Razkrivamo

Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti

Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, da se lahko vprašamo, če je osamosvojitev za Slovence vrednota ali le dogodek. Ali je dejstvo, da imamo prvič svojo samostojno državo, eden izmed največjih dosežkov v naši zgodovini, ki si zasluži samostojen muzej, ali pa gre le za eno izmed obdobij naše novejše zgodovine? Vlada namerava muzej ukiniti (pardon, združiti) z Muzejem novejše zgodovine. Muzej osamosvojitve Slovenije v socialistični kontekst spomenikov v slovenski prestolnici resnično ne sodi in zanj bi bilo v skladu z našim Zeitgeistom gotovo primernejše mesto nekje v kleti Muzeja novejše zgodovine ...

21.11.2022 20:00
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   Ljubljana   Slovenija   spomeniki   center   prestolnica   SFRJ   samostojnost   Državni zbor   Trg republike   Trg revolucije   grafiti   Zeitgeist   Muzej slovenske osamosvojitve   Muzej novejše zgodovine

Fotomontaža: portal+

Slovenija je že (ali le) trideset let samostojna država, vendar sta v institucionalnem središču Ljubljane edina spomenika, povezana s slovensko osamosvojitvijo, kip Franceta Bučarja in t.i. lipa slovenske osamosvojitve.

Duh časa, Zeitgeist, je skupek prevladujoče intelektualne, moralne in kulturne klime. Zeitgeista ne moremo natančno definirati po znanstvenih parametrih, vendar če bi se s časovnim strojem preselili v Hitlerjev Berlin, Mussolinijev Rim ali Stalinovo Moskvo, bi verjetno že po sprehodu skozi mesto začutili prevladujoče družbene, politične in kulturne trende tistega časa. 

 

Vprašal sem se o Zeitgeistu po napadih na Niko Kovač, direktorico Inštituta 8. marec, in Branka Grimsa, poslanca SDS (oba napada sta vredna obsodbe in pika). Kovačeva je napad pripisala sovražni družbeni klimi, ki naj bi jo ustvarjala stranka SDS; v podobnem slogu so se odzvali premier, mainstream mediji in številni komentatorji na spletnih portalih. Mnogi desni komentatorji so o resnosti napada podvomili. Obsodbe na napad na poslanca SDS Grimsa so bile manj ostre in medijsko odmevne; tokrat so mnogi levi (spletni) komentatorji napad relativizirali, če ne že opravičevali, češ da "kdor seje veter, žanje vihar".

 

Vsaj en indic o Zeitgeistu torej imamo: slovenska družba je tako polarizirana, da še osebne napade na politične nasprotnike obravnava s popolnoma drugimi vatli; Nika Kovač namreč nastopa kot političarka, ki podpira predsedniškega kandidata Levice, referendume ZA vlado in se bori proti prejšnji vladi, ne pa kot predstavnica organizacije civilne družbe. 

 

Objektivnega ali strokovnega odgovora na vprašanje, kaj je duh današnjega časa, bomo težko iskali pri političnih analitikih ali sociologih; levo usmerjeni bodo kazali na družbeno klimo, ki jo ustvarjajo mračne sile, desno usmerjeni pa na nastajajočo diktaturo svobode. 

 

O Zeitgeistu sem se vprašal tudi med branjem novice, da ministrica Asta Vrečko namerava ukiniti le pred dobrim letom ustanovljeni Muzej osamosvojitve Slovenije oziroma ga "združiti" z Muzejem novejše zgodovine. Muzej naj bi bil po mnenju ministrice politični projekt prejšnje vlade in strokovno neupravičen. Vprašal sem se, če je osamosvojitev od Socialistične Federativne Republike Jugoslavije sploh v skladu s sedanjim Zeitgeistom Slovenije.

 

 

Duh časa skozi spomenike in grafite

 

Poskusil sem identificirati duh časa na (vsaj malo) bolj objektiven način, čeprav sprejemam kritiko, da gre vseeno za subjektivno analizo. Sprehodil sem se po ulicah med osrednjimi institucijami naše mlade demokracije: Državnim zborom in Državnim svetom, predsedniško in vladno palačo ter Ustavnim sodiščem. V kvadrantu, ki ga zaključujejo Prešernova, Slovenska, Cankarjeva cesta in Gregorčičeva ulica, v Ljubljani sem si ogledal spomenike ter druga znamenja s katerimi bi lahko identificiral duh časa Slovenije v drugi polovici leta 2022. 

