Komentar

Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar

Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, priporočili, kako usmerjati poročanje o Nataši Pirc Musar in Anžetu Logarju v obdobju do drugega kroga volitev. Kako neki? Ja tako seveda, da bi kandidatki povzročili čim manj škode, njenemu protikandidatu pa čim večjo. Prepričan sem, da Nataša Pirc Musar in še manj Anže Logar nista imela nič s tem, saj je dokument sestavil možganski trust (think-tank) iz gostilne Pečarič, kamor se je po propadu slaščičarne Zvezda zatekla ekipa bivšega predsednika v širši sestavi. Podobno kot se je "Kučanov politbiro" januarja letos na razširjeni seji odločil za podporo Robertu Golobu, so možakarji tudi glede Nataše Pirc Musar po polomiji z Milanom Brglezom sklenili, da jo je "treba podpreti". Verjetno zato, ker je spet ogrožena demokracija in je na pohodu fašizem. A ker je to celo za desetletne otroke preveč prozorna floskola, so namesto tega pograbili že ponarodelo vižo, da "gre za vrednote". Problem pri vrednotah pa je ta, da jih precej ljudi še vedno resno, iskreno jemlje in da hitro prepoznajo blef, laž in sprenevedanje. In potem se zgodi podobna svetovna blamaža kot pred leti v Dražgošah, ko so slavili bosonoge in premražene heroje, po vijugasti cesti pod Jelovico pa se je nenadoma pripeljal bleščeči maserati quattroporte ... ali pa je bil zgolj jaguar, limuzina revnih milijonarjev? 

11.11.2022 22:59
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   volitve   gostilna Pečarič   mediji   navodila   Anže Logar   Nataša Pirc Musar   tranzicijski kapital   Janez Janša   Robert Golob   premoženje   Milan Brglez   maserati quattroporte   Jeruzalem

Da gre na predsedniških volitvah za spopad vrednot, je neumnost. Vrednote so na teh volitvah ubili v trenutku, ko so kandidati lagali o svojem premoženju, o financah svojih najožjih družinskih članov.

Navodila možganskega centra iz gostilne Pečarič so se izkazala kot lakmusov papir popolne servilnosti, mandarinskega odnosa mainstream medijev do zakulisnih centrov moči; novinarji in njihovi uredniki so dobesedno prekopirali dokument in ga uporabljali na predvolilnih soočenjih obeh kandidatov. Logično je, da je bil tarča v 90 % Anže Logar, vendar pa pozornim opazovalcem ni ušlo, da tokrat niti najbolj sofisticirana in perfidna navodila niso mogla skriti hudih lukenj v medijski podobi Nataše Pirc Musar, ki jo je na enem izmed soočenj hote ali nehote definiral Milan Brglez kot "kandidatko tranzicijskega kapitala".

 

O Brglezu imamo lahko svoje mnenje, seveda, vendar mu neke posebne neiskrenosti ali sprenevedanja ne moremo očitati. Dejstvo je namreč, da med kampanjo ni prikrival svojega oziroma družinskega premoženja. Afera Šahovska zveza mu je zagotovo škodovala, vendar bi tudi brez nje ostal zunaj drugega kroga. Za razliko od Brgleza pa se je pri NPM izkazalo, da je se preteklosti ne da izbrisati, premoženja pa ne zatajiti. Zakaj so Slovenci tako patološko obsedeni s tem, da se delajo bolj revne, kot v resnici so, je - podobno kot obsedenost s tem, koliko imajo pod palcem drugi - vprašanje za sociologe, psihoterapevte in antropologe. Toda dejstvo je, da bi bilo bistveno manj problemov v javnem življenju oziroma politiki, če se vodilni funkcionarji in kandidati za najvišje položaje ne bi tako sprenevedali in lagali o tem, koliko imajo pod palcem.

 

  

***

 

Z drugimi besedami, ali bi Nataši Pirc Musar res tako zelo škodovalo, če bi že ob razglasitvi kandidature, v katero jo je prepričal bivši predsednik Milan Kučan, javno razgrnila svoje in soprogovo premoženjsko stanje ter namesto nekaj stotisočakov premoženja navedla še (posredno) lastništvo zemljišč v vrednosti nekaj milijonov evrov in, konec koncev, če lahko malce karikiram, tudi lastništvo ali poslovni najem maseratija quattroporte?

 

Mislim, da ne. Kajti ljudje niso tako neumni, da ne bi na koncu sami prišli do zaključka, ki bo vsaj nek približek resnice. Zakaj bi torej sploh nekdo zavajal in lagal o tem, koliko ima pod palcem, če pa je praktično ves zahodni politični marketing v zadnjih osemdesetih letih utemeljen na temeljni prepostavki, da politik ne sme lagati volivcem oziroma javnosti, če obstaja najmanjša možnost, da ga pri tem dobijo?!

 

 

"Nauk za vse bodoče politike in kandidate je zelo preprost: nehajte lagati, sploh o tem, koliko imate pod palcem."

