moč razumeti glede na dosedanjo dikcijo predsednikovih misli o povezovanju ter sodelovanju, potem bi to lahko odločilo o njegovem nasledniku. In prav nič nemoralnega ali etično spornega ne bi bilo, če bi predsednik povedal, koga si bolj želi za naslednika ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
37
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.898
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.858
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 957
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 750
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.916