Komentar

Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora

Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi izražanja. Če bo zmagala njegova, ne boš smel več zastavljati pomembnih vprašanj, ker boš zelo hitro lahko zašel v močvirje interpretacije sovražnega govora. In ker bo določala sovražni govor vsakokratna vladajoča struktura, se bo v sovražnem govoru vedno našlo tudi kaj takšnega, kar ne bi mogli opredeliti kot sovražni govor, ampak le boj za ohranitev oblasti in način obvladovanja ljudskih množic. Torej z nasiljem nad nasilje, takšno je geslo predsednika Roberta Goloba. Postavlja se veliko vprašanje, če naj mu sledimo v njegovi vojni. Če vprašate mene, ne. Sem proti nasilju, vsakršnemu nasilju, tudi onemu, ki prihaja s strani vlade. Pa četudi ima dobre namene, ki nas peljejo običajno v pekel. In tja nimam namena hoditi, pa tudi vam odsvetujem to pot.

02.11.2022 21:29
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Robert Golob   vlada   premier   verbalni delikt   svoboda   133. člen   ustava   Nika Kovač   Branko Grims   ustavno sodišče   Nataša Pirc Musar   Anže Logar   Milan Kučan

 Prava parodija, mar ne? Predsednik stranke, ki nosi v imenu svobodo, omejuje svobodo (govora)!

Priznam, da sem tokrat hotel pisati o povsem drugi temi, pa me je intervju gospoda Uroša Slaka z predsednikom vlade dr. Robertom Golobom na POP TV popolnoma presenetil in mi dal veliko nepričakovanega, zanimivega materiala za današnjo kolumno. 

 

Naj začnem z astrofizikom dr. Heinom Falckom ki je v Delovi prilogi Znanost v daljšem intervjuju izrekel pomembne besede: "Pravzaprav je pomirjajoče vedeti, da ne moremo vedeti vsega, da nismo vsemogočni. Prav zato je življenje tako zanimivo, ker nimamo vseh odgovorov. Zelo pomembno pa je, da (lahko) še naprej postavljamo vprašanja."

 

In tu se postavi posredi naš premier Golob, ki je napovedal nov pristop na področju vprašanj, izrazil se je celo, da bodo sovražnemu govoru napovedali vojno. Torej ne boš smel več zastavljati pomembnih vprašanj, ker boš seveda zelo hitro lahko zašel v močvirje interpretacije sovražnega govora. Ker pa bo določala sovražni govor seveda vsakokratna vladajoča struktura, se bo v sovražnem govoru našlo tudi kaj takega, kar ne bi mogli opredeliti kot sovražni govor, ampak le boj za ohranitev oblasti in način obvladovanja ljudskih množic. Torej z nasiljem nad nasilje, takšno je geslo predsednika Goloba. Postavlja se veliko vprašanje, ali naj mu sledimo. Če vprašate mene, sem proti nasilju, vsakršnemu nasilju, tudi onemu, ki prihaja s strani vlade. Pa četudi ima dobre namene, ki nas peljejo običajno v pekel, in tja nimam namena hoditi, pa tudi vam odsvetujem to pot.

 

 

"Znano je, da kdor se iz zgodovine nič ne nauči, je obsojen, da se mu zgodovina ponovi."

 

In spet je zadišalo v Sloveniji, v pozni jeseni bogatega volilnega leta 2022, po 133. členu kazenskega zakonika socialistične Jugoslavije, ki je bil tudi eden izmed razlogov za upor Slovencev proti jugoslovanski politiki in kasneje tudi proti JLA. Končno smo se tedaj rešili tega zloglasnega člena leta 1991, sedaj pa prihaja po 31 letih na velika vrata nazaj v kabinetu sedanjega predsednika vlade Goloba, ki nas je pridobil - ali bolje zavedel - na volitvah s svojo Svobodo, ki pa je, kot izgleda, bolj kot ne le vaba. Dejanja zoper 133. člen KZ so nekoč dobila ime "verbalni delikti". Včasih so poimenovali te delikte tudi mišljenski delikt ali crimen maiestatis, kar samo po sebi veliko pomeni, kako daleč nas lahko vodi pot, na katero nas vabi predsednik vlade. 

 

Znano je, da kdor se iz zgodovine nič ne nauči, je obsojen, da se mu zgodovina ponovi. Mar smo res prišli do točke, ko se nam bo zgodovina ponovila in bomo zopet zaradi tega šli od začetka spoznavati sovražni govor in verbalni delikt? Vse je odvisno od nas samih, če bomo res ljudem, ki smo jim zaupali voditi vlado, dovolili, da nas bodo popeljali nazaj v zgodovino.

 

Še posebej pa se vidi v zadnjih dneh, kako različno se v medijih obravnava nasilje nad direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač in opozicijskim poslancem Brankom Grimsom. Ravno tako se bo verjetno obravnaval tudi sovražni govor, ko bo predsednik Golob sprejel nova pravila. Medtem, ko se vsi strinjamo, da nasilje do Nike ni sprejemljivo, je za Grimsa moč zaslediti na družbenih omrežjih, da je kar nekako prav, da je bilo izvedeno nasilje nad njim, saj da je med drugim tudi homofoben. In tu se začne zgodba o omejevanju nasilja, ki ne bo strokovna, ampak predvsem politična in bo globoko posegla v našo demokratično družbo ter nas popeljala v čase pred letom 1991, ko je še veljal 133. člen.

