Komentar

Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino

Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko presenečenje, saj so prav Demokrati tisti, ki so glavni promotorji nadaljevanja vojne v Ukrajni. Zadnja stvar, ki jo ZDA in Evropa potrebujejo, je dolga vojna z Rusijo. Vendar nas je ravno v to pripeljalo Bidnovo vztrajanje pri širitvi Nata na Ukrajino. Združene države potrebujejo spremembo zunanje politike. Po volitvah bo pomemben čas za ponovno presojo. Američani in svet potrebujejo gospodarsko okrevanje, diplomacijo in mir.

07.11.2022 21:11
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   ZDA   volitve   Joe Biden   Demokrati   NATO   Kitajska   Gorbačov   Vladimir Putin

ZDA in Ukrajina bi morali sprejeti tri popolnoma razumne pogoje za konec vojne: vojaško nevtralnost Ukrajine; ruska de facto oblast na Krimu, kjer od leta 1783 domuje črnomorska flota; in izpogajano avtonomijo za etnično ruske regije, kot je bilo zahtevano v sporazumih iz Minska, vendar jih Ukrajina ni izvedla.

Ameriški predsednik Joe Biden spodkopava kongresne možnosti svoje stranke z zelo napačno zunanjo politiko. Prepričan je, da je svetovni ugled Amerike ogrožen v ukrajinski vojni, in je dosledno zavračal diplomatski izhod. Vojna v Ukrajini skupaj z motnjami administracije v gospodarskih odnosih s Kitajsko poslabšuje stagflacijo, ki bo na vmesnih volitvah verjetno prinesla enega ali oba domova kongresa Republikancem. Še veliko huje, Bidnova opustitev diplomacije podaljšuje uničenje Ukrajine in grozi z jedrsko vojno.

 

Biden je podedoval gospodarstvo, ki so ga prizadele velike motnje v globalnih dobavnih verigah, ki sta jih povzročili pandemija in Trumpova nepredvidljiva trgovinska politika. Toda namesto da bi poskušal umiriti vode in popraviti motnje, je Biden stopnjeval konflikte Združenih držav z Rusijo in Kitajsko.

 

Biden je napadel vodjo republikanske manjšine v predstavniškem domu Kevina McCarthyja, ker je izrazil dvome o drugem velikem finančnem paketu za Ukrajino, in izjavil:

 

"Oni [republikanci v predstavniškem domu] so rekli, da če zmagajo, ni verjetno, da bodo financirali – pomagali – še naprej financirali Ukrajino, ukrajinsko vojno proti Rusom. Ti fantje tega ne razumejo. Je veliko večja od Ukrajine - to je vzhodna Evropa. To je NATO. To so resnični, resni, resni posledični rezultati. Ti fantje nimajo občutka za ameriško zunanjo politiko."

 

 

Podobno se je zgodilo, ko je skupina progresivnih kongresnih Demokratov pozvala k pogajanjem za končanje ukrajinske vojne; demokrati, ki sledijo liniji Bele hiše, so jih odrezali in jih prisilili, da so opustili svoj poziv k diplomaciji.

 

Biden meni, da je ameriška verodostojnost odvisna od širitve Nata v Ukrajino in, če bo potrebno, poraza Rusije v ukrajinski vojni, da bi to dosegli. Biden je večkrat zavrnil sodelovanje z Rusijo v diplomaciji glede vprašanja širitve Nata. To je bila velika napaka. Zanetil je posredno (t.i. proxy) vojno med ZDA in Rusijo, v kateri je Ukrajina opustošena – ironično v imenu reševanja Ukrajine.

 

Celotno vprašanje širitve Nata temelji na laži ZDA, ki izvira iz devetdesetih let. ZDA in Nemčija sta Gorbačovu obljubili, da se Nato ne bo premaknil "niti za centimeter proti vzhodu", če bo Gorbačov razpustil sovjetsko vojaško zavezništvo Varšavskega pakta in sprejel ponovno združitev Nemčije. Priročno – in s tipičnim cinizmom – so ZDA odstopile od dogovora.

 

Leta 2021 bi Biden lahko preprečil ukrajinsko vojno, ne da bi žrtvoval kateri koli vitalni interes ZDA ali Ukrajine. Varnost ZDA nikakor ni odvisna od širitve Nata na Ukrajino in Gruzijo. Pravzaprav širitev Nata globlje v črnomorsko regijo spodkopava varnost ZDA, saj ZDA postavlja v neposredno konfrontacijo z Rusijo (in dodatno krši obljube, dane tri desetletja prej). Prav tako varnost Ukrajine ni odvisna od širitve Nata, kar je predsednik Volodimir Zelenski večkrat priznal.

