Komentar

Rimska revolucija ali kako je Giorgia Meloni nemudoma postavila koalicijska partnerja, alfa samca Berlusconija in Salvinija, na svoje mesto

Naša zahodna soseda je dobila novo premierko, prvo žensko za krmilom vlade. Giorgia Meloni niti slučajno ni kot Liz Truss, kot se je pred dnevi neposrečeno norčeval iz Italije britanski The Economist. Pri Melonijevi gre za vse ali nič. Fraza, ki se z njo vrača na politični oder, se glasi TINA, There Is No Alternative, njena avtorica ni nihče drug kot Margaret Thatcher. Ob vsem tem bi morda glede italijanske politike pregovorno povsem nezainteresirane Slovence vseeno nekoliko presenetil tudi podatek, da je Giorgia Meloni, ki jo v Ljubljani klišejsko označujejo za "postfašistko" ali celo "neofašistko", po enajstih letih (!) prva predsednica stranke, ki je zmagala na volitvah in postala tudi premierka. Podatek, ki si ga Slovenci verjetno ne morejo predstavljati doma, nakazuje vso kompleksnost italijanske politike zadnjega desetletja, ko so vladali dejansko - neizvoljeni predsedniki vlade ...

25.10.2022 21:20
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Italija   volitve   Giorgia Meloni   Salvini   Berlusconi   levica   desnica   Roberto Cingolani   Enzo Flaiani   TINA

Ena največjih težav Giorgie Meloni in njene vlade v tem, kako koalicijskemu partnerju Berlusconiju dopovedati, da se je njegovo obdobje končalo.

Koalicijske vlade so vedno težavna stvar. Zmagovalec želi oblikovati najboljšo vlado, medtem ko se voditelji manjših strank le s težavo prilagodijo vlogi mlajšega partnerja. To je še posebej očitno, če imajo mlajši partnerji biografijo in ego Silvia Berlusconija. A čas hiti, zgodovina obrača liste, vzponi postajajo padci, il Cavaliere (tj. Silvio Berlusconi, naziv je dobil od države) pa še naprej živi v prepričanju, da v njegovem kraljestvu sonce ne bo nikoli zašlo. Pa ni tako, propadlo je kraljestvo Sončnega kralja, pred propadom pa ni varno niti kraljestvo Berlusconija.  

 

Giorgie Meloni ne odlikujejo le glasovi, temveč je tudi odlično politično podkovana. Težava (notranja) njene vlade je ravno v tem, kako torej Berlusconiju dopovedati, da se je njegovo obdobje končalo. Ko bo popolnoma jasno, kdo v rokah drži karte (Meloni), bo imela vlada dejansko možnost obsta(ja)ti celoten mandat. Revija The Economist je z naslovnico Welcome to Britaly (vir), na kateri se iz Italije norčuje, udarila precej mimo. Meloni niti slučajno ni Liz Truss, saj se je borila kot lev, da je prišla na položaj, ki ga ima sedaj. Ob prvem napadu z "ukradenim" zvočnim posnetkom - glede na nekatere vire gre za sporočilo tajne službe, ki ji namiguje, da se je lahko kadarkoli znebijo - pogovora med Berlusconijem in Putinom ni omahovala pri poudarjanju svojega proatlantskega položaja, povedala je tudi, da ob senci dvoma mandata za sestavo vlade ne bo prevzela. 

 

Prisotna sta zaupanje in pričakovanje nove politične faze, katere simbol je prva ženska premierka v Italiji. Najmočnejši slogan te vlade je TINA: There is no alternative (Alternative ni), kot v motu Margaret Thatcher - to je primer, ki najbolj nazorno prikaže ideje Giorgie Meloni. Če bi imel kdorkoli namen povzročiti vladno krizo, te vlade najmanj 18-20 mesecev, skladno z ustaljeno prakso, ni mogoče zamenjati s tehnično vlado ali vlado široke koalicije. 

