Komentar

Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom

Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in pričakuje strateško glasovanje od volivcev, rabi glas nezaupanja. Pojdimo na volitve in glasujmo proti oligarhom. Nezaupanje sistemu t.i. leve politike izkažemo z neveljavno glasovnico, na kateri pod imeni kandidatov napišemo številko 0. Nič Preštejmo se, koliko nas je.

08.11.2022 19:00
Piše: Aleks Jakulin
Ključne besede:   Aleks Jakulin   volitve   Slovenija   oligarhi   GEN-I   Nataša Pirc Musar   Putin   Ukrajina   Vesna

Pojdimo na volitve in glasujmo proti oligarhom. Nezaupanje sistemu t.i. leve politike izkažemo z neveljavno glasovnico. Preštejmo se, koliko nas je.

Kvaliteta slovenske demokracije me skrbi že dolgo, ampak trenutno stanje je alarmantno. V normalni demokraciji bi ljudje, ki imajo ideje, govorili o idejah, se zbrali okrog njih in ustanovili stranke. Ne poznam vseh, ampak imeli smo recimo Vesno, s svežimi idejami in ljudmi, ki so si vzeli čas in se potrudili. Vesna ni prišla v Državni zbor, ampak bolj zanimiv se mi je zdel argument prijateljice, ki mi je povedala "Glasovala bi za Vesno, ampak sem raje za Svobodo, ker je to bilo strateško".

 

In tako je namesto iskrenih in kompetentnih entuziastov z glasovi iskrenih in kompetentnih državljanov prišel na državni vrh oligarh, bivši direktor monopolističnega energetskega podjetja. Levi volivci smo si strateško izvolili milijonarja. Se je izplačalo? Tržne cene energije v Sloveniji so v evropskem vrhu, kar vodi v hiranje podjetij, ki nudijo delovna mesta in ki plačujejo davke, in v populistično kratkoročno kontrolo cen za gospodinjstva namesto h konstruktivnemu varčevanju države kot celote, kar počne na primer Francija.

 

Gen-i-alna politika lastnih interesov energetskega lobija, ki si s tem viša zaslužke.

 

V njegovi stranki je tudi nekdo, ki redno objavlja mnenja Putinove politike, iste, ki s kamikaza roboti in vodenimi izstrelki uničuje infrastrukturo civilistov v Ukrajini, ki pušča za sabo množična grobišča. Iste, ki je za 100 let prepovedalo LGBT dogodke. Iste, ki omogoča svojim miljarderskim oligarhom življenje mednarodnega luksuza, svojim politikom neomejene mandate moči, ruskim državljanom pa revščino in smrt v vojni.

 

To ni leva politika, to je politika zločinske avtokracije.

 

 

 

Bruno Bozzetto čudovito pokaže disfunkcionalnost italijanske politike, ki pa velja tudi za slovensko demokracijo.

 

 

Strateško smo tudi izvolili drugega oligarha za župana glavnega mesta: milijonarja in bivšega direktorja državnega podjetja z obširno zgodovino neetičnega delovanja, od neplačevanja računov do izkoriščanja spolnih uslug. Mesto se razvija v smer globalističnega Disneylanda na Ljubljanici, ne pa živega centra slovenske države.

 

To ni politika ljudi, to je politika pogoltne oligarhije.

 

Zdaj imamo drugi krog predsedniških volitev in spet nam predlagajo, da strateško volimo tretjo milijonarsko kandidatko. In tu moramo narediti črto.

 

Dr. Nataša Pirc Musar ne izpolnjuje kriterijev za predsednico zaradi naslednjih razlogov:

 

1. Njeno strokovno delo na področju zasebnosti nam ne da zasebnosti: zakonodaja, ki jo je zagovarjala, je pripeljala do uničenja domačega ekosistema internetnega oglaševanja in do dominacije monopolističnih Googlov, Facebookov in Amazonov, ki s svojo močjo veliko lažje izsilijo dovoljenja za neomejeno uporabo osebnih podatkov — te podatke pa uporabijo, da vas ciljajo z oglasi, ki vam kar najbolj učinkovito poberejo denar iz žepa.

 

2. Njeno strokovno delo na področju zaščite pravic na internetu nam je vzelo pravice, uničilo uporabniško izkušnjo in poškodovalo odprti splet: namesto izobraževanja uporabnikov o tem, kako v brskalniku upravljamo s piškotki, moramo na vsaki strani to vsakokrat potrjevati. Rezultat je bil premik uporabnikov od odprtega svetovnega spleta v hrup sporočil in govoric na družabnih omrežjih. Koliko ljudi poznate, ki zdaj živijo v teorijah zarote?

 

3. Prehod od sprejemanja zakonodaje do ustanovitve zasebne pravne pisarne, ki zaračunava za storitve skladnosti z isto zakonodajo, se dogaja sporna "politika vrtečih vrat" (revolving door politics), kjer politiki in javni uslužbenci ustvarijo zasebno bogastvo s prehajanjem med zasebnim in javnim sektorjem.

 

4. Dr. Pirc Musar izvaja še drugo obliko "politike vrtečih vrat" s prehajanjem med novinarskim delom in politično aktivnostjo. To ustvari vzorec, ko ljudje s političnimi ambicijami gredo v novinarstvo, tam pa delajo z namenom gradnje svoje osebne znamke in političnega aktivizma, namesto da bi opravljali novinarsko delo iskanja in predstavljanja resnice.

 

5. Dr. Pirc Musar je s svojim kompleksnim premoženjskim lastništvom vpeta v preveč interesov, da bi lahko kredibilno delovala kot ekonomsko in socialno neodvisna predsednica.

 

 

 

Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in pričakuje strateško glasovanje od volivcev, rabi glas nezaupanja. Pojdimo na volitve in glasujmo proti oligarhom. Nezaupanje sistemu t.i. leve politike izkažemo z neveljavno glasovnico, na kateri pod imeni kandidatov napišemo številko 0. Nič. Preštejmo se, koliko nas je.

 

 

Ob vsem tem se počutim se kot nori novinar v filmu Network (Omrežje) iz leta 1976.

 

 

Dokler bo na oblasti ostajala oligarhija, ki z vlačenjem nitk in propagando neti konflikt med prebivalci mest in prebivalci podeželja, bo Slovenija samo tonila nižje in nižje. Že od konca devetdesetih stagniramo v primerjavi z drugimi državami, ki so bile po koncu sovjetskega kolonializma v veliko slabšem položaju. Imamo eno najnižjih dohodkovne mobilnosti v razvitem svetu: dohodki staršev determinirajo dohodke otrok. Veliko nas je šlo s trebuhom za kruhom v svet, ker oligarhija hoče ob sebi le poslušne.

 

Prihodnost je lahko svetla. Prihodnost bo zahtevala politiko, ki bo združila državo. 

 

 

Dr. Aleks Jakulin je doktoriral s področja umetne inteligence, predaval statistiko na univerzi Columbia, potem pa se usmeril v podjetništvo. Mnenja, izražena v njegovem komentarju, ne odražajo nujno tudi mnenja uredništva.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.032
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.501
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.196
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.194
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 736
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474