 

 

 

 

Pohod sem začel na Trgu republike, pred Državnim zborom, hramom demokracije. Do leta 1991 se je imenoval Trg revolucije; tudi imena trgov in ulic nam nekaj povedo o Zeitgeistu. Po osamosvojitvi se je trg preimenoval, kakor se spodobi za demokratično republiko, ki ne časti komunističnih revolucij. Kljub temu je bil prvi spomenik, ki je viden na trgu, prav Spomenik revolucije. Ni posvečen Narodnoosvobodilni borbi (NOB), temveč prav socialistični revoluciji, ki je, kakor nam sporoča napis na spomeniku, "zrušila stari družbeni red, ki je temeljil na izkoriščanju, političnem zatiranju in nacionalni neenakopravnosti in začela ustvarjati družbo v kateri bosta človek in njegovo delo osvobojena izkoriščanja in samovolje …" Za trenutek sem pomislil, da v Sloveniji to družbo še gradimo in da temelji na samoupravljanju delavskega razreda, kakor piše na zadnji strani spomenika.

 

 

     

Spomenik revolucije                    Spomenik Edvardu Kardelju        Grafit pred banko NLB

 

 

To misel je okrepil le nekaj metrov stran stoječi spomenik, za katerega celo mnogi Ljubljančani ne vedo, da je posvečen Edvardu Kardelju, komunističnemu veljaku in očetu samoupravnega socializma. Blizu spomenika je grafit: "Spijunaže misli! Resnica". Priznam, da pomen zapisa nisem najbolje razumem; domneval sem, da se nanaša na neko teorijo zarote pristašev stranke Resnica. Na zidu nedaleč stran sem opazil še keltski križ. 

 

Na nasprotni strani trga, blizu vhoda v največjo slovensko banko NLB, sem zagledal grafit rdeče zvezde (poleg še enega keltskega križa?). Pod zanemarjenim Tihčevim kipom Geneza jedra pa sem poleg anarhističnega simbola opazil grafit "Boga smo ubili, mrtev je!" Pred vhodom v veleblagovnico Maximarket sta me presunila še dva grafita: "Cerkev spizdi" in "Splavimo Cerkev". Očitno ne gre za primere nestrpnosti, saj se tovrstnih zapisov v javnosti ne stigmatizira. Na zidu je še komaj berljiv starejši zimzeleni napis "Slovenija zbudi se!"

 

Južni del Trga republike (in enega izmed vhodov v Cankarjev dom), krasi spomenik Ivana Cankarja. Na drugi strani stavbe, v Parku Sveta Evrope, organizacije, ki skrbi za varovanje človekovih pravic, pa kraljuje kip Borisa Kidriča. Komunistični veljak je očitno toliko naredil za človekove pravice v Sloveniji, da mu veljaki stranke Socialnih demokratov, ki se borijo proti mračnim silam, ne upajo niti pokazati hrbta.

 

       

Geneza jedra                                      Grafit o Cerkvi                                  Spomenik Borisu Kidriču

 

 

Na vogalu predsedniške palače na Erjavčevi ulici sem opazil spomenik ženskim demonstracijam leta 1943 v podporo zapornikom v italijanskih ječah. Po Gregorčičevi ulici sem se sprehodil mimo sedeža vlade in spomenika partizanke Majde Vrhovnik in po njej poimenovane osnovne šole. Na zidu nasproti šolskega igrišča sem naletel na nestrpni grafit "Fuck Muslims" z neonacističnim simbolom.

 

Na vogalu med Gregorčičevo in Slovensko cesto (do leta 1991 imenovana Titova cesta) sem se znašel pred obeležjem Jožeta Plečnika. Med sprehodom po ulicah okoli SNG drame, Uršulinskega samostana in cerkvijo Sv. Trojice so mojo pozornost pritegnili kip Stojana Batiča Slovenski delavci iz leta 1975 (pred Cankarjevim domom je klopca Pan istega kiparja), antikapitalistična napisa "Planet pred profit" in "Kapitaližem. Pa ti?" ter "UEFA supports terrorism". Na več krajih sem opazil (zafrkljiv?) napis "Modrijani Neue Sloweniše kunst" in bolj udarni "ACAB", kar je mednarodni protipolicijski akronim All cops are bastards, vsi policisti so barabe), ki sem ga že prej opazil na Trgu republike. Meni nerazumljiv grafit "Mjavki svojmu fotru" sem preletel, zato pa sem posvetil več časa interpretaciji napisa "Za (ne)tradicionalne vrednote", ki morda bolje odraža Zeitgeist, saj je očitno bil teren grafitske vojne med pristaši tradicionalnih in netradicionalnih vrednot.