  

Ruski predsednik Vladimir Putin je ZDA od leta 2008 večkrat posvaril, naj Nato zadržijo zunaj Ukrajine, regije vitalnega varnostnega interesa za Rusijo. Enako odločno je Biden vztrajal pri širitvi Nata. Putin je konec leta 2021 še zadnjič diplomatsko poskusil ustaviti širitev Nata. Biden ga je popolnoma zavrnil. To je bila nevarna zunanja politika.

 

Čeprav mnogi ameriški politiki tega nočejo slišati, je bilo Putinovo opozorilo o širitvi Nata resnično in primerno. Rusija ne želi do zob oborožene vojske Nata na svoji meji, tako kot ZDA ne bi sprejele do zob oborožene mehiške vojske, ki jo podpira Kitajska, na meji med ZDA in Mehiko. Zadnja stvar, ki jo ZDA in Evropa potrebujejo, je dolga vojna z Rusijo. Vendar nas je ravno to pripeljalo Bidnovo vztrajanje pri širitvi Nata na Ukrajino.

 

ZDA in Ukrajina bi morali sprejeti tri popolnoma razumne pogoje za konec vojne: vojaško nevtralnost Ukrajine; ruska de facto oblast na Krimu, kjer od leta 1783 domuje črnomorska flota; in izpogajano avtonomijo za etnično ruske regije, kot je bilo zahtevano v sporazumih iz Minska, vendar jih Ukrajina ni izvedla.

 

Namesto takšnega razumnega izida je Bidnova administracija Ukrajini večkrat rekla, naj se bori naprej. Na pogajanja je marca, ko so Ukrajinci razmišljali o sporazumnem koncu vojne, a so namesto tega odkorakali od pogajalske mize, zlila hladno vodo. Ukrajina zaradi tega hudo trpi, saj so njena mesta in infrastruktura spremenjeni v ruševine, v bitkah, ki so sledile, pa umira več deset tisoč ukrajinskih vojakov. Poleg vsega Natovega hvaljenega orožja je Rusija nedavno uničila do polovico ukrajinske energetske infrastrukture.

 

Trgovinske in finančne sankcije proti Rusiji, ki jih vodijo ZDA, so medtem doživele bumerang. Zaradi prekinitve ruskih energetskih tokov je Evropa v globoki gospodarski krizi, ki ima negativne učinke na gospodarstvo ZDA. Uničenje plinovoda Severni tok je še poglobilo evropsko krizo. Po navedbah Rusije so to storili britanski operativci, vendar skoraj zagotovo s sodelovanjem ZDA. Naj spomnimo, februarja je Biden dejal, da če bo Rusija napadla Ukrajino, "bomo temu (Severnemu toku) naredili konec".

 

"Obljubim vam," je dejal Biden, "lahko bomo to naredili."

 

 

Bidnova napačna zunanja politika je prinesla tudi tisto, pred čimer so svarile generacije zunanjepolitičnih strategov Henryja Kissingerja in Zbigniewa Brzezinskega: poganjanje Rusije in Kitajske v trden objem. To je ameriški predsednik storil z dramatičnim stopnjevanjem hladne vojne s Kitajsko natanko v istem času, ko nadaljuje vročo vojno z Rusijo.

 

Od začetka svojega predsedovanja je Joe Biden močno omejil diplomatske stike s Kitajsko, sprožil nove polemike glede dolgoletne ameriške politike ene Kitajske, večkrat pozval k večji prodaji orožja Tajvanu in izvajal globalno prepoved izvoza visoke tehnologije na Kitajsko. Obe strani sta se pridružili tej destabilizirajoči protikitajski politiki, a cena je nadaljnja destabilizacija sveta in tudi gospodarstva ZDA.

 

Skratka, Biden je podedoval težke gospodarske razmere – pandemijo, presežno likvidnost Feda, ustvarjeno leta 2020, velike proračunske primanjkljaje v letu 2020 in že obstoječe svetovne napetosti. Vendar je gospodarsko in geopolitično krizo močno zaostril, namesto da bi ju rešil. Potrebujemo spremembo zunanje politike. Po volitvah bo pomemben čas za ponovno presojo. Američani in svet potrebujejo gospodarsko okrevanje, diplomacijo in mir.

 

Copyright © Project Syndicate

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.902
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.862
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.294
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.678
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 984
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.085
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 506
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.918