Komentar

Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke

V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez pogorel, je predsednik vlade Robert Golob izrekel zgodovinske besede, iz katerih smo izvedeli, da je v Sloveniji prostora samo za levega predsednika in da (se) že zdaj ve, kdo bo zmagal v drugem krogu. Robert Golob nam je torej sporočil dvoje: da je vseeno, kdo je predsednik, važno je le, da je lev. S tem je priznal - in to je njegovo naslednje sporočilo: da je predsednik vlade samo tistih državljank in državljanov, ki so levi oziroma volijo leve stranke. Čestitke, gospod premier Golob! Ste prvi premier v naši zgodovini, ki se ne zaveda, da je predsednik vlade vseh Slovencev.

26.10.2022 20:28
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Robert Golob   volitv   predsednik   Milan Brglez   Gibanje Svoboda   SD   Levica   SDS   Marta Kos   Levica   Nataša Pirc Musar   Anže Logar

Golobova napoved, da "ne bodo dovolili", da se "kandidat SDS zavihti v predsedniško palačo", res zveni zlovešče; kot da se bo z drugim krogom dokončno poslovila demokracija v Sloveniji in bo Sončni kralj prevzel vse vajeti v svoje absolutistične roke.

Volitve so vedno nekaj posebnega. Nikoli enake in pri doma nas vedno praznik demokracije in družine. Ko sem bil majhen fantič, sem s starši praznično oblečen odhajal na volitve, to je bil velik dogodek. Potem, ko sta oče in mama oddala glas, sta nam otrokom pripadali še kakšna slaščica in cockta. A prava nagrada je bil tisti slavni občutek ob volitvah, ki je prežemal vse nas. Potem sem odrasel in danes - tako kot sta me naučila mati in oče - tudi jaz s svojo ženo redno hodim na volitve in tudi nama so velik praznik. Tako sva tudi v nedeljo oddala vsak svoj glas in se sprehodila po Piranu.

 

Ko smo že mislili, da bodo te volitve korektne do konca, tako kot so to pošteno zastavili kandidati in kandidatki za predsednika oziroma predsednico, je vzdušje spet pokvaril kdo drug kot predsednik vlade Robert Golob, ki se ima sicer za velikega demokrata, v javnosti pa figurira kot nekdo, ki vse ve in ki hoče imeti vso oblast v svojih rokah. Vodilne menja kot po tekočem traku, njegovo obnašanje nas občasno spominja na razvajenega otroka.

 

Ko je gospa Marta Kos odstopila od kandidature, se je vse začelo znova, kot se spodobi za največjo stranko, Gibanje Svoboda, z velikim naslovom v Delu (vir):

 

"Brglez skupni kandidat Gibanja Svoboda in SD, Golob pričakuje njegovo zmago."

 

Ja kaj pa drugega kot zmago. Za Goloba obstaja samo zmaga. A očitno ne z Brglezom. Šlo naj bi za neodvisnega kandidata in - ne boste verjeli - v nadaljevanju članka (vir) res piše, da je bil dokaz o Brglezovi neodvisnosti tudi to, da se je o podpori pogovarjal neposredno z njim (z Golobom in njegovo stranko). Dragi Robert, tvoj narcistični naboj je neizmeren in prav presenečaš me, kje najdeš te tvoje domislice; verjetno prihajajo od srca, da bo lepše slišati. Lahko bi tudi rekli, da je bil to začetek zgodbe, kako je evropski (neodvisni) poslanec, sicer član stranke Socialnih demokratov (SD), v volilnem viharju nasedel političnim igricam v Sloveniji pristal pri 15% volilnega izkupička, čeprav je bil planiran za drugi krog. Vmes je Levica začasno pobegnila iz koalicije in na volitve poslala Miho Kordiša kot obetavnega kandidata za predsednika države, ki mu je najbolj pri srcu predsednik Tito. Pristal je še nižje kot Brglez, dobil je malo čez 2 % podpore. Ob tem predsednik vlade ni pozabil poudarjati, kako trdno koalicijo ima.

 

Ma koga vlečete za nos, predsednik?

 

Nato je ob predstavitvi gospoda Brgleza za predsednika države, javno na Trgu republike, Robert Golob povabil k udeležbi na volitvah že v prvem krogu in  poudaril: "Zato, da tisto zaupanje, ki ste ga nam podelili 24. aprila, v tem primeru ponovno izkažete levosredinskim kandidatom."

 

Žal se želje gospoda predsednika vlade v nedeljo zvečer po prvem krogu volitev niso uresničile. Ravno nasprotno, doživel je velik poraz, kar se je videlo tako pri njegovem vedenju kot na obrazu in v komuniciranju. Ničesar ni znal skriti. Iz njega je kar bruhalo, ko je dobil priliko nastopa pred mediji. Verjamem da njegova PR služba ni bila zadovoljna, a Sončni kralj si ne pusti svetovati.  

