Komentar

Odprto pismo Ljubljani

Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za predvolilni čas pričakujem, da je kandidatom na volitvah dejansko omogočena predstavitev osnovnih programskih usmeritev. Iz vsebine Odprtega pisma je razvidno, da je moja usmeritev ideološko popolnoma nevtralna in nagovarja tudi prav vse ostale kandidate k sopodpisu. Moja osnovna ideja je zgolj ta, da začnejo Ljubljančani bolj vplivati na oblast oziroma odločevalce, pri čemer je povsem vseeno, kdo so to, katera stranka, gibanje ali lista. S tem bi bila preprosto omogočena večja transparentnost vsake pomembnejše odločitve mestne oblasti. 

06.11.2022 20:35
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   Miha Burger   Mestni svet   Ljubljana   argumentacija   predlog   Odprto pismo

Spoštovane Ljubljančanke in Ljubljančani, predvolilni čas je prilika, ko ne samo da kandidati za Mestni svet Ljubljane govorimo, kaj vse bi za Ljubljano naredili, ampak je čas, ko lahko tudi vi poveste, kaj si želite, da bi bilo bolje in bolj prav, da se zgodi v Ljubljani. Morda je to prilika, da odgovorite na eno in edino vprašanje, ki sledi v nadaljevanju tega pisma. 

 

Sem eden od točno 419 uradno registriranih kandidatov za Mestni svet Ljubljane, nisem član nobene politične stranke. Za namen tega vabila v tem Odprtem pismu ni važno, na kateri listi kandidiram, kajti vabim prav vse ostale kandidate da sopodpišejo to pismo.

 

Ker je bilo v zadnjih letih, predvsem iz poročanja medijev, zaznati kar veliko število primerov problematičnega reševanja različnih zadev, bodisi s področja urbanizma bodisi s področja javnega naročanja, zdravstva, da omenim le nekaj nekaj področij, ki so najbolj izstopala, pa je več kot očitno najprej potrebno izboljšati same načine, postopke ali metode reševanja problemov, ki zadevajo naše mesto.

 

Zato vas vabim Ljubljančanke in Ljubljančani, da odgovorite na eno in edino vprašanje tega Odprtega pisma.

 

Ali bi bilo bolje in bolj prav, če bi v Mestnem svetu na zahtevo vsaj 1/3 mestnih svetnikov vedno izvedli javno argumentacijo o določeni zadevi ali predlogu * tako vsakega strokovnjaka za obravnavano zadevo, ki želi sodelovati,  kot tudi vsakega meščana, ki izkaže interes, in bi tudi želel sodelovati, in po drugi strani vseh odgovornih po službeni plati, ki so dolžni sodelovati? **

 

 

Odgovore na to vprašanje pošljite na katerikoli način kateremukoli mediju, ki je objavil to Odprto pismo. Nekaj dni pred volitvami bodo objavljeni rezultati tega vprašanja pri vsakem mediju, ki bo objavil to Odprto pismo. Morda bo odgovorov 5, morda 50, morda 500 ali več, katerokoli število lahko premakne idejo, željo, rešitev, eno bolj eno manj. Istočasno z rezultatom bodo objavljeni tudi vsi sopodpisniki, torej katerikoli od ostalih kandidatov za mestni svet, ki bo do takrat sopodpisal to Odprto pismo.

 

Zato kandidate naprošam, da na katerikoli način, kateremukoli mediju, ki bo objavil to Odprto pismo, sporočijo, da ga sopodpisujejo.

 

Miha Burger

dipl. ing. arh.

kandidat za mestni svet Ljubljane.

 

_______________

* Postopkovno in tehnično določeno predvsem za predvideno argumentacijo preko spleta – samo v informacijo, teh metod argumentacije je v demokratičnih državah zaznati veliko.

 

** Samo v ilustracijo, da je za sprožitev postopka za splošni ljudski referendum pri nas potrebno le 10 podpisov poslancev Državnega zbora, kar je samo 1/9 vseh poslancev. Vsak splošni ljudski referendum predstavlja strošek, večji od milijona evrov, spletne argumentacije pa zahtevajo kvečjemu strošek kakšne nadure v mestni upravi.

 

 

Miha Burger je stalni komentator na portalu+ že od poletja 2015. Svoje Odprto pismo je poslal v objavo širšemu krogu medijev, ki pokrivajo tudi Ljubljano, vendar smo prepričani, da je portal+ edini, ki ga bo tudi objavil. Pa ne zato, ker je Burger naš sodelavec, pač pa zato, ker je ideja, ki jo propagira v Odprtem pismu, dobra.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
17
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.893
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.857
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.676
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 936
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.081
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 747
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 504
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.915