Komentar

Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom

Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in pričakuje strateško glasovanje od volivcev, rabi glas nezaupanja. Pojdimo na volitve in glasujmo proti oligarhom. Nezaupanje sistemu t.i. leve politike izkažemo z neveljavno glasovnico, na kateri pod imeni kandidatov napišemo številko 0. Nič Preštejmo se, koliko nas je.

08.11.2022 19:00
Piše: Aleks Jakulin
Ključne besede:   Aleks Jakulin   volitve   Slovenija   oligarhi   GEN-I   Nataša Pirc Musar   Putin   Ukrajina   Vesna

Pojdimo na volitve in glasujmo proti oligarhom. Nezaupanje sistemu t.i. leve politike izkažemo z neveljavno glasovnico. Preštejmo se, koliko nas je.

Kvaliteta slovenske demokracije me skrbi že dolgo, ampak trenutno stanje je alarmantno. V normalni demokraciji bi ljudje, ki imajo ideje, govorili o idejah, se zbrali okrog njih in ustanovili stranke. Ne poznam vseh, ampak imeli smo recimo Vesno, s svežimi idejami in ljudmi, ki so si vzeli čas in se potrudili. Vesna ni prišla v Državni zbor, ampak bolj zanimiv se mi je zdel argument prijateljice, ki mi je povedala "Glasovala bi za Vesno, ampak sem raje za Svobodo, ker je to bilo strateško".

 

In tako je namesto iskrenih in kompetentnih entuziastov z glasovi iskrenih in kompetentnih državljanov prišel na državni vrh oligarh, bivši direktor monopolističnega energetskega podjetja. Levi volivci smo si strateško izvolili milijonarja. Se je izplačalo? Tržne cene energije v Sloveniji so v evropskem vrhu, kar vodi v hiranje podjetij, ki nudijo delovna mesta in ki plačujejo davke, in v populistično kratkoročno kontrolo cen za gospodinjstva namesto h konstruktivnemu varčevanju države kot celote, kar počne na primer Francija.

 

Gen-i-alna politika lastnih interesov energetskega lobija, ki si s tem viša zaslužke.

 

V njegovi stranki je tudi nekdo, ki redno objavlja mnenja Putinove politike, iste, ki s kamikaza roboti in vodenimi izstrelki uničuje infrastrukturo civilistov v Ukrajini, ki pušča za sabo množična grobišča. Iste, ki je za 100 let prepovedalo LGBT dogodke. Iste, ki omogoča svojim miljarderskim oligarhom življenje mednarodnega luksuza, svojim politikom neomejene mandate moči, ruskim državljanom pa revščino in smrt v vojni.

 

To ni leva politika, to je politika zločinske avtokracije.

 

 

 

Bruno Bozzetto čudovito pokaže disfunkcionalnost italijanske politike, ki pa velja tudi za slovensko demokracijo.

 

 

Strateško smo tudi izvolili drugega oligarha za župana glavnega mesta: milijonarja in bivšega direktorja državnega podjetja z obširno zgodovino neetičnega delovanja, od neplačevanja računov do izkoriščanja spolnih uslug. Mesto se razvija v smer globalističnega Disneylanda na Ljubljanici, ne pa živega centra slovenske države.

 

To ni politika ljudi, to je politika pogoltne oligarhije.

 

Zdaj imamo drugi krog predsedniških volitev in spet nam predlagajo, da strateško volimo tretjo milijonarsko kandidatko. In tu moramo narediti črto.

 

Dr. Nataša Pirc Musar ne izpolnjuje kriterijev za predsednico zaradi naslednjih razlogov:

 

1. Njeno strokovno delo na področju zasebnosti nam ne da zasebnosti: zakonodaja, ki jo je zagovarjala, je pripeljala do uničenja domačega ekosistema internetnega oglaševanja in do dominacije monopolističnih Googlov, Facebookov in Amazonov, ki s svojo močjo veliko lažje izsilijo dovoljenja za neomejeno uporabo osebnih podatkov — te podatke pa uporabijo, da vas ciljajo z oglasi, ki vam kar najbolj učinkovito poberejo denar iz žepa.

 

2. Njeno strokovno delo na področju zaščite pravic na internetu nam je vzelo pravice, uničilo uporabniško izkušnjo in poškodovalo odprti splet: namesto izobraževanja uporabnikov o tem, kako v brskalniku upravljamo s piškotki, moramo na vsaki strani to vsakokrat potrjevati. Rezultat je bil premik uporabnikov od odprtega svetovnega spleta v hrup sporočil in govoric na družabnih omrežjih. Koliko ljudi poznate, ki zdaj živijo v teorijah zarote?

 

3. Prehod od sprejemanja zakonodaje do ustanovitve zasebne pravne pisarne, ki zaračunava za storitve skladnosti z isto zakonodajo, se dogaja sporna "politika vrtečih vrat" (revolving door politics), kjer politiki in javni uslužbenci ustvarijo zasebno bogastvo s prehajanjem med zasebnim in javnim sektorjem.

 

4. Dr. Pirc Musar izvaja še drugo obliko "politike vrtečih vrat" s prehajanjem med novinarskim delom in politično aktivnostjo. To ustvari vzorec, ko ljudje s političnimi ambicijami gredo v novinarstvo, tam pa delajo z namenom gradnje svoje osebne znamke in političnega aktivizma, namesto da bi opravljali novinarsko delo iskanja in predstavljanja resnice.

 

5. Dr. Pirc Musar je s svojim kompleksnim premoženjskim lastništvom vpeta v preveč interesov, da bi lahko kredibilno delovala kot ekonomsko in socialno neodvisna predsednica.

 

 

 

Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in pričakuje strateško glasovanje od volivcev, rabi glas nezaupanja. Pojdimo na volitve in glasujmo proti oligarhom. Nezaupanje sistemu t.i. leve politike izkažemo z neveljavno glasovnico, na kateri pod imeni kandidatov napišemo številko 0. Nič. Preštejmo se, koliko nas je.

 

 

Ob vsem tem se počutim se kot nori novinar v filmu Network (Omrežje) iz leta 1976.

 

 

Dokler bo na oblasti ostajala oligarhija, ki z vlačenjem nitk in propagando neti konflikt med prebivalci mest in prebivalci podeželja, bo Slovenija samo tonila nižje in nižje. Že od konca devetdesetih stagniramo v primerjavi z drugimi državami, ki so bile po koncu sovjetskega kolonializma v veliko slabšem položaju. Imamo eno najnižjih dohodkovne mobilnosti v razvitem svetu: dohodki staršev determinirajo dohodke otrok. Veliko nas je šlo s trebuhom za kruhom v svet, ker oligarhija hoče ob sebi le poslušne.

 

Prihodnost je lahko svetla. Prihodnost bo zahtevala politiko, ki bo združila državo. 

 

 

Dr. Aleks Jakulin je doktoriral s področja umetne inteligence, predaval statistiko na univerzi Columbia, potem pa se usmeril v podjetništvo. Mnenja, izražena v njegovem komentarju, ne odražajo nujno tudi mnenja uredništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Rishi Sunak, sin imperija
8
27.10.2022 23:00
Žal imajo mnogi ljudje iz nekdanjih komunističnih držav popolnoma enostranski pogled na britanski imperij. Dostikrat ne ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.902
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.862
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.294
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.678
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 984
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.085
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 506
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.918