 

Prvič po enajstih letih - enajstih letih! - je vodja stranke, ki je zmagala na volitvah, postal predsednik vlade. Od zadnjih šestih premierov je Meloni celo edina poslanka, izvoljena skupaj z Enricom Letto (Monti, Renzi, Conte, Draghi niso bili). Celo v sistemu, kot je naš, kjer se večina tvori po volitvah, štejejo neposredno dobljeni glasovi. To dokazuje tudi rekordna hitrost, s katero je bila oblikovana trenutna vlada.

 

 

Ljudem, tudi tistim, ki niso volili desne vlade, je všeč, da vlada tisti, ki je na volitvah zmagal.

 

 

Po letih kaosa, delitve na dva pola in sprememb imajo volitve spet smisel. Še toliko bolj, saj italijanska levica nadaljuje z brezciljnim tavanjem, namesto da bi se vprašala, kako je do tega poraza prišlo, kako so demokrati postali stranka bogatašev iz rimskega centra, ter o tem, koliko je stavek Enza Flaiana "nisem komunist, ker si tega ne morem privoščiti" še aktualen. Brez kulturne reforme, "ponastavitve" kolektivne zavesti in leve nacionalne zavesti, je Demokratska stranka (PD) obsojena na nepomembnost in propad. To se je zgodilo francoskim socialistom (uničila sta jih Macron in Mélenchon), zatorej se lahko zgodi tudi stranki PD, ki jo Calendovi in Renzijevi reformisti Tretjega pola potiskajo v desno, Gibanje petih zvezd pa v levo.

 

Poleg tega "element ženska" daje vladi Giorgie Meloni zgodovinsko dimenzijo: razbila je stekleni strop z najdaljšo tradicijo v zgodovini italijanske republike (naslednji strop je predsedniška palača). Takoj je pokazala svojo moč in postavila oba koalicijska partnerja, "alfa samca" Berlusconija in Salvinija na svoje mesto. Kvirinal je nanjo gledal malce sumljivo; kot gleda moški takrat, ko (mu) "njegovo" mesto zasede ženska.

 

Tole, drage bralke in bralci, pa je revolucija. 

 

Pri iskanju novih imen za stara ministrstva je nova premierka morda pretiravala, čeprav na primer Ministrstvo za prehransko samooskrbo že nekaj časa obstaja v Franciji. Dojela pa je dve pomembni temi, ki dolgo časa nista bili del italijanske politike: staranje italijanskega prebivalstva in energetska neodvisnost. Zato je Ministrstvo za družino postalo tudi ministrstvo za rodnost. Za vzdrževanje učinkovite javne politike bodo potrebna sredstva; vendar sedaj vsaj obstaja nekdo ki se s tem ukvarja, obstaja upanje, da bo ta nekdo uspel s promocijo aktivne socialne politike v korist mladih parov, ki načrtujejo družino.

 

"Energetska varnost" se je pojavila skupaj z okoljem in tako prevzela mesto "zelenega prehoda", katerega minister Roberto Cingolani bo kot svetovalec ostal na trenutnem ministrstvu. Ideja, da se Ministrstvu za južne pokrajine doda tudi morje, kaže na to, da kljub literarno navdihujočemu imenu kakšnih velikih idej glede Juga ni - gre za zimzeleno temo, ki je v Prvi republiki imela tudi svoje ministrstvo. Vlada je severno usmerjena, tudi v svoji sestavi, pa celo sama Meloni je želela podporo Severa, saj ji je ta omogočila notranjo zmago nad Salvinijem. Na Jugu je z veliko večino zmagalo Gibanje petih zvezd s svojimi socialnimi pobudami (državljanski dohodek). To ministrstvo je torej kompenzacijska komora za ponovno vzpostavljanje ravnotežja, saj bi se sicer lahko velik del državljanov nagnil na stran opozicije ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.901
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.860
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.293
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 974
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.917