Komentar

Po porazu na predsedniških volitvah je Sončni kralj priznal, da je on premier samo za tiste, ki volijo leve stranke

V nedeljo zvečer, ko je postalo jasno, da je hudo izgubil na predsedniških volitvah, saj je njegov kandidat Milan Brglez pogorel, je predsednik vlade Robert Golob izrekel zgodovinske besede, iz katerih smo izvedeli, da je v Sloveniji prostora samo za levega predsednika in da (se) že zdaj ve, kdo bo zmagal v drugem krogu. Robert Golob nam je torej sporočil dvoje: da je vseeno, kdo je predsednik, važno je le, da je lev. S tem je priznal - in to je njegovo naslednje sporočilo: da je predsednik vlade samo tistih državljank in državljanov, ki so levi oziroma volijo leve stranke. Čestitke, gospod premier Golob! Ste prvi premier v naši zgodovini, ki se ne zaveda, da je predsednik vlade vseh Slovencev.

26.10.2022 20:28
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Robert Golob   volitv   predsednik   Milan Brglez   Gibanje Svoboda   SD   Levica   SDS   Marta Kos   Levica   Nataša Pirc Musar   Anže Logar

Golobova napoved, da "ne bodo dovolili", da se "kandidat SDS zavihti v predsedniško palačo", res zveni zlovešče; kot da se bo z drugim krogom dokončno poslovila demokracija v Sloveniji in bo Sončni kralj prevzel vse vajeti v svoje absolutistične roke.

Volitve so vedno nekaj posebnega. Nikoli enake in pri doma nas vedno praznik demokracije in družine. Ko sem bil majhen fantič, sem s starši praznično oblečen odhajal na volitve, to je bil velik dogodek. Potem, ko sta oče in mama oddala glas, sta nam otrokom pripadali še kakšna slaščica in cockta. A prava nagrada je bil tisti slavni občutek ob volitvah, ki je prežemal vse nas. Potem sem odrasel in danes - tako kot sta me naučila mati in oče - tudi jaz s svojo ženo redno hodim na volitve in tudi nama so velik praznik. Tako sva tudi v nedeljo oddala vsak svoj glas in se sprehodila po Piranu.

 

Ko smo že mislili, da bodo te volitve korektne do konca, tako kot so to pošteno zastavili kandidati in kandidatki za predsednika oziroma predsednico, je vzdušje spet pokvaril kdo drug kot predsednik vlade Robert Golob, ki se ima sicer za velikega demokrata, v javnosti pa figurira kot nekdo, ki vse ve in ki hoče imeti vso oblast v svojih rokah. Vodilne menja kot po tekočem traku, njegovo obnašanje nas občasno spominja na razvajenega otroka.

 

Ko je gospa Marta Kos odstopila od kandidature, se je vse začelo znova, kot se spodobi za največjo stranko, Gibanje Svoboda, z velikim naslovom v Delu (vir):

 

"Brglez skupni kandidat Gibanja Svoboda in SD, Golob pričakuje njegovo zmago."

 

Ja kaj pa drugega kot zmago. Za Goloba obstaja samo zmaga. A očitno ne z Brglezom. Šlo naj bi za neodvisnega kandidata in - ne boste verjeli - v nadaljevanju članka (vir) res piše, da je bil dokaz o Brglezovi neodvisnosti tudi to, da se je o podpori pogovarjal neposredno z njim (z Golobom in njegovo stranko). Dragi Robert, tvoj narcistični naboj je neizmeren in prav presenečaš me, kje najdeš te tvoje domislice; verjetno prihajajo od srca, da bo lepše slišati. Lahko bi tudi rekli, da je bil to začetek zgodbe, kako je evropski (neodvisni) poslanec, sicer član stranke Socialnih demokratov (SD), v volilnem viharju nasedel političnim igricam v Sloveniji pristal pri 15% volilnega izkupička, čeprav je bil planiran za drugi krog. Vmes je Levica začasno pobegnila iz koalicije in na volitve poslala Miho Kordiša kot obetavnega kandidata za predsednika države, ki mu je najbolj pri srcu predsednik Tito. Pristal je še nižje kot Brglez, dobil je malo čez 2 % podpore. Ob tem predsednik vlade ni pozabil poudarjati, kako trdno koalicijo ima.

 

Ma koga vlečete za nos, predsednik?

 

Nato je ob predstavitvi gospoda Brgleza za predsednika države, javno na Trgu republike, Robert Golob povabil k udeležbi na volitvah že v prvem krogu in  poudaril: "Zato, da tisto zaupanje, ki ste ga nam podelili 24. aprila, v tem primeru ponovno izkažete levosredinskim kandidatom."

