Razkrivamo

Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom

Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih oboroženih sil (GVC) v Moskvi in Sankt Peterburgu konspirativno deluje doslej povsem neznana vojaška enota s 33 inženirji. Zadolženi so za programiranje ruskih manevrirnih izstrelkov, s katerimi Putin uničuje ukrajinsko infrastrukturo in pobija civiliste. Mlada ekipa združuje na prvi pogled povsem običajne posameznike, ki bojišča nikoli ne bodo videli od blizu, vendar pa prav oni poskrbijo, da ruske balistične rakete zadanejo cilje globoko v zaledju fronte. Ne le vojaških, kajti ruske rakete uničujejo tudi civilne cilje, celo otroška igrišča. Pripadniki te skupine znotraj GVC verjamejo, da z računalniškim programiranjem zgolj opravljajo svojo službo in sledijo ukazom nadrejenih. O žrtvah med civilisti ne razmišljajo, o tem se tudi nočejo pogovarjati.

28.10.2022 20:00
Piše: Maksimiljan Fras
Ključne besede:   Rusija   Ukrajina   Moskva   GVC   programerji   rakete   Bellingcat   Hristo Grozev   Igor Bagnjuk   Matvej Ljubavin

Foto: Bellingcat

Podobno kot Eichmann na sojenju v Jeruzalemu se tudi pripadniki te ruske enote za programiranje letov manevrirnih izstrelkov po pilatovsko sklicujejo na to, da "zgolj opravljajo svoje delo".

Da manevrirni izstrelek (ang.: cruise missile) najde svojo tarčo, ga je treba najprej ustrezno programirati oziroma mu določiti pot letenja od izstrelišča do cilja. To je človeško delo. Ko torej ruski manevrirni izstrelki v Ukrajini zadenejo stanovanjske stavbe (vir) ter poškodujejo otroška igrišča in vrtce, se zastavlja vprašanje, kdo je kriv za številne civilne žrtve ob napadih s tem, načeloma precej natančnim orožjem. Gre za vprašanje, ali so civilne žrtve posledica napake v izračunu cilja, ali pa gre pri tem za namerno ciljanje na civiliste. Namerni napad na civiliste kot tudi na ključno civilno infrastrukturo (npr. vodovod, električno omrežje),lahko namreč velja za vojni zločin (vir).

 

Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je 24. oktobra v sodelovanju z medijskima hišama The Insider in Der Spiegel po šestih mesecih raziskav v izvirnem novinarskem prispevku, ki ga je pripravil bolgarski raziskovalni novinar Hristo Grozev, razkril do zdaj javnosti povsem neznano rusko enoto več deset vojaških inženirjev, ki so zadolženi za programiranje letov ruskih manevrirnih izstrelkov (vir). To je sploh prvič, da je javnost dobila pred oči imena in obraze ter organizacijsko strukturo ljudi, ki so odgovorni za ta segment sodobnega visokotehnološkega vojskovanja.

 

 

Trije tipi raket

 

Omenjena enota deluje na dveh lokacijah - na sedežu ministrstva za obrambo v Moskvi in na sedežu admiralitete v Sankt Peterburgu – in je organizacijsko skrita globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih oboroženih sil (GVC). Skrivno enoto sestavljajo tri ekipe po približno 10 inženirjev, vsaka ekipa pa se ukvarja z drugačnim tipom manevrirnih izstrelkov. Ena je zadolžena za programiranje letov manevrirnih izstrelkov Kalibr 3M-14, ki jih izstreljujejo iz vojaških ladij in imajo domet 1500–2500 kilometrov ter zmorejo prenašati 450 kg težko bojno glavo (vir). Druga ekipa skrbi za programiranje letov manevrirnih izstrelkov Kh-101, ki jih izstreljujejo iz bombnikov in imajo domet 2500–2800 kilometrov ter prav tako zmorejo prenašati 450 kg težko bojno glavo. Tretja ekipa pa programira lete manevrirnih izstrelkov R-500 (Iskander), ki jih izstreljujejo iz mobilnih izstrelišč na kopnem in lahko dosežejo do 500 kilometrov oddaljene cilje ter tovorijo 480 kg težko bojno glavo (vir).