 

Po prvem krogu predsedniških volitev je predsednik vlade kot odlični manipulator skušal na vse načine prikriti poraz in ga prikazati kot zmago, kar mu tokrat ni uspelo, saj je vsem jasno, da je dejansko kar grdo izgubil. In to ne samo on, ampak tudi Tanja Fajon oziroma SD in Luka Mesec iz stranke Levica. Pri tem je Golobu prav prišla Nataša Pirc Musar, čeprav je bil še nekaj tednov nazaj proti njej in Milanu Kučanu, ki jo je protežiral. Zato je premier izrekel naslednje zgodovinske besede:

 

"Da smo se skupaj s SD odločili nastopiti na predsedniških volitvah, je odlična popotnica. Ne samo za te volitve. S tem je koalicija tudi bolj trdna. To je pomembno sporočilo za tiste, ki bodo špekulirali, kdo je poraženec volitev. Poraženca bomo spoznali v drugem krogu. In jaz vem že danes, kdo bo poraženec. To je najpomembnejše. Kdo z leve sredine bo zmagovalec, je manj pomembno kot dejstvo, da leva sredina prevzame predsedniško funkcijo v svoje roke in za naslednjih pet let in zagotovi stabilno politično okolje v Sloveniji."

 

Najprej gospod Golob, nikakršnih špekulacij ni, je le kruta resnica številk - in te so jasne: tokrat ste hudo izgubili. Na koncu ste se sprijaznil s komerkoli, samo da je lev. Neverjetno, kako skromni ste postali. Toliko o tem, da veste, da je Robert Golob predsednik samo levih volivcev in da ostale pušča ob strani. Je prvi predsednik vlade, ki se ne zaveda, da je predsednik vseh Slovencev. 

 

Z vsemi močmi je gospod Golob skušal odvrniti poraz, ki ga je doživela njegova koalicija na volitvah. To je bil prvi poraz po veliki, prepričljivi zmagi na spomladanskih volitvah. Njegove besede, da bomo spoznali poraženca šele v drugem krogu, so bile le slab zgolj manever, da bi skril svoj veliki poraz. Pri tem nas je opazovalce predvsem presenetila Nostradamusova drža predsednika, češ da on že v naprej ve, kdo bo zmagovalec drugega kroga. Kako pa on to ve? Kdo mu je povedal, kdo bo zmagovalec drugega kroga? Ali misli na kak nedovoljen, nedemokratičen način preprečiti Logarju, da bi bil izvoljen na mesto predsednika države? Toda tu je predsednik vlade Golob obmolknil, da ne bi izdal še česa. Kaj pa se dogaja v ozadju, da premier govori na takšen način, ki nas nehote napeljuje k misli, da ima predsednik vlade že izdelan načrt, kako se bo nedemokratično, s podporo večine medijev vmešal v drugi krog volitev in aktivno, vendar na nedemokratičen način posredoval, da bo izvoljena njegova nova tretja favoritka, ki jo pripisuje levemu bloku, čeprav Nataša to že vso kampanjo vztrajno zanika in tudi sicer po svojem programu, prepričanju in življenjskih nazorih ne pripada levemu krogu.  

 

V nedeljo zvečer je premier povedal, da ne bodo dovolili, "da se kandidat SDS zavihti v predsedniško palačo", kajti "to bi bilo nekaj, kar bi Slovenijo vrnilo v mračne čase zadnjih dveh let, in tega si zagotovo nihče ne želi". Izjava je na družbenih omrežjih sprožila burne odzive. Tako zlovešče zvenijo te besede, kot da se bo z drugim krogom dokončno poslovila demokracija v Sloveniji in bo Sončni kralj prevzel vse vajeti v svoje absolutistične roke ... s čemer se bo Slovenija vrnila dobesedno v mračne čase. Takšne reči Golob počne predvsem zato, ker mu je vse dovoljeno. Ker mediji ne analizirajo njegovega dela in ne poročajo dovolj kritično, kaj vse je narobe.

 

Večina medijev do premierja in njegove vlade ni vzpostavila niti minimalne kritične distance.

 

V nedeljo zvečer se je videlo, da je Golob jezen in da ni pričakoval tako hudega poraza njegovega favorita Milana Brgleza. Bilo pa je tudi zaznati kanček strahu v njegovem glasu in obrazu, da so volitve pokazale, da je Svoboda že zelo daleč od svoje pomladne moči. Če Brglezovim 15% prištejemo še dobre 2 odstotka od Kordiša, je gospod predsednik s svojo koalicijo zbral ubogih 18% glasov, kar je seveda velik poraz koalicije in močno sporočilo Golobovim pristašem, da je pomladni vetrič zamenjal močnejši jesenski veter, ki pa jim ni več naklonjen, ki je prinesel poplave, kjer se je stopila večina podpore Svobodi.

