Komentar

Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora

Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi izražanja. Če bo zmagala njegova, ne boš smel več zastavljati pomembnih vprašanj, ker boš zelo hitro lahko zašel v močvirje interpretacije sovražnega govora. In ker bo določala sovražni govor vsakokratna vladajoča struktura, se bo v sovražnem govoru vedno našlo tudi kaj takšnega, kar ne bi mogli opredeliti kot sovražni govor, ampak le boj za ohranitev oblasti in način obvladovanja ljudskih množic. Torej z nasiljem nad nasilje, takšno je geslo predsednika Roberta Goloba. Postavlja se veliko vprašanje, če naj mu sledimo v njegovi vojni. Če vprašate mene, ne. Sem proti nasilju, vsakršnemu nasilju, tudi onemu, ki prihaja s strani vlade. Pa četudi ima dobre namene, ki nas peljejo običajno v pekel. In tja nimam namena hoditi, pa tudi vam odsvetujem to pot.

02.11.2022 21:29
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Robert Golob   vlada   premier   verbalni delikt   svoboda   133. člen   ustava   Nika Kovač   Branko Grims   ustavno sodišče   Nataša Pirc Musar   Anže Logar   Milan Kučan

 Prava parodija, mar ne? Predsednik stranke, ki nosi v imenu svobodo, omejuje svobodo (govora)!

Priznam, da sem tokrat hotel pisati o povsem drugi temi, pa me je intervju gospoda Uroša Slaka z predsednikom vlade dr. Robertom Golobom na POP TV popolnoma presenetil in mi dal veliko nepričakovanega, zanimivega materiala za današnjo kolumno. 

 

Naj začnem z astrofizikom dr. Heinom Falckom ki je v Delovi prilogi Znanost v daljšem intervjuju izrekel pomembne besede: "Pravzaprav je pomirjajoče vedeti, da ne moremo vedeti vsega, da nismo vsemogočni. Prav zato je življenje tako zanimivo, ker nimamo vseh odgovorov. Zelo pomembno pa je, da (lahko) še naprej postavljamo vprašanja."

 

In tu se postavi posredi naš premier Golob, ki je napovedal nov pristop na področju vprašanj, izrazil se je celo, da bodo sovražnemu govoru napovedali vojno. Torej ne boš smel več zastavljati pomembnih vprašanj, ker boš seveda zelo hitro lahko zašel v močvirje interpretacije sovražnega govora. Ker pa bo določala sovražni govor seveda vsakokratna vladajoča struktura, se bo v sovražnem govoru našlo tudi kaj takega, kar ne bi mogli opredeliti kot sovražni govor, ampak le boj za ohranitev oblasti in način obvladovanja ljudskih množic. Torej z nasiljem nad nasilje, takšno je geslo predsednika Goloba. Postavlja se veliko vprašanje, ali naj mu sledimo. Če vprašate mene, sem proti nasilju, vsakršnemu nasilju, tudi onemu, ki prihaja s strani vlade. Pa četudi ima dobre namene, ki nas peljejo običajno v pekel, in tja nimam namena hoditi, pa tudi vam odsvetujem to pot.

 

 

"Znano je, da kdor se iz zgodovine nič ne nauči, je obsojen, da se mu zgodovina ponovi."

 

In spet je zadišalo v Sloveniji, v pozni jeseni bogatega volilnega leta 2022, po 133. členu kazenskega zakonika socialistične Jugoslavije, ki je bil tudi eden izmed razlogov za upor Slovencev proti jugoslovanski politiki in kasneje tudi proti JLA. Končno smo se tedaj rešili tega zloglasnega člena leta 1991, sedaj pa prihaja po 31 letih na velika vrata nazaj v kabinetu sedanjega predsednika vlade Goloba, ki nas je pridobil - ali bolje zavedel - na volitvah s svojo Svobodo, ki pa je, kot izgleda, bolj kot ne le vaba. Dejanja zoper 133. člen KZ so nekoč dobila ime "verbalni delikti". Včasih so poimenovali te delikte tudi mišljenski delikt ali crimen maiestatis, kar samo po sebi veliko pomeni, kako daleč nas lahko vodi pot, na katero nas vabi predsednik vlade. 

 

Znano je, da kdor se iz zgodovine nič ne nauči, je obsojen, da se mu zgodovina ponovi. Mar smo res prišli do točke, ko se nam bo zgodovina ponovila in bomo zopet zaradi tega šli od začetka spoznavati sovražni govor in verbalni delikt? Vse je odvisno od nas samih, če bomo res ljudem, ki smo jim zaupali voditi vlado, dovolili, da nas bodo popeljali nazaj v zgodovino.

 

Še posebej pa se vidi v zadnjih dneh, kako različno se v medijih obravnava nasilje nad direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač in opozicijskim poslancem Brankom Grimsom. Ravno tako se bo verjetno obravnaval tudi sovražni govor, ko bo predsednik Golob sprejel nova pravila. Medtem, ko se vsi strinjamo, da nasilje do Nike ni sprejemljivo, je za Grimsa moč zaslediti na družbenih omrežjih, da je kar nekako prav, da je bilo izvedeno nasilje nad njim, saj da je med drugim tudi homofoben. In tu se začne zgodba o omejevanju nasilja, ki ne bo strokovna, ampak predvsem politična in bo globoko posegla v našo demokratično družbo ter nas popeljala v čase pred letom 1991, ko je še veljal 133. člen.