 

Manevrirna izstrelka Kalibr 3M-14 in Kh-101 sta bila prvič v rabi leta 2015 ob ruskih vojaških operacijah v Siriji, medtem ko so R-500 prvič uporabili leta 2013. Vse tri tipe pa je možno tudi predelati, da lahko namesto konvencionalne tovorijo jedrsko bojno glavo. Gre torej za novo orožje, na katerega je Rusija zelo ponosna, čeprav je pri njegovem izdelovanju dosledno odvisna od nekaterih ključnih elektronskih komponent, s katerimi se oskrbuje na Zahodu. Sankcije Zahoda na izvoz izdelkov, ki jih je možno uporabiti v ruski vojaški industriji, pa žal še vedno ostajajo porozne. Po mnenju nekaterih poznavalcev se teh sankcij dosledno drži edino Japonska (vir).

 

 

"Podobno kot Eichmann na sojenju v Jeruzalemu se tudi pripadniki te ruske enote za programiranje letov manevrirnih izstrelkov po pilatovsko sklicujejo na to, da 'zgolj opravljajo svoje delo'."

 

 

Pot leta vsakega izstrelka je treba načrtovati po meri in individualno. Po podatkih, ki jih je pridobil Hristo Grozev, načrtovanje poleta zahteva simulacijo celotne poti leta od mesta izstrelitve do cilja. Tako dobljeni načrt poti leta in algoritem za prilagajanje smeri glede na različne vhodne podatke programerji naložijo na posebej robustno pomnilniško kartico, ki jo nato prenesejo na mesto izstrelitve in vstavijo v manevrirni izstrelek.

 

 

Na mladih ... Putin stoji

 

Kdo so torej pripadniki te posebne, skrivne enote znotraj GVC, ki preparirajo ruske "tomahawke" in ki bi jim lahko rekli kar ubijalci z daljinskim upravljalnikom? Raziskovalnim novinarjem je uspelo identificirati skupaj 33 pripadnikov enote, ki jo vodi polkovnik Igor Bagnjuk, sicer rojen leta 1982 v Rigi. Vojaški inženirji, ki jim poveljuje Bagnjuk, so mladi ljudje, večinoma v svojih poznih dvajsetih letih, štirje najmlajši pa so stari komaj 24 let. V nasprotju s svojimi vojaškimi vrstniki, ki so blizu fronte v Ukrajini izpostavljeni vsaj določenemu osebnemu tveganju, ti mladi fantje in dekleta delajo v varnem zavetju poveljniških centrov v Moskvi in Sankt Peterburgu, in zdi se, da jih vojna, v kateri igrajo tako pomembno vlogo, ne ovira kaj dosti pri njihovem običajnem življenjskem ritmu.

 

Glede na svoje objave na družbenih omrežjih obiskujejo lokale in hodijo na zmenke ter sploh živijo družabno življenje kot da vojne ne bi bilo. Moskovčan major Matvej Ljubavin, eden pomembnejših pripadnikov Bagnjukove enote, je recimo na družbenih omrežjih redno objavljal svoje ocene najnovejših hollywoodskih filmov, organiziral modne zabave, poslušal kul glasbo in negoval hipsterski osebni videz. Ko je aprila 2022 Grozev navezal z njim stik znotraj varnega klepeta na družbenem omrežju Telegram in ga prosil, naj komentira, kako se počuti ob številnih civilnih žrtvah napadov z manevrirnimi izstrelki, se je Ljubavin odzval z besedami: "Bodi profesionalen. Postavi mi konkretna vprašanja."

 

Grozev ga je nato takole vprašal: "So številne civilne žrtve ob napadih z manevrirnimi izstrelki načrtne ali posledica napačnega ciljanja?"

