Komentar

Rimska revolucija ali kako je Giorgia Meloni nemudoma postavila koalicijska partnerja, alfa samca Berlusconija in Salvinija, na svoje mesto

Naša zahodna soseda je dobila novo premierko, prvo žensko za krmilom vlade. Giorgia Meloni niti slučajno ni kot Liz Truss, kot se je pred dnevi neposrečeno norčeval iz Italije britanski The Economist. Pri Melonijevi gre za vse ali nič. Fraza, ki se z njo vrača na politični oder, se glasi TINA, There Is No Alternative, njena avtorica ni nihče drug kot Margaret Thatcher. Ob vsem tem bi morda glede italijanske politike pregovorno povsem nezainteresirane Slovence vseeno nekoliko presenetil tudi podatek, da je Giorgia Meloni, ki jo v Ljubljani klišejsko označujejo za "postfašistko" ali celo "neofašistko", po enajstih letih (!) prva predsednica stranke, ki je zmagala na volitvah in postala tudi premierka. Podatek, ki si ga Slovenci verjetno ne morejo predstavljati doma, nakazuje vso kompleksnost italijanske politike zadnjega desetletja, ko so vladali dejansko - neizvoljeni predsedniki vlade ...

25.10.2022 21:20
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Italija   volitve   Giorgia Meloni   Salvini   Berlusconi   levica   desnica   Roberto Cingolani   Enzo Flaiani   TINA

Ena največjih težav Giorgie Meloni in njene vlade v tem, kako koalicijskemu partnerju Berlusconiju dopovedati, da se je njegovo obdobje končalo.

Koalicijske vlade so vedno težavna stvar. Zmagovalec želi oblikovati najboljšo vlado, medtem ko se voditelji manjših strank le s težavo prilagodijo vlogi mlajšega partnerja. To je še posebej očitno, če imajo mlajši partnerji biografijo in ego Silvia Berlusconija. A čas hiti, zgodovina obrača liste, vzponi postajajo padci, il Cavaliere (tj. Silvio Berlusconi, naziv je dobil od države) pa še naprej živi v prepričanju, da v njegovem kraljestvu sonce ne bo nikoli zašlo. Pa ni tako, propadlo je kraljestvo Sončnega kralja, pred propadom pa ni varno niti kraljestvo Berlusconija.  

 

Giorgie Meloni ne odlikujejo le glasovi, temveč je tudi odlično politično podkovana. Težava (notranja) njene vlade je ravno v tem, kako torej Berlusconiju dopovedati, da se je njegovo obdobje končalo. Ko bo popolnoma jasno, kdo v rokah drži karte (Meloni), bo imela vlada dejansko možnost obsta(ja)ti celoten mandat. Revija The Economist je z naslovnico Welcome to Britaly (vir), na kateri se iz Italije norčuje, udarila precej mimo. Meloni niti slučajno ni Liz Truss, saj se je borila kot lev, da je prišla na položaj, ki ga ima sedaj. Ob prvem napadu z "ukradenim" zvočnim posnetkom - glede na nekatere vire gre za sporočilo tajne službe, ki ji namiguje, da se je lahko kadarkoli znebijo - pogovora med Berlusconijem in Putinom ni omahovala pri poudarjanju svojega proatlantskega položaja, povedala je tudi, da ob senci dvoma mandata za sestavo vlade ne bo prevzela. 

 

Prisotna sta zaupanje in pričakovanje nove politične faze, katere simbol je prva ženska premierka v Italiji. Najmočnejši slogan te vlade je TINA: There is no alternative (Alternative ni), kot v motu Margaret Thatcher - to je primer, ki najbolj nazorno prikaže ideje Giorgie Meloni. Če bi imel kdorkoli namen povzročiti vladno krizo, te vlade najmanj 18-20 mesecev, skladno z ustaljeno prakso, ni mogoče zamenjati s tehnično vlado ali vlado široke koalicije. 