 

 

Golob se je dobesedno stehtal na političnem parketu - in ostalo je le perje, malo mišic in kosti.

 

 

15-odstotna podpora z Brglezom je po pomladnih volitvah katastrofalni poraz za Goloba na eni ter velika podpora opoziciji. Vse skupaj spominja na film Plesala je eno samo poletje. A Golob ne sprejema dejstva, da je bil prvi krog njihov jasen poraz in izraz nezaupnice prebivalcev Slovenije do vladnih strank. Zelo hudo pa je, da je Golob v svojih nastopih izrazito izključevalen - in to kljub temu, da je predsednik vlade po ustavi predsednik vlade vseh, tudi članov ali volivcev SDS, NSi in še kakšne druge stranke.

 

Čeprav Golob svojo jezo ob porazu skuša čim bolj skriti, mu to ne uspeva, navkljub odličnim PR piruetam. Njegovi govori, ki poudarjajo povezanost, se v praksi sesuvajo, saj so več kot očitno sovražno naravnani na drugi pol, ki je na demokratičnih volitvah zmagal, ker se glavni akter ne obvladuje več dovolj v svojih govorih za javnost. In če ste opazili, mediji se načrtno izogibajo poročanju o volitvah. Strokovnjaki so ocenili, da se premier obnaša užaljeno, napadalno in avtoritarno, podobno kot se obnašajo običajno poraženci. V drugi krog sta se prebila kandidata, ki ju vladajoči nikoli niso podpirali; sedaj morajo stisniti zobe in v sili podpreti NPM. Mar ne vidijo, da je Nataši to popolnoma jasno, zato se drži svoje neodvisnosti?

 

Vzporednih volitev baje tokrat ni bilo, čeprav so bili na Twitterju objavljeni rezultati le-teh, v medijih pa ne.  Če se prav spomnim, je na vzporednih volitvah zelo visoko okoli 49% vodil Anže Logar, Nataša Pirc Musar mu je sledila z 17 % ... in potem ostali. Nič kaj vzpodbudno za predsednika vlade, čigar vpliv se vidi na medije, čeprav se razglaša za tistega, ki na medije ne vpliva. Po njegovem seveda vpliva na medije SDS, ki od apriskih volitev nima več politične moči. Se je pa iz ust predsednika v medijih pojavila označba predvolilnega obdobja kot vojne; takšne agresivne retorike je pri Golobu absolutno.

 

 

Kaj ko bi Robert Golob končno stopil v zahodno civilizacijo, kjer so volitve praznik in ne vojni spopad?

 

 

Izkušnje iz prvega kroga predsedniških volitev nas učijo, da očitno kandidat, ki ne zmaga, dobi predhodno podporo Roberta Goloba. Zato bi bil tokrat dober nasvet tako Nataši kot Ažetu, da je bolje, da ju Robert Golob ne podpre, kajti očitno bo zmagal tisti, ki ga Robert Golob ne podpre - in izgubil bo tako kot Brglez tisti, ki ga bo Golob podprl. Očitno Robert Golob prinaša slabo energijo. Ljudstvo mora samo še spregledati, potem bo zgodbe o Golobu hitro konec.   

 

Človeka spoznaš v stiski in tokrat smo dodatno spoznali, kdo je Golob. Karkoli si že mislite o Kučanu, dejstvo je, da je imel prav, da ni dobro, da se vsa moč vladanja skoncentrira v rokah ene stranke oziroma enega človeka, to je Roberta Goloba. Gospod Kučan je izkušen mož in ve kaj govori, verjetno pa ima tudi pomembne podatke, ki so ga peljali v to besedovanje. Očitno je del Golobove skupine po zadnjih govorih PV postala tudi Nataša Pirc Musar, ne zato da bi jo podpiral, ampak zato, ker po Golobu nič drugega sploh ne pride v poštev, kar je za Natašo predvsem žaljivo. Kar mi zbuja upanje, je to, da po njeni prvi izjavi ostaja tudi v drugem krogu samostojna. 

 

Zato nimamo veliko izbire za drugi krog volitev. Tudi v skladu z usmeritvami gospoda bivšega predsednika Milana Kučana je edina možnost uravnoteženja vladanja v Sloveniji le izvolitev Anžeta Logarja, ki bo prekinil absolutistični pohod Roberta Goloba na oblast in nam dal upanja da Sončni kralj resnično ne bo postal tudi v realnosti sončni kralj. Vse ostalo povečuje enoumje, ki trenutno vlada in se nezadržno širi in bi se ga kazalo v kratkem rešiti, če hočemo razvojno v Sloveniji iti naprej.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.425
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.964
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.709
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.304
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155