 

Žal se želje gospoda predsednika vlade v nedeljo zvečer po prvem krogu volitev niso uresničile. Ravno nasprotno, doživel je velik poraz, kar se je videlo tako pri njegovem vedenju kot na obrazu in v komuniciranju. Ničesar ni znal skriti. Iz njega je kar bruhalo, ko je dobil priliko nastopa pred mediji. Verjamem da njegova PR služba ni bila zadovoljna, a Sončni kralj si ne pusti svetovati.  

 

Po prvem krogu predsedniških volitev je predsednik vlade kot odlični manipulator skušal na vse načine prikriti poraz in ga prikazati kot zmago, kar mu tokrat ni uspelo, saj je vsem jasno, da je dejansko kar grdo izgubil. In to ne samo on, ampak tudi Tanja Fajon oziroma SD in Luka Mesec iz stranke Levica. Pri tem je Golobu prav prišla Nataša Pirc Musar, čeprav je bil še nekaj tednov nazaj proti njej in Milanu Kučanu, ki jo je protežiral. Zato je premier izrekel naslednje zgodovinske besede:

 

"Da smo se skupaj s SD odločili nastopiti na predsedniških volitvah, je odlična popotnica. Ne samo za te volitve. S tem je koalicija tudi bolj trdna. To je pomembno sporočilo za tiste, ki bodo špekulirali, kdo je poraženec volitev. Poraženca bomo spoznali v drugem krogu. In jaz vem že danes, kdo bo poraženec. To je najpomembnejše. Kdo z leve sredine bo zmagovalec, je manj pomembno kot dejstvo, da leva sredina prevzame predsedniško funkcijo v svoje roke in za naslednjih pet let in zagotovi stabilno politično okolje v Sloveniji."

 

Najprej gospod Golob, nikakršnih špekulacij ni, je le kruta resnica številk - in te so jasne: tokrat ste hudo izgubili. Na koncu ste se sprijaznil s komerkoli, samo da je lev. Neverjetno, kako skromni ste postali. Toliko o tem, da veste, da je Robert Golob predsednik samo levih volivcev in da ostale pušča ob strani. Je prvi predsednik vlade, ki se ne zaveda, da je predsednik vseh Slovencev. 

 

Z vsemi močmi je gospod Golob skušal odvrniti poraz, ki ga je doživela njegova koalicija na volitvah. To je bil prvi poraz po veliki, prepričljivi zmagi na spomladanskih volitvah. Njegove besede, da bomo spoznali poraženca šele v drugem krogu, so bile le slab zgolj manever, da bi skril svoj veliki poraz. Pri tem nas je opazovalce predvsem presenetila Nostradamusova drža predsednika, češ da on že v naprej ve, kdo bo zmagovalec drugega kroga. Kako pa on to ve? Kdo mu je povedal, kdo bo zmagovalec drugega kroga? Ali misli na kak nedovoljen, nedemokratičen način preprečiti Logarju, da bi bil izvoljen na mesto predsednika države? Toda tu je predsednik vlade Golob obmolknil, da ne bi izdal še česa. Kaj pa se dogaja v ozadju, da premier govori na takšen način, ki nas nehote napeljuje k misli, da ima predsednik vlade že izdelan načrt, kako se bo nedemokratično, s podporo večine medijev vmešal v drugi krog volitev in aktivno, vendar na nedemokratičen način posredoval, da bo izvoljena njegova nova tretja favoritka, ki jo pripisuje levemu bloku, čeprav Nataša to že vso kampanjo vztrajno zanika in tudi sicer po svojem programu, prepričanju in življenjskih nazorih ne pripada levemu krogu.  

 

V nedeljo zvečer je premier povedal, da ne bodo dovolili, "da se kandidat SDS zavihti v predsedniško palačo", kajti "to bi bilo nekaj, kar bi Slovenijo vrnilo v mračne čase zadnjih dveh let, in tega si zagotovo nihče ne želi". Izjava je na družbenih omrežjih sprožila burne odzive. Tako zlovešče zvenijo te besede, kot da se bo z drugim krogom dokončno poslovila demokracija v Sloveniji in bo Sončni kralj prevzel vse vajeti v svoje absolutistične roke ... s čemer se bo Slovenija vrnila dobesedno v mračne čase. Takšne reči Golob počne predvsem zato, ker mu je vse dovoljeno. Ker mediji ne analizirajo njegovega dela in ne poročajo dovolj kritično, kaj vse je narobe.

 

Večina medijev do premierja in njegove vlade ni vzpostavila niti minimalne kritične distance.

 

V nedeljo zvečer se je videlo, da je Golob jezen in da ni pričakoval tako hudega poraza njegovega favorita Milana Brgleza. Bilo pa je tudi zaznati kanček strahu v njegovem glasu in obrazu, da so volitve pokazale, da je Svoboda že zelo daleč od svoje pomladne moči. Če Brglezovim 15% prištejemo še dobre 2 odstotka od Kordiša, je gospod predsednik s svojo koalicijo zbral ubogih 18% glasov, kar je seveda velik poraz koalicije in močno sporočilo Golobovim pristašem, da je pomladni vetrič zamenjal močnejši jesenski veter, ki pa jim ni več naklonjen, ki je prinesel poplave, kjer se je stopila večina podpore Svobodi.