 

Prvič po enajstih letih - enajstih letih! - je vodja stranke, ki je zmagala na volitvah, postal predsednik vlade. Od zadnjih šestih premierov je Meloni celo edina poslanka, izvoljena skupaj z Enricom Letto (Monti, Renzi, Conte, Draghi niso bili). Celo v sistemu, kot je naš, kjer se večina tvori po volitvah, štejejo neposredno dobljeni glasovi. To dokazuje tudi rekordna hitrost, s katero je bila oblikovana trenutna vlada.

 

 

Ljudem, tudi tistim, ki niso volili desne vlade, je všeč, da vlada tisti, ki je na volitvah zmagal.

 

 

Po letih kaosa, delitve na dva pola in sprememb imajo volitve spet smisel. Še toliko bolj, saj italijanska levica nadaljuje z brezciljnim tavanjem, namesto da bi se vprašala, kako je do tega poraza prišlo, kako so demokrati postali stranka bogatašev iz rimskega centra, ter o tem, koliko je stavek Enza Flaiana "nisem komunist, ker si tega ne morem privoščiti" še aktualen. Brez kulturne reforme, "ponastavitve" kolektivne zavesti in leve nacionalne zavesti, je Demokratska stranka (PD) obsojena na nepomembnost in propad. To se je zgodilo francoskim socialistom (uničila sta jih Macron in Mélenchon), zatorej se lahko zgodi tudi stranki PD, ki jo Calendovi in Renzijevi reformisti Tretjega pola potiskajo v desno, Gibanje petih zvezd pa v levo.

 

Poleg tega "element ženska" daje vladi Giorgie Meloni zgodovinsko dimenzijo: razbila je stekleni strop z najdaljšo tradicijo v zgodovini italijanske republike (naslednji strop je predsedniška palača). Takoj je pokazala svojo moč in postavila oba koalicijska partnerja, "alfa samca" Berlusconija in Salvinija na svoje mesto. Kvirinal je nanjo gledal malce sumljivo; kot gleda moški takrat, ko (mu) "njegovo" mesto zasede ženska.

 

Tole, drage bralke in bralci, pa je revolucija. 

 

Pri iskanju novih imen za stara ministrstva je nova premierka morda pretiravala, čeprav na primer Ministrstvo za prehransko samooskrbo že nekaj časa obstaja v Franciji. Dojela pa je dve pomembni temi, ki dolgo časa nista bili del italijanske politike: staranje italijanskega prebivalstva in energetska neodvisnost. Zato je Ministrstvo za družino postalo tudi ministrstvo za rodnost. Za vzdrževanje učinkovite javne politike bodo potrebna sredstva; vendar sedaj vsaj obstaja nekdo ki se s tem ukvarja, obstaja upanje, da bo ta nekdo uspel s promocijo aktivne socialne politike v korist mladih parov, ki načrtujejo družino.

 

"Energetska varnost" se je pojavila skupaj z okoljem in tako prevzela mesto "zelenega prehoda", katerega minister Roberto Cingolani bo kot svetovalec ostal na trenutnem ministrstvu. Ideja, da se Ministrstvu za južne pokrajine doda tudi morje, kaže na to, da kljub literarno navdihujočemu imenu kakšnih velikih idej glede Juga ni - gre za zimzeleno temo, ki je v Prvi republiki imela tudi svoje ministrstvo. Vlada je severno usmerjena, tudi v svoji sestavi, pa celo sama Meloni je želela podporo Severa, saj ji je ta omogočila notranjo zmago nad Salvinijem. Na Jugu je z veliko večino zmagalo Gibanje petih zvezd s svojimi socialnimi pobudami (državljanski dohodek). To ministrstvo je torej kompenzacijska komora za ponovno vzpostavljanje ravnotežja, saj bi se sicer lahko velik del državljanov nagnil na stran opozicije ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.031
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.191
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 735
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474