Komentar

Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino

Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko presenečenje, saj so prav Demokrati tisti, ki so glavni promotorji nadaljevanja vojne v Ukrajni. Zadnja stvar, ki jo ZDA in Evropa potrebujejo, je dolga vojna z Rusijo. Vendar nas je ravno v to pripeljalo Bidnovo vztrajanje pri širitvi Nata na Ukrajino. Združene države potrebujejo spremembo zunanje politike. Po volitvah bo pomemben čas za ponovno presojo. Američani in svet potrebujejo gospodarsko okrevanje, diplomacijo in mir.

07.11.2022 21:11
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   ZDA   volitve   Joe Biden   Demokrati   NATO   Kitajska   Gorbačov   Vladimir Putin

ZDA in Ukrajina bi morali sprejeti tri popolnoma razumne pogoje za konec vojne: vojaško nevtralnost Ukrajine; ruska de facto oblast na Krimu, kjer od leta 1783 domuje črnomorska flota; in izpogajano avtonomijo za etnično ruske regije, kot je bilo zahtevano v sporazumih iz Minska, vendar jih Ukrajina ni izvedla.

Ameriški predsednik Joe Biden spodkopava kongresne možnosti svoje stranke z zelo napačno zunanjo politiko. Prepričan je, da je svetovni ugled Amerike ogrožen v ukrajinski vojni, in je dosledno zavračal diplomatski izhod. Vojna v Ukrajini skupaj z motnjami administracije v gospodarskih odnosih s Kitajsko poslabšuje stagflacijo, ki bo na vmesnih volitvah verjetno prinesla enega ali oba domova kongresa Republikancem. Še veliko huje, Bidnova opustitev diplomacije podaljšuje uničenje Ukrajine in grozi z jedrsko vojno.

 

Biden je podedoval gospodarstvo, ki so ga prizadele velike motnje v globalnih dobavnih verigah, ki sta jih povzročili pandemija in Trumpova nepredvidljiva trgovinska politika. Toda namesto da bi poskušal umiriti vode in popraviti motnje, je Biden stopnjeval konflikte Združenih držav z Rusijo in Kitajsko.

 

Biden je napadel vodjo republikanske manjšine v predstavniškem domu Kevina McCarthyja, ker je izrazil dvome o drugem velikem finančnem paketu za Ukrajino, in izjavil:

 

"Oni [republikanci v predstavniškem domu] so rekli, da če zmagajo, ni verjetno, da bodo financirali – pomagali – še naprej financirali Ukrajino, ukrajinsko vojno proti Rusom. Ti fantje tega ne razumejo. Je veliko večja od Ukrajine - to je vzhodna Evropa. To je NATO. To so resnični, resni, resni posledični rezultati. Ti fantje nimajo občutka za ameriško zunanjo politiko."

 

 

Podobno se je zgodilo, ko je skupina progresivnih kongresnih Demokratov pozvala k pogajanjem za končanje ukrajinske vojne; demokrati, ki sledijo liniji Bele hiše, so jih odrezali in jih prisilili, da so opustili svoj poziv k diplomaciji.

 

Biden meni, da je ameriška verodostojnost odvisna od širitve Nata v Ukrajino in, če bo potrebno, poraza Rusije v ukrajinski vojni, da bi to dosegli. Biden je večkrat zavrnil sodelovanje z Rusijo v diplomaciji glede vprašanja širitve Nata. To je bila velika napaka. Zanetil je posredno (t.i. proxy) vojno med ZDA in Rusijo, v kateri je Ukrajina opustošena – ironično v imenu reševanja Ukrajine.

 

Celotno vprašanje širitve Nata temelji na laži ZDA, ki izvira iz devetdesetih let. ZDA in Nemčija sta Gorbačovu obljubili, da se Nato ne bo premaknil "niti za centimeter proti vzhodu", če bo Gorbačov razpustil sovjetsko vojaško zavezništvo Varšavskega pakta in sprejel ponovno združitev Nemčije. Priročno – in s tipičnim cinizmom – so ZDA odstopile od dogovora.

 

Leta 2021 bi Biden lahko preprečil ukrajinsko vojno, ne da bi žrtvoval kateri koli vitalni interes ZDA ali Ukrajine. Varnost ZDA nikakor ni odvisna od širitve Nata na Ukrajino in Gruzijo. Pravzaprav širitev Nata globlje v črnomorsko regijo spodkopava varnost ZDA, saj ZDA postavlja v neposredno konfrontacijo z Rusijo (in dodatno krši obljube, dane tri desetletja prej). Prav tako varnost Ukrajine ni odvisna od širitve Nata, kar je predsednik Volodimir Zelenski večkrat priznal.