 

 

Golob se je dobesedno stehtal na političnem parketu - in ostalo je le perje, malo mišic in kosti.

 

 

15-odstotna podpora z Brglezom je po pomladnih volitvah katastrofalni poraz za Goloba na eni ter velika podpora opoziciji. Vse skupaj spominja na film Plesala je eno samo poletje. A Golob ne sprejema dejstva, da je bil prvi krog njihov jasen poraz in izraz nezaupnice prebivalcev Slovenije do vladnih strank. Zelo hudo pa je, da je Golob v svojih nastopih izrazito izključevalen - in to kljub temu, da je predsednik vlade po ustavi predsednik vlade vseh, tudi članov ali volivcev SDS, NSi in še kakšne druge stranke.

 

Čeprav Golob svojo jezo ob porazu skuša čim bolj skriti, mu to ne uspeva, navkljub odličnim PR piruetam. Njegovi govori, ki poudarjajo povezanost, se v praksi sesuvajo, saj so več kot očitno sovražno naravnani na drugi pol, ki je na demokratičnih volitvah zmagal, ker se glavni akter ne obvladuje več dovolj v svojih govorih za javnost. In če ste opazili, mediji se načrtno izogibajo poročanju o volitvah. Strokovnjaki so ocenili, da se premier obnaša užaljeno, napadalno in avtoritarno, podobno kot se obnašajo običajno poraženci. V drugi krog sta se prebila kandidata, ki ju vladajoči nikoli niso podpirali; sedaj morajo stisniti zobe in v sili podpreti NPM. Mar ne vidijo, da je Nataši to popolnoma jasno, zato se drži svoje neodvisnosti?

 

Vzporednih volitev baje tokrat ni bilo, čeprav so bili na Twitterju objavljeni rezultati le-teh, v medijih pa ne.  Če se prav spomnim, je na vzporednih volitvah zelo visoko okoli 49% vodil Anže Logar, Nataša Pirc Musar mu je sledila z 17 % ... in potem ostali. Nič kaj vzpodbudno za predsednika vlade, čigar vpliv se vidi na medije, čeprav se razglaša za tistega, ki na medije ne vpliva. Po njegovem seveda vpliva na medije SDS, ki od apriskih volitev nima več politične moči. Se je pa iz ust predsednika v medijih pojavila označba predvolilnega obdobja kot vojne; takšne agresivne retorike je pri Golobu absolutno.

 

 

Kaj ko bi Robert Golob končno stopil v zahodno civilizacijo, kjer so volitve praznik in ne vojni spopad?

 

 

Izkušnje iz prvega kroga predsedniških volitev nas učijo, da očitno kandidat, ki ne zmaga, dobi predhodno podporo Roberta Goloba. Zato bi bil tokrat dober nasvet tako Nataši kot Ažetu, da je bolje, da ju Robert Golob ne podpre, kajti očitno bo zmagal tisti, ki ga Robert Golob ne podpre - in izgubil bo tako kot Brglez tisti, ki ga bo Golob podprl. Očitno Robert Golob prinaša slabo energijo. Ljudstvo mora samo še spregledati, potem bo zgodbe o Golobu hitro konec.   

 

Človeka spoznaš v stiski in tokrat smo dodatno spoznali, kdo je Golob. Karkoli si že mislite o Kučanu, dejstvo je, da je imel prav, da ni dobro, da se vsa moč vladanja skoncentrira v rokah ene stranke oziroma enega človeka, to je Roberta Goloba. Gospod Kučan je izkušen mož in ve kaj govori, verjetno pa ima tudi pomembne podatke, ki so ga peljali v to besedovanje. Očitno je del Golobove skupine po zadnjih govorih PV postala tudi Nataša Pirc Musar, ne zato da bi jo podpiral, ampak zato, ker po Golobu nič drugega sploh ne pride v poštev, kar je za Natašo predvsem žaljivo. Kar mi zbuja upanje, je to, da po njeni prvi izjavi ostaja tudi v drugem krogu samostojna. 

 

Zato nimamo veliko izbire za drugi krog volitev. Tudi v skladu z usmeritvami gospoda bivšega predsednika Milana Kučana je edina možnost uravnoteženja vladanja v Sloveniji le izvolitev Anžeta Logarja, ki bo prekinil absolutistični pohod Roberta Goloba na oblast in nam dal upanja da Sončni kralj resnično ne bo postal tudi v realnosti sončni kralj. Vse ostalo povečuje enoumje, ki trenutno vlada in se nezadržno širi in bi se ga kazalo v kratkem rešiti, če hočemo razvojno v Sloveniji iti naprej.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.901
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.860
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.293
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 974
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.917