 

 

Ne bomo se ukvarjali z odgovorom na to vprašanje, ker za razplet nedeljskih volitev na srečo NPM ni relevanten (pač pa kaže na to, kako zelo podcenjujoč odnos imajo pri nas politiki ali wannabee politiki do strokovnjakov za politični marketing). Zelo verjetno se bo Nataša Pirc Musar kljub temu, da je zamolčala kup pomembnih, za javnost relevantnih podatkov, čez mesec dni vselila v predsedniško palačo. Rezultat utegne biti zelo tesen, napovedujem, da bo razlika manjša od petih odstotkov, in bi bil bržkone drugačen, če bi kampanja trajala še teden ali dva. Prednost NPM je zadnje dni namreč začela kopneti, kajti računi za neiskrenost in prikrivanje dejanskega premoženjskega stanja so se začeli vračati kot bumerang.

 

Nauk za vse bodoče politike in kandidate je zelo preprost: nehajte lagati, sploh o tem, koliko imate pod palcem. Slovence namreč en drek brigajo vaša spolna usmerjenost, skoki čez plot, odvisnosti ali deviantna nagnjenja, dokler vse to ostaja v sferi vaše spalnice (beri: zasebnosti). Nikakor pa jim ni vseeno, koliko imate premoženja! Če ste bogati, morda ne boste tako dobro sprejeti, kot če ste del t.i. srednjega razreda, kamor bi se tako ali tako radi uvrstili vsi Slovenci. Vsi bi bili levičarji, vsi bi bili za socialno državo - in vsi bi bil srednji sloj ... 

 

Patetično, ampak takšen je nacionalni karakter Slovencev.

 

(Na tem mestu se ne sprašujemo o izvoru premoženja oziroma načina pridobitve premoženja, ker izhajamo iz predpostavke zakonitosti. Lahko da se motimo, ampak za ugotavljanje izvora premoženja so pristojni drugi organi ...)

 

 

***

 

 

Ker stričkov iz gostilne Pečarič nočem še bolj razjariti, ne bom objavil celotne vsebine njihovega dokumenta, pač pa bom razkril le manjši del. Logarju je namenjenih 12 alinej, Nataši Pirc Musar pa le tri. Kompromitiranje Logarja je zgrajeno skoraj izključno na enem samem argumentu, na katerega pa iz razumljivih razlogov skoči najmanj pol Slovenije: Logar = Janša.

 

Ostale alineje se bolj kot ne vrtijo okoli Logarjeve "objektivne odgovornosti" v času prejšnje vlade, v kateri je bil zunanji minister, in ko so se dogajale reči, ob katerih bo nam morali iti lasje pokonci: Ali je vedel? Zakaj ni nič rekel? Kaj si je mislil? Zakaj je bil tiho? Ali se je strinjal? Fascinantno je, kako natančno, dobesedno so se napotki iz uvodoma omenjenega dokumenta prelili v medijsko krajino.

 

Še enkrat čestitke!

 

Glede NPM je možganski trust iz gostilne Pečarič v treh alinejah, pravzprav pa samo v dveh, svojim medijskim mandarinom svetoval previdnost v obravnavanju Ukrajine oziroma celotne zunanje politike, češ da je na tem področju Logar "izredno močan". Ključno pa je svarilo, ki se nanaša na davčno zakonodajo in plačno politiko, ker "ima Nataša tu deloma podobno stališče, predvsem pa je to njen največji problem glede davčne optimizacije".

 

 

"Kompromitiranje Logarja je zgrajeno skoraj izključno na enem samem argumentu, na katerega pa iz razumljivih razlogov skoči najmanj pol Slovenije: Logar = Janša."

 

 

Predstavljam si, da stari prisedniki predsedniškega gremija niso bili seznanjeni z bogato zbirko okostnjakov v omari družine Pirc Musar. Kako so se počutili, ko so se post festum postrdile besede Milana Brgleza, češ da gre za "kandidatko tranzicijskega kapitala"? Moralo je boleti. Nataša Pirc Musar namreč predstavlja vse to, kar strički vsaj navzven zavračajo in z odporom sprejemajo kot pridobitve kapitalizma. Dodatno ponižanje je prišlo s strani premierja Roberta Goloba, ki je po poraznem večeru prvega kroga politično posvojil NPM in okoli nje strnil večji del koalicije (Levica je ne more podpreti, saj bi s tem izdala vsa svoja načela). Kajti do Goloba mislišče (think tank) iz gostilne Pečarič ne goji več posebne ljubezni, potem ko je dvakrat javno zasmehoval njihovega predsednika, prodal njihovo predsedniško kandidatko Marto Kos in se s svojimi dejanji in kadrovskimi potezami izkazal kot sebičen, neposlušen in predvsem nehvaležen. Tega mu ne bodo odpustili, vendar je vprašanje, če to sploh še kaj pomeni, kajti ta trenutek ima Sončni kralj v rokah vso oblast in mu nihče nič ne more.

 

Najhujši šok pa bil, če bi se izkazalo - in po mojem smo na dobri poti do tja -, da je šlo še en katastrofalni flop stare garde, ki je po Golobu napačno ocenila in profilirala že drugega človeka za najvišjo funkcijo v državi. Če bi šlo za kadrovsko agencijo, ki strelja takšne kozle, bi bila ekipa bivšega predsednika že včeraj odpuščena. V manj kot letu dni dvakrat tako zelo zgrešiti ... ufff ... to pa marsikaj pove. Tudi v medicinskem smislu.