  

Ruski predsednik Vladimir Putin je ZDA od leta 2008 večkrat posvaril, naj Nato zadržijo zunaj Ukrajine, regije vitalnega varnostnega interesa za Rusijo. Enako odločno je Biden vztrajal pri širitvi Nata. Putin je konec leta 2021 še zadnjič diplomatsko poskusil ustaviti širitev Nata. Biden ga je popolnoma zavrnil. To je bila nevarna zunanja politika.

 

Čeprav mnogi ameriški politiki tega nočejo slišati, je bilo Putinovo opozorilo o širitvi Nata resnično in primerno. Rusija ne želi do zob oborožene vojske Nata na svoji meji, tako kot ZDA ne bi sprejele do zob oborožene mehiške vojske, ki jo podpira Kitajska, na meji med ZDA in Mehiko. Zadnja stvar, ki jo ZDA in Evropa potrebujejo, je dolga vojna z Rusijo. Vendar nas je ravno to pripeljalo Bidnovo vztrajanje pri širitvi Nata na Ukrajino.

 

ZDA in Ukrajina bi morali sprejeti tri popolnoma razumne pogoje za konec vojne: vojaško nevtralnost Ukrajine; ruska de facto oblast na Krimu, kjer od leta 1783 domuje črnomorska flota; in izpogajano avtonomijo za etnično ruske regije, kot je bilo zahtevano v sporazumih iz Minska, vendar jih Ukrajina ni izvedla.

 

Namesto takšnega razumnega izida je Bidnova administracija Ukrajini večkrat rekla, naj se bori naprej. Na pogajanja je marca, ko so Ukrajinci razmišljali o sporazumnem koncu vojne, a so namesto tega odkorakali od pogajalske mize, zlila hladno vodo. Ukrajina zaradi tega hudo trpi, saj so njena mesta in infrastruktura spremenjeni v ruševine, v bitkah, ki so sledile, pa umira več deset tisoč ukrajinskih vojakov. Poleg vsega Natovega hvaljenega orožja je Rusija nedavno uničila do polovico ukrajinske energetske infrastrukture.

 

Trgovinske in finančne sankcije proti Rusiji, ki jih vodijo ZDA, so medtem doživele bumerang. Zaradi prekinitve ruskih energetskih tokov je Evropa v globoki gospodarski krizi, ki ima negativne učinke na gospodarstvo ZDA. Uničenje plinovoda Severni tok je še poglobilo evropsko krizo. Po navedbah Rusije so to storili britanski operativci, vendar skoraj zagotovo s sodelovanjem ZDA. Naj spomnimo, februarja je Biden dejal, da če bo Rusija napadla Ukrajino, "bomo temu (Severnemu toku) naredili konec".

 

"Obljubim vam," je dejal Biden, "lahko bomo to naredili."

 

 

Bidnova napačna zunanja politika je prinesla tudi tisto, pred čimer so svarile generacije zunanjepolitičnih strategov Henryja Kissingerja in Zbigniewa Brzezinskega: poganjanje Rusije in Kitajske v trden objem. To je ameriški predsednik storil z dramatičnim stopnjevanjem hladne vojne s Kitajsko natanko v istem času, ko nadaljuje vročo vojno z Rusijo.

 

Od začetka svojega predsedovanja je Joe Biden močno omejil diplomatske stike s Kitajsko, sprožil nove polemike glede dolgoletne ameriške politike ene Kitajske, večkrat pozval k večji prodaji orožja Tajvanu in izvajal globalno prepoved izvoza visoke tehnologije na Kitajsko. Obe strani sta se pridružili tej destabilizirajoči protikitajski politiki, a cena je nadaljnja destabilizacija sveta in tudi gospodarstva ZDA.

 

Skratka, Biden je podedoval težke gospodarske razmere – pandemijo, presežno likvidnost Feda, ustvarjeno leta 2020, velike proračunske primanjkljaje v letu 2020 in že obstoječe svetovne napetosti. Vendar je gospodarsko in geopolitično krizo močno zaostril, namesto da bi ju rešil. Potrebujemo spremembo zunanje politike. Po volitvah bo pomemben čas za ponovno presojo. Američani in svet potrebujejo gospodarsko okrevanje, diplomacijo in mir.

 

Copyright © Project Syndicate

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.004
02/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.426
03/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 1.964
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.709
05/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.304
06/
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.314
07/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.123
08/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.068
09/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 420
10/
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 2.155