 

Ali moramo res ponoviti to lekcijo, da bomo razumeli vso globino napačnih političnih odločitev?

 

Seveda je sprenevedanje predsednika vlade v intervjuju z Slakom da nima nič z Inštitutom 8. marec, še ena njegova mala laž. Bojim se, da se bomo takega načina komuniciranja predsednika počasi navadili in da ne bomo več občutljivi na njegove laži. 29. julija se je predsednik vlade osebno sestal z Niko. Premier se ne sestane kar tako z nevladno organizacijo. Ali se je predsednik recimo sestal s Karitasom, ki veliko več naredi za Slovence? Kot jaz vem, se (še) ni. 

 

V intervjuju s Slakom je Golob tudi navedel mračne čase v letih pandemije. Premier ocenjuje čas Janeza Janše kot neustaven čas. Priporočam, da si prebere sklepe Ustavnega sodišča, bo videl, da so bili ukrepi ustavni, ustavni sodniki so le priporočali ustrezne spremembe, ker so se v nasprotju z Robertom Golobom zavedali resnosti časa, v katerem smo bili takrat. 

 

Ker že govorim o ustavi, naj vas ob tej priliki spomnim, da je v Ustavi v 39. členu jasno zapisano:

 

"Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja."

 

Potem ko je predsednik vlade javno napovedal vojno sovražnemu govoru, je s tem seveda hkrati napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi izražanja. Takole je povedal za medije:

 

"Napovedali bomo vojno sovražnemu govoru. To bo naša prioriteta."

 

No sedaj vemo, da bo prioriteta našega predsednika vlade boj proti ustavni pravici do svobode govora, izražanja misli, svobode vesti. Prava parodija, mar ne? Predsednik stranke, ki nosi v imenu svobodo, omejuje svobodo (govora)! Ob njegovih številnih obtožbah predhodnika, da je deloval protiustavno, je potrebno ugotoviti, da ima dr. Robert Golob določene zadržke do 39. člena ustave in da bo, če bo hotel uresničiti svoje napovedi, deloval proti ustavi, če je ne bo njegova večina v Državnem zboru prej spremenila tako, da bo verbalni delikt spet aktualen. Ob tem se še sprašujem, kako naj nas reši sovražnega govora človek, ki sam uporablja sovražni govor in sovražne pristope ter vojno retoriko?

 

Toliko o Golobovi svobodi. Podobno velja tudi glede volitev predsednika države. Robert Golob vztrajno trdi, da je njihova kandidatka Nataši Pirc Musar in da pri "davčni optimizaciji" njenega soproga ne gre za oaze. Priporočam mu, da posluša intervju z Radom Pezdirjem, pa bo morda spremenil svoje mnenje.

 

Pred kratkim so na Dnevniku odslovili odličnega kolumnista dr. Tomaža Mastnaka. Zakaj se je to zgodilo, ne ve niti on sam, je pa to eden izmed znakov časa, v katerem živimo. Sam pravi, da gre za privatizacijo cenzure, ki je bila nekoč v rokah države, danes pa stoji za vsem verjetno kapital, ki kroji tudi komunikacijske poti. Mastnak je tudi poudaril, da je sovražni govor le ideološki konstrukt, ki omogoča nastanek velikega polja manipulacije, in da smo danes v slabši situacij, kot v Jugoslaviji, kajti verbalni delikt de facto obstaja, ni pa zakonsko definiran in se človek sploh ne more temu pravno upreti. 

 

L'etat c'est moi, Država sem jaz, je nekoč vzkliknil Ludvik XIV.. Naš predsednik vlade, prav tako Sončni kralj imenovan, ga v dejanjih že posnema. Čakam le še na to, da ponovi te znane besede francoskega kralja. Svobode pa bo ostalo v Sloveniji le še za ščepec soli.

 

Zaradi tega in zaradi vsga, kar se dogaja v slovenski politiki, je v tem trenutku smiselno slediti navodilu nekdanjega predsednika Milana Kučana, pa karkoli si že mislite o njem, ki nam je svetoval, da ni dobro, da se vsa moč oblasti skoncentrira v eni stranki, na enem polu, ki ga obvladuje Robert Golob. In ker je dr. Robert Golob čez stisnjene zobe podprl Natašo Pirc Musar, jo posvojil in jo vezal nase, nam ne preostane drugega, kot da v drugem krogu predsedniških volitev glasujemo za njenega protikandidata Anžeta Logarja. Kajti če kaj, potem prav zdaj potrebujemo uravnoteženje v politiki, kot pravi Kučan. In ima prav. Uravnoteženje politike v Sloveniji je glasovanje za Logarja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
38
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.031
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.191
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 735
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474