 

 

***

 

Ali je torej res tako pomembno, kdo bo v nedeljo postal novi predsednik države? Vprašanje ni retorično, odgovor pa je podobno pitijski kot tisti, ki ga je ob koncu obleganja Jeruzalema v 12. stoletju dal sultan Saladin križarskemu vitezu Balianu iz Ibelina, ko ga je ta vprašal, kakšno vrednost ima Jeruzalem.

 

Nobene!, je odgovoril.

 

In takoj zatem pristavil: Vso! 

 

V resnici bi bilo dejansko vseeno, kdo bo bodoči predsednik, če bi se takoj po izvolitvi postavil zase in svojim botrom dal vedeti, da je na prvem mestu služenje ljudstvu, ne pa strankarskemu šefu ali tranzicijskemu kapitalu. A za kaj takega je potrebna osebna integriteta. Predsednik Anže Logar bi moral v nedeljo ob 19. uri zaključiti s služenjem Janezu Janši, se mu zahvaliti za sodelovanje, mu obrniti hrbet in narediti korak naprej. Predsednica Nataša Pirc Musar bi morala sporočiti svojim političnim in finančnim botrom, da ni podaljašana roka vlade ali celo njenega predsednika, še manj pa kakega skritega oligarha, pač pa je samostojna oseba, zavezana izključno ustavi in zakonom.

 

Kajti bolj kot za kaj drugega gre pri letošnjih predsedniških volitvah za vprašanje podrejanja. Ironično je, da sta oba finalista glede tega v precej podobni stiski, le da mediji napihujejo zgolj eno plat, s čemer na žalost nadaljujejo agonijo slovenske demokracije, ki jo levi tabor poskuša definirati kot boj proti janšizmu. Za nadaljnjo prihodnost države, predvsem pa za duševno zdravje večine ljudi, ki niso hlapci ideologij ali religij, bi bilo nujno, da so to zadnje volitve o Janezu Janši.

 

Da gre na predsedniških volitvah za spopad vrednot, je neumnost. Vrednote so na teh volitvah ubili v trenutku, ko so kandidati lagali o svojem premoženju, o financah svojih najožjih družinskih članov. Kje so tu vrednote NPM?! Pustimo torej mirno umreti vrednote, v resnici gre za vprašanje osebne integritete bodočega šefa države, za njegov družbeni status in - ponovno poudarjam - zlasti in predvsem za vprašanje podrejanja. Janša ali okostnjaki iz tranzicijske omare? Smrt z obešenjem ali smrt z ustrelitvijo? Kaj vam je ljubše? Če vsaj za trenutek odmislimo patologijo polarizacije in pogledamo vlogo in položaj predsednika republike, potem nas lahko pravzaprav zaskrbi za prihodnji razvoj Slovenije.

 

 

"Da gre na predsedniških volitvah za spopad vrednot, je neumnost. Vrednote so na teh volitvah ubili v trenutku, ko so kandidati lagali o svojem premoženju, o financah svojih najožjih družinskih članov."

 

 

Zakaj naj bi nas moralo zaskrbeti, se boste vprašali. Zaradi osebnosti obeh finalistov, Nataše Pirc Musar in Anžeta Logarja? Niti ne, oba sta pač produkt najboljšega, kar ta država ta hip premore. Ne, nisem ciničen, le realističen. Saj veste, da 95-99 % najboljših pri nas noče niti slišati o kakšnem političnem angažmaju (in zato tudi vsakokratno vlado tako težko sestaviti, aktualni premier je moral iskati kadre celo med svojimi prijatelji in poročnimi pričami). Kajti tem ljudem je izpod časti, da bi se podajali v nekaj, kar je že a priori obsojeno na medijski linč, izsiljevanje in druge oblike pritiskov. Zaradi tega se bomo prej ko slej soočili z implozijo negativne selekcije, ko ne bo ostalo več praktično nobenega vsaj približno kompetentnega človeka za pomembno javno funkcijo.

 

 

***

  

Za konec še prijateljski nasvet najverjetnejšemu poražencu Anžetu Logarju: ob razglasitvi rezultatov izkoristi momentum, kot pravimo, obrni poraz v zmago in javnosti namigni, da noben glas, ki si ga prejel od nas, ne bo ostal pozabljen, in da boš resno razmislil o ustanovitvi nove, liberalno-konzervativne stranke, ki bo zapolnila velikanski prostor med sredino in SDS.

 

Prva oseba množine ni tiskarski škrat: v prvem krogu je namreč marsikdo od nas volil Natašo Pirc Musar, ker je delovala (!) normalnejša od Milana Brgleza, zdaj pa bomo zaradi depeše iz gostilne Pečarič ter Natašinega sprenevedanja glede premoženjskega stanja iz protesta volili njenega protikandidata!

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
43
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
20
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.033
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.106
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.502
04/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.804
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.198
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.196
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.136
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 737
09/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.053
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 474