 

Na vogalu med Slovensko in Šubičevo, nasproti Gimnazije Jožeta Plečnika, sem si ogledal spomenik partizanskega komandanta Staneta Rozmana. Malo naprej, pred stavbo, v kateri ima sedež več političnih strank, pa sem naletel na stari napis "Delete elite", zbrišimo elito. Zraven sta tudi daljša antikapitalistična zapisa ("Smrt moči kapitala" itd.).

 

 

 

Na pločniku pred Mladinsko knjigo na Slovenski cesti sem se sprehodil čez slovenski kulturni Walk of Fame, alejo Levstikovih nagrajencev za področje otroške in mladinske književnosti. Na Beethovnovi, v bližini Ustavnega sodišča, sem naletel na nekaj čačk in podpisov, ki jih nisem razumel (z izjemo rdeče zvezde, ki jo je nekdo prečrtal), na bližnji Cankarjevi ulici pa na bolj nedvoumno sporočilo o domnevnem poklicu mame bivšega ministra desne vlade Aleša Hojsa.

 

Pred SNG Opero sem si ogledal kipe slovenskih gledaliških pionirjev Ignacija Borštnika in Antona Verovška kiparja Franceta Kralja ter kip Julija Betetta, slovenskega basista, ki ga je izdelal Stojan Batič. Nasproti Opere, na vogalu med Tomšičevo ulico (posvečeno partizanskemu narodnemu heroju) in Župančičevo, pa sem opazil grafit Janše z bazuko v rokah, ki se je pojavljal kot gobe po dežju v času kolesarskih protestov proti desni vladi. Bazuka je usmerjena proti Državnem zboru.

 

 

 

Čez cesto, desno od parlamenta, nad Trgom narodnih herojev (posvečen herojem NOB in politikom socialistične Slovenije), sem si ogledal impozantni spomenik Janeza Vajkarda Valvasorja kiparja Alojzija Gangla. Med drevesi sem naletel še na kipe Janeza Stanovnika, predsednika predsedstva Socialistične Republike Slovenije, prvega predsednika Državnega zbora samostojne Slovenije Franceta Bučarja, in bivšega predsednika slovenske socialistične vlade Staneta Kavčiča (ki se navkljub bolj liberalnim načelom, zaradi katerih je bil odstavljen, nikoli ni odrekel socialističnemu samoupravljanju). Kontinuiteta med heroji samoupravnega socializma in samostojne Slovenije je očitna že od izgleda in načina postavitve kipov; so del iste serije.

 

  

 

 

Malo naprej, le nekaj metrov stran od vhoda v Državni zbor, stoji grobnica narodnih herojev, v kateri so pokopani Miha Marinko, Edvard Kardelj, Boris Kidrič, Franc Rozman-Stane, Tone Tomšič itd. Med sprehodom po Šubičevi sem naletel tudi na spominsko tablo, ki obeležuje, kje je v času NOB delovala ilegalna tiskarna Tone Tomšič. 

 

 

Osamosvojitvena lipa

 

 

Spomnil sem se, da je na Trgu narodnih herojev, nekje med Državnim zborom in Narodnim muzejem, tudi osamosvojitvena lipa, ki jo je na Trgu republike 26. junija 1991 med slavnostno razglasitvijo neodvisnosti Slovenije blagoslovil nadškof Alojzij Šuštar (ravno, ko je "zatajil" mikrofon). Lipo so pred nekaj leti presadili iz Trga republike v park na Trgu narodnih herojev. Pod drevesom stoji manjši napis: "Lipa, ki jo je slovenski narod slovesno posadil na dan osamosvojitve, 25.06.1991".

 

Na področju institucionalnega kvadranta je to tudi edina omemba slovenske osamosvojitve.

 

 

Duh časa v institucionalnem predelu Ljubljane - povzetek

 

 

 

Združitev Italije – osamosvojitev Slovenije 40 – 1

 

Med tem sprehodom sem se spomnil na Italijo, ki se je združila leta 1861. Slabih dvajset let zatem je bil ustanovljen Nacionalni muzej Risorgimenta, posvečen političnemu in družbenemu procesu, med katerim se je več majhnih držav združilo v enotno državo Italijo. Muzej ima sedež v veličastni palači Carignano v Torinu, sedežu prvega italijanskega parlamenta. Noben politik v Italiji, levi ali desni, ne bi pomislil, da si združitev Italije ne zasluži samostojnega muzeja. Prej obratno, saj poleg nacionalnega muzeja v Torinu, lahko po vsej Italiji obiščete še štirideset regionalnih muzejev Risorgimenta. Prav tako boste, tudi v najmanjšem mestu na Apeninskem polotoku, naleteli na trge ali ulice, ki so posvečene Garibaldiju, Cavourju ali Mazziniju ter drugim herojem Risorgimenta in združitve. Pri nas je bilo še poimenovanje letališča po Jožetu Pučniku, osrednji figuri slovenske osamosvojitve, predmet hudih polemik.