 

Ljubavin je na to odgovoril: "Dobro veš, da na to ne morem odgovoriti."

 

In prekinil komunikacijo (vir).

 

 

 

Šofer, vodovodar in cvetličarka

 

Ob tem je zanimivo, da je bil major Ljubavin po začetku vojne celo mnenja, da mu ob dnevnih delovnih obveznostih v GVC še vedno ostaja dovolj prostega časa, da lahko sledi še lastni poslovni pobudi in si ustvarja dodatni osebni dohodek z nudenjem takšnih storitev, kot je pisanje reklamnih besedil ipd. 

  

Več drugih pripadnikov enote za programiranje letov manevrirnih izstrelkov pa je ob kontaktu z novinarji tajilo, da bi bili kakor koli povezani z GVC. Tako je recimo kapetan Sergej Iljin, ki je na sliki na družbenem omrežju oblečen v vojaško uniformo z oznakami GVC-ja, trdil, da je zgolj samozaposleni vodovodar, ki ne ve nič o GVC-ju ali vojni in da je z računanjem domač le toliko, kolikor ga potrebuje pri svojem vodovodarskem delu. Kapetan Jurij Nikonov se je predstavil kot voznik avtobusa, poročnica Ekaterina Čugunova kot cvetličarka, poročnik Artem Vedenov pa kot kmetovalec in se ponudil, da novinarju pojasni, kako se zakolje prašiča ali oskubi piščanca.

  

Dodana vrednost omenjenega novinarskega prispevka Hrista Grozeva je tudi nazoren opis metode raziskovalnega dela. Poleg tega so z analizo metapodatkov telefonskih klicev med drugim tudi ugotovili, da je polkovnik Igor Bagnjuk strasten zbiratelj kovancev, ki veliko svojega časa - tudi na delovnem mestu - preživi ob telefonskih pogovorih s spletnimi stranmi za trgovanje s kovanci. Njegova obsedenost z numizmatiko je bila še posebej očitna zjutraj 10. oktobra 2022, ko je po izpiskih njegovega telefona ob 6.45, približno eno uro pred tem, ko je Kijev zadela salva manevrirnih izstrelkov, v kateri je bilo ubitih na desetine ljudi, večkrat komuniciral s spletno stranjo za trgovanje s kovanci eurocoin.ru. Analiza telefonskih klicev sicer tudi napeljuje na sklep, da se je načrtovanje omenjenega bombardiranja Kijeva začelo že pred eksplozijo na Krimskem mostu 8. oktobra in da tudi poznejši napadi na ukrajinsko energetsko infrastrukturo morda niso neposredna posledica tega delnega uničenja Krimskega mosta.

 

 

Med službo surfa po internetu

 

Novinarji pri medijski hiši The Insider pa so za nekega drugega pripadnika te enote, majorja Romana Kuročkina, odkrili, da na delovnem mestu med programiranjem letov manevrirnih izstrelkov veliko časa preživi tudi na spletnem portalu za zmenke in tam baranta s prostitutkami (vir). 

 

Zdi se torej, da pripadniki te enote na svoje delo gledajo zgolj kot na dnevno službeno rutino, čeprav bi na Zahodu za marsikoga obveljali za potencialne vojne zločince. Gre za tisto banalnost zla, o kateri je politična filozofinja Hannah Arendt pisala v svojem znanem poročilu o sodnem procesu proti nacističnemu vojnemu zločincu Adolfu Eichmannu, zloglasnemu vlakovnemu sprevodniku smrti (1961). Tako kot Eichmann po sklepu Hannah Arendt ni bil pošast, temveč zgolj birokrat, ki je brez razmišljanja opravil to, kar so od njega zahtevali nadrejeni, se namreč lahko tudi pripadniki te ruske enote za programiranje letov manevrirnih izstrelkov po pilatovsko sklicujejo na to, da zgolj opravljajo svoje delo.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
14
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
5
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.145
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.466
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.296
04/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.353
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.458
06/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 977
07/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.974
08/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 742
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 532
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.967