 

Ali moramo res ponoviti to lekcijo, da bomo razumeli vso globino napačnih političnih odločitev?

 

Seveda je sprenevedanje predsednika vlade v intervjuju z Slakom da nima nič z Inštitutom 8. marec, še ena njegova mala laž. Bojim se, da se bomo takega načina komuniciranja predsednika počasi navadili in da ne bomo več občutljivi na njegove laži. 29. julija se je predsednik vlade osebno sestal z Niko. Premier se ne sestane kar tako z nevladno organizacijo. Ali se je predsednik recimo sestal s Karitasom, ki veliko več naredi za Slovence? Kot jaz vem, se (še) ni. 

 

V intervjuju s Slakom je Golob tudi navedel mračne čase v letih pandemije. Premier ocenjuje čas Janeza Janše kot neustaven čas. Priporočam, da si prebere sklepe Ustavnega sodišča, bo videl, da so bili ukrepi ustavni, ustavni sodniki so le priporočali ustrezne spremembe, ker so se v nasprotju z Robertom Golobom zavedali resnosti časa, v katerem smo bili takrat. 

 

Ker že govorim o ustavi, naj vas ob tej priliki spomnim, da je v Ustavi v 39. členu jasno zapisano:

 

"Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja."

 

Potem ko je predsednik vlade javno napovedal vojno sovražnemu govoru, je s tem seveda hkrati napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi izražanja. Takole je povedal za medije:

 

"Napovedali bomo vojno sovražnemu govoru. To bo naša prioriteta."

 

No sedaj vemo, da bo prioriteta našega predsednika vlade boj proti ustavni pravici do svobode govora, izražanja misli, svobode vesti. Prava parodija, mar ne? Predsednik stranke, ki nosi v imenu svobodo, omejuje svobodo (govora)! Ob njegovih številnih obtožbah predhodnika, da je deloval protiustavno, je potrebno ugotoviti, da ima dr. Robert Golob določene zadržke do 39. člena ustave in da bo, če bo hotel uresničiti svoje napovedi, deloval proti ustavi, če je ne bo njegova večina v Državnem zboru prej spremenila tako, da bo verbalni delikt spet aktualen. Ob tem se še sprašujem, kako naj nas reši sovražnega govora človek, ki sam uporablja sovražni govor in sovražne pristope ter vojno retoriko?

 

Toliko o Golobovi svobodi. Podobno velja tudi glede volitev predsednika države. Robert Golob vztrajno trdi, da je njihova kandidatka Nataši Pirc Musar in da pri "davčni optimizaciji" njenega soproga ne gre za oaze. Priporočam mu, da posluša intervju z Radom Pezdirjem, pa bo morda spremenil svoje mnenje.

 

Pred kratkim so na Dnevniku odslovili odličnega kolumnista dr. Tomaža Mastnaka. Zakaj se je to zgodilo, ne ve niti on sam, je pa to eden izmed znakov časa, v katerem živimo. Sam pravi, da gre za privatizacijo cenzure, ki je bila nekoč v rokah države, danes pa stoji za vsem verjetno kapital, ki kroji tudi komunikacijske poti. Mastnak je tudi poudaril, da je sovražni govor le ideološki konstrukt, ki omogoča nastanek velikega polja manipulacije, in da smo danes v slabši situacij, kot v Jugoslaviji, kajti verbalni delikt de facto obstaja, ni pa zakonsko definiran in se človek sploh ne more temu pravno upreti. 

 

L'etat c'est moi, Država sem jaz, je nekoč vzkliknil Ludvik XIV.. Naš predsednik vlade, prav tako Sončni kralj imenovan, ga v dejanjih že posnema. Čakam le še na to, da ponovi te znane besede francoskega kralja. Svobode pa bo ostalo v Sloveniji le še za ščepec soli.

 

Zaradi tega in zaradi vsga, kar se dogaja v slovenski politiki, je v tem trenutku smiselno slediti navodilu nekdanjega predsednika Milana Kučana, pa karkoli si že mislite o njem, ki nam je svetoval, da ni dobro, da se vsa moč oblasti skoncentrira v eni stranki, na enem polu, ki ga obvladuje Robert Golob. In ker je dr. Robert Golob čez stisnjene zobe podprl Natašo Pirc Musar, jo posvojil in jo vezal nase, nam ne preostane drugega, kot da v drugem krogu predsedniških volitev glasujemo za njenega protikandidata Anžeta Logarja. Kajti če kaj, potem prav zdaj potrebujemo uravnoteženje v politiki, kot pravi Kučan. In ima prav. Uravnoteženje politike v Sloveniji je glasovanje za Logarja.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
38
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.898
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.858
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 957
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 750
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.916