 

 

Socialistična Republika Slovenija

 

Slovenija je že (ali le) trideset let samostojna država, vendar sta v institucionalnem središču Ljubljane edina spomenika, povezana s slovensko osamosvojitvijo, kip Franceta Bučarja in t.i. lipa slovenske osamosvojitve. Še dobro, da zakon veleva, da se pred javnimi stavbami izobesita slovenska in EU zastava, drugače bi lahko domnevali, da še zmeraj živimo v SFRJ. Sodeč po spomenikih v centru Ljubljane smo Slovenci veliko bolj ponosni na tistih petinštirideset let, ki smo jih preživeli kot del SFRJ, kot na to, da prvič v zgodovini živimo v samostojni državi. Razen, ko navijamo za naše športnike, seveda. 

 

Časovni potnik, ki bi se leta 2022 znašel v institucionalnem središču Ljubljane, bi lahko zaključil, da se nahaja v zelo kulturni državi, saj večina ulic v institucionalnem predelu prestolnice nosi imena pisateljev, pesnikov in arhitektov (Cankar, Gregorčič, Prešeren, Župančič, Josipina Turnograjska, Erjavec, Šubič, itd.). V kolikor bi Slovenijo ocenjeval le po spomenikih in grafitih, bi pa lahko upravičeno domneval, da se sprehaja po ponosni socialistični republiki, ki se svoje osamosvojitve malo sramuje. 

 

Kdor meni, da je to logična posledica dejstva, da je bila Slovenija po zmagi proti nacizmu in fašizmu v drugi svetovni vojni socialistična republika, se moti. V prilogi je seznam spomenikov, ki ležijo pred ali v bližini parlamentov bivših socialističnih držav, ki so danes članice Evropske unije.

 

V tem pogledu smo v EU unikum. Muzej osamosvojitve Slovenije v ta kontekst resnično ne sodi. Zanj je v skladu z Zeitgeistom primernejše mesto v kleti Muzeja novejše zgodovine, kjer bi predstavljal le del obdobja novejše zgodovine. Očitno se je zgodovina z veliko začetnico v Sloveniji pisala v času socializma; osamosvojitev ima danes le status opombe, saj je bila politični projekt mračnih sil.

 

 

***

 

Priloga: Seznam spomenikov, ki stojijo blizu parlamentov bivših socialističnih držav, ki so se pridružile Evropski uniji

 

Država

Spomenik(i) v neposredni bližini parlamenta

Bolgarija

 • Spomenik Carja Aleksandra II, ki je leta 1878 osvobodil Bolgarijo pred Turki

Češka

 • Spomenik Milade Horákove, žrtve tako nacističnega kot komunističnega režima (slednji jo je leta 1950 po montiranem procesu usmrtil)

 • Kip Winstona Churchilla

Estonija

 • Spomenik osamosvojitve Estonije od Sovjetske zveze leta 1990

Hrvaška

 • Ni spomenikov v bližini Sabora

Latvija

 • Spomenik barikadam januarja 1991, ki je posvečen mrtvim za osamosvojitev Latvije od Sovjetske zveze

 • Spomenik 4,000 otrokom, ki so jih med sovjetsko okupacijo Latvije, med leti 1941 – 1949, vzeli staršem in preselili v Sibirijo

Madžarska

 • Spomenik protikomunistični ljudski vstaji leta 1956

 • Spomenik Istvanu Tiszi, predsednik vlade v času Avstro-ogrske 

 • Spomenik Ferencu Rákóczi II, vodji madžarske vstaje proti Habsburžanom

 • Spomenik narodne enotnosti (odkrit leta 2022)

Poljska

 • Spomenik poljski podzemni državi in domovinski vojski (odkrit leta 1999)

Romunija

 • Spomenik Alexandru Ioanu Cuzi, prvi knez združenih kneževin Moldavije in Vlaške

Slovaška

 • Spomenik Aleksandru Dubčku, voditelj Češkoslovaške leta 1968 v času praške pomladi, ki jo je zatrla sovjetska vojska in predsednik parlamenta po padcu komunizma

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
25
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
2
27.03.2023 21:20
Na današnji dan pred petimi leti je vodilni avtor sistemov COBISS in SICRIS, pobudnik ustanovitve in dolgoletni direktor IZUM-a ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.102
02/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.351
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.148
04/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.955
05/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.320
06/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.404
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 940
08/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 518
09/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.952
10/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.509